maryzka maryzka komentáře u knih

Pověsti nezbedné a divů plné Pověsti nezbedné a divů plné Václav Čtvrtek (p)

Brilantní kniha. Po přečtení této knihy, ke které se přidali další pověsti má pěkný vydání, ilustrace, ale je pravda o trochu dražší. Někde připomíná motiv pohádky, někde pověst. Jinak v několika povídkách Václav Čtvrtek zachytil takové jazykové fráze, slova a obraty, že někdy si to člověk musel přečíst, aby tomu rozuměl

28.08.2013 3 z 5

Padesát pohádek východočeských autorů Padesát pohádek východočeských autorů Otakar Chaloupka

Kniha obsahuje autory známé i neznámé ( Božena Němcová, Karel Čapek) nebo pohádky neznámé( Karel Hraše, Jiří Mahen). Pohádky kouzelné, i výchovné. Zajímavé je tady zpracovaní pohádky Popelky od Boženy Němcové. V době kdy vyšla tato kniha jsou pohádky nejlepšé, dnes bohužel v době Spidermenů by se asi jevilo dětem velmi zastaralé.

11.08.2013 3 z 5

Most přes řeku Kwai / Planeta opic Most přes řeku Kwai / Planeta opic Pierre Boulle

Tak jsem se pustila do čtení této knihy díky těmto komentářům. Přiznám se, že asi tato kniha nebude můj ,, šálek kávy". Po přečtení ,,Most přes řeku Kwai" jsem si vzpomněla na článek o koleji přes řeku Kwai, která se používá dodnes a nějak se nemohu ubranit tomu, zda to bylo možné. Taková fanatičnost plukovníka Nicholsona to snad ani nebylo možné. Jak uplně lpěl na tom mostu, jak ho zachranil před sabotaží britské tajné služby. Druhý příběh je sice sci- fi, ale nemohu se ubránit, že třeba na planetě Zemi budou vládnout opice. Vždyt prý i vědci dokonce tvrdí ve svých článcích, jak lidstvo už nic nevymyslý, lidé jsou negramotný- Umějí pouze číst a psat. Jinak kniha místy připomíná i jinou povídku( spíš mi připomněl jeden film - Tarzanova smrt.

07.08.2013 1 z 5

Z tajností dvorů a diplomacie Z tajností dvorů a diplomacie Karel Mečíř

Kniha je sondou do života královských dvorů( zanikající po 1.světové válce), politiky, mileneckých vztahů ve vysokých kruzích.Kniha obsahuje několik jmen, které jsou pozapomenuty, nebo obsahuje jmena o kterých se člověk suchopárně učil v dějepise( Kateřina Veliká, nebo německý císař- Bedřich Veliky, ruský car Alexandr II.nebo dokonce jeden z předků ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberka.). Prostě převratový ,,bulvár", pikantnosti po 1. světové válce, kdy vznikly nové země, zanikly monarchie.

03.08.2013 3 z 5

Sladké mámení Sladké mámení Pamela Clare

Zabavná oddechovka připomínající knihu od E. Wodiwes ,, Květy na vodě"

03.08.2013 2 z 5

Plamen v srdci Plamen v srdci Kathleen E. Woodiwiss

Ježiši na tohle jsem tedy neměla. Kdyby to nebylo pokračování příběhu no nevim. Deset stránek Cerenyse dělala ze sebe div ne světici, dalších deset stranek nachazeli postupně k sobě cestu, dalších deset stránek byli pokusy o vraždu. Ještě stěstí, že to dobře dopadlo ke spokojenosti ženských čtenářek.

31.07.2013 2 z 5

Celibát - III. díl Celibát - III. díl František Sokol Tůma

Tato kniha uzavíra boj kněze s církví . Zjistí proč musel jít na kněze,autor popisuje jeho pocity při zjištění jaká ta církev vlastně je.

