nada3314 nada3314 komentáře u knih

Jak svrhnout vévodu Jak svrhnout vévodu Evie Dunmore

Tohle bylo opravdu dokonalé! Pokud máte chuť na nějakou milou historicko-romantickou oddechovku – tahle je za mě ta pravá! Na začátek roku, pro mě velmi příjemné překvapení. Já jsem tak ráda, že jsem vystoupila ze své komfortní zóny a zkusila i jiný styl. Už minulý rok jste trochu opustila své milované thrillery a zkusila romány, a letos to vidím na povýšení do stavu historického 

Hlavní postavy Annabell a Sebastiana si nelze nezamilovat. Sama jsem z toho v rozpacích jak moc se mi příběh líbil a jak mě pohltil. Šetřila jsem si každou stránku, nechtěla jsem, ať příběh skončí.

Velká přednost je božsky vystavěný příběh, atmosféra ponurého Londýna je tu cítit na každém kroku. Annabell je sice chudá, ale velmi chytrá holka, která dostala stipendium, které ji oprávňuje studovat na Oxfordu, do té doby nevídaná věc… Annabell je silná žena, která ve svých 25 letech není vdaná ani zadaná, ale to vše má svůj důvod … vs. Sebastian Montgomery 36 letý vévoda, ten je sice rozvedený, ale je chladný jako kámen. Tato kombinace za mě funguje dokonale.

Moc se mi líbilo, jak má autorka děj dobře promyšlený, postupně nám představuje vedlejší postavy, které jsou taky velmi kouzelné. Annabelliny kamarádky – sufražetky jsou každá jiná, ale všechny dohromady tvoří skvělou partu. Oblíbila jsem si i Sebastianova bratra – ten dostal v příběhu menší roli, ale nevadí… možná příště?

Musím přiznat, že mě příběh pohltil a už nepustil, pokaždé jsem se moc ráda vracela zpět a chtěla vědět, jak to bude dál. Čte se to lehce a místy je to i napínavé. Moc hezky se mi četly i erotické scény, které nebyly trapné, ale ani plytké, fakt vše tak akorát. Příběh má i přesah je psaný na základě skutečný doložených historických událostí – feminismus, sufražetky a právo volit pro ženy to je to oč tu běží a myslím, že nám to autorka dostatečně osvětlila.

Jednu malou chybku to přece jen má a to, že nemůžu hned začít číst další díl. Už teď se moc těším na pokračování Rebelek z Oxfordu – já se určitě řadím do předních řad zástupu fanynek pro tuto sérii.

24.01.2022 5 z 5

Archa knih Archa knih Jan Tománek

Je to pár dnů, co jsem dočetla tuto výbornou záležitost! Mám toho v hlavě plno, co bych o knize chtěla říct, ale zároveň se bojím, že to bude málo nebo naopak moc prozradím – nechci nikoho připravit o pocit ze čtení, tak asi to vezmu tentokrát jen ve stručnosti.
Tohle není moje první kniha, kterou od autora čtu.

Motýlí křik – nebyl až tak úspěšný, ale já jsem z něho byla nadšená a když se ohlédnu o 4 roky zpět, kdy jsem knihu četla, tak mě až mrazí jak je téma stále aktuální!
Lustr pro papeže - ten je mimochodem, taky špička mezi klenoty v českých rybnících. Lustr doporučuji, kudy chodím!

A konečně Archa knih – tohle bude podle mě, taky nadčasová záležitost a je jedno jestli ji čtenář bude číst dnes, zítra nebo za pár let, společnost bude pořád stejná a vždycky si v knize najdeme něco, co nás nenechá chladným.

Moc bych si přála, aby byla kniha více vidět! Tohle je opravdu klenot, který jsem přečetla za dva večery, a kdybych nemusela do práce, věřím, že čtu do brzkých ranních hodin… Příběh je opravdu pro všechny a každý si v něm najde to svoje! Nenapadá mě nic, co by mi na knize nebo příběhu samotném vadilo! Pokud chcete zažít mrazení a husí kůži, tak směle do toho!
Moc moc D O P O R U Č U J I !

P.S.: Obálka je překrásná! A příběh v ní stojí 100% za to!

19.01.2022 5 z 5

Dívka č. 37 Dívka č. 37 Christian Gálvez

Knihu jsem tu měla nachystanou již delší dobu, věděla jsem, že to nebude jedno z úplně lehkých čtení, ale to žádný z této doby…konkrétněji se jedná o příběh z II. světové války. Tentokrát jsem se ocitla v Itálii – Florencii. Román je rozdělen do dvou časových linií - které se střídají minulost s přítomností, jak už z jiných knih známe.

