modranka modranka komentáře u knih

Uvězněná láska Uvězněná láska Barbara Cartland

Zaujímavý a na rok vydania (1977) originálny námet.

26.03.2014 4 z 5

Nachová dáma Nachová dáma Marlene Suson

Aj keď je príbeh staršieho vydania, je skvelý. Postavy sú sympatické, nie sú hlúpe, príbeh je originálny a veľmi realistický. Škoda, že sa nepokračovalo vo vydávaní tejto autorky.

19.03.2014 5 z 5

Kde jsi, lásko? Kde jsi, lásko? Lisa Kleypas

Všetci zdôrazňujú, že ide o prvotinu. Som presvedčená, že keby sa autorka k tomu nepriznala, nikto by nezistil, že je to tak. Príbeh bol skvelo napísaný a preklad zvládnutý výborne. Samotný dej je dynamický, čitateľa drží v napätí po posledné stránky knihy. Postavy sa rovnomerne vyvíjajú - z rozmaznanej Lucy sa stáva milujúca manželka bojujúca o lásku manžela. Rovnako tak Heath musel postupom času zatlačiť svoju južanskú hrdosť. Súhlasím s tým, že na tomto príbehu autorka vlastne posunula čitateľovi boj Sever proti Juhu ... a to doslovne. Postavy medzi sebou bojovali, akoby sa občianska vojna preniesla medzi ne. Aj v tomto príbehu bolo jasné, ako je dôležité, aby si ľudia v tej pravej chvíli dokázali povedať... "milujem ťa" .

04.03.2014 5 z 5

Nezkrotná Lorinda Nezkrotná Lorinda Barbara Cartland

Keďže anotácia chýba, dej by som stotožnila so Shakespearovou hrou : Skrotenie zlej ženy.
Lorinda mi bola vrcholne nesympatická, drzá, arogantná, namyslená, rozmaznaná až hlúpa. Tri hviezdičky som dala preto, že príbeh bol vlastne pekný, zaujímavo začínal, a nie všetky hlavné hrdinky môžu byť perfektné.

28.02.2014 3 z 5

Zachraň mě láskou Zachraň mě láskou Barbara Cartland

Knihu som hodnotila iba z pohľadu diel B. Cartlandovej. Nie je to nič prevratné, medzi jej prácami priemer. Pekná oddychová literatúra na jeden večer. Prečítate, zabudnete, ale keď sa k tomuto príbehu vrátite, zistíte, že ho máte uložený niekde vzadu v hlave. :-) Asi je to tým, že sa autorka nemusí opierať o sexuálne scény a vnútorné monológy, ale pekne sa drží príbehu.

26.02.2014 4 z 5

Střevíček pro Popelku Střevíček pro Popelku Nicole Jordan

Myšlienka na legendárnych milencov urobila z príbehu hru. Ak sa už autorka rozhodla pre tento zámer, mala sa ho držať. Navyše z hlavnej hrdinky urobila povoľnú mladú ženu (a to som sa vyjadrila veľmi mierne). Ktorá mladá dáma sa takto správala v 19. storočí?

25.02.2014 2 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Chvíľami som mala pocit, že som sa vrátila do školských lavíc na literárnu prednášku alebo sedím v turistickom autobuse a poctivo predčítam turistického sprievodcu. Pritom základná téma diela bola naozaj zaujímavá. Preľudnenie planéty a smerovanie ľudstva. Ale ak mám povedať pravdu, nudila som sa. Film však môže byť spracovaný perfektne. Celkom sa naň teším.

25.02.2014 3 z 5

Vykladačka smrti Vykladačka smrti Ariana Franklin (p)

Naštartovala som sa na stredovekú detektívku, ale omyl. Išlo skôr o historický román s detektívnou zápletkou. Použité historické reálie nemali s príbehom nič spoločné, boli skôr rušivým momentom pri sledovaní detektívnej línie. Samotná detektívka by sa vošla na 150 strán. Zvyšok bola zbytočná omáčka. Navyše použitie forenzných dôkazov v texte sa vymyká akejkoľvek stredovekej detektívnej myšlienke. Skôr som čakala, že sa bude pracovať s logikou. Milostná zápletka bola bez akýchkoľvek emócii.

25.02.2014 3 z 5

Srdcová královna Srdcová královna Barbara Cartland

Tak, pre mňaopäť jedna zo slabších noviel. Vymyslený región, vymyslené kráľovstvá, príliš veľa revolucionárov. So zavretím oboch očí sotva 2 *. Je to rozprávka pre pubertiačky.

