Matri komentáře u knih
Od prvej do poslednej stránky bola táto kniha dokonalá.
Nenudila som sa ani aj jedinej stránke. Po predošlom diely, ktorý ma teda moc neohúril, predstavovala táto časť obrat o 180°. Kniha je vyplnená dynamickým dejom, tajomstvami, takmer nemožnými úlohami, ale tiež milostnými problémami.
Je odmaturované a skupinka hlavných hrdinov sa presúva na Kráľovský dvor. Budúcnosť Rose je neistá. Vzhľadom na jej výbušnú povahu, úteky a eskapády nie je isté, či sa stane Lissinou strážkynou. Potýka sa s problematickým milostným životom. Jeden muž ju prenasleduje, druhý ju chce získať. A hoci je asi jasné, ako tento milostný trojuholník nakoniec dopadne, nezávidím jej túto situáciu. Zároveň ma však mrzí, ako sa zahráva s citmi ostatných!
Hoci v deji vystupuje Abe (alebo tiež Zmeja) aj tentokrát len veľmi okrajovo, jeho postava je skvelá a veľmi ma baví! Vždy sa teším, keď sa tam objaví. Je excentrický, charizmatický, tajomný, nebezpečný, dokáže si podmaniť všetkých okolo seba... S Rose im to spolu náramne sedí :)
V tomto diely sa stalo toľko vecí! Za mňa bol doposiaľ asi najlepší a nedal mi ani na sekundu vydýchnuť.
Mnohí z Vás sériu už čítali, no i tak nechcem prezrádzať podstatné časti deja, aby si aj tí, ktorých táto séria ešte len čaká, užili plnohodnotný zážitok. A že Spoutáni magií bol úžasný zážitok!
Záver knihy bol absolútna bomba! Naozaj ma kniha prekvapila a nedočkavo sa vrhám na záverečný diel!
Odporúčam!
Po výbornej časti Stínem políbená som sa do štvrtého pokračovania série vrhla doslova po hlave.
Moje nadšenie však trošku vyprchalo.
Hoci som sa veľmi tešila, že opúšťame prostredie Akadémie a spolu s Rose sa vydávame na jej honbu za Dimitrijom do Ruska, nakoniec som sa prekvapivo tak trocha nudila.
Väčšia polovica knihy bola až príliš statická, bez väčšej akcie, zvratov. Rose tak nejak tápala vo svojich myšlienkach. Sama nevedela čo chce, či má zostať, či odísť, a kam vlastne ísť?!
Vďaka putu s Lissou a Adrianovej schopnosti vstúpiť Rose do sna, máme aspoň neustále prehľad o dianí na Akadémii. Táto linka, hoci sa objavuje len okrajovo, ma výnimočne bavila asi aj o čosi viac.
Na scénu vstupujú nové postavy. Objavuje sa nový spolok alchymistov - obyčajných ľudí, ktorí sa snažia utajiť/kryť existenciu upírov. Zaujala ma najmä Sydney, a dúfam, že ešte zamieša karty v tomto svete.
Rose je neustále v pätách tajomný a obávaný Abe, prezývaný Zmeja. Jeho pôsobenie v príbehu, a najmä jeho úlohu v živote Rose, som odhalila, dá sa povedať z fleku.
Hoci bola kniha trošku predvídateľná, nemožno jej uprieť "čtivosť". Posledných cca 120 strán to bol opäť ten príbeh, ktorý ma bavil v predošlom diely.
Na celej sérii sa mi páči, že hoci je Rose silná hlavná hrdinka, ktorá sa na prvý pohľad nebezpečne blíži k dokonalosti, absolútne taká nie je. Mnohokrát sa necháva pohltiť svojimi neresťami, či závislosťou. To ju u mňa robí reálnejšou a značne sympatickejšou.
Adrian, hoci je tvárou obálky tejto časti, sa v príbehu objavuje tentokrát poskromne (asi preto som nebola až tak ohúrená) :-))
Očakávam ešte veľké veci a pevne verím, že moje hodnotenie opäť stúpne.
