murdoch | Komentáře u knih | Databáze knih

murdoch murdoch komentáře u knih

Předehra k Nadaci Předehra k Nadaci Isaac Asimov

Zajímavé je, že z celé série mi tohle připadalo asi nejčtivější a nejzajímavější. I když pořád trochu prvoplánové a i naivní. Bohužel, sérii Nadace jsem nějak nepřišel na chuť.

03.09.2023 3 z 5

Zajatci hlubin Zajatci hlubin Boris Zacharovič Fradkin

Četl jsem v době, kdy to ještě nebylo tak strašně zastaralé jako dnes... A už tenkrát mě to moc nebavilo. Nepravděpodobní hrdinové, "vědecká" fikce vymyšlená tak, že nedává smysl.

04.07.2023 1 z 5

Kly mastodontů Kly mastodontů Jiří Mikula

(SPOILER) Líbilo se mi to. Hezká knížka pro děti. Jen si nejsem jistý, jak moc to vlastně je vlastně plagiát knihy Marie Grubhofferové Prázdniny ve hvězdách? Kolem a kolem hodně podobný příběh. Nechci přímo tvrdit, že to autor okopíroval, mohl kdysi Prázdniny ve hvězdách číst a nemusel si to pamatovat. Anebo na podobný nápad přijít sám. Jen ta podobnost je hodně výrazná.

Kráska s Marsu Kráska s Marsu Alexej Nikolajevič Tolstoj

(SPOILER) Nenechte se zmást nízkým počtem hvězdiček, kdysi dávno jsem to fakt hltal. Zajímavý nástin pohonu pro cestu na Mars, autor určitě musel číst něco od Ciolkovského... Jen se mi nakonec nezamlouvá to, jak Rusové na Marsu vyvolají revoluci, svrhnou buržoazii/kapitalismus, vlastně tam akorát udělají bordel a zase se vrátí zpátky. A Marťani ať si s tím chaosem poradí sami.
To samozřejmě neznamená, že by kniha nestála za přečtení. Vzhledem k datu vzniku (mám vydání z roku snad 1936, jestli si dobře vzpomínám) určitě zajímavé dílo.

Prázdniny ve hvězdách Prázdniny ve hvězdách Marie Grubhoferová

(SPOILER) Úžasná, dětská sci-fi knížka z doby, kdy jsme si mysleli, že Venuše je planeta podobná Zemi v tom smyslu, že na ní žijí pravěcí tvorové a věřili jsme tomu, že jedinec může postavit sám raketu schopnou meziplanetárního letu... To první se nám už nesplní, ale to druhé časem... Třeba ano. Mě se ten příběh kdysi moc líbil a dodnes se k němu rád vracím.

Čas mimo čas Čas mimo čas Ludmila Freiová

Z toho, co jsem četl od Ludmily Freiové, pro mě kousek, který mě zaujal asi nejméně... Ale pořád čtivé. Není to vůbec špatné, i když Strach na Kvaře je proti tomu o světelné roky dál, alespoň pro mě.

Strach na Kvaře Strach na Kvaře Ludmila Freiová

Před časem (než jsem se dostal k této knize) mě uchvátil paperback nakladatelství Karavana Strach na planetě Kvara... A tohle je Strach na planetě Kvara na druhou. Super sci-fi, perfektní vyprávění. A úžasné je, že to je české sci-fi. Díky, Ludmilo Freiová.

Oko Chiméry Oko Chiméry Zdeněk Volný

K Oku chiméry jsem se dostal náhodou, a když pomineme poměrně asexuální a nedospělé chování hlavního hrdiny, tak... Absolutně úžasná sci-fi. Zdeněk Volný prostě umí.

Vesmír je lotosový květ Vesmír je lotosový květ Zdeněk Volný

Po Oku chiméry a Dračích dnech nutnost a i když první díl (Oko chiméry) byl jednoznačně nejlepší, pořád perfektně čtivá (a podle mě nedoceněná) kniha.

18.06.2023 4 z 5

Sto astronomických omylů uvedených na pravou míru Sto astronomických omylů uvedených na pravou míru Zdeněk Horský

Asi must have pro každého, koho zajímá astronomie a vesmír vůbec.

