mysce mysce komentáře u knih

Rozbité okno Rozbité okno Jeffery Deaver

„Podstata konceptu „rozbitého okna“ v sociální filozofii spočívá v tom, že chcete-li zlepšit společnost, měli byste se soustředit na drobnosti. Teprve když dokážete dostat pod kontrolu, nebo napravit, detaily, mohou nastoupit významnější změny.“
Kniha Rozbité okno je osmou ze skvělé série o kriminalistovi Lincolnu Rhymovi. Na poli zločinu se tentokrát objevuje velmi aktuální téma, otázka ochrany osobních dat v dnešním světě ovládaném elektronikou. Smrtící zbraní se v tomto mrazivém příběhu stávají informace, vědomosti, které dávají pachateli obrovskou moc.

13.03.2018 5 z 5

Hodinář Hodinář Jeffery Deaver

"Motiv je spolehlivý způsob, jak se nechat dopadnout. Eliminujte motiv a eliminujete podezření..." (Hodinář)
Detektiv Lincoln Rhyme se svým špičkovým týmem se ujímá pátrání po velice inteligentním zločinci přezdívaném Hodinář, který na místě svých hrůzných činů zanechává jako vizitku hodiny s fázemi měsíce. Příběh se prolíná se složitým korupčním případem, jímž je pověřena Rhymova přítelkyně detektivka Amélie Sachsová.
Události nabírají rychlý spád a v pátrání dochází k několika obrovským zvratům, které čtenáře (stejně jako mě) zaručeně překvapí.

07.03.2018 5 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Začnu citací, která mě pobavila:
"Práce u policie je často rodinnou tradicí. Některý z lidských genů by se klidně mohl jmenovat "polda". :-)
Zajímavý příběh a neméně zajímavý profil zločince nás zavede do Harlemu, kde žije a studuje dívka Geneva. Z nejasných důvodů se jí někdo pokusí zavraždit v knihovně, kde zkoumá historické materiály. Souvisí nějak s důvodem opakovaných útoků na ni? Zodpovědět tuto otázku a odhalit stále nebezpečnějšího pachatele se snaží kriminalista Lincoln Rhyme s detektivkou Amélií Sachsovou a skvělým vyšetřovacím týmem.

23.02.2018 5 z 5

Iluze Iluze Jeffery Deaver

Odvedení pozornosti je tělem i duší iluzionismu. "Slyšeli jste rčení, že ruka je rychlejší než oko? Tak to není pravda. Oko je vždycky rychlejší. A tak iluzionisté "ošálí" oko, aby si nevšimlo, co dělá ruka."
Neobvyklé případy série vražd umocňuje tajuplné prostředí iluzí a čar. Klíčovou postavou příběhu je Kejklíř se svými kouzelnickými triky a nevysvětlitelnými úniky. Kriminalista Lincoln Rhyme se svým týmem a přítelkyní, detektivkou Amélií Sachsovou, se musí co nejrychleji zorientovat ve složité situaci plné nečekaných zvratů, aby zabránili obrovské tragédii...

19.02.2018 5 z 5

Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

"Není třeba odcházet z domu, aby se lépe vidělo. Není třeba vyhlížet z okna. Místo toho žijte uprostřed své bytosti."
To jsou slova sympatického čínského detektiva, který se v tomto dramatickém příběhu připojí ke skvělému týmu těžce postiženého detektiva Lincolna Rhyma. Napínavý děj se točí kolem čínských emigrantů, připlouvajících k břehům USA za vytouženou svobodou. V tajemných uličkách Čínské čtvrti se Duch, pachatel hrůzných zločinů, snaží zlikvidovat nepohodlné svědky.

31.01.2018 5 z 5

Temná věž Temná věž Stephen King

"Kromě všech světů existuje víc, než víme, a kromě toho ještě víc, než se vůbec můžeme dohadovat..."
Měla jsem to štěstí, že jsem celou ságu Temná věž mohla přečíst najednou. Těch několik měsíců jsem žila jako jedna z Rolandova nádherného ka-tet.
Už teď, v této chvíli, kdy jsem dočetla poslední stránku, se těším, až se s nimi zase jednou setkám a posedím s nimi kolem ohně u krásného vyprávění...

