Noshelfcontrol Noshelfcontrol komentáře u knih

Pýcha, předsudek a zombie Pýcha, předsudek a zombie Jane Austen

Nechápu jak může někdo považovat tuto knihu za odpad. Když se někomu nelíbí zombie tématika, tak proč tuto knihu vůbec bral do ruky? To nepochopim. Nicméně pokud jde mně, tak já rozhodně nelituju přečtení. Až mě zamrzelo, že jsem nikdy nečetla originál. Romantika, vtip, něco na zamyšlení + pár zapovězenych - nevidím chybu, ale ano dobře musím uznat, že se třeba našla část trochu více bizarní, ale to se dalo přehlednout. Já jsem rozhodně spokojena :)

06.10.2016 5 z 5

Váhání Váhání Maggie Stiefvater

Nenapadají mě správná slova, jakými knihu popsat. Jednoduše mohu říct, že druhý díl je opravdu úžasný. Cole mi ze začátku hodně vadil, ale tušila jsem, že pod tou jeho maskou přece jen něco je. Posledních cca 20 kapitol jsem si užila úplně nejvíce, zdálo se mi, že z nich vycházely přesně ty emoce, které jsem během čtení cítila. A konec byl nabitý emocemi úplně nejvíce, překvapilo mě jak se to celé otočilo a jak smutně to skončilo, samozřejmě vím, že to ještě zdaleka není konec.Také mě překvapilo, jak se během těch posledních kapitol Cole změnil, až jsem ho začala mít ráda. Čekám, jak to bude mezi ním a Isabel. A jak to dopadne se Samem a Grace, snad se jim konečně podaří najít způsob, jak zůstat spolu a tentokrát déle. :) Hned musím začít se čtením Splynutí :)
PS: A hodně se mi líbila ta Coleova teorie o přeměnách.

14.11.2015 5 z 5

Dotek chladu Dotek chladu Tamina Berger

Dotek chladu je první kniha z téhle edice, kterou jsem zatím četla a určitě si přečtu ještě nějakou, protože tahle se mi fakt líbila. Jak už se tady někdo zmínil, až do poslední kapitoly jsem nemohla přijít na to, kdo by mohl být Juliin vrah (ne, že by tam bylo tolik možností) :D. Sice to nebylo až tak napínavé, jak by správný thriller měl být, ale spolehlivě mi to vynahradila ta romantika :D

12.09.2015 4 z 5

Den co den Den co den David Levithan

Na knížku jsem narazila náhodou, líbila se mi její obálka, ale ještě více se mi líbil příběh. Mám z ní velmi smíšené pocity a hlavně mě donutila se trochu zamyslet nad tím, jak vlastně většina lidí žije a jak si polovina z nich neváží toho co má. Konec mě opravdu dojal. To, co A udělal pro Rhiannon mě moc nepřekvapilo, protože jsem něco takového čekala, ale smutné to bylo i tak. Na knížce se mi taky líbilo to, jak autor dokázal vymyslet ty postavy, ve kterých A byl, tak aby byla každá jiná. A ze všech těch lidí se mi nejvíc líbili Alexander a Zara. A i když se knížka občas vleče, stojí za to číst dál, osobně si myslím, že je opravdu skvělá a je v ní i něco hlubšího.

25.08.2015 4 z 5

Amy a Roger: Na cestě Amy a Roger: Na cestě Morgan Matson

I přesto, že má knížka 400 stránek, zdálo se mi to málo :-) Takhle reálný a pohodový příběh jsem neviděla už hodně dlouho. Záviděla jsem Amy a Rogerovi to jejich dobrodružství, to jak poznávali nové lidi a viděli nová místa. Ale ze všeho nejvíc jsem si oblíbila Kansaské státní motto: Ad astra per aspera. Knížka je úžasně zpracovaná, doplněná fotografiemi, účty a Amyinými poznámkami :-) A samozřejmě nesmím zapomenout na Rogerovu hudbu, několik písniček jsem si okamžitě zamilovala.
Jednou bych určitě chtěla takový menší roadtrip taky podniknout.

