Mateo67 komentáře u knih
Už u několika posledních knih Viewegha jsem si říkala “dost, už stačilo”. Přesto jsem vzala do ruky tuto. A ano, u mě poslední hřebík do rakve tohoto spusovatele . Nový Viewegh už nikdy více!!!!
Čekala jsem, že přečtu na jeden zátah, ale nebylo to tak. V polovině knihy jsem se zasekla a pár dní ji nevzala do ruky. 2. půlka slabší než první. Zbytečně zakomponované Vánoce, tady autorka až moc tlačila na pilu. Ale čtyři hvězdičky za úžasné kresby a zápisy v deníku. V těchto stranách byla síla celé knihy. No a samozřejmě píseń a její klip. A lítost nad sebou sama, že nikdy nedokážu všeho nechat a jít si bezhlavě za svými sny.
Poslední otevřený den v knihovně před “karanténou” a jediná kniha k mání pro mou čtenářskou výzvu o vysněném povolání. I když jsem se zaříkala, že po zkušenostech se dvěma předchozími díly už další fakt ne, nebyla jiná možnost. No samozřejmě že byla - nepůjčit si. A výsledek? Knihu jsem si půjčila a dočetla, protože se četla rychle. A za to jedna hvězdička. Další už nepřibudou, protože na každé druhé straně něčí “břitký” komentář nebo “břitká” odpověď či vypadlá plomba, kterou při právě probíhající rvačce řeší jeden z aktérů té rvačky, je fakt silný kafe. A “upřená čokoládová kukadla“ více jak čtyřicetileté hlavní hrdinky to zazdila totálně.
Dva samostatné nesourodé příběhy, které měly působit jako jeden celek, ale mně se to tak vnímat za celé čtení nepodařilo. Působivé líčení města, ulic a uliček, domů, podzemí, celkově celé atmosféry města (nikoli ovšem strašidelné), jen se to vzpíralo mé představě moderní Barcelony v roce 1980. Takže konečný pocit? Rozpačitý.
Rozporuplné pocity. S Čapkem musíte buď 100% souhlasit nebo 100% nesouhlasit. Nic mezi tím. Naˇzory má určitě zajímavé a rozhodně ne od věci. Ale v této knize fakt hodně tlačí na pilu. Každá mince má dvě strany.
Brno, Slovaňák, 1981-1985. Čtyři nezapomenutelné roky s nezapomenutelným třídním profesorem. Předstupujeme jeden za druhým a dostáváme do rukou útlou knížku, spíš “sešit, ale každý z nás s osobním věnováním. Není nutné rozumět, stačí vnímat, neboť všichni jsme v té chvíli “jeho drazí básníci.
“Úplně plakat je držet si dlaně na očích. (str. 17)
“Potkat tak lehkou smrt, pozval bych ji na jednu! (str. 32)