27.11.2017 5 z 5

Zpěv Susannah Zpěv Susannah Stephen King

Ve „Zpěvu Susannah“ jsem čas od času na okamžik zahlédla mnohem rozsáhlejší obraz... Mnoho záhad, před které jsem byla postavena v předchozích dílech, jsem pochopila, avšak zároveň se přede mnou otevřely otázky nové. Fantazie pracuje na plné obrátky!
Praskl další paprsek a v ohrožení jsou miliardy světů. Všichni členové ka-tet se usilovně snaží zachránit těhotnou Susannah, v jejímž těle získává velikou moc nebezpečná Mia. Sdílím jejich strach, jejich radost i bolest...

10.11.2017 5 z 5

Vlci z Cally Vlci z Cally Stephen King

Neodolám a hned na začátku cituji: "Bože, dopřej mi VYROVNANOST, abych přijal to, co nemohu změnit, HOUŽEVNATOST, abych změnil to, co změnit mohu, a HODNĚ ŠTĚSTÍ, abych to moc často nekurvil." :-)
V Calle je rozehrán skvělý příběh, v němž cítíme mnohem víc náhod než dříve. Stejná jména a totožné události, které spojují jednotlivé postavy, nás děsí a světy se mezitím hroutí čím dál rychleji...

11.10.2017 5 z 5

Čaroděj a sklo Čaroděj a sklo Stephen King

V úžasně napínavém příběhu baladické lásky nahlédneme hluboko pod tvrdou slupku Rolandovy povahy a dotkneme se jeho něžně a zoufale milujícího srdce...
"Až skoncujeme s tamtěmi muži a ona skoncuje s Mejisem, její role v našem ka-tet končí. Uvnitř té koule jsem dostal na vybranou: Susan a můj život, který bych prožil jako její manžel a otec dítěte, které v sobě nosí - nebo Věž."
Roland si otřel obličej roztřesenou rukou.
"Na místě bych si vybral Susan, nebýt jedné věci: ta věž se hroutí, a jestli spadne, všechno, co známe, bude smeteno."

29.08.2017 5 z 5

Pustiny Pustiny Stephen King

Spolu s hlavními hrdiny s rostoucími obavami sledujeme, jak se celý Středosvět stal pustou zemí, strašidelnou a strašlivou... avšak poutníci vedeni Rolandem míří přes všechny překážky a nástrahy dál ke svému tajemnému cíli.
"Byl to prostě další rozhodující boj na další prázdné ulici. To bylo vše, a to stačilo. Bylo to khef, ka a ka-tet. To, že vždy došlo na tuto rozhodující zkoušku, bylo středobodem jeho života a osou, na které se otáčelo jeho ka."

28.07.2017 5 z 5

Tři vyvolení Tři vyvolení Stephen King

Eddie: "Kde je ta Věž? Co je to?"
Roland: "To taky nevím - vím jenom, že je to snad jakýsi... svorník. Hlavní spínací špendlík, který drží pohromadě veškeré jsoucno. Veškeré jsoucno, veškerý čas a veškerou velikost."

30.06.2017 5 z 5

Pistolník Pistolník Stephen King

Magický, velmi syrový příběh Rolanda, posledního střelce, přicházejícího z dávno minulého světa a nadevše toužícího dojít k záhadné Temné věži, mě spolu s ním nutil jít dál a dál za mužem v černém do míst, kde se prolínají různé světy. Pevný bod jsem zachytila v těchto řádcích:
"Chlapec je tvou branou k muži v černém. Muž v černém je tvou branou ke třem. Tři jsou tvou cestou k temné věži..."

14.06.2017 5 z 5

Šťastný muž Šťastný muž Arto Paasilinna

Tento zdánlivě jednoduchý, vtipně a neobvykle podaný příběh stavitele Jaatinena mě okouzlil, nesmírně jsem mu fandila v jeho boji proti maloměšťáctví, který vedl beze všech skrupulí a přitom s velikým citem. Skvělé čtení!