08.08.2015 5 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Nemůžu říct, že by se mi jeden díl líbil víc než druhý, protože oba jsou naprosto skvělé. Druhý díl byl už o něco drsnější než první, takže bych normálně řekla, že je lepší, ale nelíbila se mi ta Americy nerozhodnost mezi Maxonem a Aspenem. Bože to to trvalo než se konečně rozhodla (a to ještě nevíme, jestli ve 3.díle svůj názor nezmění) :D Ale jinak to bylo super. Ale už se u toho nedalo tolik relaxovat jako u 1.dílu, protože jsem párkrát byla docela nervózní nebo jsem měla na krajíčku :) Nicméně se už nemůžu dočkat třetího dílu.

02.08.2015 5 z 5

Dokonalé Dokonalé Sara Shepard

Jak už tu někdo psal, nad chováním některých rodičů zůstával rozum stát, zvlášť u Emiliny mámy. Jak se takhle můžou rodiče chovat. No, snad se to zlepší. Tenhle díl byl zatím nejnapínavější, ale to budu asi říkat i o těch ostatních :D ’’A’’ holkám udělal/a opět pár hnusných věcí a je jasné, že to bude ještě horší. A samozřejmě konec šokující a napínavý. Jak jinak, že jo :D Co nejdřív se vrhnu na další díl.

22.03.2015 5 z 5

Dech Dech Sarah Crossan

Když jsem na knížku narazila, hned jsem věděla, že to bude něco super a řekla jsem si, že si ji někdy koupím, ale jednoho dne jsem to prostě nevydržela a půjčila si ji v knihovně :) A nemýlila jsem se, hned jsem se do ní začetla. Dystopické téma patří totiž k mým oblíbeným. Příběh vyprávěný skrze tři postavy mi vůbec nevadil. Dokonce ani humor v knížce nechyběl, když už tam nějaká ta vtipná pasáž byla, rozhodně stála za to :D
Uvědomuji si, že náš svět stoprocentně není dokonalý, ale alespoň můžeme svobodně dýchat (zatím). Teď když vyjdu ven, vážím si každého svého nádechu. Nemůžu se dočkat až si přečtu druhý díl.

06.03.2015 5 z 5

Vítejte na onom světě Vítejte na onom světě Tonya Hurley

Tuhle knížku mi doporučila kamarádka a ani nevím proč, ale dala jsem na ni. Ještě že jsem tak udělala, knížka mě docela překvapila. I když jsem měla zpočátku kolem Charlotte smíšené pocity, postupně se můj názor měnil. Oblíbila jsem si hodně Scarlet a její sarkasmus :D A i když je knížka ze všech tří nejslabší, šla jsem s plným očekáváním do dalšího dílu. Doporučuji :)

22.02.2015 4 z 5

Nevinné Nevinné Sara Shepard

Super pokračování prvního dílu, i když trochu slabší. Zprávy o A začínají nabírat na síle. A jestli je tohle ten slabší díl, tak to se teda těším na ty ostatní :D Akorát mě naštvala ta věc s Tobym.

22.02.2015 5 z 5

Roztomilé malé lhářky Roztomilé malé lhářky Sara Shepard

Seriál sleduji už dlouho a věděla jsem, že je natočen podle knižní série, ale teprve o vánoční pauze jsem si řekla, že si ji přečtu. A musím uznat, že i když seriál znám a občas vím, co se stane, knížka mě i přes to dostává.

31.01.2015 5 z 5

Tajemství upírů Tajemství upírů Lisa Jane Smith

Tahle série mě v knihovně nezaujala jenom příběhem, ale i tím, že ji napsala autorka Upířích deníků. Řekla jsem si, že to zkusím a dobře jsem udělala, protože první díl mě úplně uchvátil. Četl se mi docela snadno, až jsem byla na konci zklamaná, že už je konec.
Doporučuji všem, co mají rádi upíry atd. Nejvíc se mi líbili James a Phillip.