Hodnotenie: 3,5*
Toto bola úplná Angelika! Síce trošku viac vyleštená, previazaná stuhami a s fantasy popraškom. A za mňa to vyšlo skvelo.
Ten feeling Angeliky bol za mňa naozaj silný. Krásna, bájna favoritka kráľa Midasa, po ktorej každý túži, avšak jej klietka ju drží 10 rokov v bezpečí a samote. Čo sa však stane keď konečne vyjde z tohto svojho, podotýkam dobrovoľného, zlatého väzenia?
Za mňa bol tento diel doslova zoznamujúci. Spoznali sme Auren - je vo svojej klietke úplne osamelá, pretože kráľ k nej nikoho nepustí. Ostatné milenky kráľa ju nenávidia. Jedinou "blízkou osobou" je jej osobný strážca. Auren túži po priateľstve, ktorého sa jej aj dostane, ale... (aaach moje zlomené srdce) :'(
O zlatom kráľovi Šiesteho kráľovstva Midasovi stále neviem čo si myslieť. Jeho láska k Auren je skôr posadnutosť, potreba vlastniť ako ozajstná láska. Takže uvidíme čo prinesie pokračovanie.
A v závere sa stretávame s Ripom - veliteľom armády znepriateleného kráľa hniloby. A hoci sa Rip objavuje v úplnom závere, dokonale u mňa zanechal dojem a zamiešal karty.
Knihu určite odporúčam prečítať si, nedať na hodnotenia a urobiť si vlastný názor. Mňa táto zdanlivo nízko hodnotená kniha, tentokrát milo prekvapila a bavila od začiatku do konca. Pokračovanie tu máme čoskoro a ja sa veľmi teším!
Hodnotenie: 4,25*
Pokojný život nenápadnej Belle sa prevráti naruby doslova z noci do rána. Nedobrovoľne sa stáva pešiakom v hre iných. Ocitá sa v rukách tajomného, nebezpečného avšak neznesiteľne príťažlivého muža, ktorý ju unáša a odváža na svoj vidiecky statok.
A začína hra na mačku a myš. Doslova! Belle sa neustále snaží ujsť, čím si značne komplikuje svoj zajatecký život. Grayson ju preto musí neustále chytať a privádzať k rozumu. A keďže Grayson neodolá lákadlu, nevinná Belle sa pre neho stáva dokonalou korisťou.
Grayson je mimochodom výborná mužská postava - dosť som ho žrala!!
Isabelle nenecháva Graysonovi nič dlžná. Je odhodlaná dostať sa na slobodu, neustúpiť a zachovať si dôstojnosť. Veľmi sa mi páčila jej húževnatosť, odvaha a rozum (!), hoci miestami pôsobila paradoxne aj trošičku naivne :)
Ich vzťah bol od začiatku výbornou hot záležitosťou, hoci spicy scén zas tak moc nebolo. V tomto ohľade by som si kľudne pridala! Veľmi som si užívala ich nekonečné slovné výmeny a boje.
Okrem iskrivej hlavnej dvojici kniha ponúka pomerne originálne prostredie konského ranču a dosť akčný nadupaný dej. Nenudila som sa ani minútu!
Jedinú výčitku mám asi len k miernej predvídateľnosti. Dosť z odhalení sa dalo čakať (teda okrem Graysonovho povolania - to by som nikdy neuhádla).
Veľa ľudí sa nerado púšťa do kníh / sérii s otvoreným koncom. V tomto prípade by som koniec označila skôr za "definitívny". Ale v zmysle - to takto snáď nemôže skončiť!? :-o
... a jednoducho viete, že pokračovanie je nevyhnutné ;-)
Hodnotenie: 4,75*
"Vytáča ma jej horúca krv a zároveň ma to pokúša. Je ako droga, ktorá sa mi dostáva pod kožu."
