nela3812 komentáře u knih
Očekávala jsem romantickou komedii, ale humor mi v knize opravdu velmi chyběl. Zasmála jsem se u minima pasáží a většina narážek mi přišla spíše nemístná než vtipná. V tomto ohledu jsem zklamaná.
Další minus (a o dost větší než mnou postrádaný humor) je začátek knihy. Autorka má potřebu nás na prvních 80 stranách seznámit úplně se vším na co v budoucnu můžeme narazit. Minulost Clem, současnost Clem, partnery, práci, přátele, rodinuproste všechno! Nerozumím tomu, proč to autorka nepropletla s dějem a informace nám naservírovala postupně. Takto je hned zpočátku silně nahuštěny text plný často zbytečných informaci, který dost možná odradí mnoho čtenářů.
Musím však vyzdvihnout lehkou detektivní zápletku, která jinak stereotypní příběh ozvláštnila. Zápletka s dvojčetem si mi líbila, ale musíme to brát s trochou nadhledu. Protože taková krádež identity je snad až absurdní.
Hlavni hrdinka je originální, správně praštěná, se smůlou lepicí se na paty. Místy trochu hloupá a zbytečně akční. Má zajímavý koníček, který dodal příběhu úplně jiný směr. Ale její mazlíček je tam z mého pohledu trochu navíc, defacto ho s sebou všude jen vleče a hraje tam pramalou roli. Chápu ze má autorka rada pejsky, ale zde ho měla vynechat nebo mnohem více zapojit.
Celkově je pro mě kniha průměr, ale své čtenáře si jiste najde. Hodnotim 3/5
Za výtisk dekuji @cosmopolis v rámci spolupráce
Jsem velmi ráda, že opět vychází tyto svazky a upřímně doufám, že nakladatelství nezůstane u druhého, ale vydá také všechny ostatní! Doma mám opravdu velkou sbírku časopisu, které mi v dětství kupovala mamka a ještě větší sbírku dárku, které k tomu často patřili. Milovala jsem i seriál, samostatné knihy a neuniklo mi žádné speciální vydání. Právě proto je toto, stejně jako pro mnoho dalších čtenářů, krásný návrat do dětských let.
Nakladatelství si se zpracováním dalo záležet. Doplnilo několik odkazů na předchozí díly, korekce je až na jednu jedinou chybu v celém svazku výborná, kvalita dechberoucí a barvy jakbysmet.
Doufám, ze si tato parta nejde fanoušky i u dalších generaci!
Nebudu vám lhát. Prvních 100 stran jsem četla postupně asi 2 týdny. Prostě velký špatný oproti prvním 2 dílům, už jsem myslela, že to vzdám. Děj se točil v kruhu a Alexovi myšlenky začínaly být po nějaké době stereotypní. Po té se to však rozjelo přesně v autorově stylu. Nechybělo napětí, zvraty a trochu toho suchého, sarkastickeho humoru.
Autor nám také poodhalil temnou stránku našeho hlavního hrdiny. A i když přišla drobná lítost, zároveň jsem si říkala "jen do toho a pryč se stereotypem". Člověk prostě nemůže být jen dobrý, jinak ho svět semele. A o tomto vězení to platí dvojnásob.
Místy jsem měla potíže s popisy nových "postav" a míst. Hned při prvním pospisu se všechno zdálo 3x větší, než jak tomu bylo později. Nevím jak to lépe popsat, ale bylo to jako dělat z komara velblouda...
I přes začátek, kterým jsem se prokousavala celkem dlouho (všimla jsem si, že stejný problém mělo více čtenářů), jsem si konec knihy užila. Už teď se těším na nové prostředí a zápletky. Pokud se nepletu, čekají nás ještě 2 knihy a já jsem zvědavá, co si pro nás autor přichystal.
Hodnocení dávám tentokrát trochu nižší než předchozím dílům, ale pokračování si ujít nenechám!
