mysce komentáře u knih
"Jméno růže" je skvělý historický román a zároveň brilantní detektivka. Bohaté opatství, tajemná knihovna, záhadné události a podivná úmrtí. Napínavý příběh zároveň objasňuje ideologické teologické spory, které předcházely konci středověku. Nezapomenutelná kniha.
Úžasný příběh Sigmy Force od Jamese Rollinse přináší zajímavé dobrodružství, které jsem opět četla se zatajeným dechem.
Na každý nový díl Sigmy se vždycky těším, i když mi za krkem sedí strach. Baví mě, že se dozvídám něco nového a umírám zvědavostí, co si pro nás autor zase připraví za záhady. V tomto případě se napínavý příběh propojuje s odbornými fakty o virech s neznámými geny, což je po prožitém covidu dost aktuální téma.
Všechny členy Sigmy miluju, jsou skvělí, netrpělivě čekám na Kowalského glosy, které mě zaručeně pobaví a odlehčí napětí.
Časové linky Království kostí se prolínají a vzájemně doplňují, aby člověka dovedly k zamyšlení nad děsivě se měnící přírodou.
Nečekala jsem tak dojemný závěr. Musím přiznat, že mě potěšil, a nejen za to dávám plný počet hvězdiček a doporučuji k přečtení :)
Henry Walker žije vcelku běžným studentským životem, má několik přátel a lásku jménem Naomi. Jeho svět je rozmetán na kousky ve chvíli, kdy se s ním Naomi rozejde, po hádce zmizí a poté je nalezena na místní pláži mrtvá. Henrymu se zhroutí celý svět. S partou kamarádů začne pátrat na vlastní pěst.
Druhá, dějová linie je neméně šokující. Významný politik s téměř neomezenými možnosti využívá veškeré technické prostředky, aby vypátral ztracené dítě. V jeho počínání cítíme vlastní obavy z konce soukromí a osobní svobody, související s rozvojem internetu.
Napětí graduje s každou stránkou. Spirála událostí se roztáčí a nezadržitelně spěje k překvapivému rozuzlení.
Život na ostrově má jedinečnou ponurou atmosféru, která perfektně souzní s celým příběhem a dotváří tak celkový zážitek ze čtení.
Ale co se mi na téhle knize líbilo nejvíc? Potrestání pachatele! Tahle tečka na konci knihy mě fakt dostala…
Stoprocentní doporučení!
Mrazivý thriller s hlavní hrdinkou Moirou mě děsí naší nezadržitelně narůstající závislostí na digitálních technologiích.
AI je dobrý sluha, ale špatný pán. Umělé inteligenci nepatří budoucnost, ale už současnost. Možná, že je největší nadějí lidstva. Ale taky největší hrozbou…
Detektiv Harry Bosch je kvůli drobnému prohřešku postaven mimo službu a tak se rozhodne k odchodu do výslužby.
Harryho nevlastní bratr, advokát Mickey Haller, nevěří ve vinu svého klienta obviněného z vraždy a má pochybnosti o správném postupu policie. Přeje si, aby pro něj Harry pracoval jako vyšetřovatel obhajoby. Ten ale nechce o práci pro obhajobu ani slyšet. Jako policista posílal roky za mříže zločince a logicky nesnáší advokáty, kteří jim pomáhají na svobodu.
Haller ho ale nakonec přemluví, jestli totiž něco Harry nesnáší víc než právníky, tak je to fakt, že ve vězení možná sedí nevinný člověk a skutečný vrah si vesele běhá na svobodě. Harry se tak ocitá ve dvojím ohni, ale nepoleví ani na chvíli, aby zjistil pravdu. Hlavně, že mu nikdo nepředepisuje, co a jak má dělat nebo naopak dělat nemá nebo dokonce nesmí, protože „těm nahoře“ by se to nemuselo líbit.
Harry tedy začne strkat nos do práce policie, nebojácně píchá do vosího hnízda a je z toho detektivka par excellence!
