modranka modranka komentáře u knih

Všechny barvy lásky Všechny barvy lásky Fern Michaels (p)

Ešte nikdy som nečítala knihu, v ktorej autor radikálne mení charaktery hlavných postáv. Pripadalo mi to, ako keby začiatok knihy napísal niekto iný a dokončil zas niekto iný. Zmiatlo ma to. Ak sa zmení charakter osoby smrťou blízkeho človeka, to je v poriadku, ale ak sa zmenia všetky postavy, je to divné. Za to som stiahla jednu hviezdičku.
Príbeh je zaujímavý - anotácia je postačujúca - romantický (nie erotický) - vhodný aj pre mladšie ročníky.
Je to príbeh z prostredia boháčov, kde nie je problém rozdávať len tak mihnutím oka tisíce, ba milióny dolárov, ako keby mali bezodné účty. To sa mi nezdalo veľmi reálne, lebo keby milionár takto narábal s peniazmi, dlho by milionárom nezostal... za to som stiahla druhú hviezdičku.

14.10.2014 3 z 5

Cigánka Cigánka Janette Maziniová

Kniha je vlastne autobiografiou autorky, čo ma teda zarazilo. Autorka sa čitateľom takpovediac vyzliekla "donaha", čo sa stáva málokedy. V prvej časti Janette opisuje svoje vlastné detstvo, ktoré veľmi triezvo a spravodlivo opisuje praktiky života v "cigánskych" komunitách. Príbeh som síce nečítala ako román, skôr ako spoveď ženy.
Veľmi sa mi páčilo, že autorka píše o Cigánoch (s veľkým C) nie o Rómoch. A práve za to jej dávam 5 hviezdičiek. Aj keby som k práci mala akékoľvek výhrady, toto si zaslúži plný počet. Nemusí sa skrývať za umelo vytvorený výraz, ale hrdo pomenováva komunitu, tak ako ich zaradila spoločnosť v reáliach histórie. To, že sa snažila zbúrať staré cigánske tradície je iná káva a ak skutočne prežila všetko čo zahrnula do tohto textu, držím jej palce.

13.10.2014 5 z 5

Nejdelší jízda Nejdelší jízda Nicholas Sparks

Uff... naozaj najdlhšia, najnudnejšia jazda s pánom Nicholasom Sparksom. U mňa len 3 hviezdičky. Aj to som musela prižmúriť obidve oči, lebo Sparksove knihy mám rada.

10.10.2014 3 z 5

Zabudni na minulosť Zabudni na minulosť Katarína Gillerová

V Gillerovej príbehoch, ktoré som doteraz prečítala autorka v hojnej miere navštevuje minulosť. Kým v iných príbehoch mi to vadilo, k názvu a zámeru tejto knihy to sedelo. Príbeh je zaujímavý, ale predsa len som musela stiahnuť hviezdičky. Jednu za to, že ak si autor zvolí námet spojený s minulosťou viacerých literárnych postáv, potom nechápem, prečo si zvolí písanie v prvej osobe. Druhú za to, že charakteristiky postáv boli úplne rovnaké, žiadna z postáv, či už mužská alebo ženská nevybočovala z rovnakého rámca. Markantne to vidieť na humore, ktorý postavy používajú. Takže u mňa len za tri.

10.10.2014 3 z 5

Hej, kočka! Hej, kočka! Fern Michaels (p)

Anotácia knihy je vcelku výstižná. Ja len doplním, že príbeh sa čítal veľmi ľahko. Veľmi zaujímavo pôsobí téma odoberania ľudských orgánov po smrti - kedy je človek vykuchaný ako kura.
Cit,: "Presne o to ide! Neodpočíva v pokoji. Možno potrvá aj päťdesiat rokov alebo aj viac, kým bude môcť odpočívať v pokoji." To sú slová hlavnej hrdinky v jednom z dialógov.

Jednu hviezdičku som stiahla za niektoré nedomyslené právnické dôsledky a trochu zmätočne pôsobiace mená troch tiet: Diddy, Dodo, Ducky... no a ich neter sa volala Darby. Chvíľami som nevedela ktorá teta je ktorá. Mali však zmysel pre humor a preto som zažmúrila oči a druhú hviezdičku som nechala autorke.

09.10.2014 4 z 5

Trpela som potichu Trpela som potichu Marika Lacik

Dlho som premýšľala kto má byť cieľová skupina čitateľov. Príbeh je vlastne pamäťou 70-ročnej ženy, ktorá sa rozhodla v revolučných rokoch 68/69 minulého storočia prchnúť za hranice svojej vlasti. Kniha je zostavená zo štyroch častí a každá časť zahŕňa prelomovú časť života pani Mariky. Text je písaný voľným štýlom v prvej osobe, čítal sa ľahko, ale mrzí ma, že bol napísaný veľmi tendenčne - to znamená, že bol zameraný výhradne na jej osobu. Pritom akosi zabudla na sebareflexiu. Nepáčilo sa mi, že manžela z príbehu len tak odkopla. Život synov akoby sa jej ani netýkal. Z tohto príbehu na mňa hlavná postava pôsobila veľmi sebecky a hoci sa snažila pani Marika čitateľa presvedčiť, že je výborná ženská, MŇA nepresvedčila.

