mysce komentáře u knih
"Robovým zjevením je lékařská věda, víra málo pohodlná a málo utěšující. Jejím božstvem je pravda, jejím požehnáním je důkaz a její liturgií pochybnost.
Má stejně tolik tajemství, jako kterékoliv jiné náboženství, vede temnými stezkami lemovanými nebezpečím, zrádnými útesy a hlubokými jámami."
Myron Bolitar se v této knize ocitá v Paříži, kam přiletěl na naléhání své bývalé přítelkyně Terese. Hned po přistání se začínají dít podivné události, které svědčí o tom, že Terese je skutečně ve velikém nebezpečí.
Myron se stále víc a víc zaplétá do velmi složitého případu. Ocitá se v aréně, kde proti němu stojí policie, zločinci i tajné služby.
Povaha hlavního hrdiny dodává příběhu ostrý břit. Jeho smysl pro humor a sebeironii osvěžuje temné události. Velikou oporou je mu jeho nebezpečný přítel Win. Jeho vliv, peníze a brutální chvaty se víc než hodí. Dějový zvrat přibližně v polovině knihy vychází z aktuálního dění ve světě, je realistický a silně zneklidňující...
"Chybělo jí pár zubů. Ve vlasech měla několik zbytečných stužek jako Madonna v době, kdy zpívala "Starlight", a make-up si podle všeho nanesla paintballovou zbraní v temné komoře. "Podívejme," oslovila Wina. "Ty jsi ale fešák, viď?" "Ano," souhlasil Win. "To jsem."
Wina prostě miluju! :-)
Nejhorší zabiják živočišné říše je komár. Tento drobný krev sající hmyz zodpovídá za víc než milion úmrtí ročně.
Každoročně zabije hmyz jednu osobu ze šedesáti.
Proč je to důležité? Jde o varovné připomenutí, že nežijeme ve věku lidí, ale spíš ve věku hmyzu. Zatímco lidé chodí po této planetě ubohých 300 000 let, hmyz existoval dávno před dinosaury. Objevila se hypotéza, že hmyz přispěl k vyhynutí dinosaurů.
Jak? Analýzy fosilních nálezů dokládají, že tito drobní predátoři napadali obří plazy oslabené klimatickými změnami a přenášením chorob významně přispěli k jejich záhubě. Hmyz se tak na Zemi zbavil hlavní konkurence s níž soupeřil o všechny rostliny. To samozřejmě vede k otázce ohledně posledního konkurenta, s nímž soupeří o ztenčující se přírodní zdroje:
"Nemůžeme být jeho dalším cílem my, lidé?"
Kathy, snoubenka vycházející fotbalové hvězdy, před dvěma roky zmizela beze stopy. Najednou její přítel dostal obálku s pornografickým časopisem, v němž byla i fotka Kathy. Obrátil se o pomoc ke svému sportovnímu agentovi Myronu Bolitarovi.
Myron se s Kathyinou sestrou a svým sympatickým parťákem Winem pouští do komplikovaného pátrání.
Hlavni postavy pro mě nebylo vůbec těžké si oblíbit, naopak zamilovat si Wina byla otázka několika vět.
Podrazák je napínavá, svižně a zároveň s vtipem napsaná detektivka plná sarkastického humoru, která mě téměř nenechala vydechnout.
"Něco vám povím, Bolitare. Neženu se za slávou. Jsem jako můj kluk na hřišti. Ne hvězda, ale dříč. Nesháním se po žebříku, abych mohl vyšplhat nahoru. Je mi padesát tři. Už jsem došplhal. Možná vám to bude připadat trochu staromódní, ale věřím ve spravedlnost. Rád vidím, když pravda vítězí."
„Pravda je možná lepší než lži, ale ne vždycky tě osvobodí.“
Policistka Kat je sympatická žena, která žije svou prací a jíž se před lety zhroutil rodinný život. Otec, taktéž policista, byl zabit a opustil ji snoubenec. Podivnou souhrou okolností se Kate na internetové seznamce opět setká se svou starou láskou a zároveň je postavena před podezření, že její bývalý přítel zmizel spolu se ženou z téže seznamky, kterou postrádá její syn. V této situaci se navíc Kat dostane k informacím naznačujícím, že jejího otce nezabil muž, který za to byl odsouzen.