Sice klasika, za mě ale tentokrát slabší. Říká se, že příběh je tak dobrý, jak „dobrý“ je záporák a záporák tady byl úplně k ničemu, nechal Reachera opakovaně čmuchat ve své továrně, až na to doplatil.
Věřím, že příště už to bude zase na pět hvězd
Jakmile se na scéně ocitne Jack Reacher, situace se vždycky parádně zkomplikuje.
Bývalého vojenského vyšetřovatele si najme záhadný pan Lane, aby vystopoval únosce jeho ženy a dcery.
I když je Reacher v mnoha ohledech nadaný až nadlidskými schopnostmi, v tomto případě dlouho tápe, protože ať už je únosce kdokoli, nepostupuje očekávaným směrem. Něco je jinak, špatně, a Jack nemůže přijít na to, co.
Proto najede na režim „krajních prostředků“, což přináší jednu akci za druhou, stoupající napětí a na konci padající hlavy.
Další Reacherovka přečtená jedním dechem!
Desátou knihu s detektivem Hieronymem "Harrym" Boschem v hlavní roli jsem přečetla jedním dechem. Román navazuje na nedořešené dějové linie z knih Básník, Obranná reakce a Temnější než noc a Harry se opět ocitá v Las Vegas a opět se dostává do kontaktu s FBI.
Pobavil mě odkaz na film s Clintem Eastwoodem, který vznikl podle jedné z předchozích knížek.
Těším se na to, jak se Harry v příštím díle vrátí do policejních řad. Autor totiž v knize pootevřel vrátka k Harryho návratu do losangeleského policejního sboru.
Výborné čtení!
Michaela Connellyho čtu vždycky s velikou chutí. Svérázný detektiv Harry Bosch je sympatický srdcař se silným smyslem pro rozlišování dobra a zla, který při pátrání nikdy nelpí na vlastní kariéře.
Na konci předchozího románu odchází do výslužby a ve Ztraceném světle získává licenci soukromého vyšetřovatele.
Na odchodu z hollywoodského oddělení vražd si s sebou odnesl spisy všech svých nevyřešených případů. Pro začátek se pouští do případu vraždy filmové asistentky, Angelly Bentonové. Případ nikdy nevyřešil, protože dřív, než to mohl udělat, sebraly mu ho velké ryby. Při pátrání se musí vyrovnávat s arogancí „třípísmenkové“ federální bezpečnostní agentury, které jeho vyšetřování není po chuti.
Mimo jiné se Harry v knize dostane do kontaktu se svou bývalou ženou Eleanor Wishovou, dříve také agentkou FBI, která je teď úspěšnou profesionální pokerovou hráčkou v Las Vegas.
Na závěr příběhu připravil autor Harry Boschovi pořádné překvapení, takové, jaké by mu mohlo přinést ztracené světlo, které mu v životě tolik chybí.
V páté knize Connellyho „boschovské série" přichází Harryho první případ od přeložení na oddělení vražd, kdy se opět ocitá v centru vnitřního vyšetřování. Stopy zločinu vedou do Las Vegas, kde se Harry potká s dávnou láskou. Zajímavé zvraty, dobrý příběh, sympatické nové postavy, tentokrát se vážně zadařilo.
Falešní hráči pro mě byli vynikajícím čtenářským zážitkem. Bosch byl ve formě, skvěle hláškoval, za mě si jednoznačně zaslouží pětihvězdičkové hodnocení.
Jack Reacher je drsný chlap, který si zvykl na brutalitu světa, ale nikdy se s ní nesmířil. Bývalý vojenský policajt řeší rizikové situace svým geniálním mozkem, nebo (když už to jinak nejde), pěstmi a ručně šitými botami. „Varovný signál“ duní napětím a Child nevynechává jediný úder.
