mataj mataj komentáře u knih

Unesená Unesená Mo Hayder

Hezky zamotané a trochu tajemné. Tenhle díl se mi četl velmi dobře.

25.06.2022 5 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) Edgar Allan Poe

Jak to u knih povídek bývá, některé povídky jsou výborné a jiné horší, alespoň co se zápletky týče. Nicméně Poe byl mistr slova, takže kniha je napsaná opravdu čtivě a náměty jsou hodně různorodé (od hororů až po lehce satirické).

16.09.2020 4 z 5

Hladový duch Hladový duch Louise Penny

Opět další výborná kniha od Pennyové. Pořád platí, že píše velice hezky, všechno plyne tak nějak pomaloučku a příjemně.

07.02.2020 5 z 5

Na plechárně Na plechárně John Steinbeck

Milé a úsměvné vyprávění o skupince lidí žijících na jedné ulici. Velice příjemné čtení, takové pohlazení na duši...

08.01.2020 5 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Opět skvělá a čtivá detektivka. Napínavých okamžiků tam bylo více ale ten závěr neměl chybu.

24.11.2019 5 z 5

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Tragikomický příběh jedné rodiny v komplikované době. Styl psaní i autorův humor se mi hodně líbil. Docela jsem se nasmála a přečetla na jeden zátah (co dodat - řidičské "schopnosti" otce Kvída - to bylo něco :))

28.07.2019 5 z 5

Plavba do nenávratna Plavba do nenávratna František Niedl

Michal Dabert se nalodí na luxusní výletní loď, aby si náležitě užil chvíli odpočinku, ale není mu to dopřáno. Loď se totiž stane cílem teroristů, kteří ji ovládnou, a začíná nebezpečná hra kdo z koho. Celé sérii s Dabertem nechybí správná dávka dobrodružství a akce ale i jistý odlehčený humor.

23.02.2024 4 z 5

Kdyby to věděla Kdyby to věděla Blake Pierce

Agentka v důchodu Kate Wise při svých 55 letech jistě nepatří do starého železa a její poklidný život jí začíná nudit. Když ji tedy přítelkyně, které zavraždili dceru, požádá, aby se pokusila zjistit podrobnosti z vyšetřování, vůbec se tomu nebrání a dokonce se samá vrhá do vyšetřování. Jelikož obětí přibývá, její bývalý šéf ji požádá o dočasnou spolupráci a přidělí ji mladou agentku DeMarco.
Nebylo to špatné, ale za mě taková průměrná detektivka.

07.02.2024 3 z 5

Nohy z jílu Nohy z jílu Terry Pratchett

Městská hlídka v čele s Elániem má před sebou velmi nelehký úkol. Musí najít vraha dvou postarších poctivých obyvatel města Ankh-Morpork a navíc odhalit, kdo a hlavně jak se snaží otrávit hlavního představitele města Patricie. Na scénu vstupují, kromě již známých podivných bytostí golemové. Nemám co bych vyčetla, krásně jsem se bavila.

13.01.2024 5 z 5

Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

Vcelku zajímavé vnoření do fantasy světa, kde působí podivná magie přístrojů změněných lidmi. Když výtečná zlodějka Sancie na zakázku ukradne zvláštní skříňku a navzdory zákazu se do ní podívá, dostane se do ohrožení života a ovlivní to celý její další život. Příjemné čtení.

18.11.2023 4 z 5

Dotek zla Dotek zla František Niedl

Opět jsem byla spokojená. Michal a Joan se po krátké návštěvě Čech vrací zpátky do Ameriky, kde navštíví Joaniny dávné přátelé. Jedná se o rodinu významného soudce, která má ale v poslední době jisté problémy. Michal se ujme vypátrat původce toho zla, jelikož mrtvých přibývá, ale musí se ponořit hluboko do minulosti soudce a jeho dřívějšího přítele. Akční, vtipné, zajímavé.

13.09.2023 4 z 5

Vražda za oponou Vražda za oponou Christopher Fowler

Byl to vskutku zajímavý první díl detektivní série. Když se jeden z detektivů - John May snaží přijít na příčinu výbuchu, při kterém zemřel jeho dlouholetý parťák Arthur, musí se vrátit k jejich prvnímu případu, při kterém se seznámili. Ve válce sužované Anglii došlo k několika bizarním vraždám v jistém divadle, a aby se dopátrali pravdy a pachatele, museli proniknout do různých starých mýtů. Ale ne všechno je a bylo tak, jak se na první pohled zdá. Napínavé ale i vtipné. Určitě se pustím i do dalšího dílu.