Ta první vypráví skutečný příběh…
Gerharda Wolfa (1896-1971) – německého konzula z Florencie – příběh je popsán od napadení fašisty a nacistické okupace až po osvobození. Gerhard je muž/ hrdina, který miloval město a jeho občany do té míry, že pro ně riskuje svůj život. Muž oddaný, který chránil umění (plno obrazů slavných malířů se dodnes dochovalo díky němu), dokázal svou chytrostí, schovat nejdůležitější umění ve Florencii. Dle autora Galvéze je příběh vyprávěn dle skutečných událostí a dle něho si zaslouží, aby ho znali všichni.

Druhá linka je emotivním příběhem vnučky Hannah, žijící momentálně ve Španělsku, studující však ve Florencii…

Pojmenovali ji Hannah po své nedávno zemřelé babičce - Hannah, která byla židovka. Babička si celý život schovávala průkaz německého vojáka, na jehož poslední stránce bylo napsáno: Hannah, dívka číslo 37. G. Wolf. Tento průkaz objevila vnučka v pozústalosti po babičce.
Co toto znamená a jak to, že babička Hanah přežila II. světovou válku, se v tomto příběhu stránku za stránkou dozvídáme, Hannah to nedá a urputně pátrá po minulosti své babičky – na tyto kapitoly jsem se vždy moc těšila.

Tato kniha je jiná, příběh se čte pomaleji, protože je nabitý informacemi – jako bonus jsem se dozvěděla zajímavé informace o známých osobnostech jako třeba Hugo Boss, papež Benedikt XVI nebo Ferdinand Porsche.
Doporučuji spíše, čtenářům, kteří se chtějí něco dozvědět a nevadí jim přijímat i surové historické fakta.

18.01.2022 4 z 5

Přímo před očima Přímo před očima Jack Jordan

Jde o mé první setkání s autorem a jsem nadšená! Je to borec! Knihy z nakladatelství Katto mi neskutečně sedí, vždy je v nich něco navíc! A bylo to i zde! Jedná se o nepředvídatelný psychologický thriller, který jsem přečetla jedním dechem.

Autor této knihy Jack Jordan si jako hlavní hrdinku vybral nevidomou Naomi, už tohle samo o sobě je originální, myslím, že jsem ještě nečetla thriller s tímto handicapem. Naomi nemá na růžích ustláno už od narození – když ji byly tři roky, její biologická matka ji nechala na zastávce, kde ji našla Rachel a ta si ji adoptovala. Naomi je černoška a vyrůstala v bílé rodině, to ji také moc nepřidalo, ale její sestra Grace jí byla oporou. V rodině má velké zázemí a všichni se k ní chovají hezky, když je potřeba, tak ji pomohou.

Proto pro mě bylo nepředstavitelné, že…
příběh začne tím, že Naomi již nechce být na tomto světě – zhroutilo se ji manželství (exmanžel se se svou přítelkyní taky v příběhu objeví) a má pocit, že pro ni její život skončil… Chce spáchat sebevraždu skokem s útesu, ale okolnosti a její vodící pes Max ji nenechají skočit. Naneštěstí se ocitne na místě vraždy. Vraha má na dosah ruky, ale ten pozná, že je slepá a jen si s ní hraje. Naomi si po tomto traumatu uvědomí, že život je křehký a, že přece jen chce žít!

Hodně se mi líbilo jak je Naomi soběstačná, dokonce má i práci v kavárně, kterou miluje.

Naopak se mi nelíbil přístup policie a největší problém jsem měla s policistkou Lisou, ale musím uznat, že i takto nepříjemně popsat postavu je umění  Trochu to zachránil detektiv seržant Marcus, ten mi byl z celého policejního sboru asi nejvíc sympatický, ale tím, že byl nováček, tak toho moc na začátku nezmohl.

Tento román považuji za špičkový psychologický thriller s přesahem. Moc jsem si čtení užila a chtěla bych vyzdvihnout, jak autor do příběhu zakomponoval duševní problémy dnešní doby, deprese a sebevraždy jsou všude kolem nás. A co teprve ten konec? Ten je opravdu excelentní, po dočtení jsem zůstala s otevřenou pusou a ještě teď ho vydýchávám  Moc moc doporučuji všem milovníkům propracovaných krimi, máte se opravdu na co těšit!

10.01.2022 5 z 5

Všechno je krásné Všechno je krásné Eleanor Ray

Nový rok jsem začala moc hezky! Nádherná obálka si mě přitáhla a už nepustila.
Skoro čtyřicátnice AMY je zdá se hodně asociální, do práce však chodí a nikdo s kolegů, by nepoznal, že má Amy nějaký problém.

