Mi--LADA | Komentáře u knih | Databáze knih

Mi--LADA Mi--LADA komentáře u knih

Pro hrst dukátů Pro hrst dukátů Juraj Červenák

Červenák potěšil. I já ho potěším. Pět hvězd a přidám si jeho další detektivku k tomu. A že je z čeho vybírat.

04.06.2022 5 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Zajímavé čtení. Neradostné rodinné historky z Brd mi daly nahlédnout do toho, jaké byly (nebo mohly být) osudy žen 20.st. Není to čtení na sobotní bezstarostnou pohodičku ani to není složité a marné. Samota je zlá a když rodiče nechápou nebo neumí přijmout svého potomka a dát mu zázemí, které by měl dostat, trápení se pak může vléct po několik generací. Hodně práce, málo pochopení a lásky. Takové čtení pro ženy ze života těch méně šťastných. Jo, šlo to, dalo se, asi se pustim ještě do další četby p.Poncarové. Co takhle Děvčata první republiky? Nebo Osud poslední baronky? Prostě mám další autorku, ke které se ještě někdy vrátím, i když nejsem její bezvýhradně nadšená fanynka.

04.06.2022

Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

Strhující příběh, který chytne za srdce a těžko se od něho odchází. Zhltla jsem jako malinu a všem kladným postavám pevně držela palce. Doufala jsem ve šťastný konec, po všech tragédiích a těžkostech by si hrdinové pohádkové zakončení zasloužili. Dočkala jsem se? Víc nebudu prozrazovat. Tíživé a přesto krásné čtení.

23.08.2021 5 z 5

Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Kdo by neznal tenhle dojemný příběh o velké, tajné lásce mezi knězem a farmářskou dcerou Meggie? K románu mi přivedl seriál, který jsem viděla v TV ještě jako malá holka. Tenkrát jsem ještě všemu nerozuměla a o to radši si román vychutnala v dospělosti.
Zaujalo mi, že se australská prozaička, která se tímto románem proslavila, inspirovala osudy vlastní rodiny. Možná proto je román tak životný a na román pro ženy i poměrně věrohodný.

24.07.2021

Nebe nad Kilimandžárem Nebe nad Kilimandžárem Leah Bach (p)

Vhodná knížka na dovolenou. Opuštění rodné země, cesta do exotických míst, začátek nového, dobrodružnějšího života, kdo o něčem podobném někdy nesní? A k takové netradiční romantice tradičně patří samozřejmě i láska a peripetie s hledáním vhodného životního partnera. Počtení na pohodu s krásnou obálkou, která přímo vybízí k nevšednímu letnímu vycestování, třeba pod krásné Kilimandžáro a seznámení se s nádhernou přírodou jiného kontinentu. Přinejmenším se u tohoto příběhu dobře sní.

24.07.2021 3 z 5

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Jediná knížka od M.V., na kterou se v současnosti hromadně nenadává a nekritizuje. Dostala se i do čítanek. Snad právem. Co já vím? Já byla spokojená a na kritika si hrát nebudu.

02.05.2021 4 z 5

Harleen Harleen Stjepan Šejić

Jeden z nejlepších a nejpůsobivějších komiksů, jaký jsem kdy četla.

Bude od stejného autora nějaké pokračování (Harleen) - nebo-li Harley, prosím? K tomu bych brala všemi deseti cokoli a o čemkoli ze světa Gothamu a jeho postav, ať už je to Joker, jiní padochové (třeba naznačený rozpracovaný příběh s Ivy Isley, předběžná ukázka je odprezentovaná v bonusech na konci knížky) nebo Batman, jen pokud to bude zase příběh od Šejiće. On prostě umí, dokáže tenhle svět podat i nakreslit jako nikdo jiný. Držím mu palce, snad se ještě něčeho dalšího dočkáme. Klobouk dolů, je to fakt třída.

09.01.2021 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Vzhledem k obrovské, už několik let trvající popularitě detektivky jsem čekala víc. Ani film mi moc neoslovil. Upřímně? Podle mého názoru jenom průměrné. Sorry.

02.01.2021 3 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Na knížku jsem se těšila - a trefa do černého. Dívky v městě mizí beze stopy, už to je tajemné a napínavé. Co se autorce zvláště povedlo, je vykreslená postava vyšetřující policistky, ženského detektiva Josie Quinnové. Josie je zajímavou, silnou ženskou postavou, která dělá příběh ještě více zajímavým. Život vyšetřovatelky se pomalu rozpadá, má svojí těžkou minulost, kterou řešila nějakou tou sklenkou a byla suspendována. Přesto se věnuje pátrání a objevuje nedořešené případy z minulosti dalších pohřešovaných dívek... Dobré, čtivé, taková má zajímavá detektivka být.
Těším se na další knížku ze série.

01.10.2020 5 z 5

Hlava světa Hlava světa Rebecca Gablé

Obsáhlejší historický román s mnoha postavami, který se čte velmi dobře. Před první kapitolou je umístěný seznam postav, skutečných i fiktivních, obsahuje jejich jména včetně toho, zda se jedná třeba o kněze nebo v jaké je příbuzenském poměru k hlavním postavám. Zpočátku to usnadní orientaci.
Myslím si, že kniha potěší zejména mužské čtenáře, ale v pohodě jí přečte i čtenářka, která si pod pojmem historická kniha nepředstavuje jen zaláskovanou oddechovku. Dobrodružné, zajímavé, poučné, moc jsem od toho nečekala a nakonec byla překvapená. Jen těch hutných 655 stran, navíc psaných malým písmem, chce trochu víc času a trpělivosti.

