MMacicekk | Komentáře u knih | Databáze knih

MMacicekk MMacicekk komentáře u knih

Lež vedle mě Lež vedle mě Gregg Olsen

Pokud hledáte parádně vztahově propletený psychologický detektivní román, v němž od začátku netušíte, komu věřit, okruh postav je omezený, což dělá knihu ještě zajímavější, rozhodně se zaměřte tímto směrem. Jedinou slabinou této knihy je její zdlouhavější začátek, pokud však vytrváte, užijete si parádní čtení.

26.09.2021 4 z 5

Ulejváci Ulejváci Kate Weinberg

Autorka velmi zajímavě uchopila svůj příběh a zakomponovala do něj díla Agathy Christie, ale především samotné Agathino zmizení. Zabývala se otázkou, jaké okolnosti jí k němu vedly, ale nečekejte odhalení století. Pár teorií jejího slavného zmizení však autorka prostřednictvím své knihy nastínila. První třetina mě zaujala a udržela si mou stoprocentní pozornost. Vyprávění devatenáctileté Jess bylo napsáno v ich-formě poutavě a čtivě. Děj se sice rozvíjel pozvolna, ale pomalejší plynutí mu vůbec nevadilo. Nečekejte však akční thriller plný zvratů a překvapivých momentů, kterým ani být nemá, spíše společenský román s kriminální zápletkou.
Více v recenzi, v záložkách (Zaostřeno na knihy).

13.09.2021 4 z 5

Krutá hra Krutá hra Max Seeck

Autor se chopil moderních prvků, které do svého příběhu zakomponoval, čímž vytvořil zajímavou a předem neodhadnutelnou zápletku, která mi ve svém závěrečném rozuzlení přišla bohužel přitažená za vlasy. Začátek je trochu rozvleklejší a knize by neuškodilo, kdyby byla tak o sto stran kratší. Rozuzlení a odhalení vraha bylo překvapivé, ale v podstatě se žádné velké zvraty v knize neodehrávaly. Plusem jsou krátké kapitoly (ovšem i tentokrát musím vytknout číslování římskými číslicemi, které mi občas zavaří mozek) končící vždy v napínavém momentě, takže musíte číst dál. Lepší průměr.

20.08.2021 4 z 5

Muž za zdí Muž za zdí Emma Angström

První polovina příběhu mě udržovala v pozornosti, byla jsem napjatá, co se na další stránce objeví a čím nás autorka překvapí. Můžu říct, že zpočátku mě příběh směrem, kterým se ubíral, dokázal překvapit vývojem událostí. Bylo to zřejmě i tím, že z anotace jsem si přečetla pouze první větu. Druhá polovina byla ovšem velmi bizarní. Už jen podivné přátelství starého podivínského muže s mladou holčičkou působilo zvláštně. Autorčin nápad nebyl špatný, ale provedení bylo horší. Bydlení muže za zdí a jeho pozorování obyvatel domu působilo dost nereálně, ve skutečnosti si neumím představit, že by si minimálně odlišných stavebních proporcí nikdo nevšiml. Spokojená bohužel nejsem ani se závěrem, který byl na mě příliš rychlý, nedokončený a neuzavřený. Neobstojí ani nepochopitelné jednání postav, co se týče uvěřitelnosti. Knihu hodnotím nakonec jako průměr.

09.08.2021 3 z 5

Nejvyšší čas vypadnout Nejvyšší čas vypadnout Claire Askew

I když je kniha celkem rozsáhlá, co se týče počtu stran, nemusíte se bát, že byste u ní zažili pocit dlouhé chvíle. Je sice pravda, že já osobně jsem čekala zcela jiný obsah i formu, ale nakonec si nemůžu stěžovat. Příběh mě překvapil svou čtivostí, emocemi, nechybělo ani menší napětí, jak některé situace dopadnou. Nečekejte však žádné překvapivé zvraty. I přesto se dozvíte překvapivé informace z života jednotlivých postav.