Její dům se za 11 let samoty proměnil ve vetešnictví, sbírá vše, co ji připomíná milovaného přítele, který jak se domnívá, zmizel před 11 lety s její nejlepší přítelkyní. Amy stále celé ty roky čeká na vysvětlení, těla se nenašla a dodnes o nich nebyla slyšet ani jedna zpráva! Nechce se ji věřit, že by ji jeden nebo druhý takto zradili.

Její smutek se už, ale proměnil v diagnózu… s Amy se již stala patologická sběratelka, křečkuje naprosto všechno a v nesmyslném množství - prázdné lahve od vína, zapalovače, noviny, vázy a kde co. V dvoupatrovém domě již není volné ani místečko, celá zahrada je přeplněná. I přes naléhání sousedů, pracovníků obce není ochotna se ničeho zbavit.

Příběh mi neskutečně sedl, přečetla jsem ho na jeden zátah. Nic jsem od knihy nečekala a moc mile mě překvapila. Tento příběh Vás donutí se zamyslet nad svým životem… Jestli vše co máme, opravdu potřebujeme, a kolik bychom toho měli mít, abychom byli opravdu šťastní…. Láska je opravdu všelék na všechno.

03.01.2022 5 z 5

Staré sídlo Staré sídlo Mary Ellen Taylor

Jako poslední knihu v roce 2021 jsem si nemohla vybrat lépe. Krásná obálka v sobě skrývá pěkné odpočinkové čtení.
Od autorky jsem již četla Dům v zátoce a moc se mi kniha líbila, takže jsem více méně šla na jistotu a tušila jsem, že i tento román mě okouzlí.
Miluji romány, které jsou spojeny se starými domy, které skrývají nějaké tajemství. Moc se mi líbily postavy - silné ženské hrdinky a tady jich máme rovnou pět.
Ani jednou se mi nestalo, že by mě příběh nudil, právě naopak. Autorka si mě dokázala získat a já si užívala čtení každé linky stejně.

Děj je rozdělen do dvou časových linií - minulost (40 léta 20. století) a současnost - postupně odhalujeme tajemství rodin Carterových a McKenziových.
Linka z minulosti má i přesah, lékaři sterilizují ženy bez jejich svolení a myslí si, že dělají prospěšnou věc. Na toto téma jsem již četla více knih a pokaždé mě to zvedne ze židle!
Konec mě velmi dojal a bylo mi smutno, že zde příběh končí...klidně bych si ještě dalších 100 stran přečetla.

Vřele doporučuji všem milovníkům těchto odpočinkových románů.

31.12.2021 5 z 5

Žena, která lovila sama Žena, která lovila sama Magnus Jonsson

Na tuhle bichličku jsem se moc těšila. Nedávno jsem četla druhý díl z této série NENÁVIST - Mrchožrouti, hodně jsem si ještě pamatovala, tak mi nedělalo problém do příběhu vplout. Linn Ståhlovou a lidi kolem ní jsem si velmi oblíbila a byla jsem napnutá, co pro nás Magnus Jonsson tentokráte přichystal. Zatím to vypadá, že se jedná o závěrečný díl této hodně povedené série, ale ještě si to raději ověřím. Myslím, že by sérii slušely další díly.

Příběh jako takový se čte lehce, pomáhají tomu i vedlejší postavy, teta Liin Luisa – šéfka stockholmské kriminálky a neméně důležití kriminalisté Erik Svensson a Rickard Stenlander. Není to ovšem thriller jak je teď známe, děj nesviští kosmickou rychlostí – naopak jde vše pozvolna, ale pořád se tam něco děje, tím pádem jsem byla udržovaná v napětí a kniha mě držela v pozoru.

Příběh je zasazen do Švédska, později se však díky pátrání po dvojtém agentovi přesuneme i do Dánska. Sychravé prostředí naprosto dokonale dokresluje příběh. Linn je známá svým přesvědčením a v minulosti byla i členkou antifašistické skupiny. Okolnosti ji nutí, aby pátrala po vlastní ose, a my máme tu možnost být u toho s ní.

Knih ze severských zemí jsem tento rok moc nečetla, tak jsem moc ráda, že na konci roku jsem si mohla přečíst tuto lahůdku. Když bych měla plynutí děje přirovnat, tak mě napadá série Milénium – ta byla taky taková rozvláčná, ale přitom prostředí a celá zápletka byla tak skvělá, že jsem hltala jednu stránku za druhou. Určitě můžu doporučit všem, kteří mají rádi tento styl krimi detektivek/ thrillerů.

23.12.2021 5 z 5

Ohyb ledovce Ohyb ledovce Arnaldur Indriðason

Islandských krimi jsem dosud moc nečetla. Nemohla jsem sáhnout lépe. Právem je Arnaldur Indriðason považován za krále islandského thrilleru. Jeho strohý styl psaní mi sedl, žádné zbytečné omáčky – autor šel hned k věci a tím si mě získal. Byl mi blízký i překlad – na chvilku mi tykání v knize přišelo „jiné“ ale po pár stránkách jsem si zvykla a přijala to bez problémů.