16.04.2020 4 z 5

Hotel Hotel Arthur Hailey

Hotel se líbil mému otci, mně jako čtrnáctileté a myslím, že je to kniha skoro pro všechny generace. Nechybí tam nic, co by měl správný nenáročný román mít. Jsem ráda, že se na Hotel nezapomnělo v záplavě jiných bestsellerů, protože tenhle si tu několikagenerační pozornost určitě zaslouží. Srozumitelné, zajímavé, četlo se to samo a teď už má toto dílo v sobě i nádech nostalgie a povzdechů po letech dávno minulých. Ti, co tu dobu zažili, rádi vzpomínají a my ostatní si jí možná idealizujeme, možná ne, každopádně osloví. A o to jde.

16.04.2020

Miláček Miláček Guy de Maupassant

Panebože, to je rozdíl!!! Přehrabovala jsem se právě v různých románech pojednávající o láskách a mezilidských vztazích, setkala jsem se s různým autorským přístupem a tohle realistické ztvárnění citů vyčnívá nad tím vším jako Mount Everest. Krásná kniha, která se dobře čte a vypovídá o lidech, o tom, jací mnozí z nás skutečně jsou. Spisovatel dokázal psát o milostných peripetiích jako málokdo, ačkoli to samozřejmě není autor jen jednoho tématu. Klobouk dolů. Maupassante, já tě prostě miluju. A žeru.

13.04.2020 5 z 5

Hrobník a dívka Hrobník a dívka Oliver Pötzsch

Další bezva historická detektivní série. Hrobník je prostě úžasná postava z originálního prostředí. Možná si sérii pořídím do své už poněkud přeplněné knihovny.

03.09.2023

Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Krásně, přesvědčivě napsáno. Příběh nedoceněné a málo milované Elsy a její silnější vymodlené dcery, která se převážně odehrává v krutém období velké hospodářské krize, kdy nebyla voda, práce a bylo jen stěží na nejzákladnější potřeby. Autorce jsem (hlavně zpočátku románu) všechno věřila, přečteno během dvou dní!

22.01.2023 3.5 z 5

Prvotřídní vražda Prvotřídní vražda Ann Granger

Super čtení, Granger mi baví.
Škoda, že vztah Lizzie s Benem je popsán dobře jen v 1.díle, pak je milostná a manželská linka odsunutá tak chladně a věcně, že mám skoro až dojem, že má Lizzie silnější vztah spíš se služkou než s vlastním mužem, působí sehraně a je jim daný větší prostor. :) Jinak je to fajn.

03.10.2022 5 z 5

Ničemnost Ničemnost Ann Granger

Moc se mi to líbilo, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Mělo to spád a bavilo mi to jak dějem, dobrodružstvím. Je to takové poutavé pátrání, příběh, v němž se pořád něco děje. Nechyběl ani občasný humor, dobré postavy. Správná oddechovka, kvůli které jsem nespala, jen abych věděla, jak vše skončí.
Nějaké logické díry by se tam sice našly, konec mohl být i jiný, ale nevadí, je to taková nenáročná fajn četba, převážně dobře jsem se příběhem zabavila a proto dávám spokojených 5 hvězd. Zlepšila se i kvalita překladu. Těším se na další díl, povedená série!

03.10.2022 5 z 5

Pán temnot Pán temnot Elizabeth Hoyt

Líbilo. Sympatická Margaret touží po miminku a tak se s příbuznými rozjede za zdánlivě usedlejším a předčasně zestárlým manželem, s nímž je pouze formálně vdaná, aby se ukázalo, že zas taková nuda s ním není. Tentokrát se to obešlo bez větších hádek, které u slaďáků nemám ráda a příběh měl spád. Bez dětí a muže je život lidí pustý a prázdný, něco podstatného v něm chybí, i když jinak ženské nic neschází a síla životodárné lásky tu je hezky popsaná i v pěkné legendě-pohádce, která opět vhodně doplňuje román .
Také jsem zvědavá na další, šestý příběh, s další fajn postavou Artemis, na jejíž další osudy se také těším. S její "paní" Penelopou a jejími rozmary si vytrpí, Penelopa si lidi a štěstí musí koupit, Artemis bude mít vše zaslouženě, upřímně a přirozeně, ale peníze a štěstí, ty jsou prostě k důstojnému životu potřeba také a série tuhle pravdu pokrytecky nepopírá. Hezká série, která se nebojí jenom plout po bezstarostných obláčcích těch nejobdařenějších a řešit jen snadno získané dobré partie nebo ženskou garderóbu, přitom se u toho nemusí přemýšlet, jen relaxovat.

07.08.2022 4 z 5

Druhý břeh Druhý břeh Hana Marie Körnerová (p)

Tohle se povedlo. Kvalitní, rozumná oddechovka, která má spád a všechno, co má dobrý román na dovču mít. Má to hlavu a patu, dramatické pasáže, autorka umí přesvědčivě psát, není to přeslazené.
Dá se číst i bez znalosti toho, co ději předcházelo. Je to 3. díl ze série, což jak dnes bývá zvykem opět není nikde v knize uvedeno, autorka ale předchozí děj v určitých pasážích připomíná, když s ním popisované události přímo souvisí. Převažuje dobrý dojem.

18.07.2022 4 z 5

Prvotřídní vražda Prvotřídní vražda Ann Granger

Tahle série se mi moc líbí. Sympatická, nenáročná historická detektivka o vyšetřování a trochu o tom, jak to chodilo v Anglii 19.st. Prima oddechovky, při kterých si prostě odpočinu od reality všedního současného dne. Těšila jsem se na další knížku s Lizzie M. a těším se i na následující.

30.01.2022 5 z 5

Letopisy Narnie – komplet Letopisy Narnie – komplet C. S. Lewis (p)

Půvabné fantasy! Svoje téma si tam najde snad každý.

06.05.2021 4 z 5