maryzka komentáře u knih
Pěkná rodinná sága i když jsem se musela vracet, protože stihla obsáhnout částečně císařství, nástup nebo spíš počátky nástupu samozvaného kancléře a později samotného diktátora Adolfa Hitlera. Ovšem tato rodinná sága má a pár kostlivců. které později ač vědomky nebo nevědomky spojí generace, která vyrostla v jiném století, která nezažila jiné časy. Ale má pár i kapitol pro zamyšlení( když hlavní hrdinka chce získat informace o životě svého dědečka, který ji připadal jako spořádaný a jemný člověk udělal hrozně věci apod.). Na toto jsem taky narazila i ve své rodině- nikdy jsem to nechápala a taky jsem to měla za zle, jenomže člověk opravdu neví jak by se v dané situaci zachoval. Ale jako ženský román i tato kniha by stála za zfilmování
Prima kniha, kde autor popisuje manipulaci slabšího hrdiny, který jde za svým cílem nebo snem přes,, mrtvoly" i když je to trochu silné slovo. Hrdina využívá všeho možného od slabých stránek až po informaci o dotyčném člověku. Tady platí ovšem jedno české přísloví ,, Tak dlouho se chodí se džbánem do lesa, až se ucho utrhne.
Když jsem si přečetla tady komentáře tak jsem si říkala co to bude za knihu. Začala jsem ji číst a napadla mě na prvních stránkách pokus autorky o sci-fi. V první chvíli jsem si řekla, že tu knihu tady dám do odpadu. Později jsem to docela překousla, neboť autorka tam zakomponovala historii světa z 15. století. Poté jsem si vzpomněla, že o této knize byla zmínka v jejím knize - životopisné. Takže si myslím, že to byla historie světa díky jejímu cestování, které jí bylo dopřáno ve starším věku( podle knihy). Jinak jsem dala 2 *, neboť opět měla nastudovanou a precizně nastudovanou historii světa z 15. století. Ale radši ať autorka zůstane u .. Přemyslovců" - české historie.
Tak jsem při čtení přemýšlela kolik udělím hvězdiček-. Chtěla jsem udělit plný počet, ale zklamalo mě špatný překlepy. Jinak kniha svižná, má tempo, že se od ní člověk neotrhne. I když Německo prochází mnoha změny, tak mě to občas připadalo jako u nás po sametové revoluci, Stejně nejlepší jsou názory manžela Míny- ten má alespoň zdraví rozum.
Nevím jak budu spravedlivá, ale děj trochu připomínal knihu ,, Hortenziová zahrada, prolínal se tam děj v období 2. světové války a skoro 70. let po válce. I když pro mě téma restituce je - neví člověk co si má o tom myslet. Takže řeknu to co jsem říkala jedné paní: Je to stejný jako Pánský dům, ovšem se děj odehrává někde jinde(2.světová válka , poté 70.let poválce. restituce i setkání s 1. láskou . I když to je taková červená knihovna, tak jsem zvědavá, zda je taková skutečnost po sjednocení Německa(restituce apod.)
Nevím čím to je zajímavé, ale asi této knize neporozumím. Za tu cenu, která byla v prodeji bych radši v knihovně měla ,, Twilight ságu. Ještě, že jsem tuto knihu měla půjčenou. Film bohužel nemohu hodnotit, neviděla jsem ho, ale ukázky mě opravdu nezaujali.
Dost jsem přemýšlela jak to hodnotit. Zpočátku se mi to líbilo, později jsem se zarazila u překladu, které jsem si musela ověřit. No nic. Tento díl mě připadal realističtější, neboť tam byla popsána 1.světová válka i pozdější události, které změnili v Německu společenský řád. Jsem docela zvědava, do jakého období nás autorka uvede. Předpokládám, že to ukončí nástupem Adolfa Hitlera. Jinak mě zarazil překlad a to jsem se docela pobavila. No jinak doufám, že mi to vysvětlí jiný odborníci. Bylo zneužito ruské jméno maršála Koněva- což by konec konců nevadilo- když si toho nevšimnou jiný. Ale myslím si, že byla chyba v dopise, který napsal svojí milence( budu citovat pouze jednu větu). Chci napnout síly a pracovat pro Socialistickou federativní ruskou republiku. Copak ve 20. letech věděli o socialistické federativní republice? Spíš bych použila překlad jako v 50.letech a sice pro lepší .širou matičku ruskou vlast. Nebo snad ne?