Hlavní postavou je Konrád – policista v důchodu, který neměl lehké dětství s otcem a moc mu nepomohl ani jeho handickap – levou ruku měl od narození slabou trochu zakrnělou. Ve škole se stával terčem šikany. Nedávno mu zemřela milovaná žena na rakovinu a byl nuceně odejit do důchodu. Konrád se nudí je takový morous, ale má syna, který má dvojčata, občas je hlídá a to ho z poloviny naplňuje. Postupně jak příběh plyne, se nenásilně dozvídáme útržky z Konrádova dětství a už nám to nepřijde divné, proč je, jaký je.

Hlavní příběh začíná tím, že je na ledovci nalezeno tělo, které patří zavražděnému muži. Tento případ Kondrád před třiceti lety vyšetřoval a do dnes mu nedá spát, protože se mu ho nepodařilo nikdy vyšetřit. Na policii má známé a tím, že řídil původní vyšetřování, je do znovu otevřeného případu vtáhnut. Krůček po krůčku Konrád objevuje nové informace, které by měli případ posunout do zdárného konce.

Děj příběhu plyne pozvolna, mohlo by se zdát, že je pomalejší, ale mě si autor získal. V každé volné chvíli jsem obracela stránky a těšila se, až se dozvím něco nového. Moc se mi líbilo, jak to pro nás autor vymyslel. Na konci vše do sebe zapadne a otevřou se vrátka pro další díl… A já už se nemůžu dočkat, až se u nás objeví další případ z Konrádem. Určitě můžu doporučit, všem milovníkům severských kriminálek.

15.12.2021 5 z 5

Byli jsme mladí a stateční Byli jsme mladí a stateční Hazel Gaynor

Román, který je inspirován skutečnými událostmi, tentokrát během druhé světové války, kde válčí Čína a Japonsko. Hlavní příběh se točí kolem britské misionářské školy, která byla otevřená v Číně, a studují zde děti těchto významných misionářů a velvyslanců.

Střídají se zde kapitoly, kde nám své zážitky vypráví Elspeth Kentová – mladá nadějná učitelka, která utekla z Británie a myslela si, že se zde vyrovná z nečekané smrti snoubence. Druhou vypravěčkou je desetiletá žačka a malá skautka Nancy Plummerová (přezdívkou Švestička).

Tyto dvě hrdinky nám na přeskáčku vyprávějí své příběhy.

Místo za rodiči, kde měli slavit Vánoce se hlavní postavy ocitnou ve válce. Japonsko útočí na Pearl Harbor a Británie i Amerika vyhlásí Japonsku válku. Japonsští vojáci přijíždějí a zabírají školu. Doteď měli učitelé i žáci velmi pohodlný pobyt… Čínští sluhové byli odvolání a vše bylo rázem na učitelích.

Nebyla to však poslední rána, kterou si děti i učitelé museli zažít. Zanedlouho na to přišlo oznámení, že se všichni musejí přesunout pěšky do tábora, kde museli čelit hladu, špíně a otřesným životním podmínkám… Po těch všech letech vyčerpání a hrůzách by si člověk řekl, že to učitelé vzdají, ale byli stateční, a až do poslední chvíle se o děti (později už 14 leté puberťáky) pečlivě starali a stali se pro ně rodinou až do osvobození.

Moc se mi líbilo, jak byly všechny postavy realisticky a detailně popsány. Jde velice poznat, že se autorka připravila a velmi důkladně dobu nastudovala. Některé situace byli nervy drásající a pukalo z nich srdce. Příběh se čte pomaleji, ale je tak poutavý, že to ničemu neubírá.

Za mě velmi vynikající čtení, jsem moc ráda, za další nový pohled na 2. světovou válku. Vřele doporučuji!

09.12.2021 5 z 5

Pořád jsem tady Pořád jsem tady McGarvey Black

Po dočtení jsem si řekla: „ hodně dobře to autor vymyslel“ a po nenápadném pátrání kdo je vlastně ten McGarvey Black jsem zjistila, že se jedná, vlastně o autorku  Ráda smeknu klobouk, protože mě pěkně převezla a na to, že tohle je autorčina prvotina, tak je to opravdu skvělé.

Na krásné vymazlené obálce (ale to už jsme si u Katta zvykli) je napsáno psychologický román a opravdu tady jde o vynikající psychologické drama a jako bonus - detektivní zápletka.