Letadlem do země divů Letadlem do země divů Friedrich Rosenfeld

Krásná pohádkově fiktivní knížka, jaká se dnes už asi těžko objeví. Četl jsem jako malý a dodneška na ni moc rád vzpomínám.

18.06.2023 4 z 5

Turnerovy deníky Turnerovy deníky Andrew Macdonald (p)

Náhled do myšlení neonacisty... Knihu jsem si pořídil hlavně proto, že jsem zjistil, že je v některých zemích zakázaná, což mě zaujalo. Literárně jinak nic moc... Ale v rámci akce "poznej svého nepřítele" hodně cenná.

17.06.2023 1 z 5

Potopa Potopa John Creasey

Absolutní nesmysl, postrádající elementární logiku. Nekupovat, nečíst.

17.06.2023

Civilizace - Vězení nebo svoboda Civilizace - Vězení nebo svoboda Christopher Rill

Jestli tuhle knihu někde uvidíte, nekupujte si ji. Nečtěte ji. Zbytečná ztráta času a nechápu, proč ji někdy někdo vydal.

17.06.2023

Rezavé desky Rezavé desky Jan F. Rajm

Pardon za nepříznivé hodnocení, ale nejde to jinak. Když začnu pozitivně - ano, najdou se zde povídky, které hodně zlehka připomínají některé práce Raye Bradburyho. Po vylepšení stylistiky a odstranění gramatických chyb (oboje v knize nalezneme, bohužel) by sbírka takových povídek mohla zaujmout (i když třeba ne mě, ale smysl by měla).
Pozor ale, autorovi bych doporučil nepsat sci-fi. To je totiž "vědecká" fantastika a vědu je tam třeba brát vážně, alespoň v té míře, že nebudeme ignorovat základní fyzikální zákony. A když už je nebereme vážně, musí to být z nějakého zásadního důvodu... Něco se dá ustát v rámci nadsázky - jako třeba v humoristické povídce "H. Sam Twice" hranaté hvězdy fiktivního souhvězdí Hrací kostky, nebo uskakující (neméně fiktivní) souhvězdí Baletky, to je v klidu, ale prohlásit, že planeta má "z nedostatku rotační energie" nízkou přitažlivost, je už opravdu špatně. Povídku to zbytečně degraduje. Stejně jako to, že v ose rotace kosmické lodi je přitažlivost (míněna odstředivá síla, v tomto případě ekvivalentní zemské gravitaci) největší... Je to samozřejmě naopak ("Na půli cesty").
Buď tedy bude potřebovat zopakovat si alespoň základní fyzikální poučky a případně nastudovat problematiku toho, o čem se zrovna píše, aby to dávalo hlavu a patu, nebo zůstat u čisté fantastiky bez rádoby vědeckých prvků.
Za mě to nejlepší z knihy: "Každý umíráme sám", "Starci a řeka", "Noční host" a s mírnými výhradami i "Vlakem ke hvězdám".

03.06.2024 1 z 5

Kvantová realita Kvantová realita Emmanuel Ransford

Já nevím... Autor se snaží o lehce pochopitelné příklady, ale přímo na mě to moc nefunguje. Takže - jako nefyzik a nematematik - se v tom stále plácám, ač bych rád alespoň intuitivně pobral mnohem víc. No, profesor Kulhánek je jen jeden a pan Ransford mu ve formě výkladu jen těžko stačí. Navíc to zabíhán do filozofie, celohmota, úvahy o svobodné vůli... Moc mi to nesedlo.

05.03.2024 2 z 5

Druhá Nadace Druhá Nadace Isaac Asimov

Opět nic moc. Možná i vlivem špatného překladu od nakladatelství AG Kult (k dispozici jsem měl starší vydání, to z r. 2010 je doufejme po jazykové a korektorské stránce na lepší úrovni). Celé mi to ale připadá takové naivní...I to rozuzlení, kde se Druhá Nadace vlastně nachází... Tohle že získalo cenu Hugo?

03.09.2023 2 z 5