Mourasek komentáře u knih
Přes veškerý atmosférický build-up se druhá půle knihy zvrhla v jakousi středoevropskou verzi jihoamerických telenovel, aby byla náhle utnuta. Zbytečné již polemizovat, jaký dojem by kniha zanechala jako dokončená (čteno v ruštině. Musel jsem se podívat na zdejší reakce,abych se ujistil, jestli je to, co čtu, opravdu tak bizarní, nebo moje znalost jazyka hapruje)
Hotový poklad v domácí knihovničce. Velice informativní na tak tak úrovni (nic vyloženě akademického), která prohloubí zájem o toto období, a s bezkonkurenčním obrazovým doprovodem veliké kvality.
Stručná, bezprostřední a vtipná. Člověk, cestující do rozvojovích zemí, se při mnoha pasážích zasvěceně pousměje. Snad jen část po přejezdu Suezu, v asijské části, je stručná až moc, i když chápu, že se už nejedná o expedici Afrikou :) Také pěkný fotografický doprovod.
Velmi dobře čtivá kniha, snad až na poslední oddíl "Kniha o císařích", který je enormně stručný a nedá se nijak moc vstřebat.
Dočteno jedním dechem za dva pracovní dny. Lidi, kteří mají již něco načteno, se zde asi nedozví moc nového, ale líbí se mi odstup, jaký nabízí pohled zahraničního spisovatele. v zahraničí kniha ostudu určitě Emilovi neudělá. Zatím na Emilův Helsinský maraton ztrácím 27 min., tak s chutí do toho :)
Kniha je skvělým, nejen, úvodem do historie mého rodného města. Přívlastek nejen také proto, že neexistuje místní jedinec, který by zde určitě nebyl ničím překvapen, krom pravověrných historiků :) Doposud jsem se vrtal v historii lecjakých států i na druhé straně našeho geoidu, ale trošku je mi stydno, že jsem tak doposud neučinil v případě Ostravy.
Můj startovací bod ke státnicím v oboru dopravní logistiky. Byla nám nabídnuta při studiu na škole, na níž autor vyučuje, ale některá podtémata pokryta nebyla, ale budíž. Jediným opravdovým mínusem jsou příšerné, ne-li žádné, vysvětlivky ke vzorečkům, které jsem luštil opravdu dlouho.
Vzhledem k množství obsahu, ať už psaného, či (naprosto perfektního) obrazového, jsem tuto bichli louskal zhruba tři roky, pač není moc mobilní. Největší pokroky dělám ve vlacích a tramvajích. Kniha se dělí na kapitoly dle lokalit muslimských držav od počátků islámské expanze až do současnosti. Geograficky od západu (Andalusie, až po mongolské dynastie ve střední Asii). Každá kapitola nejprve nastíní historii, poté následuje architektura (asi nejobsáhlejší části každé kapitoly), a následně umění. Najde se asi málo lidí, kteří si ve stejné míře vychutnají všechny tři části každé kapitoly, já se často ztrácel v architektonických odstavcích, přesto je tato kniha dokonalým případem poměru cena/výkon, s bezchybnou ilustrací :)
Bohužel, kniha je doslova protkána a zaspamována politicky orientovanými poznámkami, poplatnými minulému režimu, někdy až v trapném množství.
Naprosto vyčerpávající. Nic více třeba dodávat. Slouží dobře taky jako úvod do moderních dějin VB. Možná také proto, že sám Churchill strávil podstatnou část života jejich psaním.
Několikanásobné prolétnutí stačilo k úspěšnému zvládnutí zkoušky. Co se týče přehlednosti grafů a vydedukovaných rovnic, asi není co vytknout. Pokud ale míříte především na teorii a zvládnutí terminologie, spousta stránek pro mne byla doslova louskáním písma neznámého. Celkově jsem si ale dokázal udělat ucelenou představu o základních mechanikách trhu. O dost užitečnější čtivo, jak mikroekonomie ze stejné řady.
Hlavní chybou, která je asi především v osobě mé, je, že kniha je určena především britským čtenářům, což se stalo v průběhu čtení problémem v rámci orientace. Tak nějak je už požadován jakýsi pokročilejší přehled, proto se dívám ještě po jiné, pravděpodobně z řady Lidových Novin :) Vtipné a zajímavé je číst konec, který se snaží předpovědět blízkou budoucnost, kterou již známe.