Mr.Fox komentáře u knih
První setkání s Bukowskim. A rozhodně ne poslední. Vesměs souhlasím se všemi komentáři - je to odporně úžasné stejně jako monotónní a bezduché. Knihu beru s nadhledem a hodnotím pozitivně. Na dlouhé osamocené večery s lahví vína je Henry Chinaski ideální společník.
Sic mě při četbě stále ovlivňovalo filmové zpracování, které mi tanulo na mysl každou chvíli, a má čtenářská představivost s fantazií tak stagnovala (žel), přesto nemohu jinak, než hodnotit plným počtem. :-)
Pokud už se vám kniha dostane do ruky, stojí za přečtení. Z tohoto žánru knih si každý čtenář (pokud chce a pokud nad knihou přemýšlí) vždy alespoň něco málo odnese. Ale...
PROČ autor tolik mlží o místech, kam hrdina knihy cestuje?
PROČ autor téměř v každé kapitole používá obrat: "ale to vám jistě došlo, že"?
PROČ autor tak nezvykle přeskakuje v časové linii děje?
Chcete-li poradit totéž, ale v lépe podané formě a s více myšlenkami, doporučuji raději knihu "Muž, který chtěl být šťastný".
I přes to, že se jedná o 30 let starou knihu, jsou informace v ní uvedené aktuální a přínosné. Poutavá grafika, jednoduše poskytnuté vysvětlení všeho potřebného a vyvrácení zažitých tabu (pretrvávajících mnohdy i v dnešní době) - sám jsem se v mnohém obohatil. A to jen z důvodu, že se společnost tomuto tématu stále vyhýbá. Přitom je nám všem tak přirozené...
Po přečtení knihy jsem měl velmi rozporuplné názory. Hodnotím proto raději s týdenním odstupem.
Zprvu je třeba uznat, že téma knihy - epický předmět, skrývající v sobě veškeré vědomí lidstva, v rukách naprostého nevzdělance/divocha - byl pro mě originální a velmi mě zajímalo, jak si s daným tématem autor poradí a jakým směrem se bude děj ubírat. A také jakým tempem. Plus dávám určitě za čtivost. Knihu jsem díky malému formátu nosil v kapse kabátu všude s sebou a četl v každé volné chvíli. Četla se dobře. Děj se vyvíjel dobře. Co však dobré nebylo a co mi vadilo po celou dobu čtení, tak neskutečné množství hrubek. Korektura zde silně selhala... A potom, ten závěr?! Zpočátku mě to bavilo, pak děj nabíral rychlejšího spádu a stával se velmi fantaskním (což by až tak nevadilo), ale ten závěr to zkrátka a doslova pohřbil.
Po celou dobu čtení jsem se snažil jako obvykle s hlavní postavou jaksi splynout, najít v ní zalíbení. Šlo to těžce, ale přeci jen to šlo. Ale závěrečné zachování Eba mi zkazilo celkový dojem z knihy. Hold jsem asi náročný a tato edice má sloužit zřejmě jako oddechová jednohubka. Což byla. Do pokračování jsem se musel hodně přemlouvat.
Slabé tři hvězdy.
Četba, která by neměla chybět v žádné knihovničce. Dramata už v minulosti vyšla několikrát jednotlivě i společně v různých svazcích, ale formát nakladatelství Československého spisovatele je dle mého tím nejlepším. Přehledné, čtivé, jednotlivé dialogy osob jsou rozumně odřádkovány (ne jako u starších verzí), bez zbytečných chyb, graficky jednoduchá, ale pěkná obálka, pevná vazba. Jen je třeba počítat s domácí četbou, na cesty je to příliš velký, nepraktický formát. Spolu se svazkem "Komedie" od téhož nakladatelství tvoří pár toho nejlepšího od Shakespeara. Ať už si knihu hodláte koupit jako povinnou četbu k maturitě (doporučuji si přečíst všech pět tragédií), jako odpočinkovou, nebo vám přijde jako povinnost mít Shakespeara ve své knihovně, rozhodně se vyplatí. O nízké prodejní ceně svazku ani nemluvě.
Menší nastínění obsahu:
kniha obsahuje pět nejznámějších tragédií od Williama Shakespeara – Romeo a Julie; Hamlet, králevic dánský; Othello; Makbeth a Král Lear.
ROMEO A JULIE – děj se odehrává ve Veroně (Itálie), hlavním tématem je zde mladá láska mezi Romeem a Julií, jež jsou ze znepřátelených rodů – Monteků a Kapuletů.
HAMLET, KRÁLEVIC DÁNSKÝ – děj se odehrává v Dánsku, hlavním tématem je zde smrt krále, jehož vraha hledá mladý princ Hamlet.
