muchomurka
![Na obloze plné zvuků Na obloze plné zvuků](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527642/na-obloze-plne-zvuku-656e594dba1df.jpg?v=1701730637)
Dlouho jsem si na ni dělala zálusk. A když byla v akci, tak jsem ji konečně koupila. A jsem moc ráda, že jsem si počkala na výraznou cenu, protože koupit ji za plnou, to by mě hodně mrzelo.
Ilustrace jsou naprosto boží, ale příběh, nebo spíše text dost pokulhává. Pointa byla dobrá a vtipná, ale ten text to úplně zabil.
Co se týče zvuků - byly nápadité, ale oproti zvukovým knihám od Svojtky bylo jen na stránce obrázek zvuku, kde se stránky dotknout. Dospělému to nevadí, ale pro malé děti to je k ničemu. U Svojtky je spouštěč zvuku na dotek jiný, lze dotekem na stránce celkem jednoduše najít.
Také měkké stránky nejsou úplně ideální pro malé děti. Trochu pevnější by byly vhodnější, zvlášť když je kniha takto krátká.
Celkově hodnotím průměrně, protože jsou lepší knihy se zvuky a to vč. příběhu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Co s odpadem? Co s odpadem?](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490548/co-s-odpadem-nrQ-490548.png?v=1651437953)
Naprosto skvělá kniha, která se dotýká velmi palčivého tématu. Měla by být povinnou četbou pro všechny. Při jejím čtení jsem cítila úzkost a marnost, ale to je dobře. Škoda jen, že pořád tolik lidí není schopno to přijmout, natož aby přišly velké změny k lepšímu. Musíme zatím každý přispět svou malou troškou.
Doporučuji i pro menší děti, Bambulka vydržela poslouchat a dost ji to zajímalo, ptala se, hledala řešení. A i dospělého to donutí se zamyslet a doufám, že i jednat a něco změnit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482125/mluvi-k-vam-kapitan-fRn-482125.jpg?v=1633883211)
Děkuji kapitáne. Bylo to zajímavé, čtivé, obohacující. Co mě překvapilo, bylo, kolik toho kapitán musí vědět nejen o létání, ale také o fyzice letadla a všech souvisejících jevů, o počasí a mnohém dalším. Klobouk dolů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Záhada pavoučího domu Záhada pavoučího domu](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/4762/zahada-pavouciho-domu-eIh-4762.jpg?v=1528713076)
Tahle knížka nás bavila, i když měla delší rozjezd. Bambulka i muž byli napnutí, já trošku méně, protože jsem knížku jako dítě četla. Ale to vůbec nevadilo. Jen jsme díly měli číst popořadě, takto na přeskáčku je to trošku guláš. Ale dá se to i tak a už se těšíme na další díl z této série.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Matematika - Podívej se pod okénko Matematika - Podívej se pod okénko](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282367/podivej-se-pod-okenko-matematika-3Sz-282367.jpg?v=1454504360)
S Bambulkou se nám moc líbila. A já se teda u některých matematických příkladů pěkně zapotila. Ještě, že tam není pokročilá matematika. A Bambulka už se těší, až se všechno bude učit, protože ji to hodně zaujalo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kateřina v říši kimči Kateřina v říši kimči](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508790/katerina-v-risi-kimci-2sr-508790.jpeg?v=1681331939)
Bylo to zajímavé, ale k některým situacím bych potřebovala obšírnější komentář, abych je pochopila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kdo by v létě myslel na Vánoce Kdo by v létě myslel na Vánoce](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355270/kdo-by-v-lete-myslel-na-vanoce-gnU-355270.jpg?v=1505927335)
(SPOILER) Když jsem knížku začínala číst Bambulce před spaním, tak jsem se bála, že se mi nebude líbit. Ale dala jsem tomu šanci a jsem ráda. Příběh byl čtivý, nápad a zápletka originální. Byly jsme s Bambulkou napnuté, jak to celé dopadne.
Bambulka byla moc spokojená, příběh napjatě poslouchala, smála se u něj - některé pasáže jsem musela číst víckrát.
Za mě jediná výtka, že příběh se skvěle rozjížděl, budovala se zápletka, pak jak kdyby autorka nevěděla co s tím, šup a byl konec. Bylo to hrozně rychlé, nakouskované, a to mi přišlo líto.
A zamyšlení - třeba jak postavy zmizely domů, to jim nevadilo? Vždyť byly tak nadšené a těšily se na výlet.
A ještě k ilustracím - za mě tedy byly dost děsivé. :D Nevím, jestli jsem taková citlivka, ale nelíbily se mi. Bambulka si nějak nestěžovala, obrázky si prohlédla a asi dobrý.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Proč nehraje King Kong ping-pong Proč nehraje King Kong ping-pong](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429839/proc-nehraje-king-kong-ping-pong-Qu2-429839.jpg?v=1578050766)
Některé básničky byly slabší, ale některé naopak boží. A velmi mě pobavily "nově zveršované" dětské písničky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chobotem sem, chobotem tam Chobotem sem, chobotem tam](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261885/chobotem-sem-chobotem-tam-653e75585920d.png?v=1698592088)
Bambulce se knížka líbila, dost se u ní bavila. Za mě klad, že čtení rychle ubíhalo, zvládly jsme to přečíst za večer. Ale jinak nic moc. Příběhu chyběl prostředek. Přišlo mi to jen jako začátek a pak najednou konec. Celou dobu jsem čekala nějakou zápletku, něco, co se bude řešit a nic. Škoda, potenciál to mělo dobrý.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mluvte s nimi o tabletech, mobilech a sociálních sítích Mluvte s nimi o tabletech, mobilech a sociálních sítích](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534087/mluvte-s-nimi-o-tabletech-mobilech--65eeaf7e063f9.jpg?v=1710141310)
Jako první jsem přečetla část pro rodiče. Ze začátku mi to přišlo psané dětinsky, jednoduše, až moc stručně. Ale nakonec proč ne? Jako tipy a odrazový můstek dobré.
