n.ezn.amy n.ezn.amy komentáře u knih

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Leni Freiwald postupně z narážek spolužáků a sousedů zjišťuje, že ve skutečnosti není to pravé "árijské" děvče. Snaží se dopátrat kdo ve vlastně je a proč má zvláštní vzpomínky z dětství, které by mít neměla. Strhující příběh dívky, která byla po vypálení Lidic odvezena do Německa na převýchovu. Závěr knihy je opravdu hodně emotivní

18.04.2020 4 z 5

Jurášek Jurášek Jiří Sosnar

Za dob mého mládí několikrát přečtena a moc mě bavila. Hlavní hrdina zachrání sovětského partyzána a v sebeobraně zastřelí českého četníka, což si sám morálně odůvodní. Poté již se podílí na skrývání parašutistů. K této knize jsem se neměl zpět vracet, protože mi strašně vadila ta komunistická propaganda, proto "jen" tři hvězdy

15.04.2020 3 z 5

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Co se stane, když ve slavném Holly Woodu objeví magii stříbrného plátna? Vznikne opět skvělá kniha plná humoru. Pratchett uměl napsat skvělou parodii na kinematografický svět slavného Hollywoodu

15.04.2020 5 z 5

Hilsneriáda a TGM: 1899-1939 Hilsneriáda a TGM: 1899-1939 Jan Rys (p)

Vražda Anežky Hrůzové u Polné byla záhadná v tom, že ten kdo vraždil se přímo nenašel. Ovšem z této knihy, která přináší o tomto hrůzném aktu shrnutí celé události, včetně důkazů, soudních přelíčení, podle mého názoru jasně ukazuje, že Leopold Hilsner se přímo vraždy účastnil ač mu nejde dokázat, že přímo vraždil. Vždyť jeho alibi nepotvrdil ani jeho přítel a ani jeho vlastní bratr. Je dobře, že je zde dán prostor i oponentuře prof. Masaryka.

14.04.2020 5 z 5

Kedrigern a hlas pro Princeznu Kedrigern a hlas pro Princeznu John Morressy

Knihy o Kedrigenovi mě moc baví a hlavně jejich suchý humor. Čaroděj se rozhodne odejít z cechu čarodějů a usadit se v horách, jenže potká trolla a poté zakletou princeznu a tím dobrodružství začíná.

Podivný regiment Podivný regiment Terry Pratchett

Ať už máte rádi jakékoliv příběhy od Pratchetta, kdy hrdina je to Mrakoplaš nebo čarodějky či další hrdinové, tak si prostě zamilujete další jeho postavy. Schyluje se válka mezi Borogravií a ankh-morporkskými vojsky, která by díky síle Ankh-morporku měla být jednoznačná. Ovšem, když se nechají zverbovat Apolena s Igorem pod velením svobodníka Řemendera, tak to může dopadnout všelijak. Skvělý humor a výborný příběh jako v každé knize o Zeměploše

13.04.2020 5 z 5

Pičoviny Pičoviny Záviš (p)

Další kniha básní Mistra Záviše, kdy některé z nich jsou přímo z jeho osobního života:
Pach dýmu a chuť chmele, to ještě mě při životě drží do prdele.

Tyto básně mi vždy zlepší den

13.04.2020 5 z 5

D-Day operace Overlord - od přípravy po osvobození Paříže D-Day operace Overlord - od přípravy po osvobození Paříže Ivo Rušák

Moc dobře zpracovaná kniha o vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, boje ve Francii až po osvobození Paříže. Oceňuji skvělé zpracované mapy, popisy bojů a krásné dobové fotky, včetně uniforem a zbraní.

Vysoko nad městem Vysoko nad městem Otakar Theer

velmi dobrý výběr básní tohoto nadaného literáta, z kterých číší radost ze života. Škoda tak krátkého jeho života

10.04.2020 5 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Myslím si, že toto není jednoduchá kniha na čtení, přesto si myslím, že je výborně napsaná. Cesta Holdena Caufielda domů, poté co byl vyhozen ze školy, jeho poznávání života, lidí se kterými se setkal a vlastně i sama sebe. Pro mě na jednu stranu smutná, ale na druhou stranu zároveň pohodová a vtipná kniha.