Jedná se o velmi neobvyklé téma. Hlavní hrdinka Quinn nám sama na začátku oznámí, že je mrtvá, ale neví proč! My se stáváme diváky jejího příběhu - především z jejího pohledu, ale jsou zde také pohledy manžela, sestry, dětí a rodičů…
Její duše si neodpočine ani po smrti, sleduje svou rodinu a přátele. Stále přemýšlí, proč musela zemřít, komu by to prospělo? Nejde ji do hlavy, když byla celý život oblíbená, kdo by měl motiv? Nebo se stala jen náhoda?

Její nejstarší sestra se s její smrtí nemůže smířit a pokouší se i sama na vlastní pěst pátrat, aby mohla policii přinést nějaké nové detaily. Celá Quinnina rodina neměla moc ráda jejího manžela Aleca, ale tím, že Quinn vypadala šťastná, narodily se ji dvě úžasné děti – smířili se s tím a do manželství ji nemluvili.

Zrovna se s Alecem rozvádějí, byl důvod vraždy - placení alimentů a důchodu do konce života? Alec se jeví jako sobecký arogantní, panovačný a manipulativní, ale to z něho vraha přece nedělá? Objeví se zde i problematika domácího násilí, ale ta je řešena velmi citlivě a soucitně. Moc se mi líbilo, jak se do případu pustila policie, ze začátku to trochu drhlo, ale postupem let se na případ nezapomnělo a vyšetřovatelé, i když už nesmírně unavení, tak se nevzdali…

Příběh je opravdu chytlavý, velice zamotaný a máme tu i dost postav, ale tím, že jsou tak realisticky popsány neměla jsem s tím žádný problém, hezky jsem se v nich i v ději orientovala. Napomáhaly tomu i krátké kapitoly, které vtáhly a nutily číst dál a dál, až do poslední stránky.

02.12.2021 5 z 5

Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

Jsem moc ráda, že se mi podařilo číst obě autorčiny knihy, takhle pěkně za sebou.

Mám teď období, kdy jsem přišla na chuť těmto románům. Miluji příběhy, které se odehrávají napříč generacemi. Dokonce jim dávám i přednost před mými oblíbenými thrillery. Tajemství je již třetí kniha, kterou jsem od Kathryn četla. Klíč i Dopis se mi líbily hodně moc, ale Tajemství má ještě něco malinko navíc –originální, velmi milé a dojemné čtení, které opět pohladilo mou duši. Autorka má dar, umí si připoutat čtenáře, rychle jsem se s postavami sžila a celou dobu jsem je považovala za své přátele.

Příběh je opravdu velmi poutavý, umocňuje to i to, že je vyprávěný ve dvou časových liniích – paralelně minulosti - sedmdesátá léta, kdy zjistíte rodinnou historii versus současnost, kde máme mladé zoufalé rodiče Beth a Michael - jejich syn Jake umírá na selhání ledvin a ani jeden z nich nejsou vhodnými dárci a nemají už žádnou blízkou rodinu. Bethina matka nedávno zemřela, a svého otce nikdy nepoznala, měl zemřít dříve, než se narodila…

I když se může zdát, že je zde hodně postav, každá je tak charakteristická, že není možné si je nezapamatovat nebo neoblíbit. Příběh jde do hloubky, opravdu neklouže jen po povrchu, vše je moc hezky popsáno. Klidně mohla být kniha o 200 stran delší – těžce se mi loučilo.

Od začátku až do konce jsem byla spokojená. Pokud váháte s přečtením, tak bych se toho vůbec nebála a šla směle do toho. Všechny autorčiny knihy jsou vhodné i jako dárek, třeba teď k vánocům…. Určitě doporučuji všem čtenářkám, pro muže to asi nebude .

29.11.2021 5 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Já jsem prostě zarytý fanoušek Roberta Bryndzy, a cokoliv napíše, mě chytne od první stránky a vše mu bezmezně hltám – jeho styl psaní mi neskutečně sedí a čte se mi krásně. Robert přesně ví, v čem má své kouzlo a neváhá ho využít v každé své knize.
Třetí díl ze série s Kate Marshall jsem si nemohla nechat ujít a hned, jak mi kniha přišla, jsem ji začala číst, a nelituji! Oblíbila jsem si jak Kate, tak i jejího partnera Tristana, se kterým si otevřela soukromou detektivní agenturu, a na půl spolu vedou i kemp karavanů a půjčovnu sportovního vybavení, který Kate zdědila po své kamarádce Myře. Moc se mi líbí i to, že se její vztah k synovi zlepšil a vycházejí spolu teď moc hezky – velmi jsem to Kate přála.

A je to tady: První velký případ je na spadnutí…
Kate a Tristan jsou požádáni matkou oběti, aby prošetřili 12 let starý případ pohřešované novinářky Joanne. Jediné co matka chce, aby mohla Joanne důstojně pohřbít. Nebudou to mít vůbec lehké, protože neexistují žádné stopy ani podezřelí, policie tento případ uzavřela jako nevyřešený.
V tomto díle i trochu víc nahlédneme pod pokličku gay komunity… na to nejsme u Robertových knih zvyklí, ale vůbec mi to nevadilo, naopak přišlo mi to jako super zpestření.

