mataj komentáře u knih
Na další příběh z Oddělení Q jsem se velmi těšila a kniha nezklamala. Carl a spol mají opět plné ruce práce, jelikož objevují další a další oběti pravděpodobně jednoho pachatele. Navíc se Carl dostává do hledáčku policie jako podezřelý z dávného případu.
Monology, vzpomínky, zpovědi, osudy lidí zasažených katastrofou jménem Černobyl. Tolik smutku, beznaděje a zklamání. A taky víra měnící se v zlost, když zjistí, že byli oklamání a zmanipulování z důvodu utajení jejího skutečného dopadu. Mimořádně silná a poučná kniha.
Nejnovější záhadu, zmizení mladé šlechtičny na hradě Sitno, musí vyřešit Barbarič sám, bez svých společníků Steina a Jaroše. Ale příběhu to neublížilo, je stejně poutavý a dobrodružný.
Jiný pohled na mýtus o Odysseovi a jeho oddané a čekající ženě Penelopě. Ta je nyní v říší mrtvých a s jistou nadsázkou vypráví svůj skutečný příběh. Příjemné oddychové čtení.
Za husté mlhy na ostrově Öland se ztratí malý chlapec. Tak začíná příběh, který se střídavě odehrává po dvaceti letech od zmizení a zároveň několik desetiletí před tím. Postupně se odkrývají tragické události, které měli neblahý vliv na osudy lidí na ostrově. Větrné a deštivé počasí a mlhou obestřená drsná severská krajina krásně dotváří atmosféru knihy.
I když pomalu plynoucí, vůbec ne nudná, dá se říct taková klasická detektivka. Musím ocenit postupné odkrývání životních osudů a myšlenek jednotlivých aktéru příběhu a tak, jsem si dovedla představit u každého z nich motiv k vraždě. Linku s "Hvízdalem" bych klidně vynechala, přišla mi trochu zbytečná, nicméně jistý úkol v knize splnila.
Zajímavý děj, překvapivé rozuzlení. Napínavý první díl z nové série od nové autorky. I když mi zatím postavy vyšetřovatelů nepřirostly nijak zvlášť k srdci, s radostí se pustím do dalšího dílu.
Hynek Tas z Boru se po mnoha létech služby u krále dočká žádaného propuštění a navíc dostane polorozpadlou usedlost Vlkov a také povinnost oženit se s krásnou Markétou z Blatce. V tomto nelehkém období náboženských bojů a rozmachu husitského hnutí svede (s odvahou a klidem sobě vlastním) nejednu bitvu o to, co mu patří.
Tento druhý díl se mi líbil ještě o chloupek víc než předešlý.
Poeticky napsaný melancholický příběh o lásce, snech a rodině. Davidovi se občas zdají jasnovidecké sny a ve snaze ochránit své blízké před tragickým koncem se tak někdy chová velmi podivně. I navzdory trochu slabšímu příběhu musím uznat, že autor je opravdu mistr slova.
Pozoruhodný historický román, čtivý a zajímavý. Postupným odhalováním životních příběhů jednotlivých postav se přenášíme do velice divokého období první světové války. Maud, Ethel, Bill, Walter, Gus, Gregorij, Lev a mnoho dalších jsou vhozeni do nového, měnícího se světa a my můžeme sledovat jejich napínavé dobrodružství na pozadí skutečných historických událostí. Napsáno neuvěřitelně poutavě.
Ve vězení, v cele číslo 17, skončí Kamil Puskailer - docent na VŠ a matematický génius, odsouzený za vraždu své ženy. To, že je s velkou pravděpodobností nevinný je zřejmé od začátku knihy. Po jistém čase se rozhodne napsat svůj příběh, a ten se následně dostane do rukou detektiva Krauze. Zajímavé, napínavé a samozřejmě velmi čtivé.
Armande Gamache se zhostí funkce nového velitele na akademii pro budoucí policisty a jeho hlavním úkolem je vyčištění tohoto prostředí od nesprávných lidí a korupce. A že je to cíl velice obtížný zjistí záhy. Navíc na půdě akademie dojde k vraždě despotického učitele. Mezi známé oblíbené postavy z Three Pines a z okolí Gamache vstupují i nové, zajímavé tváře kadetů. Již snad ani nemusím opěvovat čtivost a poetičnost knihy této, mnou velmi oblíbené, autorky.
Naše již tradiční skupinka vyšetřovatelů se, mezi pošťuchováním sobě vlastním, pouští do řešení několika zapeklitých případů najednou. Na smetišti se najde uříznuta noha, mladá manželka jistého umělce zase není k nalezení a k tomu loupež velkého množství peněz z nočního trezoru banky. Jako pokaždé jsem byla maximálně spokojena.
Docela příjemný začátek české historické detektivky. Poznáváme rodinné zázemí Lukáše, velmi šikovného učedníka platnéřského řemesla a jeho zvláštní dovednosti. K tomu několik nevysvětlitelných krádeží a tajemné spiknutí a příběh může začít. Uvidíme, co přinese další díl.
Výjimečný příběh mladého Kvotha pokračuje jeho dospíváním a nabýváním vědomostí a schopností jednak na samotné Univerzitě, a jednak ve vzdálenějších zemích, kde se rozhodl na chvíli "uklidit" po problémech. Jeho putování a hledaní odpovědí bylo neuvěřitelně zajímavé, občas dobrodružné a tajemné. Napsáno velmi poeticky.
Jednotlivé příběhy, či spíše případy této série jsou čtivé, zajímavé i napínavé. Velice spletité vyšetřování je doprovázeno neméně komplikovanými rodinnými vztahy. Hlavně tento díl se jenom hemží na první pohled nesouvisejícími stopami a okolnostmi. Nicméně v závěru knihy všechny dílky skládačky do sebe zapadnou a celé klubko lží a podvodů se rozmotá.
Enzo se pouští do další nevyřešené vraždy, tentokrát vysoce uznávaného šéfkuchaře - držitele michelinských hvězd. Proto nikoho nepřekvapí, že na pozadí snahy objevit nové informace k případu se vine vůně vybraných jídel a vzácných vín, nad kterých popisy může čtenář slintat blahem. A navíc v příjemném prostředí relativně osamoceného hotelu v horách.
Krasojízda výtečných vyšetřovatelů Steina, Barbariče a Jaroše pokračuje do Vídně, kde mají odhalit spiknutí ohrožující následníka trůnu i biskupa. Na pozadí náboženských sporů mezi katolíky a protestanty sledují stopy vedoucí k maskovaným vzbouřencům.
V tomto díle jsem nemohla jednoznačně odsoudit dopadené pachatele, protože je považuji spíše za oběti náboženského fanatizmu, které se rozhodli oplatit bezpráví a pomstít se.
Mizející mladé dívky, záhadné vraždy a zvrácené choutky neznáme skupiny vlivných osob. Stein, Barbarič a Jaroš musí odhalit kdo za tím vším stojí, a sami se dostanou do nejednoho nebezpečí. Výtečně jsem si toto napínavé dobrodružství užila.
Trojice Stein, Barbarič a Jaroš dostanou za úkol vyřešit podivné vraždy prvorozených dětí významných občanů, a tak začíná jejich nové dobrodružství, tentokrát v divokých pražských uličkách. Konspirace a pletichy šlechticů, náboženské rozepře, pouliční boje kriminálního podsvětí ale i pomsta a zášť, to je to, s čím si musí hrdinové poradit. A jde jim to skvěle.