natalie0570
![Saturnin Saturnin](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473066/saturnin-IrE-473066.png?v=1621491447)
Saturnin je jedna z mých oblíbených českých knih, která je hezky napsána a má zajímavý a vtipný příběh.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O myších a lidech O myších a lidech](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1962/o-mysich-a-lidech-lOl-1962.png?v=1626085340)
Mě se kniha četla rychle, líbilo se mi prostředí i postavy, které se v knize objevily. Nejvíce mě zaujal stařec Candy se svým psem. Také jsem hodně obdivovala George za jeho trpělivost a krásný sen.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cizinka Cizinka](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37101/cizinka-lPC-37101.jpg?v=1591288088)
Tato kniha, stejně jako celá série Cizinka je naprosto pohlcující. Dokonalé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trhlina Trhlina](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306166/trhlina-s0C-306166.jpg?v=1470055359)
První investigativní kniha, kterou jsem četla. Na první pohled jsem si říkala, že 350 stran je až až na takou knihu. Ale po dostání se přes pasáž o pozadí Igora a Mii a trezoru, jsem byla mile překvapená a druhá polovina se mi četla jako báseň. Chtěla jsem víc a víc, všechno do sebe zapadalo a i já jsem pochybovala o všem, čemu jsem věřila. Kniha je opravdu skvělá, velmi doporučuju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303983/harry-potter-a-proklete-dite-y3o-303983.jpg?v=1470644454)
Kniha se mi líbila, a když se odsunu z porovnávání se této knihy s původní Potterovské série, tak je to literatura adekvátní. Je to oddechové, nostalgické čtení, kdy jsme mohli znovu nahlédnout do kouzelnického světa, vidět osudy našich známých hrdinů a potkat další zajímavé postavy.
Líbila se mi tedy nejvíce postava Dracova syna, který byl velmi sympatický, na druhou stranu Albus, Harryho syn, i přes jeho zásek nad faktem, že byl syn vyvoleného, byl někdy opravdu na liskanec. Jinak za mě teda hezké počteníčko na večer.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pygmalión Pygmalión](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2307/pygmalion-2307.jpg?v=1263935952)
(SPOILER) drama, které ukazuje stinnou stránku společnosti, zesměšňuje ji, přesto kritizuje i tu ''smetánku''. Líza mi padla do oka, chytrá a nedoceněná dívka s perfektním sluchem, která vpadla do spáru Henrymu Higginsovi, arogantnímu starému mládenci, který si potřebuje všude dokázat, jaký je fonetik. Pěkný příběh, líbilo se mi i originální zakončení, že i když se mohly nějaký ty Henryho city k Líze poznat, stejně tak jako od Freddyho, nebyla kniha zakončena ohraným- a žili spolu šťastně až navěky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Carrie Carrie](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486982/carrie-NxT-486982.jpg?v=1646131764)
Je to krátká kniha s mnoha postavami a žádným vývojem. Určitě zajímavý koncept, ale na tento příběh málo stran. Jinak příjemné čtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tracyho tygr Tracyho tygr](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77035/tracyho-tygr-fCt-77035.jpg?v=1515434715)
Je to čtivá a zvláštní kniha s mnoha metaforami. Odůvodnění Tracyho tygra mě ale mrzel.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kulička Kulička](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76101/kulicka-TcE-76101.jpg?v=1615495518)
Velmi krátká novelka, která nenabídla širší charakteristiku a historii postav, ale zato přinesla zajímavý příběh. Jako hlavní postava se zde ukázala netradiční charakter prostitutky, která byla dobrotivá a ztrápená svým osudem, na druhou velmi nedoceněná a ostatními velmi těžce souzená. Hezký svižný příběh a krásné melancholické zakončení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mluv Mluv](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393278/mluv-njf-393278.png?v=1541086646)
Nejprve je člověk v dlouhé nevědomosti, ale později do sebe příběh zapadne a vysvětlí se jak Melindino chování i celý název knihy. Byla jsem mile překvapena.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Směšné lásky Směšné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404/smesne-lasky-gkX-404.jpg?v=1491846143)
Některé povídky hezky a zajímavě pojaty, například autostop byl výborný kousek, stejně tak i zlaté jablko věčné touhy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)