Tajemství, rodinné šrámy a nešťastná láska jsou přísady, ze kterých mistr Coben umíchal tento vynikající thriller. Při velice akčním tempu příběhu a neustále se vyvíjejících situacích se vám mozkové závity nezastaví.
Autor v naprosto nečekanou chvíli párkrát přišel s obratem, který mě doslova vymrštil z ležící do sedící polohy… Jasných pět!
„Když ti někdo natluče, bolí to jen chvilku. Ale vědomí vlastní zbabělosti nepřestane bolet nikdy.“
Will se po smrti matky vydává hledat svého dávno ztraceného bratra. Jeho cesta ale není z nejlehčích. Zaplete se do sítě násilí a neprůhledných vztahů a nasadí i vlastní život, aby se dozvěděl celou krutou pravdu. Je to silný příběh lásky milenecké, bratrské i synovské.
„Navždy ztracený“ patří mezi vzácné thrillery, které čtenáři nejen rozproudí krev, ale chytí ho za srdce…
"Když někdo úmyslně připraví druhého o život, když se jiný lidský tvor rozhodne utnout samotnou něčí existenci - to je zkrátka zraňující na mnoha úrovních. Je to zvěrstvo. Je to víc než zločin. Je to hra na Boha v té nejbezbožnější myslitelné podobě."
Skvěle napsaný thriller, doporučuji!
„Naděje se stejně jako smutek ukrývá za rohem, vysmívá se, popichuje, ale nikdy neodejde. Nevím, kdo z těch dvou je krutější pán.“
Výborně vystavěný napínavý příběh plný emocí, kdy uprostřed brutálních událostí není k nalezení malá bezbranná holčička. Když bojujete o vlastní dítě, bojujete o všechno a na ničem jiném nezáleží…
„Je velkou chybou vytvářet teorie dřív, než shromáždíte fakta – protože člověk začne překrucovat fakta, aby odpovídala teorii, místo aby teorie odpovídala faktům.“
Paul Copeland, okresní státní zástupce, při identifikaci neznámého těla zjistí, že se jedná o kamaráda z mládí, o kterém se domníval, že je mrtvý. Měl být zavražděn společně s Paulovou sestrou v letním táboře.
Od té chvíle nic není tak, jak se zdálo. Paulovo pátrání míří do minulosti nejen jeho vlastní rodiny. Lidé kolem něj lžou nebo si spoustu informací nechávají pro sebe a příběh se více a více zamotává, aby vyvrcholil v neočekávaném závěru.
Je to naprostá lahůdka, od které se neodtrhnete. Knihu přečtete jedním dechem a smeknete před autorem… protože tahle detektivka se opravdu povedla!
„I tohle patřilo k lekcím, které si pamatoval z mládí. Pokud se vám kdokoliv snaží ublížit, milosrdenství a soucit jdou stranou. Zlikvidujete nepřítele. Přecitlivělí humatináři a jiní pokrytci, kteří podobný přístup zpravidla považují za zbytečně machiavellistický, zpravidla sami později způsobí nesrovnatelně větší zkázu.“
Temná atmosféra příběhu mě pohltila od prvních vět. Hlavní hrdina, doktor Beck, se ani po letech nevyrovnal se záhadným úmrtím své ženy.
Sdělením v mailu, které mohla znát jen ona, se rozvíří napínavý děj plný lží a polopravd, zklamání a stesku, ale také zoufalé naděje. Kapitolu po kapitole autor odhaluje další části tajemství, které nám postupně dávají čím dál tím větší smysl.
Skvělé čtení!
„Nejhorší, co se může stát, je dostat co chceš…“
Chytrý psychologický thriller o dvou ženách, které hrají podvodnou hru s velice vysokými sázkami a vírou, že vyhrají. Tento čtivý příběh o zradě, obsahující víc než jednoho darebáka, vás donutí obracet stránku za stránkou bez ohledu na čas.
„Rodiče se dnes dětem věnují až moc. Nedají jim pokoj od rána do večera, sedm dnů v týdnu. Dnešní teenageři nemají prostor k rebelii.“
Cobenův mrazivý kriminální příběh otevírá citlivé téma vztahu rodičů a dětí. Dotýká se snahy rodičů ochránit své děti v době internetu a nových technologií, porozumět jim a přitom nenarušovat jejich soukromí.