Reacher zbystří, když se po něm začnou vyptávat neznámí muži a svým šestým smyslem pochopí, že je něco špatně. Než zjistí, kdo a proč se o něj zajímá, už v tom nelítá sám. Objevuje se dcera jeho učitele, bývalého velitele, jehož si nesmírně váží. A je to právě ona, kdo se dostává do velikého nebezpečí. Reacher musí zapojit veškeré své umění, obroušené lety válečných akcí, aby ochránil nejen sám sebe, ale hlavně ji.
Baví mě, jak nám autor dávkuje informace po kouscích a nechává pro nás dostatečný prostor k vlastním úvahám. Skvělé!
Nejslavnější kvadruplegický detektiv je zpět a jeho geniální mysl funguje dokonale. Mí oblíbení hrdinové Rhyme, Sachsová a spol. neztrácí ani přes dlouhou dobu nic ze své atraktivity.
Miluji autorovy dvojsmysly a jeho styl psaní, kdy málokdo je tím, za koho se vydává.
"Ostrý řez" je geniálně vystavěná detektivka, kde záleží na nejmenších detailech. Užijte si se stejnou chutí jako já dobrodružství, které se točí kolem třpytivých kamínků za miliony dolarů.
Plný počet!
Čerstvě povýšená policistka Lindsay dostává na starost náročný případ rasově motivovaných zločinů, ale brzy se začne domnívat, že vrahovi se jedná spíš o vlastní osobní mstu.
Druhý příběh série o ženách, neoficiálně se podílejících na vyšetřování, považuji za vydařenou a dějově slušně "nadupanou" detektivku.
Bývalá pilotka Maya se jen tak něčeho nezalekne, je rozhodnuta najít vrahy svých nejbližších a bránit se všemi prostředky.
Pátrání po posledních dnech své sestry ji přivádí na stopu velkého podvodu, ve kterém hraje roli Burkettova rodina, do níž se přivdala. Postupně nachází pojítka se smrtí své setry, svého muže Joa i Joeova bratra a smyčka se začíná stahovat.
Zapůsobilo na mě, jak velmi dobře autor vystihl Mayu jako matku. Cítila jsem, že Maya je více vojákem, než matkou, přestože svoji dcerku hluboce miluje a její ochraně je schopna obětovat maximum.
Harlan Coben je skutečný mistr svého umění, je jako hodinář sestavující složité mechanismy tak, aby ozubená kolečka příběhů do sebe dokonale zapadaly. Hraje si s naší myslí tak dokonale, že nás přinutí uvěřit, aby nás na posledních stránkách vyvedl z omylu. Tahle kniha je neuvěřitelná, nic není tak, jak vypadá a pravda je hluboko skrytá.
Třetí kniha série s policistkou Lacey Flintovou a zase pecka!
V Londýně jsou k hrůze všech vražděny děti. Lacey je složitá povaha, kterou pronásledují její vlastní démoni a v předešlých dílech si užila své. Na pozadí příběhu se dál odehrává komplikovaná milostná zápletka mezi ní a detektivem Markem Joesburym. Vedle Lacey se objevuje zvláštní chlapec Barney, který dává příběhu další rozměr. Barney s partou kamarádů jsou z pochopitelných důvodů velmi zaujati událostmi, při nichž umírají chlapci v jejich věku.
Několikrát jsem si tipla, kdo je pachatel a několikrát to bylo špatně, až jsem to vzdala. Ke konci knihy jsem se už bála o všechny a všech, protože pachatelem mohl být opravdu kdokoliv… Kniha je zároveň tak trochu výpovědí o současnosti, ve které se dospívá rychleji. Bohužel, i v tom negativním slova smyslu. Významnou roli v ději hrají sociální sítě i hysterická média.
Jestliže jsem vás nalákala k přečtení série o detektivce Flintové, doporučuji, začněte od prvního dílu „Už mě vidíš?“. Užijete si tak naplno zajímavý vývoj postav i zápletek mimo hlavní děj...
