Nelly Nelly komentáře u knih

Ochránce Ochránce Lee Child

Ach jo, tento díl mi moc nesedl a ani nevím, proč. Možná pomalý rozjezd, protože konec byl parádní, možná mi zde více vadilo přespříliš jednoduchých vět (v jiných dílech jsem to tak nevnímala), možná už prostě stárnu. Přesto se na dalšího Reachera těším, je prostě jako člen rodiny, kterému budete vždy fandit.

16.06.2021 3 z 5

Mrtvé vzpomínky Mrtvé vzpomínky Angela Marsons

Takový průměr, zdá se mi slabší oproti jiným dílům. Ale číst se to samozřejmě dá.

18.04.2021 3 z 5

Sestra s perlou Sestra s perlou Lucinda Riley

Krásné čtení, od kterého se neodtrhnete, zatím o fous lepší než dvojka, která pro mne byla top. Jak už níže kdosi napsal, C. nebyla má oblíbená, ale tento příběh ji ukázal v úplně jiném světle, v tom nejlepším. Uvidíme, co přinesou další díly, hlavně se moc těším na ten poslední, kde snad bude velkolepé finále.

07.02.2021 5 z 5

Sestra bouře Sestra bouře Lucinda Riley

Příběh druhé sestry se mi líbil více než té první - v minulosti i přítomnosti. Zřejmě každá čtenářka si najde svou oblíbenou sestru a její příběh - už se těším na další, protože autorka je opravdovou mistryní ve vyprávění.

22.01.2021 5 z 5

Strach Strach Franck Thilliez

Napínavé čtení s poněkud morbidním (ale jistě možným) námětem. Moc mě potěšilo, že do příběhu více vstupovali i další členové Sharkova týmu. Už se těším na další díl.

27.11.2020 4 z 5

Faraonova šifra Faraonova šifra Lincoln Child

Že by už poslední díl s Gideonem? Dobrodružství připomínající první knihy těchto autorů. Mně se knížka líbila, i když dnešní čtenáři už potřebují asi více akce, více krve, nadupanější děj... Nakonec mi ten Gideon bude snad i chybět. Ale už se rýsují nová dobrodružství s postavami z jiných knih této autorské dvojice, tak se moc těším (Ztracené kosti)...

25.02.2020 4 z 5

Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač Peter May

Pro mne jedna z lepších částí čínské série - už jsem zvyklá, že kniha bude hodně o čínských reáliích (to oceňuji), že vlastně kriminální zápletka není od těchto popisů nijak okleštěná. Ano, popisy vražd jsou brutální a detailní, ale kdo na to nemá náturu, může popisy přeskočit (mají jiný font písma, tak to jde lehce). Nevím proč, ale mně je May bližší v Číně a Francii než na severu Evropy. Prostě, každý čtenář má rád něco jiného, a proto se na další díl těším (tady vlastně zůstal otevřený konec v jistých záležitostech). - Jen douška nakonec - překvapilo mne, že je čínská série tak stará (tento díl je z r. 2004).

16.10.2019 4 z 5

Tajné figury Rosekruciánů ze XVI. a XVII. století Tajné figury Rosekruciánů ze XVI. a XVII. století neznámý - neuveden

Jen pro ty, kdo se zajímají o okultismus, alchymii a mystickou symboliku má tato kniha nějaký význam. Mně se dostal do rukou samizdatový překlad ještě za totality a mým úkolem (posláním či něčím vyšším) bylo ji přepsat a překreslit. Moc ráda na tu dobu vzpomínám, kdy se člověk cítil jaksi propojen s Mistry Rosekruciány aspoň touto cestou. Práce to byla zdlouhavá a titěrná (dělala jsem tenkrát čtyři nebo pět kopií - všechny obrázky samozřejmě ručně, barevné kopírky ještě nebyly), ale kniha si to zasloužila a já jsem za tuto "práci" vděčná, protože se mi vše, jaksi "přepsalo i do krve"...

22.07.2019 5 z 5

Obeť bez tváre Obeť bez tváre Stefan Ahnhem

Velmi milé překvapení v záplavě severských krimi. Autor si s Vámi hraje a kličkuje, napíná Vás a odvádí pozornost. Moc dobře napsané.
SPOILER:
Vrtá mi hlavou, jestli je vůbec možné, aby ve třídě s dvaceti dětmi bylo dítě, které si po letech nikdo nepamatuje! A to z děje vyplynulo, že spolu chodily do třídy od základní po střední školu (dá-li se to tak vzhledem k jinému školství říci).

12.07.2019 4 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdičkami - tento příběh mne ze všech předchozích dílů s M.S. bavil nejméně - přišlo mi, že autor jde málo do hloubky, jen tak klouže po povrchu - a přitom námět byl jako vždy zajímavý, dalo se z toho jistě vytěžit více. Prostě v rámci Minierových knih je to slabší, přesto jistě kniha stojí za přečtení, nemohla bych o ní napsat "odpad" ani jí dát třeba jen 2 hvězdičky, jako jiní čtenáři níže...