Po čtení komentářů souhlasím se všemi, ale s vorenusem trochu víc. Je fakt, že paměti nic moc, odstavce a někdy jsem se musela vracet, neboť odstavce a nějak to nenavazovalo, ale na druhou stranu jsem asi čekala trochu víc pikantnosti. Co je pravda mi tam chyběli fotografie. Jenomže si asi musíme koupit druhou knihu, což si ji asi nekoupim.
Kdysi dávno jsem ji četla a líbila se mi víc než Malý Bobeš. Dost dlouho ji sháním a ani není na bazaru. Je to škoda. Ačkoliv jsem ji četla na základní škole, tak mi některé pasáže utkvívají v hlavě., Především těžký život lidí.
Tentokrát dávám pouze dvě hvězdičky. Ne, že by tato kniha nebyla oddechová, nebo smutná, ale pouze proto, že se pouze objevuje ,, zeměpis" Připadá mě to, že autorka věčně někam cestuje a pak to napíše ve svých knihách. Když to tak čtu tak se těším do důchodu, nebo jsem zvědavá, zda tam dojdu a budu taky cestovat pokud mi finance,čas a zdraví dovolí. Dost je pro mě tato kniha zklamáním.
Docela podařená kniha od S.M. I když tam cituje knihu Sydnyho Morella ,, Viděl jsem ukřižovaní" (docela bych ráda věděla jaké jsou/byli osudy tohoto novináře), dále jsou tam osudy, který místy připomínají některé české filmy(od Otakara Vávry trilogie ,, Osvobození Prahy, atd,dále docela situace, které jsme viděli na fotkách v dějepisu, taktéž co nám vyprávěli pamětnici na ,, školních besedách. Vlastně se tam rozebírá to co nám ve škole vyprávěli. Vlastně mě zaujal docela konec knihy(prorocká slova od Jiřího Muchy o přistěhovalcích z Středního Východu. Snad to nebude do budoucna pravda.
Na tehdejší dobu je tato kniha velmi zdařilá a podrobně popisuje osobnost Valdštejna a jeho dobu. Začíná dobou předbělohorskou, bělohorskou a poté postupně upevňující moc Habsburku v Čechách. Doba je velmi zdařile napsaná především probíhající boje mezi katolickou a nekatolickou šlechtou, emigrace lidí ze strachu o život, o sebrání majetku, přízpůsobení ke katolické morálce. Myslím, že z této knihy vychází i muzeum v Jičíně, které hodně vychází z osoby Albrechta z Valdštena, především jeho s megalomanskými plány o přestavbě Jičína. Jinak tato kniha je trochu i pro badatele, ale může se zde nalézt i něco pro laika.
Pro mě jako laika byla velice fascinujíci psychologie Valdštejna - Měl vlastnosti, které se hodí do každé doby. Byl to tvrdý, bezpáteřní bezskurpulý osoba.(dokázal to tím, že příbuzný se mu hodili pouze do té doby když něco potřeboval,pokud je nepotřeboval smůla,), byl i odrodilec( odrodil se českému prostředí a vplul na vlně nové doby( vláda Habsburku),poté se bohatě oženil, ale nějak poté přišel o statky takže císař ho odškodnil jinými statky mezi ně patřil i Jičín( byl to majetek shodou okolnosti jeho příbuzných, kteří museli coby nekatolíci uprchnout), Jinak vstoupil do dějin coby generlismus shodou okolnosti tím, že slíbil císaři platit jeho vojákům, jenomže pak po době kdy prohrál několik bitev tak ho dvorská vojenská rada u císaře přesvědčila císaře a několik nepřátel Valdštejna o jeho odstranění. V knize je popsán postup skoro mě to připadalo jak o pár století ruský kníže Jusupov se spikl za zabití,, Rasputina. Vrazi dostali sice nějakou tu odměnu, ale moc dlouho se s ní neradovali. Každopádně docela kniha jde a myslím, že žádnou knihu o této osobnosti dosud nikdo nevytvořil.
