mysce mysce komentáře u knih

Zardoušená královna Zardoušená královna Maurice Druon

Druhý díl cyklu Prokletí králové je opět velice čtivý. Mapuje konec vlády Filipa IV. Sličného a jeho neúspěšného nástupce Ludvíka X. Hašteřivého. V románu se zajímavě prolíná věrný historický pohled na Francii 14. století s psychologickou studií postav. Čtenář je vtažen do víru událostí, kdy lidské touhy a vášně ovlivňují státní záležitosti, osudy země a tím i celé Evropy.

10.08.2012 5 z 5

Železný král Železný král Maurice Druon

První díl historického cyklu Prokletí králové je strhující dobrodružný příběh odehrávající se na francouzském královském dvoře v době vlády mocného panovníka Filipa IV. Sličného. Na počátku příběhu stojí proces s templáři, kdy je upálen velmistr templářského řádu Jakub de Molay a na hranici sešle prokletí na královský kapetovský rod. 14. století je na francouzském královském dvoře plné složitých nechutných intrik a po smrti Filipa IV. nastává nelítostný napínavý boj o trůn. Román jsem přečetla jedním dechem a ihned jsem se pustila do dalších dílů..

10.08.2012 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

"Jméno růže" je skvělý historický román a zároveň brilantní detektivka. Bohaté opatství, tajemná knihovna, záhadné události a podivná úmrtí. Napínavý příběh zároveň objasňuje ideologické teologické spory, které předcházely konci středověku. Nezapomenutelná kniha.

09.08.2012 5 z 5

Čas žít, čas umírat Čas žít, čas umírat Erich Maria Remarque (p)

"Po létech v těsné blízkosti smrti víno nebylo jen vínem, stříbro stříbrem, hudba, slabě doléhající do sálu, nebyla pouhou hudbou, a Alžběta jen Alžbětou - to všechno byly symboly jiného života, života bez zabíjení a bez ničení, života pro sám život, který se stal skoro už jen mýtem a beznadějným snem."

09.08.2012 5 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

"Tu však jsem náhle viděl, že mohu pro druhého něco znamenat už jenom tím, že tu jsem, a že ten druhý je šťastný, protože jsem u něho. Když se to takhle řekne, zní to velmi prostě, ale když pak o tom člověk přemýšlí, je to obrovská věc, která vůbec nemá konce.
Je to něco, co člověka může úplně roztrhat a změnit. Je to láska, a přece něco jiného. Něco, pro co lze žít. Pro lásku člověk žít nemůže. Ale pro člověka jistě."

08.08.2012 5 z 5