nevermore3 nevermore3 komentáře u knih

Vliv: síla přesvědčování a manipulace Vliv: síla přesvědčování a manipulace Robert B. Cialdini

Vliv poodhaluje, jak na nás působí některé manipulativní taktiky a proč jim podléháme. Některé věci mi přišly zajímavé, spousta příběhů a příkladů moc podrobných a zbytečných. Styl mi celkově spíš nesednul. 60%

17.11.2022 3 z 5

Já, hráč Já, hráč Martin S. (p)

Této knize dávám za 5 třebas i proto, že je takových knih potřeba.

Proč doporučuji. Dočíst to, je očistec. Tolik promarněných šancí a snah, až čtenář lituje slabošství gamblerů a sílu a pouto hazardu. Smutné jsou ty statistiky, že jsme měli v ČR víc heren a kasin než ve všech ostatních státech EU dohromady, v Praze bylo přibližně 3x více heren/kasín než v mnohem větším Londýně apod. Tušil jsem, že to je špatný, ale že až tak moc.... Takže já za tuto knihu v podstatě děkuji, nějak se začít musí.

Gotická duše a jiné prózy Gotická duše a jiné prózy Jiří Karásek ze Lvovic

Jsem rád, že je někdo nalazen podobně. Gotická duše je přesně to, co jsem teď potřeboval přečíst. Bez výrazného děje s neuchopitelným "hrdinou".

Že nihilismus je zásadní "životní a postojový" styl, který převládá pravděpodobně pořád u většiny Čechů.
Podpořme Gotickou duši 5* :)

Její pastorkyňa (drama) Její pastorkyňa (drama) Gabriela Preissová

Gazdina roba byla přijata, ale Její pastorkyňa byla moc drastická pro soudobé obyvatelstvo. Vadila "amorálnost a nevkus". Gabča už poté skorem nechtěla dělát žádnou velkou divadelní kulturu. Naštěstí se líbila Leošovi a ten ji znova vyvrhl na ten nevděčný lid. Pak byly Dušičky (znáte tu Janáčkovu Putující? - skvělá, atonální) konečně v peří.

Zářivé hlubiny a jiné prózy Zářivé hlubiny a jiné prózy Karel Čapek

Náš český Titanic. Na pár stránkách se oddáte lesku plavby a hned potom zmrznete v hluboké nicotě.

Tak řka bard českého humanismu: "... má duše se probudila, nic není tak hodno života jako život slabosti potřebný ochrany a slitování, není čistší než pohled bezbranných."

O moc a štěstí O moc a štěstí Sigrid-Maria Größing

Zaujaly mě příbehy Pedra II., který vyšvihnul Brazílii, vraha Sissiny, tedy Luige Lucheniho a dále téměř neznámých Ludvíka II. Bavorského a Rudolfa - syna Franze Josefa. Jinak mi v knize přece jen chyběly portréty nebo nějaké ilustrace , celé to je navíc napsáno zvláštní, populárně-naučnou formou. Nic moc. 60%

Jak žít dlouze a zdravě Jak žít dlouze a zdravě Michail Tombak

Jak žít dlouze a zdravě je zajímavá sbírka plná tipů pro lepší zdraví. Některé jsou lehce proveditelné (spát na tvrdým, PRÝ nejíst maso, nemíchat kombinaci potravin co k sobě nejdou) na některých by člověk musel zamakat (několikrát denně si připravit koktejly ze syrové zeleniny a ovoce, pít rozpouštěnou vodu z mrazáku atd.) Pro mě bylo docela zajímavé, že kombinace masa a brambor vytváří v žaludku solanin, a to je velkej průser.

Jinak klasiká, v kostce: mlíko a farmaceutika jsou špatné, mookay? dýchejme pomalu budeme žít déle, jaké jídlo-taková naše nálada, otužujme se pravidelně, sauna je kamarád apod.
Nikomu se nic nestane, když si to přečte, i když Vám z toho (stejně jako mě) uvízne jen zlomek, tak furt lepší než nic.

Prolhaná věda Prolhaná věda Ben Goldacre

Jednostranej, až žlučovitej canc. Rádoby vtipnej. Napadá homeopatika, detoxikaci těla apod. Dlužno říct, že ne vždy neoprávněně. Psáno je, mně odporným, "americky-článkovým" stylem, prošpikovaným nevtipnými průpovídkami. Ne že by ten týpek v lecčem dozajista neměl pravdu, ale je z něho až moc cítit, že je to příznivec JEN klasické medicíny. Působí pak na mě dogmaticky. Já jsem pro syntézu obého.

17.11.2022 2 z 5

Ondřej Černyšev Ondřej Černyšev Julius Zeyer

A pak že nemáme žádný pořádný historický román.. OD je ten typ románu, kdy i hlavní postava i příběh v podstatě mohla ale nemusela existovat, protože základní historická kostra je přesná.

Team Team Daniel Hevier

Knihu jsem dostal jako dárek, sám bych do biografie TEAMu rozhodně nezainvestoval. Fakt je, že je podána zajímavě a ne jako "Knihy o.." které jsem doposud četl. Součástí jsou tak třeba i diskuze z Youtube nebo názory odpůrců.

Vytkl bych snad jen někdy až přílišnou podbízivost. Nemyslím si, že je potřeba nějak důrazněji adorovat, beztak to nebude číst nikdo jiný, než komu ta hudba aspoň něco říká.