3,75/5
V posledním díle se opět vracíme do mého oblíbeného prostředí. Opět máme možnost nahlédnout na zločin z té “dobré” strany, což je stále velmi osvěžující. Poslední pár tento série nám přináší zpět tolik chybějící nebezpečí a erotické napětí, kterého bylo v předchozím dílu pomalu. Nechybí ani originální humor plný sarkamusmu i hloupých narážek, který nemusí sednout každému, ale v tomto příběhu byl naprosto tom a skvěle dokresluje atmosféru.
Tento díl vnímám jak skvěle zakončení série a troufám si říct, ze série si po celou dobu udržela nastavenou laťku a končí v tom nejlepším. A tak je to dobře.
Tato knížka je nekustečně čtivá a jen těžko se odkládá. Máme tu svým způsobem zajímavé a tajemné prostředí prestižní školy, a s tím spojenou zajímavou zápletku...ALE!
Kde jsou nějaká šokující odhalení a nějaký napínavý závěr, kde se dozvíme něco, co nás naláká k dalšímu dílu? Mám víc otázek, než odpovědí a upřímně mi tam chybí nějaký epický konec u kterého bych si (s prominutím) řekla "no tyvole, to jsem fakt nečekala". ️
Musím ale vyzdvihnout charakterově rozdílné hlavní postavy, které dělají příběh zajímavější. Z počátku nenávistné prostředí se změnilo v přátelské a vyklubala se z toho super dvojka, kterou stmelila naprostá klasika. (Kdo četl, bude vědět). Postavy mě skutečně baví a v dalším díle se na ně opět těším.
Hodnotím nakonec 3,75/5⭐️, a ráda bych si přečetla další díl, protože mě vážně zajímá kdo to udělal. Mám pár náhodných tipů, spíš na základě zkušeností než indicií (kvuli tomu i to nižší hodnocení), takže jsem na to opravdu hodně zvědavá
Za knihu děkuji @cosmopolis_cz (#spoluprace)
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @knihydobrovsky
Když jsem začala příběh číst, pomyslela jsem si, že bude tuctový. Naštěstí jsem se spletla, a ač se jedná o další příběh ze střední školy s "bad boyem", je svým způsobem velmi originální.
Pod hezkou (a pro mnohé jistě také atraktivní) obálku schovala autorka velmi silný příběh. Kromě romantické linky jsme jako čtenáři dostali pátrání po zločinu, pátrání po pachateli znásilnění. Autorka také nastíní téma šikany, sebepoškozování, drog a psychických nemocí. Na jeden příběh je toho v této knize více než dost! Vše je napsáno s citem a ukryté v příběhu plném laskavosti, přátelství a lásky.
Věřím, že tento příběh osloví mnoho čtenářů a to nejen svou obálkou, ale také promyšleným příběhem a opravdu energickými hlavními hrdiny. Tento příběh má neskutečný náboj i hloubku!
Za sebe bych v knize již nemusela mít epilogy, které se mi ke zbytku příběhu nehodí...je to až moc slaďoučké na to, jak silný příběh se snažila autorka vyprávět. Jsem ráda, že šťastné konce existují, ale nic se nemá přehánět!
Hodnotím 4,5/5 ⭐️
Velmi zajímavě zpracovaný retelling, který si mě svou čtivostí získal. Fantasy pohádka s nádechem thrilleru a kapkou hororu by rozhodně mohla oslavit mnoho potenciálních čtenářů. Ač mám ke zpracování několik výhrad, musím však hodnotí ve skrze pozitivně, protože mě to opravdu vtáhlo.
Příběh je o 12 sestrách, což už nyní napovídá o hodně různých jménech a menším chaosu pro mou osobu. Fantasy je tímto typické, ale můj mozek s tím má evidentně stále problém. A to ani nepočítám vedlejší postavy! Co vám budu, z tohoto pohledu jsem se bohužel trápila. Osobně bych asi zvolila jiná jména pro lepší zapamatování, ale stejně je jich hodně. No co už. Já si jednou zvyknu a zvládnu to!
Celá atmosféra příběhu je temná, pochmurná, prosicená solí, vodou a tajemným prokletím. Osobně jsem se do tohoto prostředí zamilovala téměř okamžitě a to jsem dost pozitivní člověk.