"Hľadieť naňho bolo, ako hľadieť na prekrásneho anjela, ktorého nebesá vykresali na zákazku iba pre mňa. Nenávidela som vesmír za to, že ma týral, že mi ho poslal do cesty, keď som zabúdala."
Majka mi tretím dielom opäť odpálila mozgové závity! Bez debaty, takto úžasné prepracované fantasy sa môže kľudne zaradiť do zástupu ku knihám vo svetovej konkurencii :)
Meggie a Skye sú za mňa topkový knižný pár. A hoci u nich miestami dosť vážne viazne komunikácia :) , na druhej strane tá chémia medzi nimi... no nemám slov! ;-)
V porovnaní s druhým dielom som síce dostala o dosť menej ich vzájomných interakcií, no v zásade mi to až tak neprekážalo.
Ako náhradu som dostala dve veľmi vyrovnané dejové linky:
- jedna sleduje dianie v Ametystovom lese po odchode Meggie
- druhá samotnú Meggie na jej honbe za opálovou hviezdou
Spoznávame ďalšie nové, veľmi zaujímavé postavy. Za všetkých vyberám - Wicka, z ktorého mám zatiaľ dosť zmiešané pocity, zato Calluma vyslovene neznášam od prvého stretnutia a Mikhail je úplne zlatíčko :) Určite som zvedavá a teším sa kam bude vývoj aj týchto postáv smerovať ďalej.
Na rovinu... nie vždy som súhlasila s vývojom deja, niektorými rozhodnutiami a činmi najmä hlavných postáv. A tiež musím zhodnotiť - takmer nikam sme sa v deji neposunuli. Naopak, snáď všetko sa ešte viac komplikuje! No pre mňa, bol aj tretí návrat do Ametystového lesa vzrušujúcich, akčným, dynamickým, tlak zdvíhajúcim, iskrivým dobrodružstvom a užila som si každú stránku!
Opäť som síce nedostala kapitoly z pohľadu Skya, čo by ma teda v mnohých situáciách až nezdravo zaujímalo :-P, no stále verím, že sa ich dočkám ;-)
Hodnotím bez debaty 5* a opäť odporúčam!
"Dlhuješ mi pomoc...
Dlhuješ mi to za matku, lebo jediný spôsob, ako sa ti môžem pomstiť, je ten, že ťa udržím po svojom boku, aby si ma mala neustále na očiach a nezabudla. Nemôžem ťa zabiť ani ti ublížiť. Nedokázal by som to a ty to veľmi dobre vieš. Si moje najväčšie prekliatie.“
Prekryla som jeho ruku svojou.
„Nikdy by som na teba nezabudla, čo je zase moje najväčšie prekliatie."
(SPOILER) "Stráž si srdce ako svoj domov. Dávaj pozor na to, koho doň vpustíš."
Príbeh začína naozaj zostra. Veronica sa nám predstavila ako nevesta na úteku... čomu sa teda nemožno čudovať. A ako zostra kniha začala, tak pokračovala ďalej.
Kniha sa čítala veľmi dobre, to sa musí nechať. Avšak čo tomu chýbalo bola určite logika udalostí, rozhodnutí a myšlienok.
Chémia medzi Veronicou a Austinom bola naozaj výborná - to ma bavilo, hoci potom mi už prišlo aj tých spicy scén akosi až priveľa, a to hlavne na úkor prepracovanejšieho deja :(
Logika - ujdem zo svadby, ešte v svadobných šatách hľadám prácu a v ten večer sa vrhnem na svojho šéfa? Akože fakt mi to nejde na rozum.
Slobodný otecko Austin žil ako pustovník, roky obetuje všetko len rodine. Vtom mu na prahu zaklope žena v svadobných šatách, ktorá na prvý pohľad asi neprežíva práve slniečkový deň a on... hoci sa neustále správa ako totálny nahnevaný odmietavý mrzút, má od prvej sekundy v hlave len nekonečné erotické fantázie o nej :-/ Asi mi v tomto prípade chýbalo trošku viac tohto slow burn...
