Mirin1349 Mirin1349 komentáře u knih

Osm Osm Radka Třeštíková

Jsem nepoučitelná, třetí knížka od autorky a opět se ukazuje, že oplývá neskutečným talentem na tak nesympatické postavy, že nad tím zůstává až rozum stát. Všechno špatné, co se jim dělo, jsem jim vlastně i přála. Nikdo se tam nechová normálně, detektivy nevyjímaje. Asi jsem si myslela, že to bude o trochu víc detektivka a méně román, na druhou stranu to čtivé bylo, zajímalo mě, jak to skončí. Bavilo mě i skákání v časových rovinách. Je to ale ten typ knih, po jejichž přečtení ve mně žádný velký dojem nezůstane. Prázdné kalorie, které vás sice zasytí, ale žádný užitek z nich není.

15.07.2020 3 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Spolu s touto knihou jsem si v regále evidentně vytáhla eso. Opět perfektní příběh. Jako první jsem četla Zlodějku knih a hned jsem věděla, že musím zkusit i další autorovu tvorbu. Rozhodně mě to nezklamalo. Pan Zusak opravdu umí psát, příběh má spád a postavy se vám vryjí pod kůži tak, že prostě musíte vědět, jak to bylo dál. Znovu se mi moc líbily názvy kapitol, je to taková autorova libůstka. Poselství na závěr už je další třešničkou na dortu. Moc jsem se bavila.

12.02.2020 4 z 5

Matčina hra Matčina hra Sandie Jones

Taková tchýně z pekla. Moje psychologické zamyšlení - Emily byla ubohá chudinka, která vycítila asi jedinou příležitost, jak nezůstat na ocet a raději vzala za vděk na první pohled okouzlujícímu pitomečkovi než by byla sama. Přehlížela a ignorovala snad všechny náznaky, takže jsem jí postupem času všechny ty naschvály snad i přála. Co mi při čtení vadilo a rušilo mě, bylo možná i vina překladu, ale "mlaskalo" se tam o sto šest. V životě jsem snad nezamlaskala tolikrát jako naznačila autorka u postav v knize. Kniha byla ale velmi čtivá a i za konec musím dát plný počet.

29.12.2019 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Milá a nenáročná odpočinková četba. Není potřeba nad dějem přemýšlet, beztak stejně dopředu víte, kudy se bude příběh ubírat. Bohužel tam nastává problém, přišlo mi, že kniha neměla nosnou zápletku. Prostě tak poklidně plynula, aniž by se tam cokoliv výraznějšího událo. Jako pauza od žánrů, které běžně vyhledávám, to nebylo špatné, ale v brzké době se sérií určitě pokračovat nebudu.

11.07.2022 3 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Naprosto mimo okruh žánrů, které běžně čtu, přesto mě kniha mile překvapila. Čas od času člověk musí proložit svůj oblíbený žánr něčím z jiného soudku a tato kniha to splnila perfektně. Otázkou je, zda bych stejně vysoké hodnocení dala i v případě, kdy bych byla ve světě románů zběhlejší a sečtělejší. Příběh byl totiž hezky přímočaře předvídatelný, chvílemi mi přišel skoro jako z pohádky. Začátek minulého století v Německu a v Paříži byl vypsán tak romanticky a malebně, že bych chtěla mít alespoň na chvíli stroj času. Jedinou výtku mám k Marii. Mě ta holka nebyla vůbec sympatická. Nicméně kniha mě tak nalákala, že se ráda brzy pustím do pokračování.

03.09.2021 4 z 5

Dilema Dilema B. A. Paris (p)

2 dny, ve kterých se stane zdánlivě tak málo, ale vlastně všechno. Téma to bylo hutné, jednotlivé vztahové propletence byly možná dohnány až do krajností, ale život někdy přináší ledacos. Jen jsem měla trochu problém se ztotožnit s tím, jak někdo může svůj dospělý život téměř zasvětit jedné narozeninové oslavě, ale budiž. Jinak je to dílo, které ve mně rozhodně nějakou chvíli po dočtení zůstane a dalo mi i prostor k zamyšlení a bilancování nad tím, že každý máme v životě mnoho nevyřčeného, kdy zvažujeme, zda si to nechat pro sebe nebo ne. Název nemohl celou knihu lépe vystihnout.

05.08.2021 4 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Prostředí londýnské knihovny předminulého století byla sázka na jistotu. Větší rozsah mi vůbec nevadil, líbilo se mi nechat se pozvolna unášet příběhem. Byla to krásná romantická knížka obzvláště vhodná pro všechny knihomolky od dospívajících až po ty, řekněme, dospělejší.