Co však z mého pohledu není dobře dotažené je zápletka a její "vyšetřování". Má o dost prázdných míst a hlavní hrdinka staví své teorie na náhodných myšlenkám. Přišlo mi to neuspořádané. A je to hlavní důvody proč hodnotím pouze 3,5/5. Vyšetřování chybělo napětí a překvapivá odhalení. Za mě velmi důležité prvky thrilleru a detektivního vyšetřování.
Stejně jako u prvního dílu, se jedná o úžasný čtenářský zážitek. Opět se dostáváme do prostředí gangsterů a zástupců zákona, na jejichž potíže pohlížíme okem právních zástupců. I v tomto pokračování je tento pohled stále osvěžující a stále si cením, že se na příběh můžeme dívat právě z tohoto úhlu pohledu.
V příběhu nechybi napětí, překvapivě zvraty, výrazné a především akční hlavní postavy. Nicméně jsme nyní dostali mnohem méně sexuálního napětí, které činilo předchozí díl zajímavější. Také se zde opakuje stejný vzorec s únosem a prakticky neomezenou mocí právních zástupců. Při čtení jsem měla pocit, že si mohou dovolit opravdu vše.
Doufám, že poslední díl nám nabídne neotrelou zápletku, a autorka se nebude držet tě stejné lajny. Má tolik možností, kam příběh nasměřovat a jak jej zamotat, škoda že opět sáhla po tom samém. Čtenář má pak bohužel pocit, že čte stejný příběh, jen s jinými postavami.
Tentokrát hodnotím 4/5
První věta knihy je naprosto geniální a říkala jsem si, že to bude parádní jízda. Ale chtělo to jen pár stran a dostavilo se zklamání, ačkoliv jsem vlastně žádná očekávání neměla. Právě jsem dočetla další příběh a poznala svět, do kterého se nechci vrátit. Upřímně mě už temná strana města, zločinci, mafie a křehká duše hlavní hrdinky nebaví.
Našla jsem několik pasáží, které mě oslovili a bavili, ale jinak mám pocit, že už je to zase to samé pořád dokola. Je to až příliš předvídatelné a příliš časté téma na to aby mě to vtáhlo do děje a já si to s hlavními hrdiny mohla užít a hlavně ten příběh prožít.
Hlavním hrdinům chybí logické myšlení a mé sympatie si tak mohli těžko získat. Každý děláme chyby, blbosti a ne vždy všechno promyslíme, ale nepoužívat mozek vůbec? Je tam až mnoho konfliktů a problémů, které nejsou postavy na byť sebemenších základech. Alespoň v přírodě Chase by jistě pomohli i kapitoly z jeho pohledu, ale u Elly už je to z tohoto pohledu ztracené.
Spolupráce s @knihydobrovsky
Z pokračování upřímně nejsem tolik nadšená jako z prvního dílu. Respektive...nejsem nadšená z prvních 300 stran, které jsou hodně táhlé. Ale těch posledních 120? Tak to je rozhodně jiná. To byla neskutečná bomba!
Na prvních stranách mi zpočátku nesedlo prostředí Sedmi kruhů, přeci jen ten sicilský vibe měl v příběhu hodně silný vliv. Nakonec jsem ale i prostředí přišla na chuť a musím říct, že autorka má pro popis prostředí rozhodně cit. Nyní se dokonce těším, až se sem v pokračování vrátíme.
300 stran jsem měla pocit, že dějová linka zamrzla na jednom bodě a upřímně mi zde chybí trochu akce, kterou první díl rozhodně nepostrádal.
Posledních 120 stran mi však opět připomnělo atmosféru, kterou měla první kniha. Nabitý děj, ostré dialogy a konečně vášeň mezi hlavními hrdiny. Do té doby to mezi nimi jen jiskřilo a i když to bylo fajn, nebylo to ono. Měla jsem pocit, jakoby se vytratila energie z celého příběhu.
Bohužel se mi povedlo odhalit některá skrývaná tajemství a pochopila jsem tak velmi brzy, kam tato část příběhu směřuje. Ač mě mrzí, že jsem přišla o překvapení, musím přesto uznat, ze to autorka dokonale promyslela a střípky pravdy do sebe krásně zapadají.