Kniha nepostrádá napětí ani překvapivý konec! Co víc si přát? Já bych si moc přála, aby Kate a Tristan brzo dostali další práci a my měli co číst …. Moc se těším na další díly a je mi jedno, zda to bude ten s Erikou nebo s Kate… Obě série Miluji!

24.11.2021 5 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Moc milé čtení.. V Katce jsem se i trochu viděla - knihu v ruce mám stále i já ;-)

22.11.2021 4 z 5

Co když se utopíme Co když se utopíme Sarah Sprinz

Kniha, která Vás rozpláče, předá Vám emoce, si zaslouží plný počet hvězd! Je to moje premiéra s německými autorkami. Už dlouho sleduji bookstagram, kde se to jimi jen hemží a mají vesměs samé kladné ohlasy. Tento žánr považuji za oddechový a tento příběh mě mile překvapil. S knihou jsem strávila pár dní a bylo mi s ní moc dobře a dostala jsem i jako přidanou hodnotu něco na víc…a za to si autorky moc vážím… Sarah píše, krásně čtivě – do příběhu jsem se ponořila ani nevím jak, byla jsem pohlcena dějem, s hlavními hrdiny jsem vše prožívala, a moc jsem jim fandila. Vedlejší postavy byly taky skvělé…Mě byli sympatičtí všichni, ke všem jsem si vytvořila vztah a zajímalo mě, jak se se vším poperou…Vysokoškolské prostředí mě bavilo a moc moc se těším na pokračování…

Tohle pro mě to byla jedna z těch knih, kdy jsem si říkala - ještě kousek, ještě jednu kapitolu a jdu spát... Nooo, nedalo mi to a musela jsem ji dočíst….

Nechtěla jsem, ale musím komentovat obálku – je opravdu přenádherná a velmi fotogenická  Já se přiznám, že jsem si knihu vybrala právě proto, že mě obálka velmi oslovila. A udělala jsem moc dobře, že jsem si knihu přečetla, protože je výborná i uvnitř! Sama sobě jsem si slíbila, že se tomuto žánru nebudu vyhýbat a v blízké době si určitě ještě nějakou další přečtu. Kandidátů už mám teď hodně ;-)

22.11.2021 5 z 5

Mexická gotika Mexická gotika Silvia Moreno-Garcia

Dávám 3 hvězdy.

To koukáte, co? Ani já jsem tomu vůbec nemohla uvěřit, ale tak nějak jsem čekala asi něco jiného! Do teď jsem třeba nepochopila ani proč se ta kniha jmenuje Mexická gotika, když tam z Mexica nebylo vůbec nic! Kdyby mi v anotaci nenapsali, že se děj odehrává ve starém domě High Place na mexickém venkově, tak vůbec nemám páru, kde se děj odehrává ani jednou to tam snad nebylo zmíněno. Nebo jsem to prostě nějak špatně pochopila… nevím …

Já když jsem viděla tuto knihu tak mě hned dostala ta přenádherná obálka – věděla jsem, že si ji chci prostě přečíst! I když to není vůbec můj žánr – chtěla jsem vystoupit z komfortní zóny a zkusit nějaký pořádný HOROR! Ještě než jsem ji začala číst, tak jsem někde našla, že tato kniha vyhrála cenu Goodreads Choice Awards, a dokonce porazila krále autorů Kinga - It Bleeds! Kinga sice taky nečtu, protože se bojím, ale to už jsem si říkala, že to bude pecka teda!

Začátek jsem hltala – byla jsem úplně maximálně nadšená.

No mé nadšení opadlo, hned cca po 100 stranách, kdy jsem se do příběhu nemohla začíst – normálně to s knihami mívám tak, že jsem přímo tam s nimi – koukám přímo na hlavní postavy a sleduji co se děje – tady jsem to vůbec neměla! Což mě docela mrzí, protože potom dál v ději, kdy to začalo být nechutné – nechutně nechutné, tak jsem si ani to nechutné moc neužila 

Já se nepotřebuji bát, třeba knihy od Darcy Coates úplně zbožňuji. Vím, že tam je taky uvedena kategorie horor – ale horor to není – nebo možná jo, ale pro mladší čtenáře než jsem já!

Posledních 30 stran už jsem pak slupla jak malinu – ale ten konec?
Jsem moc moc ráda, že jsem knihu četla ve štafetě, nebýt lístečků a popisků v knize asi bych ji na té cca 100 straně vzdala!