Jak se rozhodnout, když máte pocit, že se vám syn ztrácí v temných zákoutích…
Detektiv na vozíku Lincoln Rhyme a jeho snoubenka Amélie Sachsová objasňují zvláštní příběh pachatele, který dostal přezdívku Skladatel.
Děj se odehrává na dvou kontinentech. Začíná v Americe a přesunuje se do Neapole. Rhyme se Sachsovou vraha následují a snaží se tamní policii s případem pomoci. Italská policie si do vyšetřování nechce nechat zasahovat (natož Američany!), takže se snaží Rhyma a Sachsovou vyštípat.
Ti se samozřejmě nehodlají vzdát bez boje a tak vedle boje s nebezpečným pachatelem bojují ještě s Italy. Spojení mezi těmito skupinami zajišťuje Ercole, sympatický „lesní policista“, který se shodou náhod k případu připlete a pro své schopnosti je přizván ke spolupráci.
V knize jsem si dost užívala scény s obávaným, velmi sarkastickým, italským prokurátorem jménem Spiro, který ve všech vzbuzoval mimořádný respekt.
Téměř v závěru románu je zmíněna Praha a Česká republika. Představa, že by se Lincoln projížděl na svém vozíku po Staroměstském náměstí a dohadoval se s Thomem, zda mu povolí slivovici nebo točenou Plzeň, mi přišla dost zábavná…
Už po dvanácté potřebuje kriminalista Lincoln Rhyme tabule, plynový chromatograf a hmotnostní spektrometr. Musí totiž odhalit pachatele, který zabíjí své oběti předměty denní potřeby – nabourává se do ovladačů chytrých moderních přístrojů, jako je například profesionální pila, mikrovlnná trouba nebo plynový sporák a obrací je proti jejich majitelům. S hrůzou vidíme, jaké peklo by nám mohly udělat ze života vynálezy, které nám dosud pokojně sloužily.
Autor přivádí na scénu dvě nové zajímavé postavy – jednu zcela novou a jednu z Améliiny minulosti.
Jako vždy jsem se těšila na sympaticky nabručeného Lincolna Rhyma, jehož ironické, vtipem sršící dialogy s ošetřovatelem Tomem by někdo mohl tesat do kamene... :-) A jako vždy mě nezklamali!
New York terorizuje děsivý vrah, který své oběti zavléká do podzemí a vytváří jim na kůži záhadná tetování, při kterém do jejich těl aplikuje jed. Otázkou pro kriminalistu Rhyma je, zda tím pachatel vysílá vyšetřovatelskému týmu nějaký vzkaz nebo jestli se jedná o řádění zvráceného psychopata.
Jak je Deaverovým dobrým zvykem krmí nás pořádnými dějovými zvraty a drží se svého zavedeného schématu, které prolíná všechny jeho příběhy o Rhymovi. Já u něj právě tohle čekám a právě to se mi líbí. Moc!
Sympaticky sarkastický kriminalista Rhyme a jeho přítelkyně detektivka Sachsová jsou pro mě jedním z nejoblíbenějších knižních párů. V tomto politicky motivovaném příběhu je jejich protivníkem utajená organizace s vládním dohledem, která vydává příkazy k likvidaci lidí s anti-americkým smýšlením. Chystá se teroristický útok nebo jsou tajné informace mylné a umírají nevinní? Anebo je všechno úplně jinak?
Jeffery Deaver bedlivě sleduje vývoj technických vymožeností, hojně nám je ve svých knihách představuje a Rhymovy metody určování a třídění důkazního materiálu musí nadchnout každého technického nadšence. Obdivuji, jak je každý jeho příběh propracovaný do nejmenších detailů. Každý je z jiného prostředí, vždy perfektně zobrazeného. Za mě pět hvězdiček, přestože politická témata mě až tak neberou…
"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říct."
V prostředí soukromých aerolinek dojde k tragédii a roztočí se kola příběhu o ochraně důležitých svědků, kteří mají svědčit v soudním procesu proti obchodníkovi se zbraněmi, jenž si - jak se zdá - najal elitního zabijáka, přezdívaného Tanečník. Je to nebezpečný protivník, s nímž má Rhyme nevyřízené účty, protože před pár lety zabil jednoho ze členů Lincolnova týmu. Začíná napínavá hra úkladů, léček, předvídání a geniálních dedukcí.