I když je pro mě druhý díl krokem zpět, věřím že ten další bude zase nabitý akcí. Minimálně ten konec nám totiž trochu akce rozhodně slibuje. Těším se jak se bude příběh odvíjet dál, protože jsme skončili v opravdu zajímavém bodě.
Závěr je rozhodně na 5/5, ale musím přihlédnout i k začátku knihy, proto hodnotím pouze 3,5 ⭐️.
(SPOILER) Pokračování příběhu Ellie nás opět zanesene do mého oblíbeného prostředí podsvětí, které jsem si v prvním díle zamilovala. Tentokrát se podsvětím i nadsvětím prohnala zvláštní nákaza.
NÁSLEDUJÍCÍ TEXT MŮŽE OBSAHOVAT DROBNÉ SPOILERY.
Příběh jsem opět přečetla poměrně rychle a bylo příjemné vrátit se zpět do tohoto světa. Nicméně jsem měla pocit, že měl příběh několik prázdných míst. Děj se několikrát naprosto nečekaně změní a já měla při čtení pocit, že mi ještě chybí informace z předchozí scény a už jsme někde jinde. Místy bych měla ráda děj více rozveden do detailů.
Samotná zápletka mě také bavila, ale její vyvrcholení bohužel už tolik ne. Přišlo mi to vůči všemu co se stalo, až příliš jednoduché a opět mi zde chybí i několik detailů. Možná jsem to přehlédla, ale od kdy umí vlkodlak čarovat a proč se vydal zrovna tímto směrem? Mohl udělat cokoliv, ale komplikovaně povolával démony? Upřímně mi to úplně nesedí a ráda bych v příběhu měla lepší vysvětlení.
V prvním díle se mi líbila postava Ellie i Blacka, ale sympatie začaly lehce opadat, stejně jako jejich komunikace. Ovšem líbí se mi dohromady jako pár, který to prostě spolu nezvládá, protože do toho skočili moc rychle. Takový pár v knihách často nenajdeme.
Celkově hodnotím 3,75/5 ⭐️ a rozhodně se těším na pokračování, protože jak autorka na konci nastínila, konečně bych se měla dočkat pátrání po minulosti Ellie. Na to se těším opravdu moc.
Už je to pár let, co jsem naposledy přečetla dobrodružnou knihu a proto byl tento příběh nejen zpříjemněním podzimních večerů, ale také příjemným návratem do dětství. Příběh se nese na pohodové, dobrodružné a hlavně promyšlené vlně a já jsem ráda, že i v dnešní době lze sáhnut po knize bez sexu a extrémního násilí. Právě proto by to mohlo oslovit i velmi mladé čtenáře.
Příběh je vyprávěn pohledem na 2 hlavní hrdiny a v tomto ohledu mi zde chybělo označení, v jaké dějové lince se zrovna nacházíme. Byly kapitoly, kdy mi v tomto ohledu orientace trvala trochu déle. Nicméně i přes tuto drobnou komplikaci jsem si oba hlavní hrdiny oblíbila. Samostatně mi přišli trochu neslaní a nemastní, ale dohromady vytvořili poměrně silné Duo a pro ostré slovo nešli daleko, i když jsou to ve skrytu duše velmi přátelští jedinci.
Zápletka je zajímavá a do samého konce příběhu lze opravdu jen těžko hádat, jak to celé dopadne. Pravděpodobně to bude mnoha čtenářům připomínat Vernerovky, já jsem však zatím neměla tu čest, ale ze svého skromného pohledu mohu říci, že až do poslední chvíle se situace neustále otáčí ve prospěch někoho jiného, že jsem vůbec netušila, jak to může dopadnout. Z mého pohledu je to opravdu dobře promyšlené.
Co mě na knize zaujalo nejvíc, jsou detailní popisy prostředí, lodí a všech akcí, ke kterým v knize dojde. Vše je pečlivě popsáno s důrazem na detail, ale přesto je to pořád čtivé a jako čtenáři se necítíte přehlceni informacemi, které vám ve výsledku k ničemu nebudou. Jsem vodomilka, takže jsem si prostředí lodí a moře moc užila a pokud to máte stejně, rozhodně už jen kvůli tomu musíte po knize sáhnout.