Neskutočná Austinova zaťatosť v závere už bola opäť na mňa trošku moc. Epilóg bol oproti tomu sladučký, ale veľmi milý :)
Až na tieto pre mňa úplne nepochopiteľné myšlienky a konanie hlavných postáv bola kniha milá malomestská romantika so sympatickými vedľajšími postavami. Získali si ma najmä Austinove deti ;-)
Nakoľko o mesiac už asi nebudem vedieť o čom to vlastne bolo, hodnotím 3,5*
"Vyberám si teba – takú, aká si.“
Oči mi zaliali slzy. Spoznávala som svoje vlastné slová.
Usmial sa. „Pretože ty mi nielenže stačíš – ty pre mňa znamenáš úplne všetko.“
"Nezlomilo ju bremeno práce či bolesť v rukách – ale samota. Život bez priateľov, nekonečné dni strávené bez útechy, ktorú dokáže poskytnúť jediné súcitné srdce.
Drvil ju smútok."
Krásna obálka, originály príbeh šmrncnutý Orientom, ktorý si ma dokonale získal. Asi som si našla ďalšiu obľúbenú sériu!! :)
Po vojnách a problematickom spolunažívaní magicky obdarených džinov a "hlinených" (alebo teda obyčajných ľudí), prijal starý kráľ Zaal zákony, čo vrhlo džinov do nemilosti. Museli sa skrývať, obzvlášť mladá džinka obdarená ľadom Alizeh. Túla sa životom sama, pracuje ako slúžka, privyrába si ako krajčírka. Do života jej znenazdajky vplyvom náhody vstúpi princ Kamran, budúci kráľ. To jej opäť rozvráti život...
Autorka vytvorila pre mňa obzvlášť úžasné postavy. Alizeh je džinka, vzdelaná, inteligentná, krásna, nepoddajná, bojovná. Od smrti rodičov sa životom pretĺka sama. Znáša útrapy života ako obyčajný človek, hoci je obdarená veľkou silou a mágiou.
Princ Kamran je v prvom rade vojak, ovládaný hnevom, podozrievavý, no odkedy mu do života vstúpila slúžka so zahalenou tvárou, úplne ovládla jeho myšlienky, čo vyvoláva množstvo nedorozumení so starým kráľom, jeho dedkom.
Okem ústrednej dvojice má zaujal princov minister a priateľ Hazan, ktorý mi až do konca zostal záhadou. Tiež slečna Huda, ktorá najmä v závere bola pomerne vtipne osviežujúca :))
Celkovo silnou stránkou knihy sú určite úžasné dialógy ;-)
Záver bol pre mňa pomerne prekvapivý. Na scéne sa objavil mladý kráľ zo znepriateleného Tulanu Cyrus, ktorý prišiel a všetko absolútne rozvrátil. Mám pocit, že sa nám rysuje milostný trojuholník. A ja tentoraz naozaj neviem, ku komu sa prikloním. Zatiaľ je to určite Kamran... ale Cyrus je zaujímavý, príjemne arogantný a zatiaľ nedostal veľa priestoru, takže uvidíme... :)
Vrele odporúčam prečítať a maximálne sa teším na ďalšie diely, lebo opäť ten koniec...
"Ako sa voláte?“
„Aká to nelogická otázka. Načo potrebujete vedieť moje meno?“
„Aby som vás mohla nenávidieť adresnejšie.“
„Ach. Nuž, v tom prípade ma môžete volať Cyrus."
"Svět nestvůr byl plný zázraků. Ale byl stejnou měrou krásný i strašný. Byl to svět, kde se člověk mohl podívat z okna a vidět tudorovské město. Ale byl to také svět, kde nestvůry kradly lidem život jen proto, aby si užily dovolenou v jiné době."
Začiatok knihy otvára novú časovú líniu, kde sa vlastne vraciame úplne na začiatok. Joan si ako jedna z mála pamätá čo sa stalo - čo spôsobila. Nick ju nepozná, Aaron ju nepozná. Orientuje sa vo svete, ktorý nastal po odtvorení Nicka.