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

V tomto románu jsem se poprvé setkala s Kenem Follettem. A bylo to opravdu zajímavé setkání v drsné středověké Anglii.
Čtivý román se točí kolem stavby gotické katedrály a je obrazem nejen doby dávno minulé, ale (se svou krutostí, zvrhlostí, přetvářkou, odvahou a láskou) i doby současné. Aneb historie se stále opakuje...

Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Po poutavých Pilířích země jsem byla natěšená na další pokračování knihy Kena Folletta, Na věky věků. Ocitla jsem se na stejném místě, ale o zrhuba sto padesát let později. Okamžitě mě pohltily spletité osudy obyvatel Kingsbrigde ve 14. století, život v místních klášterech, soupeřících o moc a události kolem vzniku významného vlnařského cechu, ovlivňujícího život celého města. Do napínavého děje, plného zvratů dramaticky zasahuje mor, který ve středověku vyhladil téměř polovinu tehdejší evropské populace.
Čtivý román, krutý středověk, napětí a intriky. 4 hvězdičky

28.05.2014 4 z 5

Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

Skvělá esence anglického humoru. Autor dokazuje, že i zdánlivě obyčejné příhody se mohou stát zdrojem nevyčerpatelné zábavy.
"Na tomhle nádraží nikdy nikdo neví, odkud který vlak vyjíždí, nebo kam který vlak, když už odněkud vyjíždí, dojíždí, no tam prostě nikdy nikdo neví nic." (5. kapitola, Tři muži ve člunu)

28.05.2014 5 z 5

Lilie a lev Lilie a lev Maurice Druon

Šestý román z historického cyklu Prokletí králové je strhujícím příběhem plným nečekaných zvratů z období, kdy na francouzském trůnu dochází ke střídání dynastií a Kapetovci jsou nahrazeni dynastií Valois. Děj toho čtivého románu mě ihned vtáhl do děje, ve kterém se boje o moc ve Francii a Anglii staly počátkem stoleté války. Historická freska Prokletí králové je mnohem lepší než spousta (většinou nudných) hodin dějepisu.

Francúzska vlčica Francúzska vlčica Maurice Druon

Páté pokračování cyklu Prokletí králové mě zaujalo nejen tématem, ale i skvělým vypravěčským uměním autora. Atmosféra feudální Francie a Anglie je věrným obrazem své doby. Doby kruté, plné intrik, bojů o moc, ale i plné lásky a touhy po štěstí. Začíná odbobím vlády nadějného panovníka Filipa V. Dlouhého, který však záhy umírá na mor. Jeho následníkem se stává slabý Karel IV. Sličný a šlechta, která jej má zcela ve své moci, triumfuje. V téže době anglická královna, bývalá francouzská princezna Isabella, trpí v nešťastném manželství s bezcharakterním Eduardem. Výborně napsaný román je velice čtivý a napínavý.

Zákon mužů Zákon mužů Maurice Druon

Čtvrtý román z cyklu Prokletí králové mě okamžité vtáhl do děje a udržoval v napětí do poslední stránky. Vstupujeme do období, kdy křesťanský svět nemá papeže a ve Francii se po smrti Ludvíka X. Hašteřivého rozhoří boj nejdříve o regentství a následně o samotný francouzský trůn. Osobní tragédie a smutky se prolínají se zásadními otázkami volby papeže, regenta i samotného krále. Láska se setkává s nenávistí a život se smrtí ve strhujícím příběhu plném vášní a touhy po moci.

Jed královské koruny Jed královské koruny Maurice Druon

Jed královské koruny je třetím románem z historického cyklu Prokletí králové. Opět velice poutavě napsaný příběh pojednává o vládě slabošského panovníka Ludvíka X. Hašteřivého a intrikách francouzského dvora v nekončícím boji o moc. Román je plný napětí a náhlých zvratů, plný lidských citů ovlivňujících nejen osudy hlavních hrdinů, ale i boj o vládu ve Francii.