Přihlédnu-li k tomu, že se jedná o autorovu prvotinu, musím říct že se celkové zpracování příběhu povedlo. Jazyk, myšlenka, zápletka...celkově dává příběh smysl a velmi mile mě překvapil. Po přečtení mám chuť podívat se na piráty z Karibiku a asi konečně už sáhnu po nějaké Vernerovce, ať to do příště můžu porovnat.
Hodnotím 4/5 a doufám, že se od tohoto autora brzy dočkáme dalšího příběhu v podobném duchu.
Abych byla upřímná, tato série mě naprosto uchvátila svými obálkami a proto jsem teď o to více zklamaná, že příběh samotný mě uchvátit nedokázal. Nedokázala jsem se začíst a ponořit se do příběhu, celkově to pro mě bylo velké trápení, ale knihu jsem četla v rámci knižní štafety a ty já prostě nikdy neodkládám, dokud je nedočtu.
Nemůžu však říct, že bych na příběhu nenašla vůbec nic, co by mě zaujalo. Bavila mě hlavní zápletka, která se točila kolem krve a vlků. Zpočátku to vypadalo hodně komplikovaně a i proto jsem měla problém se začíst, ale ve výsledku to autorka skutečně skvěle promyslela a závěrem příběhu to do sebe skvěle zapadlo. Takže za mě velmi povedený prvek.
Co se týče postav, ani zde nemůžu být zcela negativní, bylo jich poměrně dost (já vím - fantasy série), ale jsou to postavy sympatické, charismatické a s prostorem pro vývoj, což je z mého pohledu u série hodně důležité.
Vůbec mě však nebavil svět, ve kterém se příběh odehrává a jeho popisy jsem téměř přelétala očima jen proto, abych to už měla konečně za sebou. Upřímně bych tam zrovna tuto část nemusela mít popsanou tolik do detailu.
Nejsem ani vyloženě nadšená nebo velmi zklamaná, takže hodnotím 3/5 a věřím, že si tato kniha najde své nadšené fanoušky. Já mezi rozhodně patřím pro ty krásné obálky, ikdyž příběh samotný mě tolik nepohltil.
Do tohoto příběhu jsem se pustila především z důvodu, že sliboval naprosto geniální a dechberoucí romantickou linku, ale upřímně fakt nevím, jestli jsem četla tentýž příběh, který je v tomto ohledu tak vychvalován. Za mě prostě ne, načtených mám už poměrně slušný počet romantických a fantasy knih a také romantických fantasy knih a tohle tedy rozhodně není nejlepší z nejlepších.
Příběh má skvělou zápletku, která mě moc bavila a upřímně jsem se jen díky tomu naprosto nadchla do čtení a od příběhu jsem se neodtrhla. Ale romantická linka nula nula nic a díky tomu i hlavní hrdinové, kteří ve výsledku neměli žádné osobní kouzlo a charisma, protože se autorka soustředila na vytvoření dokonalého romantického trojúhelníku, který se v mých očích v příběhu stejně úplně ztratil.
Celkově nejsem nikterak nadšená a opravdu jsem letos přečetla kousky, které mě nadchly mnohem více, z tohoto důvodu hodnotím pouze 2,5/5
Na tuto knihu jsem se (stejně jako mnoho jiných čtenářů) opravdu těšila. Zaujal mě námět knihy a těšila jsem se na napínavý příběh z magického světa, napsaného českou autorkou. Zpětně ale vidím, že ve mě příběh nezanechal žádnou stopu a sotva si vybavuji o čem kniha byla. Nyní bych asi hodnotila ještě méně hvězdičkami, než po samotném dočtení.
Ale abych nebyla jen negativní, z příběhu si přeci jen něco odnáším a jsou to zajímavé postavy. Tedy kromě naší hlavní hrdinky, které mě od samého začátku poctivě vytáčela a nenechala si ujít jedinou příležitost, aby mě vytočila znovu. Bavil mě zde velký rozsah magických bytostí a jejich propojení s reálným světem.