Stojí proti staronovému nepriateľovi - žene, ktorá "stvorila" Hrdinu Nicka. Zároveň pomôže Joan zistiť kým a čím vlastne je...
Kniha sa čítala chvíľu výborne a chvíľami mi prišlo, že sa točíme dokola (áno, trošku nuda). Asi by som ubrala trochu zo stránok.
V prvom diely bol naznačený milostný trojuholník, a hoci stále platí, v tejto knihe sa žiadne city nijako hlbšie nebudovali, čo mi aj trošku chýbalo. Ja budem určite patriť k fanúšikom Aarona ;-)
Kniha bola z môjho pohľadu a niečo slabšia, ako prvý diel, ale stále zaujímavá a originálna. Teším sa na pokračovanie :)
Tentokrát sú to slabšie 4*
"Věděla, že pro ni hodně znamená – myslela na něj každý den –, ale až do této chvíle si neuvědomovala, jak moc. Dokud jí neukázal, že on sám už to tak necítí."
„Když jsme se poznali, já jsem byla tou zlodějkou, jenže to on ukradl mé srdce."
Krásny YA fantasy príbeh - retelling klasickej rozprávky, ktorý na Slovensku poznáme ako Sedem zhavranených bratov, avšak v originálnom ázijskom šate.
Príbeh ma bavil snáď od prvej stránky a nepustil až do poslednej. Nechýba v ňom mágia, draci, priateľstvo, zrada, intrigy, veľké dobrodružstvá a samozrejme láska :)
Priznávam, že spočiatku som nemala zo Shiori moc dobré pocity - správala sa až moc detinsky, trošku rozmaznane a nezodpovedne. Avšak, ako postupoval príbeh, menila sa aj Shiori - dospievala a stávala sa z nej silná žena, odhodlaná zachrániť bratov za každú cenu.
Romantická linka sa vyvíjala pozvoľna, ale k mojej moc moc veľkej spokojnosti :))
A hoci koniec zostal horko-sladký, Shiori čaká ďalšie veľké dobrodružstvo tentokrát v podmorskej ríši drakov!
Nakladateľstvo #ocelot na svojich stránkach NAŠŤASTIE uvádza pokračovanie (bohužiaľ až na marec 2025), takže sa mám na čo tešiť!!! ;-)
Okrem toho, mám pocit, že sa niečo rysuje aj v Pandore, takže žeby som sa dočkala aj slovenskej verzie!? :)
Vrelo z celého srdca odporúčam!!!
„Co tě to napadlo? Vždyť tě mohl zabít.“
„Bylo velmi pravděpodobné, že zemřu,“ připustil, když popadl dech.
„Ale jisté to nebylo.“
Měla jsem chuť ho obejmout. „Jsi hlupák – ale odvážný hlupák.“
„Jestli mi odteď budeš říkat takhle místo třetiřadý 'barbarský šlechtic', pak to stálo za to.“
Určite zaujímavý a originálny príbeh, nakoľko sa točíme okolo gréckej mytológie a jej bájnych postáv zásadných do súčasného New Yorku.
Musím priznať, že čítanie najmä zo začiatku bolo pre mňa náročnejšie, nakoľko takmer každá postava má svoje pôvodné meno, rod ku ktorému patrí, a ešte k tomu za určitých podmienok preberá schopnosti nejakého boha a vyberá si nové meno!! Mala som z toho naozaj dosť hokej ;-)
Keď som si konečne zvykla na zhruba všetky postavy (čo bolo asi v polovici knihy), mohla som si začať užívať aj samotný dej. Príbeh sa odohráva počas 7 dní trvajúcej sútaže / turnaja, kde sa lovci snažia zabiť bohov, ktorí sa na 7 dní stávajú smrteľnými a ukončiť tento sedemročný cyklus a trest, ktorý bol na nich uvrhnutý. Celkom mi bohužiaľ ušiel pôvod tohto trestu (je to kniha, ktorú treba asi prečítať x-krát kým mi všetko konečne dôjde) :)
Akcia strieda akciu, našla sa aj nejaká tá zrada a samozjeme malá iskierka romantickej linky.
