Merlinit Merlinit komentáře u knih

Kundrattoff Kundrattoff Martin Andrey (p)

Nevadí mi přímočarost, přežiji i vulgaritu, drobné nechutnosti a jistou drsnost. Co mi skutečně vadí je pozérství trčící z příběhu tak výrazně, že jej devalvuje.

19.03.2017 3 z 5

Dámy kradou také ... Dámy kradou také ... Josef Jeníček

Opravdu zábavné retro.

14.02.2017 5 z 5

Veřejná zpověď ženy ve středních letech Veřejná zpověď ženy ve středních letech Sue Townsend

Dobré. Ne tak, jako některá předchozí autorčina dílka, ale dobré.

21.11.2016 4 z 5

O delfínu O delfínu José Cardoso Pires

Zvláštní, záhadně působící příběh. Vyprávění klouže chvílemi po povrchu, zdánlivě zlehka, s úsměvem, bizarní skutečnosti druhého plánu však nenechají čtenáře na pochybách, že to nejsilnější jej teprve čeká.

06.11.2016 3 z 5

Kouzelný kvítek Kouzelný kvítek Miloslav Baláš

Opravdu půvabné pověsti okořeněné valašským výrazivem, moc pěkné čtení.

13.08.2016 5 z 5

Zpívající lípa Zpívající lípa Miloslav Bureš

Půvabné pověsti a pohádky, některé očividně inspirované skutečnými událostmi.

13.08.2016 4 z 5

Legendy a pověsti staré Šumavy Legendy a pověsti staré Šumavy Josef Rauvolf

Slušné, bohužel tak krátké, že je to ku škodě jednotlivých pověstí.

13.08.2016 3 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Krásný příběh, hluboce lidský, plný odvahy a lásky. Také, bohužel, plný lidské zabedněnosti. Protože je v něm ale toho pěkného víc, dávám plný počet a ráda se za nějakou dobu zase začtu. Skvělá kniha.

29.06.2016 5 z 5

Citová divočina Citová divočina Simona Monyová (p)

Jedna z těch dobrých od paní Monyové.

29.06.2016 4 z 5

Konkurz na milence Konkurz na milence Simona Monyová (p)

Přiznávám, že mě kniha štvala. Krkala mě rozervaná, věčně nespokojená hlavní hrdinka (nikoli Kamila, té to bylo "nalajnováno"), ta nihilistická femme fatale. Největší životní nespokojenost vykazují ty, kdo k ní mají ten nejmenší důvod - a každý/-á, kdo tohle klišé potvrzují, si zasluhují řádně profackovat a strčit do hnoje!

20.06.2016 1 z 5

Blonďatá stíhačka Blonďatá stíhačka Simona Monyová (p)

Četla jsem lepší, ale i horší. Přečtete, přežijete, zapomenete.

18.06.2016 3 z 5

Matka v koncích Matka v koncích Simona Monyová (p)

Příjemně se četla a úplně pitomá také nebyla.

16.06.2016 3 z 5

Matka v krizi Matka v krizi Simona Monyová (p)

Dobrá kniha. Bez přehnaných ambicí, hořkosladká, ale dobrá.

15.06.2016 4 z 5

Čajkovskij Čajkovskij Nina Nikolajevna Berberova

Kniha nesporně zajímavá. Občas jsem se pozastavovala nad sděleným faktem a jeho popřením v jednom odstavci (Byl sice mezi přáteli, avšak hluboce nešťastný, nikdo z nich mu nerozuměl(..........) Tady byl mezi svými, obklopen přáteli, kteří mu rozuměli.), přikládám to nejspíš příliš doslovnému, až otrockému překladu. Z díla rovněž poněkud příliš vyčnívá ruská duše se vším svým bolným krasosmutněním. Komu to nevadí, ten si dobře počte.

29.05.2016 3 z 5

Na příkladu mého bratra Na příkladu mého bratra Uwe Timm

Vlastně není co říci, popis knihy je zcela přesný. Snad až na pár myšlenek, obratů, které čtenář rozhodně nezapomene.

16.05.2016 3 z 5

Indické léto Indické léto Will Randall

Bill je v podstatě životní ztracenec, velké štěstí, že potkal své žáky z ašramu v Púně jeětě včas.

14.05.2016 5 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Kdysi jsem se o knihu již pokusila, přiznávám, že neúspěšně. Nějak mi přišla moc romantická, akademická a po pravdě i užvaněná. Přešlo pár (set) let a Elizabeth, pánové Bennet, Darcy, Bingley, jakož i paní Bennetová a její dcery, ti všichni nabrali na životnosti a přirozenosti a okouzlujícím způsobem, s lehkostí sobě vlastní, si podmanili další čtenářku. Gratuluji Jane Austenové k zbrusu nové obdivovatelce a sobě k novému poli čtenářské působnosti.

12.05.2016 5 z 5

Divnovlásky Divnovlásky Irena Obermannová

Žádně velké nadšení, ovšem básně v úvodu kapitol byly dobré a i v textu se našly neotřelé myšlenky a slovní obraty.

08.05.2016 3 z 5

Manifest Manifest Stephen Russel

Motivačních knih jsem přečetla spousty, tahle je navíc milá a vtipná.

01.05.2016 4 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Měla jsem to štěstí, že jsem ke knize přistupovala bez očekávání a jsem tomu ráda: je to dobrý kus a zkreslené vnímání si nezaslouží.

28.04.2016 5 z 5