nai.ivka
![Žiješ iba dvakrát Žiješ iba dvakrát](https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72156/zijes-iba-dvakrat-2B5-72156.jpg?v=1554729810)
Doufám je detektivní linka vymyšlená, je to dost děsivé. Vedlejší linka mi vehnala slzy do očí, nechtěla bych to zažít. Tentokrát si na své přijde i akvarista, nejsem ale nevadilo mi to, trochu to odlehčilo těžké téma.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Továrna na Absolutno Továrna na Absolutno](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515/tovarna-na-absolutno-03m-515.jpg?v=1637020618)
Úžasný jazyk a nadčasovost. Čapek byl jednoduše geniální.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strach Strach](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223435/strach-sJR-223435.jpg?v=1564824170)
Nečtěte v zimě, v noci, pokud se bojíte tmy, černých oken, podzemních prostor. Pomalu se to nabaluje až do překvapivého konce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bylo nás pět Bylo nás pět](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35558/bylo-nas-pet-U1j-35558.png?v=1630354817)
Knížka jako pohlazení, archaický jazyk. Ale nevím jestli by to četli dnešní školáci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521623/cyklus-vlkodlaka-653226bfec78a.jpg?v=1697785536)
Moc se mi tahle jednohubka líbila, koupím ji jako dárek pro puberťačku. Je tak akorát, není to moc stránek a je i příjemně strašidelná. No a pokud si ji s kamarádkami bude číst při úplňku ... U Kinga kdekdo hledá ten horor, ale v tom to není. Horory mám za céčkové lekačky, strašně nudné věci, u filmů jsem se smála, protože to jsou takové hovadiny. U Kinga záleží na tom kdy to čtete, čeho se vy obáváte a v jakém jste momentálně rozpoložení. Píše někdy hnusně a drsně, ale horor? Kinga mám ráda i za to, že mě naučil číst povídky a ty jeho bichle mě ještě nikdy neunudily.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Donbas: Svadobný apartmán v hoteli Vojna Donbas: Svadobný apartmán v hoteli Vojna](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407997/donbas-svadobny-apartman-v-hoteli-v-tOF-407997.png?v=1646342463)
Nevšimla jsem si, že by autor nadržoval jedné nebo druhé straně. Hodně tou knihou vysvětluje. Říkám si, že nejhorší je, že dvě skupiny obyvatelstva tak dlouho spolu nemluvily a tak dlouho snily protichůdné sny, až třetímu stačilo hodit sirku a bylo to. Proč mi dění na Ukrajině připomíná situaci u nás před druhou světovou?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13570/utekl-jsem-z-osvetimi-65bfdf3830ae2.png?v=1707073337)
O téma jsem se zajímala dřív, díky tomu to pro mě nebyla taková hrůza. I tak mě to zasáhlo podobně jako když jsem prvně viděla film natočený z vyhlazovacích táborů. Způsobil to příběh, do kterého jsem se začetla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Povídky malostranské Povídky malostranské](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97/povidky-malostranske-zvP-97.png?v=1668685235)
Některé povídky jsem četla na gymplu a pak v průběhu času, tentokrát jsem ji dočetla. Nejvíc se mi líbil Týden v tichém domě, protože jsem ho poprvé viděla u babičky a dědy. Ráda se na něj podívám vždy, když tento starý film dávají v tv.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Konečne normálna vražda Konečne normálna vražda](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525885/konecne-normalna-vrazda-654b8260aa8be.jpg?v=1699447392)
Prý povinná lgbt agenda ... prdlajz. Autor už tam dal pomalu všechno, tak kdyby tam nedal nějakého homosexuála, bylo by to divný. A tady to byl takový slušný páreček a ještě jen chvilku. Kupuju audioknihy v původním znění, protože se mi to moc líbí poslouchat a oživuju si tím i slovenštinu. Těším se na další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skleněný pokoj Skleněný pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25479/skleneny-pokoj-1s7-25479.png?v=1654008804)
Zaujala mě anotace a tak jsem si koupila e-knihu. Jenže pak jsem četla něco ne moc lichotivého o filmu. Také o tom, že ani kniha se rodině nelíbí a že je to fikce. Litovala jsem peněz, ale co už, nebude to poslední kniha, kdy sáhnu vedle. Hodila se mi do letošní výzvy a číst se dá, i když po osudech skutečné rodiny se budu muset rozhlídnout někde jinde.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Krvavé jahody Krvavé jahody](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/4822/krvave-jahody-dEQ-4822.jpg?v=1578992248)
Dávám jen jednu hvězdu. Kdyby se to necpalo dětem na přednášce a nebylo to jako povinná četba, dala bych lepší hodnocení. To potkalo moji dceru v jejích čtrnácti letech a já jí tu knihu vypůjčila, aniž bych ji předem četla, čehož lituju. Scény sexuálního násilí jsem si opravdu nepřála, aby, ještě dítě, četlo. Paní učitelka považovala moderní knihu o sexualitě sepsanou pro děti za nevhodnou a potom tohle ... Nechtělo se mi, po zjištění, že kniha není skutečným příběhem, už pátrat po druhé části zážitků po návratu domů. Co kdyby to bylo taky vybájené ...