13.07.2021 5 z 5

Hodná holka, zlá krev Hodná holka, zlá krev Holly Jackson

Zpočátku se mi knížka četla trochu těžkopádně, vzpomínala jsem na události z předchozího dílu a postupně si vybavovala střípky, které mi pomohly připomenout předchozí děj i postavy. Chvíli mi tedy trvalo ponořit se do děje a naladit se na moderní vlnu. Nepamatuji si už přesně, ve kterém okamžiku se to zlomilo, a já se nemohla od příběhu odtrhnout. Příběh nabral spád, nechybělo napětí i překvapivé momenty. Autorka píše velmi čtivě, vůbec není poznat, že se jedná o její teprve druhý román. V některých scénách a větách však lze rozpoznat její nízký věk a jde vidět, že ty zkušenosti nabyté věkem chybí. Ale myslím si, že se to bude určitě zlepšovat.

20.06.2021 4 z 5

Lhářka Lhářka Cate Holahan

Začátek byl velmi slibný, dva příběhy v jedné knize mnoho nabízely, ale ve výsledku jsem zklamaná. Námět a nápad se mi líbil, i když v dnešní době se nejednalo o nic originálního, ale zpracování bylo velmi slabé. Zápletka průhledná a ani konec to nespravil.

25.02.2021 3 z 5

Krátký život Jana Palacha Krátký život Jana Palacha Anthony Sitruk

Moje první kniha o Janu Palachovi a upřímně jsem čekala víc. Do knížky jsem šla i přesto, že ji napsal francouzský autor, který nemohl čerpat z český zdrojů, a to jednoduše proto, že česky nerozumí. Jednalo se o útlou knížku, kterou jsem měla přečtenou vcelku rychle. Vadily mi osobní vsuvky z autorova soukromého života, které podle mě do podobné knihy nepatří. Velmi mi chyběly fotografie, které u životopisů očekávám. Hodnotím průměrně a určitě se poohlédnu po jiných knihách věnujících se Janu Palachovi.

16.02.2021 3 z 5

Liška Šiška u doktora Liška Šiška u doktora Iva Gecková

Na první pohled vás zaujme krásná obálka s nádhernými ilustracemi Báry Buchalové, kterými je doslova obklopený celý příběh. S každou další otočenou stránkou se budete kochat nad kresbami zvířecích postaviček, které vás provedou vtipným a poučným příběhem. Liška Šiška u doktora je knížka, která okouzlí snad každého malého čtenáře. Rodičům, kteří mají malé děti, by tato kouzelná knížka plná nádherných ilustrací neměla v žádném případě uniknout. Byla by škoda přijít o poutavý a dobrodružný příběh, kterak liška Šiška zůstala zapomenuta u doktorky a jak si hračky, s nimiž si přes den hrají malí pacienti, krátí dlouhé chvíle bez dětí.

05.09.2020 5 z 5

Krása, která přetrvá Krása, která přetrvá Ashley Woodfolk

Autorce se velmi dobře podařilo vykreslit pocity probíhající uvnitř mladých hrdinů, jakými Autumn, Shay a Logan jsou. Jsou ve věku, kdy mají prožívat obyčejné starosti středoškoláků a místo toho jsou vystaveni smrti blízké osoby. Jak se poprat s pocity, které jsou pro ně nové, neznámé? Zoufalost a smutek střídá vztek a vzdor, než dojde k pomalému smíření.
Hlavním tématem je zde smrt blízké osoby, ať už se jednalo o nejlepší kamarádku/kamaráda či dvojče. Ať se mohou zdát na první pohled příběhy podobné, není tomu tak. Každá z postav prožívá svůj smutek jiným způsobem a snaha se s tím vším vyrovnat je také odlišná. Nakonec se postavy propojí a bude za tím hudba. Nejvíce mě „bavil“ Loganův příběh, autorce se velmi dobře povedlo vykreslit pocity mladého chlapce, který, ač zhrzený, ztratil svou životní lásku.
Hodnotím tedy nadprůměrně a ráda bych knihu doporučila především mladším čtenářům. Nebála bych se ji doporučit rovněž starším čtenářům, kterým má, podle mého názoru, rozhodně co nabídnout. Věřím, že si knihu užijete stejně jako já.