Sparta Praha - srdce naše Sparta Praha - srdce naše David Soeldner

Stejně jako miluju fotbalovou Spartu, tak neméně miluju i tu hokejovou. Historie tohoto slavného klubu a jeho představitelé, jsou v této kronice dopodrobna popsány. Tak ať nám do dalších let děláš Spartičko jenom radost

O chytré kmotře lišce O chytré kmotře lišce Josef Lada

Kdo by neměl rád Ladovy pohádky a jeho překrásnými kresbami. Příběh o chytré kmotře lišce, která se naučila mluvit, nenechala se navzdory všemu chytit a nadevše milovala šunku. Tahle pohádka je naprosto úžasná

Hoolifan: 30 let násilí Hoolifan: 30 let násilí Martin King

Zajímavý pohled fanouška Chelsea, na jeho začátky na stadionu, kdy chodil fandit až k přerodu jednoho z předních představitelů slavné Headhunters. Je zde krásně zdokumentováno, jak se fotbal v Anglii změnil. Každý na to můžeme mít svůj názor, ale za mě to není k lepšímu. Bouřlivá atmosféra, emoce, trochu pyra, je mnohem lepší mlčící a neteční turisté

06.04.2020 5 z 5

Bezejmenné město a jiné povídky Bezejmenné město a jiné povídky Howard Phillips Lovecraft

Skvělé povídky jednoho z legendárních spisovatelů, kteří tvořili styl literatury zvaný horor. Výborná a ponurá atmosféra všech povídek. Líbila se mi i druhá část o pojednání stylu hororové literatury.

06.04.2020 5 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

O této knize už asi bylo řečeno vše. Putování hobita Bilba Pytlíka za pokladem draka Šmaka ve společnosti čaroděje Gandalfa a trpaslíků. Nádherně vylíčeno ono putování překrásnou Středozemí, kde v temných jeskyních Bilbo najde a svym způsobem ukradne Glumovi jeho "miláška" a tím to vlastně všechno začíná. Úžasný příběh

Rytíři temné pověsti Rytíři temné pověsti David Gemmell

Další ze skvělých fantasy příběhů Davida Gemmela o strachu a jeho překonání, odvaze a odhodlání zvítězit v nerovné bitvě. Manannan, jeden z členů bájných rytířů Gabaly odmítne ze strachu projet branou, ale nakonec se tomuto strachu dokáže postavit. Gemmelovi knihy jsou skoro všechny stejné, přesto se výborně čtou

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Autobiografie Stephena Kinga je neméně čtivá jako jeho romány. Tím jak se prokousával z chudoby, období drog a alkoholu a poté se dostat z té děsivé autonehody, můj respect před tímto člověkem. A stejně si myslím, že nejlepší svoje díla napsal ve svém "temném" období

06.04.2020 4 z 5

První planeta smrti První planeta smrti Harry Harrison

starší sci-fi knihy mám moc rád. Hlavní hrdina přiletí na planetu Pyrrus, kde se setkává s brutálně útočnou faunou, která útočí na základnu lidské kolonie. Aby Jason mohl přežít, musí přijít na to, čím je toto způsobeno. Oddychová knížka, která je nabitá akcí a dobře se čte

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Bridget Jonesová není moc úspěšná žena, která navíc bojuje se svou váhou a špatným výběrem partnera. Kniha psaná formou deníku mě bavila, hlavně jsem si užíval ten správně suchý anglický humor autorky, neboť tento mám moc rád. Životních trapasů Bridget je v knize hodně, ale nejsou nějak přehnané. Celkově mě tahle kniha příjemně překvapila

06.04.2020 4 z 5

Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

K této knize jsem se dostal díky databázi knih a komentářů uživatelů. Pro mě to byl totální úlet a slušná akce plná násilí a magie. Kotletu jsem nikdy nečetl, je to moje prvotina, ale musím říct, že mi moc sedí jeho humor. Zakomponovat do díla Jaromíra Soukupa s "oscarovou" "dokonalou" hérečkou Kateřinou Brožovou, která má plný nos kokainového sněhu, tak to byla velká sranda a jeho hláška hospodského vůči izralskému komandu "sejmu vás jak Sparta Olympique Marseille" mě naprosto odrovnala. Pokud nechcete moc přemýšlet, ale jen se bavit, sáhněte po této knize.

05.04.2020 5 z 5