30.07.2023 4 z 5

Lži Lockeho Lamory Lži Lockeho Lamory Scott Lynch

Vskutku nápadité prostředí různých kriminálních živlů v podsvětí města Camorr, kde operují "Páni parchanti" - skupinka přátel vykutálených zlodějů. V jejich čele stojí Locke Lamora, od dětství žijící mezi zločinci, který má své brilantní podvody promyšlené do nejmenšího detailu. Nicméně ne vždy vyjde všechno tak, jak má, a Locke se svou tlupou se dostanou do velice zapeklitých a nebezpečných situací, kde půjde o život. Vynikající dobrodružná fantasy s jiskřivým humorem a vtipnou, trochu vulgární mluvou. S radostí se vrhnu na další díl.

31.01.2023 5 z 5

Vraždy na čínském jezeře Vraždy na čínském jezeře Robert van Gulik

(SPOILER) Soudce Ti musí odhalit podivnou smrt krásné kurtizány, která je zavražděna při velkolepé plavbě na jezeře, chvíli potom, co sdělila soudci, že má informace o tajném povstání ve městě. Soudce se svými vynalézavými pomocníky se pustí do komplikovaného pátraní. Nápaditý a promyšlený příběh.

08.01.2023 5 z 5

Vražda kvete v každém věku Vražda kvete v každém věku Josef Pavlín

Velmi příjemná, docela vtipná a (dá se říct) taková odlehčená detektivka. Sympatický a potrhlý sukničkář Michal, kterého odkopla již třetí manželka, se nachomýtne k několika podezřelým úmrtím, a dostane se do hledačku dvou vyšetřujících policistů. A i když se případ vyřeší tak nějak náhodou, pointa stejně překvapí. Nejvíc se mi ovšem líbil humor a nadsázka hlavního hrdiny.

15.12.2022 5 z 5

Druhá oběť Druhá oběť Karin Slaughter

Autorka píše opravdu čtivě a jednotlivé díly mají velmi zajímavý děj, hlavně co se týče řešených případů. Nicméně vztah mezi Willem, Sárou a Angie mě začíná docela unavovat. Rovněž mi vadí neustálé připomínání a vysvětlování jejich minulosti, i když chápu, že pro někoho, kdo nečte celou sérii, je to důležité.

10.10.2022 4 z 5

Kůže Kůže Mo Hayder

Několik podezřelých samovražd a jedno záhadné zmizení mladé ženy dají tentokrát Jackovi s Blechou zabrat. K tomu ne úplně dořešený minulý případ (z knihy Rituál) a nepovedený bratr a oba stojí před závažným rozhodnutím. Uvidíme, jak se to nakonec vyvrbí v dalším díle, do kterého se hned pustím.

23.06.2022 4 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Milé a čtivé vyprávění o cestování. Ládík působí velice sympaticky, dokáže hezky popsat jak krajinu tak lidí, které potkává s laskavým humorem. A ani sebe nebere příliš vážně, takže se mi to docela líbilo. Jenom mi přijde, že se někdy zbytečně snaží být vtipný za každou cenu. Nicméně si ráda přečtu i další jeho knihy.

11.12.2020 4 z 5

Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Musím se přiznat, že ačkoliv jsem filmů se Sherlockem viděla již docela dost (hlavně ty novější verze), zatím jsem žádnou knihu nečetla. Proto jsem se rozhodla to napravit a začít hezky od začátku. První povídka se mi velice líbila. Příjemný styl vyprávění a samozřejmě očekávané perfektní dedukční schopnosti Holmese. No a vsuvka, resp. druhá část, ve které se příběh přesouvá do Ameriky k mormonům a vysvětluje motivaci činu, mě překvapil ale příjemně. Určitě se podívám i po dalších knihách a jednoznačně si nenechám ujít Psa baskervillského, na kterého se chystám už delší dobu.

02.12.2020 4 z 5

Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

Byla jsem hodně spokojena. Velice čtivá a napínavá kniha. Děj ohledně vyšetřování postupně graduje u obou případů. Jelikož jsem ale tuhle knihu poslouchala jako první v pořadí, dostatečně jsem nepochopila všechny souvislosti ohledně života vyšetřovatelů. To je ale moje chyba, proto nebudu ubírat žádnou hvězdičku.

22.01.2020 5 z 5