18.11.2021 3 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

Psychothriller s nečekaným zvratem, který vás přesvědčí o tom, že nic nemusí být takové, jak se na první pohled může zdát…. S tímto nejde než souhlasit!

I když je to kniha „vánoční“ raději jsem si ji přečetla v listopadu  Myslím, že mám načteno hodně thrillerů nebo psychothrillerů, ale vánoční thriller jsem teda dodnes ještě nečetla a myslím, že nás bude víc…. Já už mám teda splněno a jsem moc nadšená, četlo se to jedna báseň. Žádná hluchá místa jsem nezaznamenala.

Kniha je rozdělena do dvou částí.

Příběh naší hlavní hrdinky Jessici začíná, když jde ještě na poslední chvíli 24. prosince nakoupit poslední dárky do obchodního centra. Po úspěšných nákupech se staví za odměnu do kavárny, kde si dá výbornou kávu. Jelikož je kavárna plná, požádá ji cizí muž, zda si k ní může přisednout.
Dle slov své rodiny, přítele a spolupracovníků je jiná - divná! Nestojí o pozornost lidí, s nikým se moc nestýká a není vůbec společenská.
Je naprosto nereálné, vůbec nic tomu nenasvědčuje, že takový člověk jako je Jessica se ocitne v nebezpečí života… Bude ji toto jedno kafe v kavárně s neznámým mužem osudové?

Druhou, né méně hlavní hrdinkou je policistka Kim, která vyšetřuje zmizení Jessicy, musí řešit i své vlastní problémy. Je velmi ambiciózní a moc touží po povýšení a velmi doufá, že když se jí podaří vyřešit tento případ, bude povýšena. Pokud se tak stane, je téměř jisté, že ztratí to, co zbylo z jejího rodinného života. Její manžel ani její blízká rodina nechápou, jak může dávat přednost práci před dětmi a rodinným životem… „Žena se má vzdát svých cílů, měla by si najít jinou práci a starat se o děti“. Co si Kim vybere? Kariéru nebo rodinu?

Od autorky jsem četla již jednu knihu a to: Dítě L a ta se mi také moc líbila, takže jsem věděla, že její styl mi bude sedět. A nemýlila jsem se, kniha je vážně skvělá! Tammy Cohen má velký dar udržet čtenáře v napětí a nedovolit mu knihu odložit dokud ji nedočte. A nesmím se zapomenout zmínit o konci knihy – ten byl fenomenální, zůstala jsem s otevřenou pusou ;-)

18.11.2021 5 z 5

Třetí polovička Třetí polovička Carola Lovering

Tak tohle byla jízda! Skvěle namíchaný koktejl, přesně tak jak ho mám ráda. Nic mu nechybělo ani nic nepřebývalo….
Když jsem si knihu brala do rukou, tak strašně jsem byla zaslepena přenádhernou obálkou, že jsem si tak trochu víc vsugerovala, že tento příběh bude více romantický, ona ta obálka k tomu opravdu svádí, ale NEVĚŘTE JI ! :-)

Příběh je rozdělen na dvě části a je vyprávěn třemi osobami (Heather, Burke a Skye). V první části se hlavně podíváme do minulosti hlavních hrdinů a pak se vezeme dál do současnosti….
Něco tak napínavého a propracovaného jsem dlouho nečetla, do ¾ knihy jsem si nebyla jistá vůbec ničím ani nikým. Mé sympatie přeskakovaly z jednoho na druhého, nevěděla jsem, komu věřit můžu a kdo si s námi jen hraje… a nebo si to vše jen namlouvám a mám příliš bujnou fantazii :-)

První polovinu knihy jsem přečetla snad na jeden zátah, s tou druhou už to bylo takové, že jsem měla oči otevřené a čekala jsem, kde na mě vykoukne nějaké překvapení a pořád jsem byla ve střehu… Neměla jsem žádného oblíbence a ani jsem nikomu nefandila, celou knihu se mé sympatie přelévaly z jedné strany na druhou. Tohle čtení bych opravdu přirovnala k jízdě na horské dráze a to do slova!

Autorka si mě získala, píše opravdu krásně, čtivě - v knize nenajdete ani jedno hluché místo. Já jsem si čtení moc užila a mohu všem čtenářkám jen a jen doporučit!

10.11.2021 5 z 5

Matčin hrob Matčin hrob Lisa Regan

Tento titul u mě aspiruje na DETEKTIVKU/ THRILLER roku! Já mám úplně husí kůži „zimomriavky“ jak by řekli naši sousedé  Tohle je opravdu parádní série! A díl od dílu lepší! Tento třetí neměl chybu! Podle mě zatím nejlepší díl!