OTHELLO – děj se odehrává na Cypru, hlavním tématem je zde žárlivost urozeného mouřenína a vojevůdce Othella ke své ženě Desdemoně, kterou v něm záměrně vzbuzuje jeho pobočník Jago.
MAKBETH – děj se odehrává ve Skotsku, hlavním tématem je zde touha po moci a trůnu králova vojevůdce Makbetha.
KRÁL LEAR – děj se odehrává v Británii, hlavním tématem je zde zrazená otcovská láska krále Leara ze strany jeho tří dcer.
Skvělé interaktivní zpracování za pomoci doplňkových příloh vsazených přímo do knihy v celém jejím rozsahu. Taková zpracování se mi vždycky hrozně líbila, bohužel jsem ale v dětství žádnou takovou knihu neměl. Pro malé čtenáře jednoznačně výjimečné dílo, které spojuje dobrodružný příběh s edukací na téma středověkého hradu.
Velmi povedená kniha, při jejíž četbě jsem několikrát průběžně se zájmem dohledával další informace na webu. To vnímám jako velkou přidanou hodnotu, když vás kniha, která vám v původním záměru má jen zběžně projít pod rukama, takto zaujme. Nakonec zůstane v knihovně, na svůj malý rozsah je totiž vážně dost povedená a jak už zde zaznělo - na první bližší seznámení s tématem naprosto ideální.
Vzrušující nejen pro děti, sám jsem vydržel u každé dvoustrany 10-15 minut, abych si veškeré změny v čase pozorně prohlédl, pousmál se nad vtipnými detaily, našel drobnosti spojující každé období a jako dítě se plně ponořil do krásných ilustrací a popustil uzdu fantazii. Povedená kniha, která stojí za to.
Sic dnes již trochu zastaralá, ale má své kouzlo. Zájemcům o pořízení krátké střelné zbraně lze určitě doporučit. Dá se sehnat za pár Kč a čtenář si z ní dokáže udělat základní obrázek o tom, co obnáší vlastnit zbraň a jaké to s sebou nese úskalí. Vcelku komplexní - zbraně, střelivo, pouzdra, nošení a tasení, právní aspekty, trénink, taktika, defense... a navrch spousta uvědomělých rad odborníků, především ta hlavní - člověk vlastnící a nosící zbraň musí být připraven ji skutečně použít a tím pádem nést i s tím spojené důsledky. Pojednává pouze o krátkých palných zbraní (což je i její podtitul), tedy pistole a revolvery.
Krásná milostná literatura. Poslední povídku Bílé noci jsem již v minulosti četl samostatně 2x a byl jsem z ní naprosto unešený. V této knize v porovnání s dalšími mi tak exkluzivní již nepřijde. Paradoxně oproti většině čtenářů mě zaujaly nejvíce povídky Bytná a Malý hrdina, které mi v podstatě jediné utkvěly na paměti. Kvalitní soubor pro citově založené. :o)
Aktuální poznatky o mimostřevních projevech pacientů s IBD, které mohou předcházet prvním projevům nemoci, relapsu onemocnění či jej naopak doprovázet. Nové informace, které v jiných (starších) pacientských brožurách a knihách nenajdete. Dostupné i online, viz odkaz v diskuzi.
Po návštěvě TERA burzy, kde mě nejvíce zaujala Felzuma madagaskarská, jsem se začal poohlížet po publikaci, která by mi tohoto gekona přiblížila trochu blíže a seznámila mě s problematikou chovu. Z knihy jsem pochopil, že jsou felzumy velmi citlivé na stres, po kterém lehce podlehnou úmrtí, stejně jako jsou náročné na střídavé změny tepla a světla, což pro budoucího chovatele může být též problematické a odrazující. Publikace obsahuje fotografie i dalších poddruhů felzum, z nichž některé jsou tak krásně probarvené, až jsou k zamilování. (Není proto divu, že mě zaujali právě tito drobečci.) Oceňuji, že text vyloženě nevybízí k chovu, ale upozorňuje na mnohá úskalí a rizika s ním spojená, což si tento krásný citlivý tvoreček zaslouží. Že bych se jako laik po přečtení knihy cítil připraven na pořízení, říci nemohu. Těch 70 stran mi vštípilo takovou míru budoucí zodpovědnosti, že se budu ještě chvíli připravovat a sbírat informace. A to je za mě velká přidaná hodnota.
