mispule komentáře u knih
Hlavní postava Harry Hole je schopný detektiv, s kaňkou v minulosti, kdy přišel o svou kolegyni a sklony k alkoholismu. Neustále se před námi rozpínají nové a nové zápletky a okolnosti, autor nás udržuje v napětí, až do poslední chvíle a závěrečného rozuzlení . Jo Nesbo je další skvělý severský autor, potvrzuje trend, že jsou seveřané skuteční mistři v psaní ponurých thrillerů a detektivek.
Zajímavý styl psaní. Ale trochu jsem se s knihou prala, ani ne tak kvůli osahu - boj s nemocí, ale přišlo mi, že se přeci jenom čte poněkud těžkopádně. Moc se mi líbila první polovina s peruánskými Indiány´, to bylo obzvláště zajímavé. Zbytek knihy už na mě přece jenom tak mocně nezapůsobil. Myslím, že někomu kdo bude řešit stejný problém, boj se zákeřnou, smrtelnou chorobou, by kniha mohla pomoci. Minimálně ve sdílení podobných pocitů a nasměrování k pozitivnějšímu myšlení při boji s nemocí.
Byla jsem zvědavá, co za dílko sepsal Nick Cave a rozhodně mě nezklamal. Knížka je velmi vtipná, skvěle se čte a Zajda je ten nejvíc antimorální a nechutný hrdina, jakého si umíme představit. A přesto mi ho bylo i trochu líto. Zajda jr. k jeho zběsilému způsobu život přijde jak slepý k houslím a postupně se mění jeho náhled na Zajdu - nejdřív obdiv, pak zmatení a nakonec je mu jasné, že je něco špatně. Jediné co mě trochu zmátlo, byla postava s trojzubcem, celou dobu jsem čekala, že Zajdu nakonec propíchne, ale nestalo se:-)