Po dlhšej dobre fantasy kniha, ktorá je samostatný kúsok, a teda aspoň nemusím vyčkávať pokračovanie :))
„Chcel som ťa byť hodný.“
„Hodný mňa?“ začala. Jej slová často vychádzali príliš rýchlo, príliš neohrabane, príliš ostro, a to nechcela. Nie tentoraz. „Cas.“
„Lore.“ Zachoval ten istý jemný tón. „Narodil som sa s vedomím, ako robiť tri veci. Ako dýchať, ako snívať a ako ťa milovať.“
Anotácia knihy ma veľmi zaujala a v podstate som aj dostala, čo som očakávala. Mám ale určite výhrady.
Tak celkom som nechápala ako prišlo k tej osudovej láske Elisy a Alexandra. Ok, láska na prvý pohľad, ale aj tak mohla autorka trošku viac popísať ich spoznávanie, zbližovanie. Prišlo mi to moc hrrr, a tým aj menej uveriteľné.
V deji sa objavuje aj, nazvime to "milostný trojuholník", hoci práve táto časť ma asi trošku sklamala. Predstavovala som si to inak. Kaina mi vlastne nakoniec bolo veľmi ľúto.
Príbeh to nebol zlý - romantika a láska naprieč storočiami s jemnou príchuťou fantasy. Príjemné avšak priemerné čítanie ;-)
"Ak je mojím hriechom to, že ťa milujem, tak nech zhorím v tom najkrutejšom pekle, nech ma zničia plamene, nech som naveky zatratený."
"Mojou najväčšou slabosťou bola vždy túžba po láske. Cítim v sebe zívajúcu prázdnotu, a čím viac sa ju snažím zaplniť, tým ľahšie sa vždy nechám oklamať."
Až do posledných stránok knihy som mala pocit, že to je úplne priemerná fantasy (a to som mala fakt veľké očakávania, nakoľko sériu Krutý princ úplne milujem). Potom prišli posledné kapitoly, príbeh nabral na tajomne, trošku sa to zamotalo, a tým si ma kniha získala trošku viac.
Ani neviem čo si mám myslieť o Wren... aj mi jej bolo ľúto, aj mi liezla na nervy a hlavne som mala pocit, že nevie čo chce, ani čo má robiť, a v závere ma teda úplne odrovnala..
Oak naopak, je veľmi sympatický, jemu som naozaj fandila a ako jediný prinášal aj trošku úsmevu.. Inak je kniha dosť temná.
V konečnom dôsledku, posledné stránky (ktoré som naozaj hltala), nemôžu vynahradiť 250 predošlých strán, preto musím dať len 3 hviezdičky, ale je to skôr 3,75 ;-))))
Koniec bol fakt dobrý a aj prekvapivý, a jednoznačne ma navnadil aj na pokračovanie,ktoré si určite prečítam!
Hľadanie a viera v pravú lásku... asi tak by som popísala tému tejto romantickej a ľahko šteklivej rozprávky. Oceňujem naozaj krátke kapitoly, čo sa neuveriteľne ľahko čítalo.
Cely dej sa viaže ku kliatbe, ktorá sužuje kráľa už 900 rokov. Každých 100 rokov dostane možnosť kliatbu zlomiť ak sa nájde dievča, ktoré ho bude milovať takého aký skutočne je (kliatba ma samozjeme množstvo ďalších komplikácií..)
Kniha sa čítala naozaj ľahko ale na mňa tomu ešte čosi chýbalo k vierohodnosti ich vzťahu a lásky, taký priemer a preto hodnotím tak 3/5
Tak tento diel bol pre mňa jednoznačne lepší ako predošlý! Stále som z toho nespadla na zadok, ale teraz to už začalo mať naozaj grády a som zvedavá kam sa príbeh ešte ďalej bude posúvať (teda predpokladám samozrejme šťastný happy end, hoci to predbieham, ale tá cesta k nemu môže byť ešte zaujímavá).