Výborná kniha, stále aktuální, ideální jako předpříprava dovolené v Normandii, či k doplnění informací přímo na místě či zpětně. Zmíněnou část Francie jsem před léty navštívil v rámci poznávacího zájezdu a tak pro mě byla kniha nyní krásnou vzpomínkou a připomenutím si dovolené, ze které jsem se vracel naprosto nadšený. Většinu popisovaných míst jsem navštívil a třeba na Monetovu japonskou zahradu v Giverny nyní díky knize pohlížím úplně jinak - tehdy jsem ji vnímal jako zbytečnou zastávku. :-) Normandie je zkrátka zajímavá v několika pár bodech, a byť může čtenáře napadnout, že toho musí být více, pro silný zážitek opravdu stačí navštívit jen těchto pár míst a ta spojit s degustací tří "C" - cideru, calvadosu a camembertu. Gotický klášter Le Mont St. Michel na žulovém ostrově, vyloďovací pláže spojenců v okolí Arromanches, útesy v Étretatu a další, to se zkrátka musí vidět a zažít. :-) Řádky pana Šmída se čtou s radostí a už jen autorova předmluva mě velmi navnadila. Jediné drobné zklamání jsem pocítil z vybraných fotografií, ta místa mají hodně co říct a kdybych je sám nenavštívil, kniha by mě skrz ně určitě tolik neoslovila. Každopádně rozhodně doporučuji k přečtení, skvělý počin.
Výborná publikace. Nenapadlo by mě, že lze najít takového dobrého rádce výběrem nemovitosti. Ucelené informace na jednom místě, poutavá grafika, skvělé postřehy. Výběr zaměřený na starší rodinné domy do roku stavby cca 2000. S menší či větší rekonstrukcí se zde počítá ve většině případů. Po přečtení budete při výběru ostražití, snáze odhalíte nedostatky a vyhnete se starostem do budoucna. Budete vědět, na co si dát pozor, čemu se vyvarovat a jaké máte možnosti. Základní informace dobře poslouží i při výběru novostavby či bytu. Kniha vás naučí pracovat s veřejně dostupnými informacemi, např. s katastrem nemovitostí, záplavovými oblastmi ad. Hledáte-li na tato témata vhodnou knihu, rozhodně doporučuji.
Byť je kniha prezentována pro rodinu blízkého člověka trpícího depresí, z mého pohledu je více cenná naopak pro trpícího. A to z důvodu, že se často těžko hledají slova a přirovnání k tomu, co se v hlavě odehrává a co nemocný pociťuje. Kniha může pomoci problém nalézt a správně pojmenovat, může pomoci s výkladem problému směrem k rodině, stejně jako k lékaři. Kniha je napsaná opravdu velmi dobře a jelikož "co člověk s depresí, to jiný případ", je potřeba si uvědomit, že zde nelze škatulkovat. Proto souhlasím s příspěvkem danuus níže, a doporučuji zvýraznění textů, se kterými nemocný nejvíce souzní. Teprve poté má tato kniha pro rodinu a blízké smysl, a teprve poté má možnost opravdu pomoci.
Četl jsem v poklidu cca do 40 stránky, než mi kniha svým nečekaným dějovým zvratem vyrazila dech. Nejen tím, co se v tu chvíli událo, ale hlavně faktem, že tohle přeci znám - ale odkud? Ha! Z filmu. Teprve zde mi docvaklo, že existuje vcelku zdařilý stejnojmenný německý film, který jsem před lety viděl a hodnotil jej pozitivně. Pak už jsem tušil, co bude následovat dále, naštěstí jsem si ale krom pár drobností nic konkrétního nepamatoval. Kniha je čtivá, téma poutavé, obsahově stran tak akorát. Malý formát knížky se mi vešel do kapsy, a tak jsem četl vždy po pár stranách, když byla zrovna volná chvíle. Je to jeden malý-velký příběh, který se mohl při podobné situaci klidně stát a stát se při takovém neštěstí opět může. Ať už byla kniha v minulosti u nás distribuována jakýmkoliv způsobem a propagována jakýmkoliv spolkem (třeba i protijadernými aktivisty), nevidím důvod, proč by jí to mělo ubírat na kvalitě. Obrázek ať si každý utvoří sám. Za sebe určitě doporučuji přečíst.