Do řitě bych nakopal toho, kdo prováděl korekturu. Překlepy, nesmysly (Pieseň pre náročných! :D), dokonce místy i nepřeložené slovenské pasáže, které prostě někdo zapomněl převést (je to strana 131, ak mi niekto neverí). Kurva jednou jsou od toho ty lidi placený, tak dop*dele dělám svoji práci pořádně. Vždyť už se to pak nedá zpětně doopravit. Tohle mě fakt štve.

Jinak docela dobrý... překvapivě. Čekal jsem míň.

Na vlnách TSF Na vlnách TSF Jaroslav Seifert

Otírat se o Seiferta bylo v kurzu. Ale 75% pro klasicky laděnou poezii (i když asi není tak "klasická jako jiná) je výsostný výkon. Tady ta sbírka samozřejmě jednoznačně upoutá oko kvůli Teigeho práci, a možná i proto se tu zapomnělo na bohužel všeobecnou menší oblíbenost poezie. Slovy Seiferta: "Poezie je umění ztrácet drahocenný čas." :) Napadá někoho něco trefnějšího?

Ostrov vyhnanců Ostrov vyhnanců Jiří Karásek ze Lvovic

Jiří Karásek ze Lvovic, o mrtvých snící, jenž od živých je navždy vzdálen. Už zaživa to věděl :) Tato sbírka je překrásná. Překrásná pro ty, kteří si libují v temné, mollové poezii plné skepse, marnosti a nepochopení ostatními. Už jen názvy básní jako Vinobraní bolesti nebo Ostrov vyhnanců, v podstatě glorifikující smrt jako vykoupení, hovoří za celou sbírku. Patří rovnou na piedestal.

"Nám o dnu zašlém vypráví, jejž jsme zas navždy promarnili.
Mně vášeň nudou, rozkoší jsou muka.
A teskním za láskou, jež dávno zhynula. Volám ji v poušti své, ač hlas vždy v prázdno šel. Volám ji nevěda, zda jsem ji vskutku měl."

Kde jsi pro mě dnes, Ty, Vyhnaný z ostrova. Jen silou pohrdání já pojím trosky bytí.

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Leonardo Da Vinci

No cením proloženost nejznámějšími malbami. Nicméně tento typ biografií je už za zenitem. A to ani nemyslím kecy o italské buržoazní revoluci, spíš takové to nekritické glorifikování - krátkého rozsahu a superlativů plné. Možná je to literatura pro dorost. Not sure.

17.11.2022 3 z 5

Diagnostika karmy 1 - Soustava autoregulace pole Diagnostika karmy 1 - Soustava autoregulace pole Sergej Nikolajevič Lazarev

Všichni si neseme hříchy svých rodičů. Nelitovat nemocných, protože si tím vyrovnávají karmu a spoustu dalších asi dost unikátních myšlenek. Zajímavá novodobá filozofie. Nepochybuju o tom, že spousta lidí ji po pár stránkách odhodí jako nabubřelý žvást.

Mastičkář Mastičkář neznámý - neuveden

No, nebudu, při hodnocení přihlížet k čitelnosti. Lze sáhnout po tranksribovaném textu do soudobé češ. Já stará česká imperfekta zbožňuju :)

"Kdo je boden nebo sěčen, neb snad palicemi měčen,..." Měčen!! Krása :)

Prodaná nevěsta Prodaná nevěsta Karel Sabina

(SPOILER) Nedivím se, že kolem Prodané nevěsty lítala sinusoida velkého rozpětí, chvilku +, chvilku -. Pro mě je to literárně jen sladká limonáda. Ale jedna věc by mě zajímala, když se všichni domnívali, že starší Míchův syn je voják v cizině, protože tam tak dlouho nebyl, jak je možné, že se znal s tou svojí prodanou nevěstou takovou dobu, až si ho z toho všeho chtěla vzít. To si ho tam jeho otec za celou dobu nevšiml? Koho chtějí napálit :)

Zrcadlo, které se opožďuje Zrcadlo, které se opožďuje Jan Weiss

Zrcadlo, které se opožďuje považuju za vrchol tvorby Jana Weisse. Nemyslím jen titulní povídku, o zrcadle, které uchovává obraz po nějakou dobu a promítá ho později, čímž vznikají zvláštní situace, ale třeba i povídku "Rádio-Růže-Ruka", o tom, kam jsme schopni za svým idolem/láskou/... až dojít.

Povídky o lásce a nenávisti Povídky o lásce a nenávisti Jan Weiss

Pro mě zaručeně jedna ze slabších sbírek mistra Weisse, jakoby ztrácel dech a chtěl řešit "člověčenství", jen prostě zrovna tohle umějí jiní lépe.

Meteor strýce Žulijána Meteor strýce Žulijána Jan Weiss

Dalo by se říct až úchylná povídka, které prostě nerozumím. (Ne, že by byla k nepochopení) Ale působí, že je jak od chorého mozku :) Spadnuvší meteor v sobě obsahuje nektar, jež vykazuje vlastnosti halucinogeních drog a přitom vytváří závislost, člověk se však navíc po něm smrskává. A dávat svýho strejdu do domečku pro panenky?

Hádání o budoucím Hádání o budoucím Jan Weiss

Zaryly se mi dvě povídky. Jedna o podivínovi, který nabízí netradiční práce a potom povídka Bytré oko, což, dalo by se říct, je jakási oslava lidství. Oproti raným Weissovým dílům jsme však kvalitativně dost jinde, řekl bych.