15.08.2020 4 z 5

Stíny jezera Stíny jezera Rachael Blok

Nejednalo se vůbec o špatnou knihu. Mám k ní však dvě výtky, kvůli kterým musím své hodnocení snížit. Autorka vypráví příběh ve třetí osobě, což by ještě nebyl až takový problém, ale v přítomném čase, který upřímně nemusím, a vadí mi. V kombinaci se jednalo o dost odosobněný příběh, zejména z pohledu Jenny, do níž jsem se nemohla vůbec vcítit. V jejích vidinách jsem spatřovala zajímavý prvek mysteriózna, který mohl příběh vyzdvihnout, ale nestalo se tak. I celkovou atmosféru (zasněžená krajina, adventní čas, mysteriózno, vražda dívky) autorka nevylíčila tak, jak bych si představovala. Druhou výtku mám k pachateli – jakmile se v knize objevil, tušila jsem, že jím bude on. Žádné překvapení se tak na konci nekonalo. Z knížky mám vcelku rozpačitý pocit, což se odrazilo i v mém hodnocení. Stíny jezera jsou průměrnou knihou, která neurazí, ale ani nenadchne.

06.08.2020 3 z 5

Nezbytná opatření Nezbytná opatření Antonín Mazáč

Detektivek mám načteno celkem dost, a proto musím Nezbytná opatření hodnotit průměrně. Rozhodně bych však nerada svým hodnocením odradila další české čtenáře. Naopak. Autor psát umí, nejedná se o jeho první knihu, což je znát. Odhalování point v tom správném momentě je jeho nejsilnější zbraní a Nezbytná opatření mají rozhodně potenciál. Pokud autorovi odpustíte zdlouhavější úvod, a co se týče postav, nebudete tak nepozorní jako já, můžete si užít zajímavě napsanou českou detektivku.

12.07.2020 3 z 5

Jsme všichni sněhové vločky? Jsme všichni sněhové vločky? Holly Bourne

Nevím, jak to autorka dělá, ale pokaždé vytvoří zajímavý příběh se zajímavou hlavní hrdinkou a jejími problémy. I tentokrát se jedná o duševní problémy, které zde trápí šestnáctiletou Olive, načež ta nechce znát svou diagnózu. Čtenář tak může zpočátku tápat, ale myslím, že mu brzy z Olivina chování dojde, o jakou nemoc se nejspíše jedná. Kniha mě v tomto ohledu dost obohatila, protože jsem netušila, jak tato nemoc probíhá, co při ní člověk prožívá a cítí, a autorčiným příběhem se mi do tohoto duševního problému podařilo trochu nahlédnout.
Autorku jsem si oblíbila už jejími předchozími knihami, které se mi hodně líbily, a to překvapivě i přesto, že jsou určené spíše mladším ročníkům. Já si její styl psaní zamilovala, i to, jak umí nahlédnout do poraněné či nemocné duše. Touto knihou se mi to opět potvrdilo. Pro fanoušky Holly Bourne nutnost. Doporučuji.

30.06.2020 5 z 5

Víš, kdo se dívá? Víš, kdo se dívá? Catherine Ryan Howard

Na knihu jsem se hodně těšila, protože anotace slibovala originální námět a zajímavě seskládaný příběh. Začátek vás jistě navnadí, může sice působit trochu zdlouhavějším dojmem, ale nepřikládala jsem tomu žádnou váhu, zápletku je potřeba správně rozehrát. Asi do poloviny vás bude příběh udržovat v mírném napětí, neustále budete čekat na jakýkoliv zvrat, zajímavou scénu, větší napětí, ale bohužel ničeho takového se nedočkáte. Navíc je pravděpodobné, že stejně jako já odhalíte podstatu zápletky. Nebylo ani příliš složité na to přijít. Příběh měl zajímavou myšlenku i nápad na zpracování, ale nakonec se obojí minulo účinkem. Jako oddechový thriller pro začátečníky - proč ne. Ostřílené čtenáře bude bohužel nudit.

