medvedice3 | Komentáře u knih | Databáze knih

medvedice3 medvedice3 komentáře u knih

Tichá planeta Tichá planeta Julie Nováková

Kniha se mi, oproti Bez naděje, moc líbila. Není divu - jiný žánr. Tak nějak to někdy možná bude. I s pocity průzkumníků, kteří obdivují planetu - a navždy po ní budou toužit, a zároveň se jim stýská po Zemi. I s jakousi politickou korektností - ze záznamu při přenosu z planety ostraněn závěr záznamu, čímž byla ohrožena bezpečnost posádky. I s utlumenou psychikou jednotlivých průzkumníků, která probublává zejména ve vypjatých situacích... Když si člověk uvědomí, že autorka si vytištění knihy nadělila ke svým dvacetinán - komu z nás se to podaří a komu z nás se vůbec povede v jakémkoliv věku napsat takto uceléný příběh.

27.05.2018 5 z 5

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Kniha do Výzvy 2018 - několikrát zmíněna v https://www.databazeknih.cz/knihy/kocici-krimi-kocka-ktera-zmizela-ve-skrini-2486 . Jinak v přepracování J. Plevy kniha mého dětství.

19.05.2018 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Budu stručná: Kniha se mi líbila.

17.04.2018 4 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Přesně takový je Kavkaz. Pohostinný. Chudý. Vyprahlý. Hornatý. Vstřícný. Tradiční. A organizovaně uchlastaný - nepije se jeden stakan za druhýn jen tak, ale ve společnosti, s pravidelnými přípitky, s jídlem. Setkání s cizincem je zatím vždy svátkem. Navíc tu podivuhodnou krajinu skvěle vystihl autor ilustrací.

17.03.2018 5 z 5

Dárce Dárce Lois Lowry

"Poručíme větru dešti" - naštěstí se nepovedlo v polovině 20. století . Jak by to mohlo dopadnout, kdybychom se "my lidi" rozhodli (máme pro rozhodnutí referenda) , že jednota všeho (bytů, měst, účesů, oblečení, jídla, zvyků, předmětů, počasí, ...) je to pravé ořechové - svět bez bolesti, emocí, tužeb, barev, počasí, vzpomínek, se vším na příděl - jídlo, kolo, partner, dítě, zaměstnání? Jak níže píše Isew - "Knížka, která jen tak neproplyne vědomím, ale něco ve vás zanechá. Nutí přemýšlet."

17.03.2018 5 z 5

Osm smrtelných hříchů civilizace Osm smrtelných hříchů civilizace Konrad Lorenz

Ač ta kniha vyšla před pětačyřiceti lety, je nanejvýš aktuální! Jak by to autor napsal teď, po těch letech, kdy se naprosto všechno, o čem píše, prohloubilo a znásobilo!

11.03.2018 5 z 5

Praha noir: čtrnáct povídek předních českých spisovatelů Praha noir: čtrnáct povídek předních českých spisovatelů * antologie

Ač některé povídky neodpovídají zcela žánru v názvu knihy, na což také upozorňuje její sestavovatel v předmluvě, kniha je moc fajn po všech stránkách: neodfláknutá redakční práce, vybavení knihy - ilustrované titulní stránky jednotlivých povídek, medailonky autorů i obsahově.

20.02.2018 5 z 5

Skandální manželství Skandální manželství Johanna Lindsey

Romantika s detektivní zápletkou a vyjasněním oné nešťastné náhody.

18.02.2018 4 z 5

Čtyřicet dnů Čtyřicet dnů Franz Werfel

Hayk - díky za to poděkování v arménštině ve Vašem komentáři k této úžasné knize.

07.11.2017 5 z 5

Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Kniha, kterou je potřeba číst více než jednou, kniha nutící k zamyšlení. Bez ohledu na to, je-li čtenář ateista na straně jedné...

16.06.2017 5 z 5

F. L. Věk I.-II. F. L. Věk I.-II. Alois Jirásek

V páté šesté třídě jsem nejdřív viděla v roce 1970 stejnojmenný černobílý třináctidílný televizní seriál natočený režisérem Františkem Filipem. Ten mi otevřel cestu k četbě téměř celého "Jiráska".

08.01.2017 5 z 5

Z koho jsme vznikli? Z koho jsme vznikli? Ernst Rifgatovič Muldašev

Zajímavé, velmi zajímavé. Úvodní svazek, následuje pětisvazková série Hledání Města Bohů.

05.08.2016 5 z 5

Pohádky (26 pohádek) Pohádky (26 pohádek) Hans Christian Andersen

Tak hodnotím jako dospělý - krásné ilustrace, klasické pohádky. Jak dítě bych hodnotila jinak, protože mi pohádky připadaly drastické. A klasické pohádky jsou drastické, i Němcová je zachycovala v té drsné podobě. Postupem času však "změkčovaly".

02.03.2016 5 z 5

Klíč k určování rusalek neboli Úvod do naiadologie Klíč k určování rusalek neboli Úvod do naiadologie Enn Vetemaa

Téma - rusalky, nadpřirozené bytosti - dnes naprosto běžné, v době, kdy kniha vyšla, navíc kniha sovětské provenience (na to, že je estonská, se moc zřetel nebral) téměř nepředstavitelné. O vzniku překladu trošku více v knize P. Janouška - Ten, který byl - Vladimír Macura mezi literaturou, vědou a hrou.

23.02.2016 5 z 5

101 způsobů, jak použít mrtvou kočku 101 způsobů, jak použít mrtvou kočku Simon Bond

Královsky jsem se bavila - při dnešní snídani (20.2.), kdy mi kniha byla "strčena pod nos" se slovy, podívej, co jsem přinesl z knihonvy - řvala smíchy, vykřikovala "to není možné", "jen se na to podívej", "jak ho tohle mohlo napadnout" atp. - kniha mi moc zlepšila náladu a dodala velmi chybějící elán.

20.02.2016 5 z 5

Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Tak tuhletu knihu jsem si vytáhla z rodičovské knihovny kvůli zajímavé obálce v cca 12 letech. Ač jsem se bála, mnoha věcem nerozuměla, zhltla jsem ji a zase nenápadně vrátila zpět.

20.01.2016 4 z 5

Praha, město věží Praha, město věží Jiří Suchý

Jedna z mých oblíbených "obrázkových" knih. V době puberty i několik desítek let po ní.

19.01.2016 5 z 5

Hold slunci, dešti, půdě a pluhu Hold slunci, dešti, půdě a pluhu Zdeněk Vašků

Leden - pro leden je publikováno 678 pranostik a přísloví.
* Teplý leden, polituj Bože.
* Teplý leden - k nouzi krok jeden.
* Málo vody - hodně vína.
* Tuhá zima - úrodný rok.
* Není-li v zimě sněhu, není v létě hub.

16.01.2016 5 z 5

Dobrodružství medvídka Pů Dobrodružství medvídka Pů A. A. Milne

Není nad půvabné původní ilustrace E. H. Sheparda.

30.12.2015 5 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Bavila jsem se. I když rozhovor mohl býti lépe vedený...

27.12.2018 5 z 5