08.10.2014 2 z 5

Důvěrné tajnosti Důvěrné tajnosti Fern Michaels (p)

Príbeh je skutočne zaujímavý, anotácia vcelku výstižná, text sa číta ľahko. Jednu hviezdičku som stiahla za to, že kým sa autorka v prvej polovici venovala príbehu veľmi rozvláčne záver zobrala ako z rýchliku.

07.10.2014 4 z 5

Krůpěj rosy Krůpěj rosy Hedwig Courths-Mahler

Tento príbeh som hodnotila z pohľadu príbehov "pre pamätníkov." Ide o sentimentálny príbeh so štipkou intríg ale aj romantiky. Mladšej generácii zrejme nič nedá, ale staršie dámy si môžu zaspomínať na dávne časy romantiky. Z pôvodného textu je vydanie z roku 1999 prenesené do čitateľnej češtiny. Myslím, že Mahlerová má aj lepšie romány.

06.10.2014 3 z 5

Mám tě rád Mám tě rád Hedwig Courths-Mahler

Je to jeden z tých "mydlových" románikov, ktoré vychádzali v 20. storočí. Príbeh pre staršiu generáciu, veľmi predvídateľný a aj literárny jazyk nemá mladej generácii čo ponúknuť. Niektoré Mahlerovej príbehy sú celkom zaujímavé a napínavé, no tento patrí k jej slabším prácam.

06.10.2014 2 z 5

Zrádné útesy Zrádné útesy Elizabeth Haran

Príbeh bol zaujímavý a napínavý. Nie je to klasická romantika. Napriek tomu som jednu hviezdičku stiahla za nedotiahnuté niektorých pasáži.
SPOILER: Napríklad to, že neprišlo k vypočúvaniu oboch žien, potom to, že nikto skutočnú Sarah nekonfrontoval s druhým dievčaťom i keď bolo jasné, že jedna je vzdelaná a pre domáce práce "grambľavá", a druhá, ktorá by mala byť zvyknutá na slúžky si sama zašíva punčochy a stelie posteľ.
Ale inak odporúčam prečítať tým, čo majú radi osídľovanie rôznych území prisťahovalcami v minulých storočiach. Príbeh je v podstate jednoduchý a drží vás v pozornosti od začiatku do konca. Pokojne ho môžu čítať aj -násť ročné, nie je vulgárny, nemá silné erotický nádych. Je proste romantický a dobrodružný.

06.10.2014 4 z 5

Divoká krása Divoká krása Virginia Henley

Ak máte chuť na niečo romantické, historické, erotické.... čítajte.
Príbeh je vcelku zaujímavý. Podľa môjho názoru je príbeh skôr o bratoch (Chris a Nick) než o Alexandre. Autorka vcelku veľmi pekne skomponovala zámenu postáv. Je to prehľadné a jednoznačné. Text sa čítal ľahko, erotické scény nenarazili na morálku súčasnej spoločnosti.... (odohrávali sa v snoch a myšlienkach).
Pre náročnejšieho čitateľa je príbeh strata času. Ale ak mám hodnotiť knihu pre čitateľa, ktorý si chce oddýchnuť, (zrejme to bola cieľová skupina čitateľov) potom musím dať plný počet hviezdičiek.

06.10.2014 5 z 5

Záhada zadnej izby Záhada zadnej izby Katarína Gillerová

Tento príbeh nie je taký chaotický ako tie predchádzajúce čo som čítala. Príbeh plynulo napreduje, autorka sa vracia iba do dávnych udalostí, ktoré odhaľuje cez spomienky starších obyvateľov. Preto sa mi javil denník dvanásťročnej Judity v texte dosť zbytočný, lebo to, čo by Judita určite zverila denníku, tam nebolo (asi preto, že autorka nechcela vopred prezradiť rodinné tajomstvo). Lenže to potom čitateľ vníma ako manipuláciu s dejom. Za zbytočný text som stiahla jednu hviezdičku, druhú za množstvo nudných a s dejom nijako nesúvisiacich dialógov.
SPOILER: Ak nechcete vedieť záver knihy, NEČÍTAJTE!!!!!
Tretiu hviezdičku som stiahla za úplnú hlúposť. V 60-tich rokoch minulého storočia, žiaden farár by neurobil to, že by presvedčil lekára, aby pri obesencovi napísal do papierov, že dieťa spadlo zo stromu. Farár by jednoducho neklamal a žiaden lekár by neriskoval kariéru. Najmä ak išlo o úmrtie 12- ročného dieťaťa. Okolo krku museli byť vidieť jasné známky povrazu. A nech som sa snažila akokoľvek, nedokázala som si predstaviť, ako sa môže dieťa obesiť na povraze, ktorý má uviazaný okolo tela, a obesí sa za krk. V ceste mal povraz predsa paže! Ktoré zároveň chránili hlavu, aby sa také niečo nestalo. Ale možno mám blbú predstavivosť

