montana montana komentáře u knih

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Zatím nejlepší díl románu. Noví i staronový hrdinové jsou skvělí a lehce se vrací původní atmosféra s putováním krajinou. Více Geralta a méně Ciri, přesně tak jak to má být. Pořád se však nemůžu zbavit dojmu, že se toho ani v jednom románu moc nestane a jde pouze o vcelku natahovaný seriál.

01.08.2015 4 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Původní kouzlo povídek se v románech čím dál, tím více vytrácí. Geraltovo putování "za prací" a lovení monster je definitivně fuč. Místo toho přichází často až otravné politikaření, nekončící seznamy fantasy jmen a osudová Ciri. Tedy přesně to, co mi vůbec nechybělo. Část s plesem mágů na Thaneddu a nadcházející události, ovšem celou knihu zdárně vytahují ze stojatých vod průměru. Pořád jde o parádní fantasy se skvěle napsanými postavami a nečernobílým světem. Rád bych však zpět tradičního zaklínače, který loví originální nestvůry se zajímavou minulostí.

29.06.2015 4 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Pozvolný prolog do ságy, ve kterém se toho moc nestane, ale přesto se čte prakticky sám. Oproti povídkám tomu trochu chybí náboj a ucelený děj se začátkem a koncem. Je to opravdu pouze výsek ze ságy, která začala poslední povídkou druhé knihy a předpokládám, že epicky pokračuje v dalších románech.
Povídkový styl prvních dvou knih mi zatím ale sedl k Zaklínači lépe.

11.06.2015 4 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Delší, ale kupodivu celkově ne o moc obsáhlejší povídky. Ztratilo to trochu jednoduchost a sympatickou přímočarost první knihy, ne ovšem ku škodě věci. Povídky jdou více do hloubky, avšak nevysvětlují polopatě každou pointu a myšlenku, což se mi na Sapkowském začíná líbit. Ke konci už toho osudu však bylo možná moc.
A Marigold je někdy strašně na zabití.

28.05.2015 4 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Snadno čitelné a díky povídkové struktuře rychle odsýpající fantasy, které si na nic nehraje. Nepotřebuje kázat, nepotřebuje politikařit, nepotřebuje ani moralizovat. Pro mě velmi příjemná oddechovka, kterou bych možná ocenil o něco více v patnácti. Slovanské nestvůry, příšery a obludky jsou zajímavé samy o sobě a Sapkowski je zvládá skvěle zasazovat do svého vcelku zajímavého světa. Jsem zvědavý na další díly.

11.05.2015

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Opravdu nadčasově napsáno. Originální využití novinových výstřižků, lehce čtivé, ale ne na úkor myšlenky. Pořád neskutečně trefný popis lidstva, až je vcelku děsivé, že platí i o 80 let později. I když jsou občas samozřejmě postupy států a hlavně hrdost Anglie docela humorné.
Trochu zklamáním je pro mě uspěchaný a ironizující závěr v podobě autorovi samomluvy. Ke zbytku knihy mi moc nezapadá.

24.04.2015 5 z 5

Krakatit Krakatit Karel Čapek

Ze začátku těžko čitelné. Hlavní téma je rozhodně nadčasové a zajímavé. Brzy se však pomalu vytrácí. Místo toho knížka nepochopitelně zabředává do červené knihovny a horko těžko se z ní v banálním závěru vymaňuje. Všechny postavy jsou nesmyslně protivné, afektované a divadelně přehrávající. Obzvláště ty něžného pohlaví. Vcelku zklamání. I když věřím, že jsem zřejmě nepochopil všechny vrstvy knihy.

03.04.2015 3 z 5

Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Často překvapivě moderně napsané (možná překladem?). První půlka se čte jedním dechem. Skvělé, skoro až komediálně laděné příhody ze zapadnuté ruské díry. V druhé půlce už přituhuje. Nadhled se rychle vytrácí a povídka Morfium už je smutně realistickým popisem závislosti. Hodně dobré.

13.03.2015 4 z 5

A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

Úžasně napsané. První dvě kapitoly s neskutečně hutnou atmosférou, díky netradičním přirovnáním, popisům bouře a samozřejmě Euchridově dětství. Poslední část už je pro mě slabší a méně působivá, ale nijak nesnižuje zbytek. Krásné, krapet drsné čtení. Lehce připomíná McCarthyho na drogách.

08.03.2015 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Pokud vás kniha zaujme titulem a zpracováním, tak doporučuji nečíst už dále o obsahu a ději a rovnou se na ni vrhnout. Čte se poté jedním dechem a stránky mizí pod rukama. Finále je možná, dnes tradičně, až zbytečně akční a trošku se vytrácí kouzelná atmosféra tamního ostrova, ale přesto jde pořád o skvělý příběh se sympatickými hrdiny. Některé fotky perfektně zapadají do vyprávění, u některých napasování na příběh docela skřípe. Nápad je to ale skvělý a staré divné fotky jsou prostě vždycky super :)
Škoda, že konec je strašně okatě připravený na pokračování. Ale co už. Potenciál tam je.

13.09.2012 3 z 5

Simonův kocour - chlupatý postrach okolí Simonův kocour - chlupatý postrach okolí Simon Tofield

Krásná a vtipná knížečka výlučně pro majitele koček. Ostatní se sice pravděpodobně také pobaví, ale rozhodně ne tak, jako osoba která to všechno poznala na vlastní kůži. Simon Tofield ví o čem je život s kočkou a umí to naprosto perfektně podat.
Sem tam se najde hluché místo, ale jako celek je to parádní sbírka stripů. Animované stripy jsou však stále o chlup lepší. Zvuk MEOW je nenahraditelný...

02.09.2011 5 z 5