Tuto knihu bych doporučila ke čtení panu kardinalovi Dukovi a dalším představitelům církve. Autor popsal některé udalosti ze soudobého materialu, kdy byla církev činná v politice, hospodařila sama pro sebe obzvláště ve vyšší vrstvě. Některý kněži možná pracovali pro blaho lidí, ale těch bylo málo množství. Krásně se zde popisuje i boj proti pokroku, lidské pomluvy, které zničili život mnoha lidí. Jinak je tady i docela antisemitismus v podobě boje katolictva proti židovstvu. Jenom se ted divím, že si tohoto spisovatele neoblíbil i Adolf Hitler. Ten by z této knihy vydoloval spolu s Josefem Goeblesem propagandistické dílo i když Vatikán by z toho asi nebyl nadšen

28.07.2013 3 z 5

Celibát - II. díl Celibát - II. díl František Sokol Tůma

Kniha je zajímavá, odhalující tvář církve, zaostalost lidí, vnášení osvětu mezi lid.

24.07.2013 3 z 5

Celibát - I. díl Celibát - I. díl František Sokol Tůma

Kniha je zajímavá, filozofická, extremní. Tuto knihu můžeme rozdělit do dvou rovin( soukromý život kněze, jeho setkání s lidmi světského života, jeho církevní život). Ukazuje boj o pokrokovost katolické církve, aby kněží se ženili s hospodyněmi, proti pomluvám,intrikám. Hlavní hrdina se schází s továrníkem Rovnátkem, potkává se s jeho dcerou se kterou se citově sblíží. Bohužel napsal i článek o tom, aby se katoličtí faráři ženili. Po setkání s arcibiskupem se za trest přeložen do nejhorší vesníce. Kniha obsahuje mnoho kacířských, filozofických myšlenek.

18.07.2013 2 z 5

Lapači III Lapači III František Sokol Tůma

Třetí díl obsahuje přerod hrdiny do samostatnosti, kdy po návratu z vězení mu pomáhají dobří lidé, tak díky nim odjede do Ameriky, kde se vypracuje na slavného malíře. Po určité době se vrací do Čech do hor, kde se narodil a vyrůstal, kde lidé zapomněli jeho minulost.
Autor v této knize zobrazuje obchod s pracovní silou v 18. století, kdy naivní chlapci a děvčata z Čech chodili za prací do Vídně. Některým se vedlo zle, některým dobře. Těm co se vedlo dobře tak někdy zapomněli na své rodiče, na svoji vlast a svoje češství, některým co se nevedlo tak skončili jako chudý proletariat anebo spadli do větší bídy- až na samé dno společnosti. Některá děvčata si přinášela památku na Víden v podobě nemanželských děcek.

13.07.2013 3 z 5

Lapači II Lapači II František Sokol Tůma

Rozvíjí osudy hlavního hrdiny, který uvizl v nejhorším bahně města Vídně- zmanipuloval ho zaměstnavatel, zapřel na chvili národnost, nevinně se ocitl ve vězení. Pravě vězením končí druhý díl. Je tady vidět zajímavé prozření hlavního hrdiny, ale i několik lidí, kteří mu chtěli pomoct a pomohli, především Olga- dcera jeho zaměstnavatele, která ho neopustila v nejhorších chvílích.

11.07.2013 3 z 5

Lapači I Lapači I František Sokol Tůma

Tato kniha slouží k zamyšlení. Bylo to tak opravdu nebo si autor vymyslel? Ani se nedivím, že byl populární v první republice i když jeho knihy prolínají nechut k emigrantum, odrodilcum vlastního naroda. Když jsem četla knihu tak jsem se neubránila připomínce knihy ,,Mrtvé duše" od Gogola a povídce,,Dobrý člověk od Boženy Němcové. Mrtvé duše může symbolizovat to jak se lapila levná pracovní síla za prací do Vídně, z povídky ,,Dobrý člověk" může být to k jakým lidem se dostal. Spisovatel šel ještě dal- popsal manipulační povahu lidí, aby dostali dobrého pracovníka, popsal naivitu venkovských lidí hledající lepší živobytí v cizině, jejich ideály i trudný, těžký konec.V prvním díle se popisuje jak naivní nedospělý chlapec šel za prací do Vídně, který mu zprostředkoval jeden žebrák z jejich vsi, jeho šikovnost, kterou se snaží jeho zaměstnavatel manipulovat ve svůj vlastní prospěch.