04.01.2021 4 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

(SPOILER) Na můj vkus to bylo takové trochu rozvleklé, klidně bych si uměla představit pár desítek stran ubrat. Paradoxně mě o dost víc bavila první část, kdy jsem ještě tolik nevěděla, co bude dál. Obecně nemám ráda, když se na férovku všechno dozvím nebo mi dojde už v půlce knížky, pro mě to pak ztrácí kouzlo. Ráda se nechávám překvapit až do konce. A tady ani ten konec zas tak šokující nebyl. Celkově mě ta knížka spíš štvala.

***SPOILER***

Nevím, jak lépe to vystihnout, ale příběh mi přišel naprosto šílený a neuvěřitelný. Amy byla přesně tím, čím jí chudák Nick častokrát nazýval. Já tu ženskou nemohla vystát, neskutečně mě vytáčela a přála jsem si, ať se konce knihy nedožije. Docela mi vadily některé výrazy nebo slovní obraty zvlášť v deníku nebo v těch nápovědních rýmovačkách. Takový ten pocit, když je Vám až trapně za něco nebo za někoho. Konkrétně po přečtení (fuj, ani to napsat nechci…) „Jsi moje teplíčko“, se mi udělalo mdlo. Kdo takhle mluví? To mi prostě přišlo jako strašná úchylárna a zvrácenost.

01.10.2020 3 z 5

Ani muk Ani muk David Jackson

Od začátku i díky anotaci víte, o co se v příběhu jedná a kdo je záporák, což mi osobně nevadí, ale pořád jsem si říkala, že v tomhle případě je to hodně předvídatelné. No a pak přijde konec a minimálně ten hodně překvapil, i když pár náznaků, co by mohlo být v pozadí, bylo. Výše řečené ale nijak neubírá na ohromné čtivosti knihy, i díky krátkým kapitolám text svižně ubíhá. Vyšetřovatelé jsou sympatičtí, naproti tomu Malcolmovi a Harriet by člověk nejraději vyškrábal oči. Odkazy na předešlé díly, které v češtině nevyšly, mně trošku zamrzely, protože minimálně předešlý díl mohl být také napínavý, tak doufám, že třeba ještě v češtině vyjdou.

06.01.2020 4 z 5

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Děkuji čtenářské výzvě, protože jinak bych se k téhle knížce pravděpodobně nedostala. Začetla jsem se rychle, příběh jednotlivých obyvatel se v průběhu pěkně rozplétal a byla jsem zvědavá na závěrečné rozuzlení. Chudák Ostrava je tam vykreslena značně nevlídně, stejně jako dům číslo 6. Obyvatelé jsou divní pavouci a každý jeden z nich byl vykreslen velice dobře a zajímavě. Body navíc za ostravskou mluvu, ta mě v dialozích pobavila. Až na pár hrubek v textu (viz potencionální místo potenciální) asi nemám knize co vytknout a určitě budu mít autorku v hledáčku i dál.

23.12.2019 4 z 5

Když jsi odešel Když jsi odešel John Marrs

Příběh mě velice rychle vtáhl. Po pár kapitolách jsem si chvíli začala říkat, proč je to tak natahované různými odbočkami, ale autor moc dobře věděl, proč to dělá a jak vše propojit tak, aby všechny tyhle maličkosti skvěle dokreslily tenhle temný příběh. Obecně mám ráda střídání vyprávění z pohledů dvou osob, když se k tomu ještě připočte prolínání minulosti a současnosti, tak jsem v sedmém nebi. V závěru si člověk říká, že i v reálném životě někdy opravdu stačí maličkost, aby mohlo dojít k nedorozumění a někdy až fatálnímu.

12.12.2019 4 z 5

Štvanice Štvanice Lucy Foley

To bylo ale panoptikum zjevů. Vzhledem k tomu, jak byly jednotlivé postavy nesympatické, jsem byla velice překvapena, že životem zaplatila jen jedna osoba. Já bych to viděla na hromadnou vyvražďovačku. Ale teď vážně, čtení jsem si překvapivě docela užila. Odlehlé místo, malý okruh lidí a vražda, kterou musel zákonitě spáchat někdo ze zbytku osazenstva. Nebo ne? Na tuhle odpověď jsme čekali až do samotného finále a moc se mi líbilo, že příběh byl napsán tak, abychom věděli pouze to, že se něco stalo, ale už jsme nevěděli, zda se obětí stali muž nebo žena. Kapitoly byly vždy psané na střídačku pohledem jedné osoby a střídaly se tu 2 časové roviny, tedy jsme některé části viděli pohledem více zúčastněných. Určitě od autorky ještě nějakou knihu zkusím.