Moc jsem se těšila, že se konečně dozvíme i něco víc z minulosti naši Josie. Autorka to vymyslela šalamounsky a do minulosti se dostáváme pomocí samostatných flashback kapitol, kde se dozvíme něco víc o dětství náčelnice a o vztahu s její matkou…Tyto kapitoly byly někdy kruté a nečetly se mi moc dobře, ale zároveň byly tak dokonale popsány, že se nedalo od čtení odtrhnout. Jelikož už ze zahraničí vím, že autorka napsala už dalších 10 dílů, tak teď chápu, proč si nás čtenáře, takhle po dílcích připravuje a postavu a celkový vývoj Josie nevybalí najednou.

Celá tato série je parádní, krátké úderné kapitoly mě nenechaly spočnout  Opět se ke mně dostavilo moje známé: Ještě jednu kapitolu, ještě jednu kapitolu…  Ke knize je potřeba přistupovat s nadhledem a neřešit, zda je to co se v příběhu stane možné, jde mi hlavně o náčelnici, je to taková WW - Wonder Woman – té je už od začátku série naloženo tolik, že normální smrtelník by skončil svou kariéru v prvním díle  prostě to chce vzít tak jak to pro nás Lisa Regan napsala a neřešit malichernosti. Tím vznikne velký prostor si příběh do sytosti užít. To já jsem si ho užila maximálně a už teď se nemohu dočkat dalšího dílu. Věřím, že tahle celá série bude skvělá i jako vánoční dárek – milovníky detektivek na 100% zaujme, né jen svými krásnými obálkami, ale i příběhy, které se skrývají uvnitř! Ještě jsem na sérii neslyšela negativní hodnocení, tak to asi o něčem vypovídá! Doporučuji všemi 10!

08.11.2021 5 z 5

Dům v zátoce Dům v zátoce Mary Ellen Taylor

Do rukou se mi dostala kniha s přenádhernou obálkou, opravdu krásně „fotogenická“.

Poslední dobou vyhledávám romány, které jsou zahaleny nějakým rodinným tajemstvím, a tento splňoval všechny mé očekávání na víkendové čtení. Moc mile mě překvapilo, že jsem do příběhu vplula hned od prvních stran a nemusela jsem se rozehřívat, jak to bývá u jiných knih, kdy se do děje dostanete třeba až po 50 stránkách. Tady jsem byla do příběhu vtáhnuta hned po první stránce a vypuštěna až na konci. Kniha se četla opravdu krásně, všichni víme, jak tyto romány většinou dopadnou, ale stejně je chceme číst a odpočinout si od starostí všedního života.

Deka, svíčka, čaj a kniha…takhle jsem to měla při čtení já, nakonec jsem si čtení protáhla až do pozdních nočních hodin, tak moc se mi to líbilo…

Něco málo k ději:
Lucy je mladá servírka, která neměla na růžích ustláno, na vysokou nechodila, i když moc chtěla, protože neměli peníze, a když už peníze byly, tak se použily na něco jiného… Žila jen s maminkou Beth, otce nikdy nepoznala, matka ji ho celý život tajila. Maminka onemocní rakovinou a chce mít dceru, než zemře u sebe… Maminka umírá a před Lucy se otvírá nový životní příběh v novém místě plném tajemství…

Sbalí sebe a pejska, který jí zbyl po mamince a pouští se na dlouhou 15-ti hodinovou cestu přes celé státy. Dorazí k vilce v zátoce, která ji je představena jako dědictví, ale má to pár podmínek. Lucy se ničeho nebojí a jde do všeho po hlavě...

Lucy však netuší o minulosti své matky vůbec nic, co ji přimělo opustit své rodné město ještě jako studentka a nikdy se nevrátit? Má plno otázek, ale žádné odpovědi.. Štěstí ji však přeje a narazí na videonahrávky z konce 80. let, na nichž její tehdy dospívající matka vedla rozhovor s bývalou paní domu Catherine Buchananovou kvůli školnímu projektu, a Lucy si brzy uvědomí, že je to domov plný tajemství minulosti a chce se o něm dozvědět co nejvíce…

V příběhu se střídá Lucy v současnosti, její matka Beth v 80. letech a Claire pracující pro bohatou rodinu Buchananových na počátku 20. století. Každá z těchto postav je důležitá pro celý děj a všechny si zamilujete.
Ano, tušíte správně… to by nebyl ten správný román, kdyby zde nebyl i „princ na bílém koni“ Krásné oddechové čtení.

08.11.2021 5 z 5

Zrádné mlhy Zrádné mlhy Katherine Arden

Příběh na Halloween jak dělaný. Všechny knihy od autorky jsou skvělé, a ani tato není výjimkou. Hlavní hrdinka školačka Olivie je moc sympatická knihomolka a společně s jejími spolužáky zažijeme hororové dobrodružství se strašáky. Moc jsem si čtení užila.

01.11.2021 4 z 5