miriama komentáře u knih
Půvabná a humorná kniha o medvědovi brýlatém, který poslouchá rádio a sbírá přísloví. Ale protože je trochu popleta, tak si je nepamatuje správně. Ostatní zvířata se mu trochu posmívají. Nakonec nalezne spřízněnou duši v osamělé medvědici. Příjemné čtení o zvířátkách určené dětem, ale i dospělý čtenář toužící po troše laskavého čtení příběh ocení.
Dobře napsaný historický román z doby vlády Ludvíka XIV. Kniha je napínavá a vtáhne do děje. Škoda, že zatím vyšel jen jeden díl. Už se těším na pokračování. Autorka má velmi dobré znalostoi z historie a dovede dobře popsat dobu a věrohodně vylíčit skutečné historické postavy.
Moc dobře napsaný historický román, který se odehrává v mém oblíbeném 17. Století. Příběh hrdinky probíhá souběžně s 30letou válkou a my jsme svědky jejího lidského zrání a složitého vývoje vztahu ke dvěma osudovým mužům jejího života. Žádná červenà knihovna, ale citlivé vylíčení toho, že pochopit, co vlastně v životê chceme, je někdy dlouhé a obtížné.
Pokud se zajímate o sestry Bronteovy,tak doporučuji k předčtení. Autorka se zde věnuje především jejich bratrovi, který není tak moc známý a jeho nešťastnému osudu. Přestože se byl také nadaný a rodina i on očekávali, že v životě uspěje, opak byl pravdou. Jeho život byl kràtký a skončil předčasnou smrtí. Kniha seznamuje s jeho literárními pokusy a se životem a tvorbou dalších členek rodiny.
Kniha se mi moc líbila. Popisuje nejen soužití hrdiny s medvídětem, kterého mu věnovali jeho farníci, ale i život na finském venkově. Jeho obyvatelě jsou opravdu svérázní a jejich život je navzdory vymoženostem moderní doby a vysoké životní úrovmi stále velmi ovlivňován přírodou. Proti ní jsou vlastně stále bezmocní. Malý medvídek, který vstoupí do zivota vesničanů, se tak nevědomky stane katalyzátorem mezilidských vztahů. Ukáže se také, že skutečné zvíře není plyšová hračka, ale živý tvor, který se chová podle své přirozenosti.
Půvabnà kniha pro děti o přátelství malé holčičky a plyšového medvíka vyplaveného mořem. Medvîdek je sice plyšový, ale jí, pije, mluví a prožívá city i strach jako živý.
Další příhody malého medvídka jsou stejně dobré, vtipné a půvabné jako v předchozí knize.
Krásné pohodové čtení o medvídkovi z nejtemnějšího Peru, kterého se ujala jedna rodina z Londýna. Kniha pohladí na duši.Věřím ,že kdyby medvídek opravdu žil, získal by si přízeň všech, tak jako v knize. Tohoto chlupáčka si nelze nezamilovat.
Od této autorky moje nejoblíbenější. I když mi po literární stránce přijde lepší Pýcha a předsudek, tak mám raději tuto knihu. Také filmové a televizní zpracování byla výborná. Příběh dvou chudých a po opravdové lásce toužících sester je podle mě aktuální pořád.
Oběma jsem musela držet palce a věřit, že najdou své štěstí. Autorka nám ukazuje, že cit je krásná věc, ale bohužel někdy může člověka dost tvrdě zklamat. A nemělo by se proto zapomínat poradit se i v přípdaě velké lásky také s rozumem
Krásně napsaná a zároveň ilustrovaná knížka. Děj ukazuje, že i věc, v tomto případě starý plyšový medvídek, může přinést v lidském životě radost a potěšení. A to hlavně tehdy, jestliže se o ní postaráme s láskou. Příběh pohladí po duši děti i nás, co už jsme na světě nějakou dobu.
Zajímavá , dobře napsaná a i velmi napínavá knížka. Pěkné popisy, děj plyne rychle a zaujme.