10.01.2022 4 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Pro autorku mám slabost, její knihy se mi hezky čtou a ani toto dílo nebylo výjimka. Knížka byla napínavá, čtivá, s krátkými kapitolami přidávajícími na údernosti. Kniha si vystačí s relativně malým množstvím postav a tedy si můžeme být jistí, že pokud se o někom kniha zmíní, rozhodně bude hrát v knize důležitou roli. Což na jednu stranu i kazí zážitek, protože pak člověku souvislosti dojdou možná dříve. Rozhodně to ale bude jedna z knih, jejichž děj si budu pamatovat. Neokoukaný námět s velmi dobrým zpracováním.

01.12.2021 4 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Přilákala mě obálka a zajímavé téma. Tetování mám ráda, tak jsem byla zvědavá, jak se s tím autorka popasuje. Kapitoly svižně ubíhaly, neměla jsem problém začíst se. Líbilo se mi i prokládání vyprávění pohledem pachatele. Jediné, co mi tam tak úplně nepasovalo, bylo chování hlavní postavy. Přišla mi spíš jako puberťačka, než jako dospělá žena a někdy mě to tak trochu rozčilovalo. To ale nic nemění na tom, že jsem si čtení užila.

28.11.2019 4 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

To byla zase přehlídka exotů. Přijde mi, že poslední dobou mám „štěstí“ na tituly, kdy jsou všechny postavy naprosto vyšinuté. Kdyby tam byla alespoň menšina relativně normálně smýšlející, bylo by to autentičtější. Když ale tuto skutečnost pominu, musím říct, že jsem se bavila dobře. Četlo se to rychle a ze začátku jsem byla napnutá, jak se to celé vyvrbí. Většinou pachatele neodhadnu, ale tady jsem měla tip od půlky knihy, který mi nakonec vyšel. Závěr asi čtenáře rozdělí, já jsem byla spokojená, mělo to šťávu. Ve finále to bylo fajn čtení.

26.11.2019 3 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Málokdy se stane, že knížka je ve skutečnosti daleko zajímavější než anotace, ale v tomto případě tomu tak bylo. Tématicky je kniha hodně podobně laděna do knih od B. A. Paris, taky je plná zvratů a když už si myslíte, že víte, jak to bylo, zase Vás autorka překvapí. Kapitoly jsou krátké, přispívá to k dynamickému čtení. Vynikající a znepokojivé čtení, jsem nadšená.

24.10.2019 4 z 5

Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Po skvostném prvním dílu jsem si chtěla ostatní díly série dávkovat, abych si nevyčerpala skvělé čtivo tak rychle. Nepodařilo se a všechny 4 knihy série jsem přečetla během měsíce. I tento poslední počin se četl jedním dechem, opět tam bylo skvělé prostředí, moc se mi líbily kapitoly věnované pohledu různých lidí, dostalo se mi i hezké lekce bylinkářství. Dana se nám v tomto díle ještě více otevřela a je lidštěji vykreslena. Mark a Lacey je kapitola sama pro sebe. Doufám, že vyjdou ještě další díly.

09.10.2019 5 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Pan Jonasson umí na omezeném množství stran vymyslet téměř neomezené množství absurdních situací. Stoletého staříka jsem četla jedním dechem a přiznám se, že možná i proto pro mě Analfabetka nebyla až takovým úkazem. Musím souhlasit s ostatními komentáři, začátek nasadil laťku hodně vysoko a bohužel nadšení knihou postupem času opadalo. Přesto se četla dobře, příběh mě bavil. Doufám ale, že v dalších knihách už trochu opadne obsese tématem atomové bomby.

13.06.2019 3 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Nedojímám se u knížek často, ale u Tří kamarádů se mi to stalo. Nádherná, poutavá kniha, která rozhodně stojí za přečtení.

31.01.2019 5 z 5

Sběratel očí Sběratel očí Sebastian Fitzek

Člověk se pořád nemusí třást zimou ve Skandinávii, bloumat po Londýně nebo se toulat Amerikou, aby si přečetl dobrý thriller. Zasazení do Berlína bylo super. Stejně se mi líbilo, jak k nám hlavní postava na začátku i na konci promlouvala, obrácené číslování kapitol mi taky nevadilo. Byl to fajn nápad. Od autora jsem předtím nic nečetla a jsem moc mile překvapená, jak napínavá, pěkně promyšlená a čtivá kniha to byla.

19.11.2021 4 z 5