29.05.2020 3 z 5

Smrt jako umění Smrt jako umění Laurence Anholt

Děj se točí okolo umění a policejní dvojice pátrá pouze v uzavřeném rodinném kruhu. Takové detektivky mám ráda. Zde bohužel nefungovalo nic tak, jak bych očekávala. Čekalo na mě jen nudné a rutinní vyšetřování opepřené barvitou minulostí mrtvé Kristal a její rodiny. Bohužel v knize chyběl jakýkoliv náznak napětí či motivace k dalšímu čtení. Podle mého názoru se jedná jen o průměrnou detektivu, na kterou si za pár dní už ani nevzpomenu. Škoda, přitom našlápnuto měla dobře.

29.03.2020 3 z 5

Mamince se budeš líbit Mamince se budeš líbit Jaroslav Konvička

Nečekala jsem, že mě tahle malá nenápadná knížka tolik zaujme a příjemně překvapí. Pokud tedy toužíte po zajímavém příběhu, který zpočátku může působit prvoplánově až tuctově, čímž se nenechte mýlit, rozhodně po této knize sáhněte. Vřele doporučuji.
Více v recenzi v záložkách.

25.03.2020 5 z 5

Mrazivá krutost Mrazivá krutost Caz Frear

Autorka napsala čtivou, propracovanou klasickou detektivku bez zbytečného násilí, která vás donutí zamyslet se, kdo mohl spáchat tak krutý a nelítostný čin. Myslím, že konec a celkové rozuzlení vám vezme dech a budete zírat s pusou dokořán. V průběhu čtení budete měnit své teorie a tipy na vraha, aby vás v závěru autorka překvapila konečným vyústěním, v němž do sebe vše zapadne.

20.03.2020 4 z 5

V rouše beránčím V rouše beránčím Simo Hiltunen

Podle mého názoru si autor ublížil rozvláčností textu, nešťastným střídáním současnosti s minulostí a pomalým tempem, které v závěru sice gradovalo, ale nejspíš se mihlo účinkem. Celkový autorův nápad nebyl vůbec špatný, ale doporučovala bych text proškrtat a zbytečné, nicneříkající a pro děj nedůležité popisy vynechat. Zpracování knihy mě tedy moc nenadchlo.
Knihu bych doporučila čtenářům, kteří se nebojí delšího a popisnějšího textu a raději sáhnou po severském psychologickém dramatu s prvky thrilleru a počítají se syrovějším podáním celého příběhu. V tom případě věřím, že by se vám kniha V rouše beránčím mohla líbit.

05.03.2020 3 z 5

Velké překvapení pro malého méďu Velké překvapení pro malého méďu Marie-Danielle Croteau

Obě knihy (Velké překvapení pro malého tučňáka a Velké překvapení pro malého méďu) obsahují každá okolo 30 stran s minimem textu, který pohodlně přečtete při uspávání svého potomka, zároveň si s ním můžete v knize ukazovat a detailněji rozebírat příběh. Text je totiž opravdu velmi jednoduchý, napsaný v krátkých úsečných větách, dávající dohromady prostý příběh, kterému velmi jednoduše porozumí nejmenší čtenáři.
Pokud hledáte to správné potěšení pro své ratolesti, ale i pro sebe, neváhejte si pořídit tyto kouzelné a především roztomilé dětské knížky, které si jistě najdou místo ve vaší domácí knihovničce.

29.02.2020 4 z 5

Velké překvapení pro malého tučňáka Velké překvapení pro malého tučňáka Marie-Danielle Croteau

29.02.2020 4 z 5