Výborně napsaný příběh o medvědovi, kterému všichni tvrdili, že je hlupák, který nosí kožich a zapoměl se oholit. On ale trvá na svém a po různých peripetiích vše dobře dopadne návratem do přírody..
V této knize se autorka věnuje líčení osudů členů rodiny Smiřických. I zde poutavě popisuje dobu, ve které hrdinové žili. Další dobřý historický román od této autorky.
Román navazuje na konec Hodokvasu a autorka se zde věnuje hlavně líčení pestrých osudů hraběte Thurna v období po staroměstské exekuci. Líčí jeho život v emigraci a také osudy jeho syna, maželky a snachy. Pobyty a působení na dvorech různých evropských panovníků i krátké období naději na změnu situace. Zároveň zde vstupuje na scénu i ctižádostivý Albrecht z Valdštejna jako Thurnův soupeř. Bohužel veškerá snaha skončila fiaskem a Hrabě Thurn i jeho syn zemřou v emigraci a návrat do Čech jim už nebyl umožněn. I tato kniha je psána velmi poutavě, čtenář se dovídá mnoho zajímavého.
Velmi poutavě napsaný historický román. Hlavními hrdiny jsou sice Polyxena z Pernštejna a Jindřich Matyáš Thurn, ale kromě románového líčení jejich osudů nám autorka přibližuje dobu českých dějin od panování Rudolfa II. až po porážku stavovského povstání a popravu jejich hlavních vůdců na Staroměstkém náměstí.. Historické postavy, které zde vystupují, jsou popisovány jako živí lidé se svými radostmi, starostmi, nadějemi i prohrami. Zájemcům o historii a hlavně bouřlivé období 17. století mohu jen doporučit.
Poutavě napsaná knížka vzpomínek bývalé manželky Marie Haasové, přezdívané Bibi. Kniha nám přiblíží prostředí předválečných metropolí Vídně a Berlína, dozvíme se hodně o původu manželky Hugo Haase , o jejich seznámení, krákém životě v Praze, o útěku před Hitlerem a životě v emigraci v Americe a později v Evropě, hlavně ve Vídni, kde oba dožili. Oba manželé během svého života poznali mnoho slavných lidí. Hodně zajímavá část je i tvůrčí období H. Haase v Americe, kde se mu podařilo uspět ve světě filmu jako herci i jako režisérovi. Rozhodně doporučuji všem, kdo mají rádi předválečné české filmy a herce z této doby.
Knížku jsem náhodně objevila před několika lety a moc se mi líbila. Je v ní láska, dobrodružství, intriky. Dobro nakonec zvítězí, ale není takový jednoduše sladký příběh. Tato autorka napsala i jiné historické romány, ale ty bohužel v češtině nevyšly a asi už nikdy nebudou vydány. Je to docela škoda. Ráda bych si od ní ještě někdy něco přečetla.
Výborně napsaný román o životě jednoho z 27 popravených českých pánů. I když vše asi neodpovídá skutečnosti je román opravdu velmi zajímavý a působivý. Není to lehké čtení, ale dokáže vtáhnout do děje. Kniha byla napsána podle scénaře seriálu, který byl natočen s Petrem Čepkem v hlavní roli. Bohužel seriál je málo uváděn, což je škoda. Obojí je vynikající.
Kniha vypráví o životě Henrietty Marie, která byla dcerou zavražděného francouzského krále Jindřicha IV., sestrou francouzského krále Ludvíka XIII, manželkou anglického krále Karla I. a nakonec žila téměř bez prostředků z milosti příbuzných. Přestože se narodila jako princezna, tak její osud rozhodně nebyl pohádkový. Formou vzpomínek stárnoucí hlavní hrdinky se čtenář seznamuje
s jejím životem a s bohatou historií Francie, Anglie a dalších evropských zemí v 17. století. Milovníkům 17. století a historie Francie a Anglie mohu doporučit.
Souhlasím s názorem, že než 1. díl je to trochu slabší. Přesto i tento díl je zajímavý a napínavý. Rozuzlení mi přišlo přídvídatelné, ale i tak hezké počtení