06.06.2019 3 z 5

Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Pokud se přenesete přes první stránky, tak si už budete užívat jen skvělé čtení dlouho do noci - osobně ubírám hvězdičku jen za iritující poznámky pod čarou (jejich uvozování je tak titěrné, že jsem se kolikrát musela vracet a hledat je v textu), zbytečnou vulgaritu (asi tím jen autor chtěl zdůraznit, že se jedná o vrahy - ona ta děcka to kritérium mnohdy nesplňovala), zbytečné, příliš erotické scény (přeci jen hrdinům je kolem šestnácti let a stejně starým je kniha asi prvotně věnována). Jinak fantasy se vším všudy (i když místy to zavánělo Bradavicemi) - chválím za mapy a obálku. Těším se na další díly, uvidíme, co temnota přinese... P.S. Přeji si, aby CooBoo už ustoupilo od tradice chybných překladů.

23.05.2019 4 z 5

Atomka Atomka Franck Thilliez

Tak to byla bomba - přímo atomovka! Oba předchozí díly byly super, ale tento je ještě předstihl. Miluju knihy, kde se spojuje napětí, detektivní zápletka a věda. Jen bych uvítala, kdyby podružný příběh, týkající se minulosti Sharka, nebyl ukončen tak snadno a rychle (ani by mi nevadilo, kdyby ještě ukončen nebyl) a pak by také kniha mohla mít (pro nás méně znalé, línější čtenáře) v doslovu uveden rozdíl mezi pravou vědou a fikcí (tak to dělá ve svých knihách např. J.Rollins). Jednoznačně ale zatím pro mne kniha roku (jsme tedy teprve na začátku...) a autora si přidávám mezi oblíbené, aby mi neunikla žádná jeho novinka.

14.01.2019 5 z 5

Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Během čtení jsem přemýšlela, jak knihu hodnotit - místy se děj dost vlekl díky mnoha pro mne nezajímavým podrobnostem (až doslov spisovatele mi tuto jeho vášeň v této knize osvětlil). Poslední čtvrtina knihy už měla spád podle mého gusta a zajímavé rozuzlení celého příběhu. Takže nakonec jsem spokojena byla a čtyři hvězdy si kniha zaslouží.

08.08.2018 4 z 5

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Skvělý mix vědy, fantazie, psychologie i filosofie - možná se Vám během čtení bude trochu točit hlava z některých vědeckých pojmů, možná budete trpět mírnou amnézií co se týče čínských jmen (zvláště pokud jste první díl četli s větším časovým odstupem), ale prozření na konci za všechno stojí. Těžší kniha, ale určitě ji doporučuji - ani by nemusel být další díl (ale těším se na něj, jistě má ještě čím překvapit).

21.12.2017 4 z 5

Smrtící DNA Smrtící DNA Franck Thilliez

Opravdu strhující a dechberoucí thriller. Hlavní hrdinové bojující se svými temnými démony, zajímavé vědecké poznatky mísící se s fikcí. Doporučuji a sama se těším, že Franca s Lucií ještě potkám, vím, že to temné, co je obklopuje, činí jejich osobnosti i pracovní nasazení zajímavým, ale opravdu bych jim přála, aby už došli na konec tunelu.

28.11.2017 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Můj první čínský autor (pokud si pamatuji) a docela dobré sci-fi. Musím se přiznat, že jsem se zpočátku prala s čínskými jmény (díky za nápovědu na první straně!), a pak se mi dost zavařoval mozek nad fyzikálními a astrofyzikálními pojmy. No, prostě věda pokročila hodně kupředu od dob klasiků Asimova a Clarka, takže to sem určitě patří. Ale jinak musím pochválit, bylo to až překvapivě čtivé. Trošku plošší hlavní postavy, ale takové tyto národy asi jsou... Uvidíme, co přinese další díl (již brzy).

13.10.2017 4 z 5

Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Autorka udělala od prvních knih velký skok kupředu. Nádherná, barevná, napínavá knížka, která Vás naprosto pohltí. Fantasy jak má být, se špetkou humoru i kapičkou erotiky...

22.09.2017 5 z 5

Oživlý kámen Oživlý kámen Louise Penny

Milá detektivka, která Vás potěší především příběhem lidí, než vyloženě detektivní prací. I když zde samozřejmě ten detektivní prvek je, ale mně se právě líbilo i to, jak spisovatelka vystihla jednotlivé postavy a jejich spletité citové vztahy. Nevím, zda je vůbec možné, aby Vás detektivní příběh, kde je samozřejmě vražda, mohl pohladit po duši, ale tato kniha to dělá...

29.08.2017 5 z 5

Dalajlamova kočka a síla meditace Dalajlamova kočka a síla meditace David Michie

Krásné, hebké pohlazení po duši. Život je úžasný, když najdete jeho smysl.

24.04.2017 5 z 5

Za ledovou bariéru Za ledovou bariéru Lincoln Child

Asi půjdu proti proudu, ale mně se to líbilo. Napínavé, lehčí čtení, na začátku i nějaký ten humor, a to že se očekávaný thriller změnil ve sci-fi typu "vetřelec", mi tam prostě sedlo. Podle mne to bylo dobré uzavření Ledové bariéry. Gideon mi více přirůstá k srdci a těším se na jeho další zahrávání si se štěstím.

06.02.2017 5 z 5