15.09.2014 5 z 5

Bez citu Bez citu Neal Shusterman

(SPOILER) Nemám slov, jedním slovem: wow! Tohle pokračování rozhodně nabralo nevídané obrátky. Tolik zvratů, tolik emocí, tolik silných momentů... Ani nevím, kde začít. Pořád mám slzy na krajíčků, když pomyslím na chudáka Trace. Takový osud si rozhodně nezasloužil...

Každopádně zpátky na začátek. Musela jsem si příběh trochu připomenout přečtením posledních pár stránek prvního dílu. Obávám se, že by mi pouze Q&A na začátku knihy nestačilo:D Až mě překvapuje kolik jsem toho zapomněla a naopak, co jsem si dokázala zapamatovat. Bohužel mě to čeká znovu, že? A to můžu jen doufat ...

Naši hrdinové z prvního dílu: Connor, Risa a Lev nám trochu "vyrostli". Není se čemu divit. V takových situacích musí každý rychle dospět. Začátek byl klidný, seznamoval nás s novými situacemi hrdinů a měli jsme možnost poznat nové postavy: Miracolinu, Cama a bohužel i Starkeyho...
Miracolina je kupodivu příjemná postava, i když svou slepou vírou v darování desátku může být místy až otravná. Jen mi přišlo, že v některých věcech má na 13 letou holku až moc dospělé uvažování. Můj názor. Ale jsem moc ráda, jak to s ní nakonec dopadlo.
Camovo zrození mě hrozně bavilo, do poslední chvíle vůbec nebylo poznat, o koho se vlastně jedná a co se stalo. Teorií během čtení bylo hodně, ale tohle by mě nenapadlo. Nevím, co si o této situaci myslet...
Rozhodně jsem ale měla velký problém s Camovou vizualizaci. Musela jsem si najít obrázky na googlu a dost to pomohlo :D
Opravdu velice zajímavé zpracování narození již 16 letého jedince s mixem myslí několika dětí. Jeho uvažování o světě, názory a postoje. Moc hezky podchyceno.
No a pak je tu Starkey... Je třeba něco říkat? Arogantní, velice ambiciózní a diktátorský. Uznává jen jeden typ lidí a všechny ostatní je ochoten obětovat, jen aby prosadil svou zvrácenou představu o budoucnosti lidstva. Co mi to jen připomíná?

Jak jsem již řekla, začátek klidný a pozvolný rozjezd a pak doslova BUM! a už to šlo z kopce... (pardon za trochu černého humoru, pastora Dana je mi neskutečně líto). Jeden zvrat za druhým. Autor má styl psaní takový, že vám na konci téměř každé kapitoly spadne brada a někdy k tomu stačí pouze jedna věta.
Konec je samozřejmě otevřený, ale musím říct, že moc hezký, tedy aspoň co se Connora a Leva týče. Scéna v KomBomu na konci je neskutečně dojemná a dohnala mě až k slzám. Haydena mám hrozně ráda a tak si ani nechci představovat, co s ním bude dál. Všech chycených dětí, které pravděpodobně rozpojí je mi strašně líto.

Tato série je neskutečně silná, už dlouho mě u knihy tak nemrazilo. Chování dospělých k dětem mi přijde otřesné. Ano, některé děti by si za své chování zasloužili trest, ale rozpojení? Neboli darování na orgány? Eh, na nějaký "život v rozděleném stavu" jim kašlu. Prostě a jednoduše: usmrcení. Čímž neříkám, že darování orgánů je špatná věc, chraň bože. Ale měla by to být svobodná volba. A rozpojit dítě jen proto, že se o něj nechcete hádat? Tak to už je opravdu hnus.

Bohužel až v půlce knihy mi začalo docházet, že tady něco nehraje. Tohle přece nemůže být vše... A pak jsem googlila a kromě zjištění, že série je v některých školách USA zakázaná, jsem zjistila i to, že se jedná ne o trilogií, ale dokonce o pentalogii! Omg! A samozřejmě nepřeloženou ... Takže vzhledem k tomu, že je mezi 1. a 2. dílem 6 let mezera, bůhví kdy se dočkáme. Můžete jen doufat, že kniha vzbudí dostatečný zájem a budou předloženy i další díly...