Knihu jsem dvakrát rozečetl s odstupem zhruba jednoho roku do třetiny, načež jsem ji odložil a neměl chuť se k ní vrátit. Do 100. stránky (2. kapitoly) je zajímavá, dokáže zaujmout a čtenáři předkládá, co si od ní žádá. Především fakt a uvědomění, že předchozí generace pracně a dlouhodobě vydobýjely volné víkendy, načež po jejich získání se generace dnešní doby ocitly v jakémsi trendu pracovat dobrovolně a se samozřejmostí opět i v tyto dny. Navozuje čtenáře správným směrem, k zamyšlení se nad důvody volných dní a předcházejícímu historickému kontextu (např. náboženskému). Tento výklad oceňuji, např. Haymarketský masakr pro mě byla nová informace, která mě zaujala a k níž si hodlám zjistit více. 3. kapitola je však část, která pokoušela moji trpělivost. Zbytek knihy se pak snaží splnit svůj účel, ale má to dva háčky. Za prvé je z něj hrozně cítit, že text byl neredigován či hodně slabě. Nicneříkajících větných spojení a omáčky nafukující text typu: "Do Toronta se přestěhoval ze svého rodného města Windsor v provincii Ontario, což je město pracující třídy, které dělí od Detroitu řeka." a obsahově nesouvisejících je tam požehnaně a po chvíli čtení ztratíte soustředění. Za druhé autorka se v knize prezentuje jako workoholik, který by rád získal zpět své volno o víkendu. Bohužel ani po 300 stranách si jej nevybojuje a čtenáře několika pokusy své maličkosti (svými činy to napravit) nepřesvědčí ani nenavede ke správné cestě. Celá kniha je vlastně takové konstatování o smutné skutečnosti, statistikách a víkendech druhých. Kdyby raději čas investovaný do psaní investovala do svého manžela a dětí, dopadlo by to lépe...
Zdařilá publikace, která je přínosná zejména svými fotografickými snímky vyvíjejícího se a rostoucího plodu. Dnes v době internetu četba trochu postrádá smysl, jelikož si každý v rychlosti dohledá přesně tu informaci, která ho v dané chvíli zajímá. Stejně tak po 36ti letech od data vydání jsme díky moderním technologiím v jiné situaci a mnoho souvisejících skutečností s čekáním dítěte a blížícím se porodem jsme schopni ovlivnit. Ve své době však jistě velmi dobře posloužila, ať už jako informační materiál pro budoucí rodičky, nebo pro zevrubnou představu mužů o tom, co se v ženě odehrává a co celé mateřství a porod obnáší. I v dnešní době v tomto směru přínosná - přeci jen to probíhá stále stejně. Pěkná práce. A ještě lepší pocit ze zjištění, jak to příroda umě zařídila, že tolik složitých úkonů v matce proběhne, než ten malý tvoreček spatří světlo světa. :-)
Pět novel se společnými rysy, jimiž jsou láska, cit, opojení, (ne)pochopení a utrpení. Pět novel, které mají společný styl vyprávění minulosti skrz přítomného uvaděče. Sáhl jsem po nich v očekávání prostších textů, ale tak prosté zase nebyly. Naopak, jsou prodchnuté sentimentem a emocemi natolik, že je budete milovat a budete se v nich ztrácet, ale občas je budete také nenávidět a zatracovat...
Menší nastínění obsahu:
AMOK - během plavby zaoceánské lodi se setkávají dva muži. Jeden z nich vypráví druhému svůj příběh. Příběh lékaře, který se nechal unést dychtivostí a nepopsatelnou touhou po ženě, jíž nikdy nemohl mít. Jeho zběsilé pronásledování dovádí vznešenou ženu k radikálnímu řešení. Nyní utíká před svou vinou. (5*)
DOPIS NEZNÁMÉ - mladý elegán a svůdník, žijící bezstarostným bohémským životem, dostává jednoho dne dopis. 20 stran popsaných archů od neznámé ženy. Ponoří se do vyprávění, v němž se až s děsivou přesností zrcadlí jeho život. Přesto nežije na řádcích sám, ale společně s neznámou a její zpovědí a vyznáním. (4*)
ZMATENÍ CITŮ - mladý student potkává na univerzitě postaršího profesora literatury. Je opojen jeho výklady a znalostmi natolik, že mu naprosto podléhá. Čím jsou si blíže, tím více vystupuje na povrch profesorova rozdvojená osobnost. Mladík, oddaný profesorovi a milujíc jej, však trpí jeho střídavým nevysvětlitelným chováním. Začne proto inklinovat k jeho mladé ženě. V tu chvíli je na čase vyzradit tajemství. (4*)
ČTYŘIADVACET HODIN - z hotelu pláchne jedné noci vdaná žena s mladším mužem a po sobě zanechá manžela a dvě děti. Hosté sesedají ve vášnivou debatu, ve které hledají odůvodnění jejího činu. Obhajoba jednoho z hostů zapříčiní zpověď staré dámy, dávno zapomenutou a přešlou minulost, ve které propadla citům k cizímu muži natolik, že je jako jediná schopna pochopit a vysvětlit její pohnutky. (3*)
ŠACHOVÁ NOVELA - na palubě zaoceánské lodi se objevuje světově známý šachový velmistr, jež je vyzván cestujícími ke společné hře. Do hry se vloží neznámý muž, který zapříčiní svou znalostí remízu před jistou prohrou. Ohromení cestující uspořádají hru těchto dvou velikánů, avšak před jejím započetím zjišťuje jeden z nich, jaká děsivá minulost a utrpení předchází znalostem onoho neznámého muže. (4*)
Všeříkající komentář: mirektrubak