Postrádala jsem však napětí a plynulejší dějovou linku, která by nebyla tolik předvídatelná. Také jsem postrádala více dialogů. Ale trochu to vyvážila promyšlená zápletka, ta by byla jediným důvodem, proč se případně pustit do pokračování příběhu. Ovšem nejsem tolik nadšená, abych po pokračování v nejbližší době sáhla.
Hodnotím 2-3/5
Tady půjdu pravděpodobně hodně proti davu. Za prvé protože nejsem z příběhu a celkového zpracování nijak nadšená. A za druhé proto, že rozhodnutí hlavní hrdinky vnímám naprosto odlišně než většina čtenářů. Musím však dát velké plus za to, že se autorka toto téma rozhodla zpracovat a že šla opravdu do hloubky!
Zpočátku jsem hodně bojovala s rozsáhlými opisy situací a myšlenkami. Téměř žádné dialogy a hodně přemýšlející hlavní hrdinka. Tudíž spoustu textu a především spoustu opakujících se myšlenek, které si hrdinka přemítá stále dokola. No a tady dochází k mému odklonu od názoru většiny. Pokud jde o hlavní hrdinku a to, kdy byla obětí a kdy to byla její skutečná volba. Manipulace jsem nevnímala v takovém měřítku jako ostatní a i do dnešního dne jsem přesvědčena, že ne vše udělala s manipulací protějšku,a el že některé kroky byli její svobodnout volbou.
Ale tady opravdu těžko soudit, možná proto, že mi toto téma není až tak vzdálené, na něj pohlížím trochu jinak. Nechci tím tedy rozsah manipulace nijak zlehčit, ale nevnímám jej tak silně jako všichni ostatní. Proč to tak je netuším, ale i díky tomu jsem i po promyšlení nedokázala k příběhu více přilnout a procítit jej jako ostatní čtenáři.
Celkově se jedná o povedený kousek a myslím, že to autorka uchopila s citem pro detail i hloubku. Chápu tak pozitivní hodnocení od ostatních čtenářů. Sama však dávám jen 3,5/5
Zpočátku jsem byla z příběhu nadšená, protože nás autorka téměř okamžitě vtáhne do mrazivé atmosféry. Bohužel se pak na nějakých 200 stran hodně zamotává do romantické linky mezi našimi hlavními hrdiny a měla jsem pocit, že záhada kolem domu byla trochu upozaděna. Ke konci se opět více začíná věnovat záhadě okolo domu, ale hodně tam překombinuje všechny zápletky a je z toho mírný chaos.
Navíc tu autorka zcela zbytečně vytvořila několik konfliktů, které k hlavním hrdinům vůbec neseděli. Oba jsou poměrně umírnění a rozumní, ale nedokáží spolu komunikovat? Já vám nevím, tyhle jejich nedorozumění bych tam úplně mít nemusela a raději bych se víc ponořila do záhady spojený s domem, která mě ohromně bavila.
Právě zápletku a záhadu spojenou s domem musím vyzvdihnout. Je promyšlená, má úžasnou tajemnou atmosféru a není tak lehko prokouknutelná. Hlavního pachatele pravděpodobně odhalíte téměř okamžitě, ale kdo další je do toho zapletený už je o něco větší záhada a odhalit je není tak lehké.
Nadšená nejsem, ale zklamaná také ne. Hodnotím 3/5
Jena z nejhezčích českých obálek, které jsem letos viděla, ale co ten příběh? I když jsem se s tím zpočátku trápila, tak to nakonec nebylo tak zlé, tak je zdálo. Styl psaní a jazyk mi nesedl, a doteď nedokážu alespoň přibližně zařadit příběh do nějaké doby či časoprostoru. Ani po dočtení prostě netuším, v jaké době se to odehrává. Ale musím říct, že mě postupem času příběh celkem pohltil a opravdu mě začalo zajímat, jak to s našimi hlavními hrdiny, bude dál.
