MaxíkD. komentáře u knih
Knihu začal psát Jules Verne v roce 1903-1904, avšak stihl jen čtyři kapitoly, protože onemocněl a rok na to (1905) umřel. Napsané 4 kapitoly přepsal jeho syn Michel a nakonec dopsal celou knihu.
(SPOILER) Tři Maďarové připravují povstání proti Rakousku. To je však prozrazeno a zatkli je. Pokusili se o útěk, při němž dva zahynuli a zbyl pouze jeden. Zbylý uprchlík Matyáš Sandorf se po patnácti letech vydává jako doktor Antekirt a snaží se odhalit a potrestat viníky spiknutí. S tím mu pomáhají dva Francouzi, Pescade a Matifou.
*******
1. Našel jsem tam dvě chyby:
Ladislav Zathmar je v jedné kapitole napsán jako Ludvík Zathmar ( autor si to spletl asi s Ludvíkem Ferratem
2. Sarkany a Zirone chytí na začátku poštovního holuba. V knize od Verna je šifra psaná francouzštinou a zde je česky, avšak v mřížce je to psané stále francouzsky.
Je to hodně dobré, hodně humoru, někdy až moc přehnanéh, tedy nedoporučuji příliš v útlém věku - Jinak je to opravdu hodně zajímavé a pobaví to každého. Obrázky jsou nádherné a fantasy prostředí vynikající.
Nový díl, nová dobrodružství, nová tajemství! Strhující poslední díl napínavé trilogie.
Chtěl jsem tuto knihu po přečtení Chaty v Jezerní kotlině dostat k narozeninám, ale nakonec jsem toto přání zrušil, jelikož jsem si nebyl jistý, jestli bude pokračování od jiného autora zrovna pěkné. Později jsem na tuto knihu ale narazil a přečetl jsem ji. Je to velmi napínavé a strhující, nakonec by to asi byl dobrý dárek.
V knize jsou zmínky z dalších knih od Pavla Čecha. Např. kluk z knihy Klíč.
V pátém díle Tajemná krabička je zase Ruddy.
Tak tenhle díl byl asi jedním z nejlepších ze série Klub tygrů. Vadilo mi však, že některé otázky byly špatně udělané a to hlavně kvůli obrázkům, které byly černobílé, takže tam byly některé věci špatně vidět (nemluvím pouze o tomto díle).
(SPOILER) Kniha je o dvou klucích, Alešovi a Honzovi, kteří objeví u dědy tajemnou knihovnu. Když se vybere nějaká kniha a odsune se regál, objeví se cesta do té knihy. Nejprve se podívají do knihy Tajuplný ostrov, kde pomůžou kapitánu Nemovi s napojením telegrafního drátu, který si tam vybudovali sami trosečníci.
Druhý den půjdou do Tří mušketýrů. Honza a Aleš se setkají s d´Artagnanem , který je pozve na návštěvu. Když kluci odcházeli, zatkla je pouliční sebranka. Naštěstí je osvobodí dívka jménem Aneta. Kluci pak odejdou za mušketýry se žádostí, aby osvobodili i další zatčené lidi. To mušketýři udělají a Honza s Alešem se vrátí zpět domů.
Potom půjdou do knihy Plavčíci kapitána Bontekoea. Seznámí se zde s plavčíky, kteří chtějí plout vorem přes Sundskou úžinu do Bantamu. Později objeví lodní vrak, ve kterém byly ještě zásoby, avšak byl již zabrán domorodci. Plavčíci s Honzou a Alešem napřed chystají útok na domorodce, ale ti brzy odejdou z vraku. Plavčí si zásoby z vraku vezmou a kluci se vrátí zpět.
Dále se podívají do Posledního Mohykána, kde se setkají s Unkasem, který se vracel do tábora. Kluci půjdou s ním. Když tam však dorazí, tábor byl zničený. Kluci s Unkasem se tedy vydají na cestu za Unkasovým otcem Čingašgukem a Sokolím okem, pokud jsou ještě naživu. Cestou je však zatknou Mohawkové. V noci je ale zachrání Čingašguk a Sokolí oko. Ti odejsou s Unkasem a Honza s Alešem se vrátí do knihovny.
V knize Tarzan a poklad Oparu se chlapci ocitnou v Oparu a chtějí najít Tarzana. Cestou se setkají s Warou, sestrou kněžky La. Muži z jejího kmene chytili bílého vetřelce. Dovlekli ho na hlavní oltář a La měla vykonat oběť plamennému bohu. Obřad však přerušil lev. Ve zmatku se podařilo vetřelci ukrást obětní nůž, bez kterého se už nemůžou konat další obřady. Wara tedy s kluky šla hledat Tarzana. Znenadání je napadne Leopard muž. Tarzan je však zachrání. Kluci a Wara mu vylíčili, co potřebují a s pomocí černouška Karakiho se jim to podaří.
V Ostrově pokladů se stanou plavčíky na lodi Hispaniole. Skamarádí se s Jimem Hawkinsem a tajně doplují člunem na ostrov. Poklad tam najdou a rozhodnou se, že přespí ve srubu. Zanedlouho k nim přijde John Silver se svými kumpány, kteří chtějí u nich přespat. Alešovi se však vysypou peníze, které si vzal tajně z pokladu. Silver pochopí, že už poklad našli a donutí je, aby ho k němu dovedli. Na ostrově se stane zemětřesení a Silver, Jim, Aleš a Honza se zachrání na lodi.
Nakonec se podívají do Vinnetoua, kde pomůžou dívce Viktorii ze zajetí.
Na konci se děda vrátí z lázní a chlapci přijdou o možnost navštěvovat kouzelnou knihovnu.
Ale na to, co prožili, nikdy nezapomenou
Hezké komiksové vydání, krásné ilustrace od Čermáka.
Bylo to hezké a vtipné. Medicínu bych však radši nedělal.
Konečně se mi po nějaké době čekání dostala k dispozici tato kniha. Vůbec jsem nebyl zklamán a rozhodně se mi kniha líbila. Spoustu zajímavých myšlenek a dobrodružství. Myslím si, že to patří mezi nejlepší díly. A naštěstí příběh ani teď zdaleka nekončí, takže se mám na co těšit!
Legrační knížka. Sice moc nedává smysl, ale zabaví. Baví mě hledat Zmrzlíka.
Super, stejně jako předchozí díl. Čtenáři Prašiny se zde opět můžou těšit na vynikající děj, nepředvídatelné zvraty a napínavou atmosféru. Opravdu doporučuji.
Další z mnoha mayových dobrodružných knih, kde stateční hrdinové Džinistanu bojují proti Ardistanu.
Vysvobození fessarašských otrokyní, zajetí hlavních hrdinů, dopadení většiny otrokářů, střetnutí Kara ben Nemsiho se samotným Ibn Aslem a samozřejmě dobrodružství, jaké má ve správné knize být.