20.02.2014 2 z 5

Intriky a láska Intriky a láska Barbara Cartland

Oddychovka, celkom zábavné, páčia sa mi Cartlandovej predslovy uverejnené v edícii Večery pod lampou.

20.02.2014 4 z 5

Síla osudu Síla osudu Barbara Cartland

Príbeh trochu naivný, ale na večerné oddychové čítanie ako stvorené. Aha, a ešte o čom to je - ale je to SPOILER:
Staršia z dcér sa rozhodla uloviť vojvodu. No, snažiť sa mohla, ale vojvoda si vybral jej matku a vojvodov dedič jej sestru. Omáčka okolo toho je súčasť príbehu.

20.02.2014 3 z 5

Mladá šlechtična Mladá šlechtična Amanda Scott (p)

Jedna z najhorších historických romancí čo som čítala. To nestojí ani za komentár.

18.02.2014 1 z 5

Dokonalá máma Dokonalá máma Caroline Anderson

Klasický príbeh z lekárskeho prostredia. Nenadchne, ale ani neurazí. Slabší priemer.

18.02.2014

Cestou ke štěstí Cestou ke štěstí Barbara Cartland

Tak toto bola fakt totálne nelogická kravina! Plne súhlasím s tým, čo napísala PomenkaPrvi. To nestálo ani za jednu hviezdičku. Škoda času na čítanie.

18.02.2014

Pyšná srdce: Svár citu a hrdosti Pyšná srdce: Svár citu a hrdosti Leni Behrendt

Kniha, ktorá má naozaj príbeh, ako to bývalo s literatúrou našich starých mám.

18.02.2014 2 z 5

Slečna Nešika Slečna Nešika Leni Behrendt

Príbeh je v kvalite filmov pre pamätníkov. Pre moderného čitateľa naivné a predvídateľné.

18.02.2014 1 z 5

Zkrocení šarmantního rebela Zkrocení šarmantního rebela Suzanne Enoch

Tak najskôr k anotácii: Benett Wolfe sa nevracia po 10-tich rokoch, ale po 4-roch rokoch. Domáca podoba mena Philippa - Flip bolo veľmi rozkošné. Príbeh bol zaujímavý v tom, že hlavná hrdinka nebola lovkyňou salónu. Na druhej strane mi vadilo, že ak autorka použila hlavného hrdinu totálne neschopného rešpektovať akékoľvek pravidlá slušného správania, prečo ho potom v jednom momente nechala ako návštevníka viedenských salónov, kde platili tie najtvrdšie spoločenské zákony. Za to som stiahla prvú hviezdičku.
Čo som však naozaj nepochopila, bol zmysel Klubu dobrodruhov. Pre príbeh nemal veľký význam. Členovia medzi sebou nevytvárajú žiadnu dejovú líniu. Za to som stiahla druhú hviezdičku, lebo je to zavádzajúce.

18.02.2014 3 z 5

Krása není všechno Krása není všechno Barbara Cartland

Nepochopila som, prečo autorka do príbehu zaplietla budhu a dalajlamu. Za to som stiahla jednu hviezdičku. Inak celkom prešibaný dej.

13.02.2014 4 z 5

Kouzlo zla Kouzlo zla Barbara Cartland

Originálna záplatka, aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, že dohodnutých manželstiev je v ženskej literatúre požehnane.
SPOILER: V tomto prípade ku skutočnému manželstvu nepríde, teda aspoň spočiatku. Čo som však nepochopila, bola skutočnosť, prečo sa v jednom prípade manželstvo na oko tajilo, v inom sa s ním verejne počítalo. Za to som stiahla jednu hviezdičku.

12.02.2014 4 z 5

Markýz, který nenáviděl ženy Markýz, který nenáviděl ženy Barbara Cartland

Príbeh sa odohráva v 19. storočí, kedy cestovanie do Egypta bolo síce ľahšie, no nebezpečnejšie. Shikara prchá z domu za otcom, ktorý sa zúčastnil egyptských vykopávok pri objavení veľkej sfingy. Pri úteku sa zoznámi s markízom, ktorý zas uniká milenke, ktorá sa ho snažila vlákať do pasce, aby ho mohla vydierať, lebo bola na mizine. Osborne nenávidí ženy a Shikara zas mužov... teda aspoň to obaja tvrdia. Že sa do seba počas cesty zamilujú, je jasné. Príbeh je dobrodružný, zaujímavý od začiatku až do konca. Nie je tam nič také ako plesy a nudné večierky. Konečne inteligentná hrdinka a celkom rozumný mužský.

11.02.2014 5 z 5