První polovina příběhu je v podstatě seznamovačka s vesnicí, hlavními hrdiny a celkovou zápletkou. Tudíž se to celé trošku vleče, ale místy narazí autorka na zajímavá témata. V druhé polovině příběhu jsem pociťovala lehké mrazení a bála jsem se vystrčit nohu zpod peřiny, protože vykreslení nočních můr se autorce skutečně povedlo. takže za tyto lehce hororové prvky dávám velký palec nahoru. Skvělá práce.
Konec mi bohužel přišel velmi unáhlený a chybí tam 4 dny, které autorka nepopsala ani z rychlíku. V příběhu o těchto dnech chybí byť sebemenší zmínka a všechny ostatní dny jsou nabité pátráním a strachem, takže co ty 4 dny? To mi neříkejte, že si naši hlavní hrdinové dali prostě pauzu....
Hodnotím 3,5/5
Do tohoto příběhu jsem se nemohla začíst, stále jsem čekala kdy od příběhu dostaneme slibovanou soutěž, o které se dozvídáme v anotaci.
Příběh byl však spíše zaměřen na 3 dívky a jejich všední životy, přičemž se čas od času o oné soutěži zmínily či se na ní připravovaly. Samo o sobě by nebylo špatné, že byla soutěž zmíněna jen okrajově, ale bohužel mi v příběhu chyběl spád a jakákoliv gradace děje. Věřím, že právě ona gradace by přišla pokud by se příběh okolo soutěže točil více.
Hlavní postavy jsou pubertální a řeší především potíže se školou, vztahy a hledáním sebe sama a své budoucnosti. Nemohu říct, že by mě nevytáčely, to ani v nejmenším. Upřímně doufám, že jsem v jejich věku taková hlupačka nebyla. Ale co už, každý jsme nějaký, jejich naivita do tohoto příběhu dokonale pasovala. Mrzí mě, že jsem k žádné postavě nenašla takové sympatie, aby mě to vtáhlo do děje a nutilo číst neustále dál a dál.
Kniha má však několik zajímavých prvků - odlišení kapitol drobnými obrázky, rozhovory v průběhu soutěže, možnost ohodnotit si představené projekty, možnost hlasovat pro svou vítězku a na netu si přečíst alternativní konce. (Osobně jsem se však na webové stránky nedostala, abych mohla tento prvek zhodnotit.)
Nápad zajímavý, ale postrádala jsem tam pointu příběhu, která dle mého měla odrážet život na sociálních sítích, který přespříliš ovlivňuje ten reálný. Postavy si mé sympatie nezískaly a děj mě nevtáhl. Chybí tomu gradace a alespoň jedna větší zápletka.
Hodnotím 2/5
Filmové zpracování tohoto příběhu mám moc ráda a právě z toho důvodu jsem se pustila do této knižní předlohy. Ta je pro mě bohužel zklamáním.
Oproti filmovému zpracování obsahuje kniha jakousi chatovací skupinu plnu lidí, které pravděpodobně zaklela stejná čarodějnice. Byl by to zajímavý prvek, pokud by však přinášel jakoukoliv přidanou hodnotu. V tomto případě se jedná o velmi zmatené a NEhumorné konverzace. Za zmatení může i poměrně nešťastné grafické zpracování chatové konverzace. Tohle NE, naprosto zbytečný prvek.
Příběh však jinak poměrně příjemně plyne a díky tomu, že jej znám téměř nazpaměť, se mi to četlo samo. Za jedno odpoledne jsem knihu zvládla s přehledem přečíst a nerozčílit se přitom nad chováním hlavních hrdinů. Výjimečně konali opravdu rozumná rozhodnutí, se kterými jsem v průběhu čtení sympatizovala.
Co knize vytknu? Fyzické vykreslení hlavního hrdiny. Nechtěla jsem to dělat a srovnávatfilm s knihou, ale to filmové má zkrátka větší kouzlo! Do doby, do které je děj vložen se hodí mnohem více. Upřímně, představte si, že vlka/medvěda navlečete do oblečení a pustíte do metra. Že si toho nikdo nevšimne? Ale notak! Lidi jsou slepí, ale zase tak moc ne.
Osobně zůstanu u filmového zpracování, ale věřím že si i to knižní najde své čtenáře. Vyzkoušejte obojí a udělejte si svůj názor. Já dnes hodnotím 3/5