Část pro děti mi přišla lepší. Líbí se mi, jak s nimi pracuje, oslovuje je, nutí přemýšlet. Až Bambulky budou starší, určitě s nimi tuto knihu projdu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tlapková patrola - Od pohádky k pohádce 2 Tlapková patrola - Od pohádky k pohádce 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490831/tlapkova-patrola-od-pohadky-k-pohad-wuR-490831.jpg?v=1645106932)
Bambulka Tlapky zbožňuje, a tak jsem musela pořídit nějaké čtivo. A trefila jsem se. Vůbec nevadí, že jsou to v podstatě přepsané díly seriálu. Naopak - Bambulka se chytala, bavilo ji to. Vše doplněno ilustracemi. Za nás super.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rozvíjíme dovednosti hrubé a jemné motoriky dětí Rozvíjíme dovednosti hrubé a jemné motoriky dětí](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292695/rozvijime-dovednosti-hrube-a-jemne--YTJ-292695.jpg?v=1460616517)
Skvělá knížka s tipy na rozvoj jemné a hrubé motoriky. Obsahuje spoustu rad, tipů, teorie, her pro rozvoj dětí. Líbí se mi, že jsou tam varianty lehčí a pak pro starší děti těžší. A také rámečka s "všímejte si" a "pozor na".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cvičíme pro radost Cvičíme pro radost](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63502/cvicime-pro-radost-63502.jpg?v=1297275755)
Kniha je přehledná a plná nápadů a inspirace na cvičení s různými, i netradičními, pomůckami. Sice jsou cvičení určena pro starší děti, ale mnoho z nich se dá přizpůsobit i mladším. Já jsem spokojená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vulva není vagína Vulva není vagína](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522512/vulva-neni-vagina-gVX-522512.jpg?v=1694613953)
Paní gynekoložku jsem nejprve našla na Instagramu, kde mě oslovil její humor a témata, která se nebála otevírat a vzdělávat o nich. Proto když jsem narazila na knížku, bylo jasné, že si ji přečtu. A jsem ráda. Jasně, přehledně, uceleně podané informace o tématu, které je ještě pořád pro mnohé tabu. Jen je škoda, že autorka tam nedala více vtipných poznámek a historek. Jinak hodnotím velmi kladně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dokola Dokola](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528548/dokola-65807d9cbe3da.jpg?v=1702919580)
Moc se mi do ní nechtělo, ale pak jsem si řekla, že ji přečtu. Na první pohled mě totiž odrazovaly obrázky. Ale když jsem se do ní pustila, tak jsem byla ráda, že jsem ji rovnou nevrátila. Překvapilo mě, že je moc krásná ilustracemi, protože ty mě odrazovaly, ale hlavně zpracováním koloběhů. A ač je psaná v rýmech, nic jí to neubírá na porozumění a čtivosti. Začínám si psát seznam knih pro Ježíška a tato na něm bude.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lily, víla z tůňky Lily, víla z tůňky](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524532/lily-vila-z-tunky-652e7b2247d6f.jpg?v=1697544994)
Krásný něžný příběh, který mě dostal svou pointou. Líbilo se mi, že to poselství bylo řečeno tak, že ho pochopí i celkem malé děti. A ty ilustrace, ty byly nádherné. Ty jsme si s Bambulkou moc užily.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Den a noc Den a noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528570/den-a-noc-658163af800c4.jpg?v=1702978479)
Knížka, která mě na první pohled zaujala. Když jsem ji pak ale četla, byla jsem celkem zklamaná. Nápad super, ale to přeskakování z jedné země do druhé, zcela náhodně, mi vadilo. Také různé krajiny by si zasloužily ztvárnění skrz celý den a noc, ne jen takto jeden výsek. A Bambulku knížka vůbec neoslovila. Jak chce, abych jí všechno četla, tak u této ne.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kde bydlí princezny? Kde bydlí princezny?](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493612/princezna-kde-bydli-princezny-ZEY-493612.jpg?v=1649411473)
Mít možnost nakouknout do hradů a zámků princezen z pohádek je skvělé. Vše si v klidu prohlédnout. Jen bych snesla víc princezen a i "neprincezen" - filmových hrdinek. Celkově jsem ale moc spokojená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhada tajemného zámečku Záhada tajemného zámečku](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/4765/zahada-tajemneho-zamecku-IrX-4765.png?v=1555104036)
Sice měl příběh opět delší rozjezd, ale napnutí jsme byli až do konce. Jsme spokojení a těšíme se na pokračování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jak svět přichází o doktory Jak svět přichází o doktory](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518376/jak-svet-prichazi-o-doktory-whz-518376.jpg?v=1691562662)
Knížka se dala, ale ty předchozí byly lepší. Tato byla dost depresivní, ač se našla místa, kdy jsem se zasmála. Také mi vadilo, že to nebylo kontinuální vyprávění, ale tak divně autor skákal. Kolikrát mi chyběla pointa, nebo něco. V předchozích knihách byl Adam sympatický, tady mě akorát štval - alkohol, ignorování psychických i fyzických problémů, vztahy. A k těm psychickým problémům - opravdu se nemůže na nikoho obrátit (ani v dnešní době) a pomoci si? To je smutné.