08.07.2013 3 z 5

Hříšník z Vysočiny Hříšník z Vysočiny Hannah Howell

Pěkná romantika s nádechem detektivky. Tato kniha nevěděla jsem jak ji hodnotit do poloviny to byla vražda, která se řešila s pomocí ženy, která měla vidění spíš šestý smysl. Od druhé poloviny kdy je nalezen vrah tak se řeší vztah mezi hlavními hrdiny. Řekla bych, že tato kniha je nemastná neslaná, kdyby nebylo pokračování o rodině Murraryových tak bych ji snad ani neměla v knihovně.Sice to není odpad a jedna hvězdička by byla zas nespravedlivá, neboť od poloviny knihy se to dá číst.

29.06.2013 2 z 5

Čas na lásku Čas na lásku Philippe Hériat

Zajímavá kniha, kde rebelující členka Boussardelova rodu vychovává svoje dítě v liberálních podmínkách od rodiny, která ji zavrhla, dokonce ji vypudila z domova, kde bydlela se svým manželem. Dokonce na ní čeká láska v podobě vědce i když se rodina ji snaží dostat do svého lůna, nebot ji potřebují. To tak bývá někdy i v životě- když člověk nepotřebují, neznají ho, ale jakmile ho potřebují to je potom hotový tanec

25.06.2013 2 z 5

Nezvedené děti Nezvedené děti Philippe Hériat

V každé rodině se najde černá ovce, rebel, který jde navzdory rodině svoji cestou. Nejprve prosadí Ameriku, kde se seznamí s mužem a stane se jeho milenkou, poté ho opustí a po návratu do Paříže zjistí, že je těhotná. Provdá se za svého příbuzného, který se ji snaží zaopatřit domovem, ale má těžkou nehodu.Po jeho smrti je šikanovana svým příbuzenstvem pro udajné byt pravdivé - dítě musí mít jiného otce. Tuto knihu bych přirovnala částečně k psychologii i změnám světa, ve kterém se muži snažili přizpusobit, ale ženský klan ustrnul někdy v obdobé císařství

25.06.2013 3 z 5

Vzpomínky na Julia Fučíka Vzpomínky na Julia Fučíka Gusta Fučíková

Kdysi jsem to četla na základní škole a nějak to šlo mimo mě. Tahle kniha byla částečně podminovaná díky knize ,,Reportaži psané na oprátce, která naopak povinná četba byla. No tenkrát se u toho hodně nasmálo. Nyní, když jsem si to přečetla tak jsem se ihned podivila jaký naši mocipaní jsou na školství, když se snaží ukazat propagandu komunistů, komunistické strany, Sovětského svazu. Lituji toho, že z této knihy nevytěží antipropagandu komunistů, komunistické ¨strany a bývalého Sovětského svazu.

25.06.2013 1 z 5

František Ferdinand d'Este František Ferdinand d'Este Jan Galandauer

Autor mě shrnul soukromí Ferdinanda z Este- pro mě nic nového, zato při politických koncepcí F.z Este jsem si vzpomněla na jednu místnost na Konopišti( nebyla přístupna turistum, ale děti s učitelkami do ni mohli) pokřtili jsme ji ,, Tradiční sín F.de ESTE" , kde se nacházeli politické koncepce, mapy,fotky z vojenského prostředí. Ale stejně tvoří vyjimku- druhý z Habsburku nenaviděl madarský národ a lid. I když bych docela chtěla mít křištalovou kouli jak by asi vládl nebo jaký by byla za něho rakouská říše.

21.06.2013 3 z 5

Paní fabrikantová Paní fabrikantová Gustav Pfleger

Zajímavá, smutná, povídka hodící se do Katolického kalendáře, kdy čest, svědomí bylo víc bezskurpulnost lidí.

20.06.2013 2 z 5

Boussardelovi Boussardelovi Philippe Hériat

Zajímavá kniha, která jse srovnatelná s knihou ,,Buddenbreckovou" od Thomase Manna. Na rozdíl od Thomase Mannazachycuje rodinu, která získala bohatství přes peníze a částečnou politiku. Mužské postavy zachycují svět jak se měnil od dob Napoleona až do I.světové války, kde se ženy museli také přizpusobit světu.

14.06.2013 3 z 5

Dračice a král Dračice a král Barbara Cartland

Usměvná, legrační kniha na téma zkrocení zlé ženy, ale kdo koho zkrotil z toho se poučili oba hlavní hrdinové. Jediná kniha, která se od Cartlandovi dala číst.

13.06.2013 3 z 5