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44701/tajuplny-ostrov-Efw-44701.jpg?v=1657908178)
Škoda, že jsem tuto knihu nečetla jako dítě nebo dospívající, byla bych jí úplně unešená. Ale ačkoli mám ráda popisy, tak tady už toho na mě bylo moc, přeskakovala jsem. Myslím, že moje děti už by to nebyly ochotné číst. Dávám tři hvězdičky, i když si to kniha asi nezaslouží.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324683/modlitba-za-cernobyl-kronika-budouc-jjj-324683.jpg?v=1481879393)
Knížka se nedá číst na jeden zátah. Jak se v ní píše - Nebojím se Boha, bojím se člověka. - Příběhy lidí z Černobylské oblasti její běloruské části, ale tam nežili jen Bělorusové, ale i běženci z jiných částí bývalého SSSR a ti také vzpomínají i na svoje útěky...
Jsou v tom i vtipy, člověk by se smál, kdyby to nebylo tak smutné.
"Po Černobylu se dá jíst všechno, ale vlastní hovno chránit v olovu."
EDIT - zkusila jsem audioknihu, ta je příliš. Chlap to vypráví, to je dost emocionální. Ženský hlas je příliš, herečka se do toho tak položila, že je to až nepříjemné, křičí skoro pláče ... Dokonce jsem tam objevila dětské hlasy. Jede to podle stejného mustru jako dospělé hlasy ... k nesnesení. I číst je to těžké a tohle je na mě moc.
Jestli si chce někdo přiblížit mentalitu většiny obyvatel zvlášť těch 50+, poměry, zrůdnost mašinérie moci jednoho člověka, proč je Rusko zakleté, z čeho se chtějí vymanit Bělorusové, z čeho snad se dostali/dostávají Ukrajinci, dostaly pobaltské země, proč se návratu do nečasu brání, no tak tohle je hodně hluboká sonda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žert Žert](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49539/zert-fLS-49539.jpeg?v=1605215143)
Osice díky za ten komentář, neuměla bych to tak napsat. Tahle knížka stojí za přečtení, i když je poměrně dost dlouhá a obávám se, že mi ji děti hodí na hlavu, že nebudou mít tolik trpělivosti a zvědavosti na pocity a myšlenky autora.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Později Později](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475758/pozdeji-mlu-475758.jpg?v=1631882577)
Parádní novela a je v ní i něco co jsem u něj zatím nečetla, myslím. Na Kinga je to krátké jen zdánlivě, on umí i povídky a novely a vždycky je to paráda. Neodvážila jsem se to číst přes noc, dokážu se u Kinga i nepříjemně bát. Škoda, že někdo jako Jamie není. Napadlo mě při čtení, že by mohl chytnout pod krkem G.R.R.Martina a donutit ho dovyprávět Ságu Píseň ledu a ohně, kdyby to nestihl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Červený kapitán Červený kapitán](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283184/cerveny-kapitan-kHo-283184.jpeg?v=1454758459)
Pěkný příběh, tento asi nebude z šuplíku detektiva oddělení vražd, ale třeba i může být. Minimálně v tom, že staré struktury jsou tu pořád a hrají si svoje hry.
Objevila jsem slovo, které neznám.
Flochnúť
1. (na koho, na čo i bezpredm.) ukradomky, bokom al. škaredo, zamračene pozrieť
2. (komu i bezpredm.) nevrlo odvravieť, odvrknúť
Líbí se mi, že se v autorových detektivkách objevuje také nedávná historie, narážky na politiky, kauzy a doufám, že se něco dozvím i o dění na Slovensku po našem rozdělení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22418/byl-jsem-mengeleho-asistentem-XIG-22418.jpg?v=1561368008)
Obávala jsem se téhle knížky a chodila kolem ní. Nakonec to, díky tomu, že autor byl patolog, a nevyžíval se v naturalistických popisech, nebyla až taková hrůza. Tehdy mohli ještě lidé být nevědomí, co my dnes, jak bojovat proti podobné mašinérii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Faja Faja](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342817/faja-mmt-342817.jpeg?v=1586359961)
Pět, ačkoli se Ilan dokáže vysekat snad ze všeho a nebo někdo zasáhne v poslední chvíli.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Spad Spad](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296894/spad-h4c-296894.jpg?v=1541761614)
Druhý můj pokus číst Kotletu a konečně. Spad mě drapnul a nepustil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pach krve Pach krve](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393012/pach-krve-DQ2-393012.jpg?v=1540817927)
Nejspíš poslední díl série, je to pěkně uzavřené. Těším se na další série a doufám, že pan Niedl ještě nějakou tu rytířskou napíše.