Pachatel je mimořádně silný a přirovnání souboje dvou geniálních mozků (ačkoliv je každý na jiné straně zákona) k šachové partii není vůbec od věci, protože nestačí plánovat „já udělám tohle a on udělá to“, nýbrž „já udělám tohle, on na to určitě neskočí a udělá naopak tohle a na to já právě čekám“…
Podle mě jde o jednu z nejlepších Deaverových knih. A to ani nemluvím o závěrečném zlomu, který je skutečně geniální.
Lincoln Rhyme, newyorský kriminalista přijíždí do malého města v Severní Karolíně, aby se zde podrobil operaci, která by mohla zlepšit jeho zdravotní stav. Místní šerif ho přesvědčí, aby policii pomohl s hledáním dvou unesených dívek.
Tady na dusném jihu, v kraji plném močálů, spletitého bludiště vodních toků, starých chatrčí a podivných legend, je všechno jinak, než a co je Rhyme zvyklý. V cizím prostředí, jako stvořeném pro tajemný a ponurý příběh, má značně svázané ruce a navíc o profesionalitě místních policistů nemá zrovna valné mínění.
„Normální pravidla na sever od Paquo neplatí pro nikoho. Pro ně ani pro nás. Najednou se přistihnete, že po někom střílíte, aniž byste ho předtím varovala, a přidá vám to naprosto normální.“
Místo činu bylo ohledáno nedbale a spousta důkazů je zničena. Podezřelým je mladý podivín Garrett Hanlon, kterému všichni přezdívají „Hmyzoun“, kvůli jeho zálibě v entomologii. Amélie Sachsová, Rhymova partnerka a spolupracovnice, se společně s místními policisty vydává po horké Garrettově stopě.
Jedno překvapující odhalení střídá další, ještě více šokující a je opravdu těžké knihu odložit. Jeffery Deaver dostál své pověsti a na konci knihy nenechal kámen na kameni...
Kapitán Rhyme byl špičkovým kriminalistou, géniem na poli forenzní analýzy při ohledávání místa činu. Avšak kvůli těžkému poranění míchy zůstal ochrnutý a ocitl se emocionálně na dně. Jeho jediným cílem nyní je ukončit svoje trápení a odejít z tohoto světa.
V této situaci přichází detektiv Lon Sellito se žádostí o pomoc při pátrání po sériovém vrahovi, který děsí celý New York. Pachatel své oběti vraždí obzvlášť morbidním způsobem a záměrně nechává na místě činu stopy, jako by spáchané vraždy pro něj byly prostředkem k souboji s vyšetřovateli.
V Rhymově blízkosti se objevuje policistka Amélie Sachsová, která si vysloužila jeho uznání díky perfektnímu zajištění místa činu. Postupem času se stává Lincolnovou skvělou spolupracovnicí. Rhyme i Sachsová se budou muset ponořit hodně hluboko do temnot šílencovy mysli, aby zachránili před krutou smrtí další nevinné oběti.
Lincoln Rhyme je kriminalistou, jehož hlavní (a jedinou) zbraní je jeho mysl. Tento mrazivý příběh je především poctou jeho vědeckým znalostem, píli a inteligenci.
Nebojte se suchého vědeckého zkoumání důkazů. Trochu bát se však určitě budete!
Kriminalista Lincoln Rhyme je se svým týmem postaven proti zákeřnému pachateli, který používá strašlivou zbraň - elektrický proud. Určit jak a kde uhodí příště je téměř nemožné, elektrické kabely jsou doslova všude. Pachatel stupňuje své požadavky, jejichž splnitelnost není reálná. Jaký to má všechno smysl a co za tím stojí?
Deaver si s námi hraje, vodí nás od jedné falešné domněnky ke druhé, abychom v samém závěru dospěli k šokujícímu rozuzlení. Jako vždy nám dopřeje výborný čtenářský zážitek (včetně triků a fíglů spojených s elektrickou sítí a proudem, který v ní dovádí).
„Časy se mění. A my se musíme změnit taky. Bez ohledu na rizika. Bez ohledu na to, čeho se musíme vzdát.“ LR