mataj mataj komentáře u knih

S vlčí hlavou v erbu S vlčí hlavou v erbu František Niedl

Vydařené pokračování příběhu Hynka Tase z Boru, který v nelehké a nebezpečné době, plné pletich, mocenských a náboženských bojů, zůstává pevný ve svých postojích. Dostává se do velice nezáviděníhodných situací, mnohokrát se ho snaží zabít jeho protivníci a i jeho rodina a přátelé jsou v nebezpečí. Nicméně Hynek se nevzdává snadno...

29.12.2022 5 z 5

Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Za husté mlhy na ostrově Öland se ztratí malý chlapec. Tak začíná příběh, který se střídavě odehrává po dvaceti letech od zmizení a zároveň několik desetiletí před tím. Postupně se odkrývají tragické události, které měli neblahý vliv na osudy lidí na ostrově. Větrné a deštivé počasí a mlhou obestřená drsná severská krajina krásně dotváří atmosféru knihy.

24.11.2022 5 z 5

Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Mizející mladé dívky, záhadné vraždy a zvrácené choutky neznáme skupiny vlivných osob. Stein, Barbarič a Jaroš musí odhalit kdo za tím vším stojí, a sami se dostanou do nejednoho nebezpečí. Výtečně jsem si toto napínavé dobrodružství užila.

19.10.2022 5 z 5

Pečovatel Pečovatel Mo Hayder

Jack vyšetřuje případ, při kterém se musí poprat se svými vlastními démony a neustálým pocitem viny, který si nese z dětství. Napínavé a (i navzdory nepříjemné témě zneužívaní dětí) velmi čtivé.

20.06.2022 5 z 5

Pod krvavými nebesy Pod krvavými nebesy Mark Sullivan (p)

Příběh odehrávající se na sklonku druhé světové války v Itálii, příběh o velké odvaze a obětavosti mladého Pina, o jeho životní lásce, o vzpomínkách i snaze zapomenout, o krutosti, jejíž se během války (i krátce po ní) lidi dopouštěli. Kniha, která vlastně popisuje skutečné události, mě opravdu nadchla. Doporučuji.

10.05.2022 5 z 5

Strážcové Varadínu Strážcové Varadínu Juraj Červenák

Hodně jsem si užila tuto dobrodružnou výpravu Kornela Báthoryho za záchranu jeho syna z tureckého zajetí. Jedna bitva střídá druhou, nepřátelé a úklady na každém kroku, prostě má to spád jak se patří. Oceňuji velice peprnou, břitkou ale i vtipnou mluvu, která se k příběhu hodí. Shrnuto - tato historická kniha okořeněná trochou fantasy má něco do sebe a do dalšího Kornelova dobrodružství se rozhodně pustím.

03.05.2022 4 z 5

Tajemný protivník Tajemný protivník Agatha Christie

První příběh, ve kterém vyšetřování vedou Tommy a Pentlička, velmi sympatická dvojice s otevřenou povahou a odhodláním užít si života. Samotná zápletka je tak trochu špionážní povahy, kdy je ohrožena bezpečnost Anglie. Nechybí ani představitelé tajných služeb, záměny identit a samozřejmě neznámý tajemný protivník, o kterém nikdo nic neví až do samotného konce. Zase trošku něco jiného, než Hercule Poirot nebo slečna Marplová, ale neméně zajímavé.

17.02.2022 5 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Povedená směsice povídek. Nemám co bych vytkla a s radostí se pustím do celé ságy Zaklínače. Už se na to těším...

04.12.2021 5 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Jedna velice ctihodná stará dáma, trojice líných, neschopných a vychytralých pobudů a několik vražedných pokusů a máme základ příběhu. Kniha plná černého humoru a absurdních situací.