Když jsem jako malé dítě viděla film ,, Kladivo na čarodějnice", které jsem nedodívala ( vydržela jsem do scény uvěznění Jaroslavy Obermajerové a o knize jsem nikdy nechtěla slyšet. Po čase mi to připomněl výlet na Frýdlant, kde ukazovali místnost soudu o čarodějných procesech,ale losinskému se nikdy nevyrovnal. Tak jsem se odhodlala po těchto komentářích si knihu přečíst, ale nebyla tak strašná, možná je to způsobený vydáním knihy. Ono v 88 roce vydali asi mírnější vydání. Nebo je to také tím, a to nabídnu zajímavý výlet do historie těchto procesů, které Velké Losiny a okolí vydolovali skoro vše a zakomponovali to do cestovního ruchu. Při návštěvě zámku Velkých Losin ukazují soudní místnost, částečně i vězení, dále můžet projít turistickou cestou ,, která značí místa těchto procesů jako cesta ,, Na Šibeniční vrch, kde měli rodiny možnost rozloučit se s příbuznými jdoucí na popravu, nebo cesta do Sobotína, kde začala událost, která byla pro okolí strašná. Poté mužete navštívit město Šumperk, kde je muzeum o těchto procesech a nejlepší se nachází ,, Gebauderův dům, který má pro mě jednu chybu a dost velkou( vlastní se bohužel s krajanským spolkem v Německu- barák Česko-německého usmíření) dostanete sluchátka a pak je na magnetofonových páscích namluven celý proces o Čarodějnických procesech, Bublig, Lautner,apod.Dále ukázka vězení a zajímavé učtování. Dokonce se tam můžete podívat i na repliku vězení se slámou a džbánkem vody. Umístěna je tam také kniha, ze kterého Boblig sbíral inspiraci ,, KLADIVO NA ČARODĚJNICE. U muzea se nachází také komplex domu, které patřilo k nejbohatším měštanům, kteří byli také souzeni v těchto procesech ( pešek, apod), Je to tam zajímavé a stojí to rozhodně za návštěvu. Takže při čtení této knižky mi toto muzeum připomnělo. Takže vzhůru na výlet do Šumperka.
Jak říkala naše paní učitelka.- Historické drby a bulvár.Usměvné historky o šlechtě ve středověku.
Kniha je čtivá, veselá zábavná. I když kupodivu je tam popsáno málo ,, akčních scén". Kupodivu je tam víc té romantiky. Novinkou této knihy je, že je tam zmínka o postavách, kteří se objevují okrajově v jiných knihách( Anděl z Vysočiny- Gallum, kterého zachránil hlavní hrdina knihy od života ,, dítěte ulice"). Bohužel jedna výtka by tady byla - opravdu tyto knihy vycházejí v českém překladu špatně v seriích. Každopádně se dá tato kniha přečíst jedním dechem
Kniha je čtivá, romantická, i když bych asi hlavního hrdinu praštila něčím do palice, aby po svém dvacatém věku poznal ženskou povahu. Každopádně kniha patří ke čtivým dobře napsaným dílům serie ,, Rodiny Murraryových.. I když je škoda, že nakladatelství ,, Oldag" vydává tyto díly na přeskáčku.
Moje nejoblíbenější kniha- hlavní hrdina se přesvědčí že není zlato co se třpytí.
Tato kniha se nedá číst- k ní se musí člověk čas od času vracet
Knihu jsem měla pujčenou z knihovny a četla jsem ji tak že jsem prošvihla termín vrácení