Kelsey už našťastie našla aspoň kúsok sebavedomia, za čo fakt vďaka bohu!!!
Stále mi v texte vedia najmä rôzne príbehy a legendy, ktoré zdanlivo ani nesúvisia s dejom. Prvá časť knihy bola opäť taká pokojnejšia, pomaly plynúca. Našťastie opäť nastal zvrat s presunom do Ázie. Tieto časti boli úžasné a musím pochváliť autorku, ako pekne ma vymyslený príbeh a zapojené rôzne súčasti reálnych miest, kultúr, histórie či náboženstiev. Romantická linka sa značne skomplikovala, akčné časti sú naozaj veľmi pútavé. Dúfam si aj ďalšie časti udržia túto úroveň.
Najsilnejšia stránka knihy? - asi najviac oceňujem vývoj osobnosti hlavnej hrdinky. Z ustráchanej, osamelej myšky sa stala sebavedomou vodkyňou a kamarátkou. Autorka tento Alessin vývoj v knihe veľmi pekne výstavala a popísala (nie vždy vývoj hrdinu postrehnem v takom rozsahu ako tomu bolo tu!).
Romantická linka bola tiež veľmi príjemná. Dialógy s Dantem boli veľmi silnou, za mňa tiež jednou z najsilnejších stránok knihy. Boli často dosť úsmevné, čo fakt môžem!! A v rovnakej miere romantické, z čoho sa mi až srdiečko roztápalo ;-)
Škoda toho zdĺhavého začiatku, kedy sa toho dialo pramálo a skutočne baviť som sa začala asi až v polke knihy :-(
Taký priemer :)
Začiatok bol pre mňa trošku ťažší na začítanie.. horšie sa mi zvykalo na autorkin štýl písania. Dej bol ale veľmi pútavý, naozaj som sa nenudila a miestami som sa nemohla od čítania odtrhnúť. Nastali pre mňa aj prekvapivé zvraty, niektoré veci tuším, hoci veľa zostalo stále neodhalené. Oceňujem nezvyčajné poňatie klasických postáv, to sa mi veľmi páčilo, najmä Lancelot. Pokračovanie si určite prečítam, takže dúfam, že vyjde! Lepšie 4/5
Áno, táto časť sa mi páčila! Dokonca viac ako prvá, ale stále bohužiaľ nemôžem dať 5 hviezdičiek (nebolo wow). Aj v tejto časti som na dvoch miestach našla podobnosť s Twilightom haha ;-) ... ale nevadí, lebo okrem toho to bolo naozaj originálne a napínavé. Idem sa teda vrhnúť na záverečný diel.
Páčilo sa mi to, ale asi som aj tak čakala o trošičku viac. Asi 1/4 knihy, kedy Vivien uvažovala, čo je s Adrienom inak, prečo je iný atď, mi pripomínalo, že čítam dospelú verziu Twilightu ;-)
Potom to už bolo lepšie a záver bol super - napínavý, akčný, nečakaný, takže som sa vrhla na druhý diel. Som zvedavá, čo mi prinesie. Celkovo ale veľmi slušná kniha!
Krásna fantasy rozprávka, v ktorej sa stretávame s mnohými bájnymi rozprávkovými postavami. Určite odporúčam čítať v zimnom období, nakoľko chlad zo stánok doslova sála. Dej plynie pomerne pomaly, nakoľko sa zoznamujeme so životom Vasje, a to ešte pred jej narodením, cez detstvo a končíme vo veku cca 14/15 rokov. Vrham sa rovno na pokračovanie...
Za mňa bohužiaľ jedna z trošičku slabších kníh od autorky. Ale veľmi sa teším skôr na príbehy Arsena a Riggsa... Ich postavy sa mi veľmi páčili, takže sa teším!