milan3144 komentáře u knih
Nějak jsem se s tou knihou nedokázal srovnat, možná jsem se i někdy pousmál, ale jinak...nic.
Třeba to je tím, že je to jediná kniha ze série, kterou jsem přečetl, ale další zřejmě zkoušet nebudu.
Nebylo to špatné, ale od tohoto autora jsem četl mnohem lepší knihy.
Tahle kancelářská story překvapivě není vůbec špatná. Zavádí nás do exportního podniku, kde na pozadí snah o plnění plánu a potíží s výrobou, dodávkami a samotnou birokracií, pak sledujeme vícevrstevnaté příběhy různých postaviček, které spojuje onen podnik. Ačkoliv se děj odehrává za minulého režimu a tudíž za zcela jiných politických, ekonomický a technických podmínek, pestrá paleta charakterů vystupujících osob, snažících se dosáhnout různými způsoby různých cílů, působí v ledasčem stále současně. Podle mě je to dáno tím, že žádné důležité historické datum, nezpůsobil to, že bychom od něj byli najednou lepší lidé, nebo horší lidé. Že by se najednou ze dne na den začali rodit pouze lepší/horší lidé. Prostě já si myslím, že naše vlastnosti jako jsou faleš, zbabělost, servilnost, lhostejnost, poctivost, statečnost atd. jsou v nás zastoupeny(myšleno celkově v národu) nehledě na historickou dobu, bez výraznějších výkyvů a ta správná příležitost jim dá možnost vyniknout.
Děj knihy je postaven na dvou časových liniích a to dětství hlavního hrdiny v dobách válečných a poválečných, které se prolíná s dobou mnohem pozdější, kdy už zastává místo učitele v jedné malé šumavské vísce.
První polovinu knihy bych hodnotil pěti hvězdami, styl vyprávění mi připomínal knihu "Soukromý letecký den" o téhož autora. V druhé polovině ovšem se dostává silněji ke slovu ideologická rovina a to přeci jen mé hodnocení snížilo.
Druhá kniha od tohoto autora co jsem přečetl. Opět rozporuplné. Myslím že dobrý příběh, ale tetokrát zvolený rozvláčný styl s občasnými retrospektivními vsuvkami, tomu v celkovém vyznění spíše škodí i když je nutno uznat, že autor vše co popisuje má dokonale odpozorováno. Závěr: tři hvězdy. Kdyby byla knížka o 200 - 250 stran kratší, dal bych čtyři hvězdy. Kdyby o 300 - 350, dal bych možná pět.