Policistka Lacey Flintová je přizvána k případu do honosného prostředí univerzity v Cambridge. V roli studentky psychologie si má všímat okolí a podávat zprávy o zvláštních událostech. Ovšem Lacey nevydrží zůstat v roli pasivní pozorovatelky a naplno se pustí do nebezpečného pátrání po tajemných úmrtích studentů.
Hnacím motorem děje je strach. Oběti se potýkají se svými nejděsivějšími obavami, které je nakonec dohání k sebevraždě. Hrozivé události se však brzy začínají dít i Lacey, špatně spí, pronásledují ji vlastní běsy a má stejné příznaky jako všechny dosud známé oběti. Vypadá to, že další na řadě bude ona sama…
Brilantní detektivka, pro mě jedna z nejlepších.
"Když někdo úmyslně připraví druhého o život, když se jiný lidský tvor rozhodne utnout samotnou něčí existenci - to je zkrátka zraňující na mnoha úrovních. Je to zvěrstvo. Je to víc než zločin. Je to hra na Boha v té nejbezbožnější myslitelné podobě."
Skvěle napsaný thriller, doporučuji!
Lincoln Rhyme, newyorský kriminalista přijíždí do malého města v Severní Karolíně, aby se zde podrobil operaci, která by mohla zlepšit jeho zdravotní stav. Místní šerif ho přesvědčí, aby policii pomohl s hledáním dvou unesených dívek.
Tady na dusném jihu, v kraji plném močálů, spletitého bludiště vodních toků, starých chatrčí a podivných legend, je všechno jinak, než a co je Rhyme zvyklý. V cizím prostředí, jako stvořeném pro tajemný a ponurý příběh, má značně svázané ruce a navíc o profesionalitě místních policistů nemá zrovna valné mínění.
„Normální pravidla na sever od Paquo neplatí pro nikoho. Pro ně ani pro nás. Najednou se přistihnete, že po někom střílíte, aniž byste ho předtím varovala, a přidá vám to naprosto normální.“
Místo činu bylo ohledáno nedbale a spousta důkazů je zničena. Podezřelým je mladý podivín Garrett Hanlon, kterému všichni přezdívají „Hmyzoun“, kvůli jeho zálibě v entomologii. Amélie Sachsová, Rhymova partnerka a spolupracovnice, se společně s místními policisty vydává po horké Garrettově stopě.
Jedno překvapující odhalení střídá další, ještě více šokující a je opravdu těžké knihu odložit. Jeffery Deaver dostál své pověsti a na konci knihy nenechal kámen na kameni...
Kriminalista Lincoln Rhyme je se svým týmem postaven proti zákeřnému pachateli, který používá strašlivou zbraň - elektrický proud. Určit jak a kde uhodí příště je téměř nemožné, elektrické kabely jsou doslova všude. Pachatel stupňuje své požadavky, jejichž splnitelnost není reálná. Jaký to má všechno smysl a co za tím stojí?
Deaver si s námi hraje, vodí nás od jedné falešné domněnky ke druhé, abychom v samém závěru dospěli k šokujícímu rozuzlení. Jako vždy nám dopřeje výborný čtenářský zážitek (včetně triků a fíglů spojených s elektrickou sítí a proudem, který v ní dovádí).
„Časy se mění. A my se musíme změnit taky. Bez ohledu na rizika. Bez ohledu na to, čeho se musíme vzdát.“ LR
Začnu citací, která mě pobavila:
"Práce u policie je často rodinnou tradicí. Některý z lidských genů by se klidně mohl jmenovat "polda". :-)
Zajímavý příběh a neméně zajímavý profil zločince nás zavede do Harlemu, kde žije a studuje dívka Geneva. Z nejasných důvodů se jí někdo pokusí zavraždit v knihovně, kde zkoumá historické materiály. Souvisí nějak s důvodem opakovaných útoků na ni? Zodpovědět tuto otázku a odhalit stále nebezpečnějšího pachatele se snaží kriminalista Lincoln Rhyme s detektivkou Amélií Sachsovou a skvělým vyšetřovacím týmem.