03.10.2014 2 z 5

Milenec ze snů Milenec ze snů Sandra Brown

Ak máte chuť na romantiku, pokojne čítajte. Text sa číta veľmi dobre (čítala som slovenčinu), ale téma sused a hlavná hrdinka bol už toľkokrát omieľaný, že presne viete ako všetko skončí... a to je už potom trochu nudný námet. Napriek tomu som ho celý prečítala jedným dychom.

02.10.2014 4 z 5

Dotkni sa ma, láska Dotkni sa ma, láska Katarína Gillerová

Dej je síce zaujímavý, ale skladba príbehu pôsobí chaoticky. Autorka sa v myšlienkach často vracia v deji späť, potom sa zas posúva dopredu. Navyše autorka zvolila písanie v prvej osobe, čim si vo vlastnom štýle písania podpílila onú pomyselnú vetvu stromu. Na prvú osobu má príbeh príliš veľa postáv, exteriérov a tak podobne. Ak si autor zvolí písanie v prvej osobe, mal by si uvedomiť, že by mal písať o scénach, ktoré vidí a prežíva hlavná hrdinka. Preto odporúčam plne sa sústrediť, čo je ale pri oddychovej literatúre kontraproduktívne.

30.09.2014 2 z 5

Dům stínů Dům stínů Kay Hooper

Nechápem, prečo autorka názov knihy zvolila Dum stínu, keď príbeh nemal s domom absolútne nič spoločné, iba to, že všetky postavy v dome bývali ... Keď už, išlo o zrkadlo. To je výhrada, prečo som stiahla jednu hviezdičku. Inak príbehu nebolo čo vytknúť. Celkom milo ma prekvapilo, že autorka tentoraz dala pokoj očividným paranormálnym javom a zamerala sa na inú formu duchovna. Nechce sa mi prezradiť viac, lebo potom by som vás okradla o záverečné prekvapenie. I keď trochu pozornejší a logicky mysliaci čitateľ v polovici knihy začne tušiť o čo vlastne ide.

Nell Nell Kay Hooper

Opäť FBI a faktor PSI. Hodne sa príbeh podobal prvej časti, ale mal v sebe osobité čaro. Páchateľ bol tak ukrytý v príbehu, že vás ani nenapadne ho spájať s vraždami. Výborná detektívka, výborný príbeh.

Maggie Maggie Kay Hooper

Pekne spracovaný príbeh s paranormálnymi javmi (faktor PSI). Niekedy vysvetľovanie javov bolo na úkor príbehu, ale akosi to k sebe patrilo. Prečo som však dala len štyri hviezdičky? Trochu mi vadilo, že takmer všetky kladné postavy mali v sebe faktor PSI, a to bolo prehnané. Detektívka, výborný príbeh, záverečné vyvrcholenie prekvapujúce.
Pozn.: Ak hľadáte prepojenie na Bishopa a Mirandu, dočítate sa tu:

Nebezpečná maškaráda Nebezpečná maškaráda Barbara Cartland

V príbehu bolo tak veľa hlúpostí, že sa mi to ani nechcelo prečítať. (Balkánska princezná, prienik do Buckinghamského paláca, odchod z domu keď zomrie otec.... ) Ale dočítala som a ohodnotila len jednou hviezdičkou. Knihu môžu pokojne čítať mladistvé slečny.

29.09.2014

Na mystickém jezeře Na mystickém jezeře Kristin Hannah

Veľmi pekný príbeh zo života... prinúti vás zamyslieť sa nad konaním ľudí. Páčilo sa mi, že hlavná hrdinka zistila, že k životu vlastne nepotrebuje neverníka. Ale jednu hviezdičku som stiahla za to, že príbeh bol zbytočne dlhý. Odporúčam prečítať všetkým, ktorí majú radi La Vyrle Spencer... trochu mi to pripomínalo jej príbehy.

Môj škandalózny vikomt Môj škandalózny vikomt Gaelen Foley

Dej série sa vrátil do Anglicka. Táto časť je zaujímavo spolitizovaná (vyšetrovanie členov Rádu - inak povedané Iluminátov). Séria by sa mala čítať postupne, lebo sa vám môže stať, že nebudete rozumieť. Napriek politike je príbeh jednoduchý, hlavní hrdinovia sú sympatickí a dej je napínavý.
Pozn.: Obálka je vcelku vydarená až na tú päsť.. uvažovala som, či ten model chce modelke jednu vraziť. Navyše hrdinka je zrzka, nie blondína.

18.09.2014 5 z 5