Mourasek komentáře u knih
Kniha je skvělým, nejen, úvodem do historie mého rodného města. Přívlastek nejen také proto, že neexistuje místní jedinec, který by zde určitě nebyl ničím překvapen, krom pravověrných historiků :) Doposud jsem se vrtal v historii lecjakých států i na druhé straně našeho geoidu, ale trošku je mi stydno, že jsem tak doposud neučinil v případě Ostravy.
Knížku jsem jako malý tak dlouho převracel, otvíral, zavíral, vykresloval z ní, až se celá potrhala, a ve výsledku jsem začal mít velký zájem o vojenství, a posléze o historii obecně, takže svůj účel plní skvěle :)
Můj startovací bod ke státnicím v oboru dopravní logistiky. Byla nám nabídnuta při studiu na škole, na níž autor vyučuje, ale některá podtémata pokryta nebyla, ale budíž. Jediným opravdovým mínusem jsou příšerné, ne-li žádné, vysvětlivky ke vzorečkům, které jsem luštil opravdu dlouho.
Kniha je v rámci edice LN určitě jednou z těch lepších. Starověk a středověk se mi v její podání velmi líbíl, a vyčerpávajícím způsobem je ke každému období definován systém ekonomiky a kultury, a pod. Velmi detailním způsobem například vývoj mincovnictví. Moderní doba již nám poskytuje k analýze mnoho informací, a tak poskytuje spousty detailů a mnohdy se může zdát překombinovaná. Ale to je trošku neduh těchto knih. Moderní doba zabírá drtivou většinu obsahu na úkor dob starých, ale možná jsem jen z těch, kteří by si to přáli naopak :) Obsahem jedna z nejtlustších z vydání LN. V porovnání např. s Portugalskem je téměř třiklát tlustší, což vyvedlo mého portugalského kolegu k nepříčetnosti! Velmi doporučují. (čtena edice z roku 1996. Roku 2017 vyšlo nejnovější vydání)
Vzhledem k množství obsahu, ať už psaného, či (naprosto perfektního) obrazového, jsem tuto bichli louskal zhruba tři roky, pač není moc mobilní. Největší pokroky dělám ve vlacích a tramvajích. Kniha se dělí na kapitoly dle lokalit muslimských držav od počátků islámské expanze až do současnosti. Geograficky od západu (Andalusie, až po mongolské dynastie ve střední Asii). Každá kapitola nejprve nastíní historii, poté následuje architektura (asi nejobsáhlejší části každé kapitoly), a následně umění. Najde se asi málo lidí, kteří si ve stejné míře vychutnají všechny tři části každé kapitoly, já se často ztrácel v architektonických odstavcích, přesto je tato kniha dokonalým případem poměru cena/výkon, s bezchybnou ilustrací :)
Přečtení na jedno odpoledne. Zaujmout má především krásný fotografický materiál. Vtipné je, že jsem knihu objevil na půdě asi čtyři měsíce po mé vlastní cestě na Dhaulagiri. Mohl jsem ji tak listovat od počátku věků :)
Bohužel, kniha je doslova protkána a zaspamována politicky orientovanými poznámkami, poplatnými minulému režimu, někdy až v trapném množství.
Naprosto vyčerpávající úvod do historie habsburské monarchie, a poté vzniklého rakouského státu, čímž jsem si splnil jeden ze svých restů. Je dobrým úvodem do historie západní středověké Evropy, a poté středo-evropské monarchie. V kombinaci s knihou "Mezi Vídní a Cařihradem" jde o fajn kombo. Velkým plusem je bezchybný rejstřík, chronologie a rodokmeny v poslední části knihy. Oproti jiným knihám z edice je zde dáno mnohem více prostoru středověku, což mne vyhovuje. Ne však na úkor novověku, poněvadž kniha je jedna z těch nejobsáhlejších z edice LN.
Naprosto vyčerpávající. Nic více třeba dodávat. Slouží dobře taky jako úvod do moderních dějin VB. Možná také proto, že sám Churchill strávil podstatnou část života jejich psaním.
Několikanásobné prolétnutí stačilo k úspěšnému zvládnutí zkoušky. Co se týče přehlednosti grafů a vydedukovaných rovnic, asi není co vytknout. Pokud ale míříte především na teorii a zvládnutí terminologie, spousta stránek pro mne byla doslova louskáním písma neznámého. Celkově jsem si ale dokázal udělat ucelenou představu o základních mechanikách trhu. O dost užitečnější čtivo, jak mikroekonomie ze stejné řady.
Hlavní chybou, která je asi především v osobě mé, je, že kniha je určena především britským čtenářům, což se stalo v průběhu čtení problémem v rámci orientace. Tak nějak je už požadován jakýsi pokročilejší přehled, proto se dívám ještě po jiné, pravděpodobně z řady Lidových Novin :) Vtipné a zajímavé je číst konec, který se snaží předpovědět blízkou budoucnost, kterou již známe.
Detailní, chytlavá, místy nechutná, a přesto se nezabývající detaily zbytečnými. Jedna z těch, které se čtou jedním dechem, a historicky věrná.