09.11.2021 4 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Tak tohle byl celkem zamotaný thriller. Propojení případů, které se odehrály s odstupem 25 let bylo perfektní a promyšlené. Celkově se kniha hodně dobře četla a ani o napěti nebyla nouze. A i když mi rozuzlení přišlo trochu "zvláštní" určitě bylo nečekané a překvapivé. Závěr knihy (akcie fanoušek) mi však přišel jaksi navíc a zbytečný. Nicméně kniha je to velice povedená a zajímavá. Už se těším na další díl - Údolí. :)

13.01.2021 4 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

(audiokniha)
Moje první kniha od této autorky a musím říct, že se poslouchala docela dobře. Začátek mě vysloveně nadchl, hezky nastíněné postavy, očekávaní nějakého toho tajemství, děj měl spád. Ale postupem času jsem se přistihla, že pořád čekám na "něco", možná víc napětí, nebo nějaký postup ve vyšetřování... Rovněž závěr mi přišel uspěchaný a nedotažený. Takže za mě příjemná a poklidná detektivka.

23.12.2020 4 z 5

Beštia Beštia Dominik Dán

Případ sériového vraha, napsaný podle skutečných událostí, byl docela drsný a nechutný. Několikrát jsem si myslela, že ho už už chytí a vždy tak nějak se štěstím vyklouzl. Současně se nám hezky rozrůstá skupina vyšetřovatelů v oddělení kolem Krause a Burgera. Jejich špičkování nemá chybu. No budu se těšit na další díl...

29.11.2020 5 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Výborný první díl série Sebastiana Bergmana. Čtivá a dobře napsaná detektivka, která vtáhne do děje a postupně odkrývá stopy a hlavně "temná tajemství" jak oběti tak podezřelých.

01.11.2020 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

(audiokniha)
Jedná se o jakýsi deník (myšlenky), ve kterém Fredova (vlastní jméno, stejně jako všechno ostatní ji vzali) prožívá a popisuje fungování společnosti po převratu a zároveň vzpomíná na svůj život před tím. Hodně zajímavá kniha o tom, jak jednoduše lze podlehnout fanatismu v zájmu zachování lidského rodu a přizpůsobit se mu. Zobrazuje společnost, kde muži vládnou a postavení žen je znázorněné barvou oblečení, podle úlohy jakou zastávají. Celý seriál jsem zatím neviděla ale kniha se mi velice líbila.

24.06.2020 5 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Další velice vtipná a originální knížka plná absurdních situací. Tento styl humoru se mi hodně líbí.

29.02.2020 5 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Povedená detektivka, která se výborně četla. Ponurá a mrazivá atmosféra Pyrenejí a zajímavá zápletka k tomu.

14.11.2019 5 z 5

Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Kniha od mé oblíbené autorky. Tentokrát musí policie kromě dopadení vraha zavražděného muže najít i rodinu malého chlapce, kterého objevila v jeho bytě. Navíc jeho matka je těhotná, a může být rovněž v nebezpečí. Napínavá detektivka s opravdu překvapivým koncem.

17.05.2024 4 z 5

Nevíš dne, nevíš hodiny Nevíš dne, nevíš hodiny Dominik Dán

Všechny díly série DD, které jsem do této doby četla, ale většinou poslouchala, byly ve slovenštině. Tentokrát jsem se díky ČRo rozhodla využit možnost poslechu v češtině, a i když mi to tak nesedělo, co se dá dělat, zvyk je železná košile, bylo to stejně dobré.

06.03.2024

Reminiscencie Reminiscencie Dominik Dán

Příběh začíná v roce 1952, kdy uzavíraní hranic Československa probíhá v plném proudu a převáděči se snaží jak jen mohou. Při jedné takové akci, dojde k tragédii, která ovlivní další životy.
V roce 2008 dostanou detektivové za úkol zjistit, zda je možné vyřešit případy úmrtí, ke kterým došlo při snaze překročit hranice, když jsou pohřbené v tak dávné minulosti. To by ale neměl dostat na starost Krauz, který se jednoho takového případu chytí a už nepustí. Snaží se rozplést klubko lží a machinací, kterým je opředená nepovedená akce i její následky.
Jako vždy vynikající čtení.

06.03.2024 5 z 5

Střípky ticha Střípky ticha Linda Castillo

Další zajímavý případ z amišského prostředí. Když jsou na jedné usedlosti v jímce nalezená mrtvá těla rodičů čtyř dětí a jejich strýce, vše nasvědčuje tomu, že se jedná o nehodu. Záhy začne Kate tušit, že tuto rodinnou tragédii způsobilo něco jiného.

10.02.2024 4 z 5