P.S.: Ach jo, moc často píšu slovo "neskutečně". Pardon :D

16.04.2024 5 z 5

Rezistence Rezistence Veronica Roth

Rezistence mi dala trochu víc zabrat. Některé pasáže se neskutečně vlekly. Tady už se film hodně odchýlil od knižní předlohy a my tak měli možnost zažít spoustu nových neznámých scén.
Hodně se zde rozebírala Trisina psychika a to jak se vyrovnává s traumaty boje a ztráty milovaných osob. Bohužel jí to nemohu vyčítat, kdybych já přišla o své rodiče a zabila nejlepšího přítele, také by se mi pak nechtělo dál žít ... Ale pořád je tu alespoň ten Čtyřka, který se tedy až od půlky knížky začal konečně chovat jako zamilovaný muž :D Protože do té doby mi hodně lezlo krkem, jak se k Tris chová.
Trisino sebevražedné jednání a místy nelogické chování se bohužel táhlo většinu knihy. Nechci znít necitlivě, určitě je to tu moc dobře napsané a detailně rozebrané. Toho si vážím. Jen jak se říká, čeho je moc, toho je příliš.
Poslední čtvrtina knihy mě bavila a četla se asi nejlépe, když konečně Tris došlo, že nechce umřít a začala tak pořádná smršť zvratů.
A jak už to tak bývá, pořádně jsme si poplakali (nebo aspoň já, protože jsem cíťa :D). Postav, které nás opustili je mi velmi líto... byli to úžasní lidé, které jste si okamžitě oblíbily...

Ale teď už na mě čeká to dlouho očekávané finále, které mi ani filmová plátna nedopřála :DD

21.07.2023 4 z 5

Hodné holky Hodné holky Sara Shepard

Takže ... vzhledem ke konci bych očekávala vysvětlení formou pokračování, ale to už nejspíš nebude. A kniha schválně končí stylem "???". Což není myšleno nijak špatně, naopak! Mezitím, co 3 z našich hrdinek čekal happyend, osud té 4. je jeden velký otazník. Vlastně to i celá její postava, že? Ale žádné spoilery.

Druhý díl byl rozhodně napínavější, byť se místy celkem táhl. To ale neznamená, že mě nebavil. Jen jsem stále čekala na nějaký zvrat, který je už u Sářiných knih tak nějak na denním pořádku a zároveň v každé druhé kapitole. Ale samozřejmě nemůžeme srovnávat lhářky a perfekcionistky. Lhářky byly, dá se říct, autorčiným masterpiecem. Hold ty už nic nepřekoná. Pravda, nečetla jsem Hru lží. Ale Perfekcionistky si mě i tak získaly.

Největší zvrat přišel opravdu až v té třetí třetině knihy, a to je podle mě škoda. Každopádně právě tenhle zvrat mne donutil knihu dočíst doslova jedním dechem. A možná by zde byl potenciál pro pokračování ... Kniha není tak zcela ukončená, ale zároveň nijak nervy drásajíc otevřená.
Tato série mne přiměla zavzpomínat na Roztomilé lhářky, jejichž seriálové zpracování bude vždy má srdcovka, (a které také jednoho dne hodlám dočíst :D)

25.01.2020 4 z 5

Perfekcionistky Perfekcionistky Sara Shepard

Jelikož Roztomilé malé lhářky jsou pro mě srdcová záležitost, při zjištění, že autorka přišla s novou sérií s podobným motivem, byla jsem štěstím bez sebe...
Také jsem si vědoma toho, že se chystá i seriál.
U toho jsem více skeptická, protože tam bude určitě mnoho změn oproti knize a to já moc ráda nemám. Proto jsem jedna z mála lidí, kteří se nejdříve podívají na filmové/seriálové zpracování před přečtením knihy. Kniha je pro mě pak takovým rozšířením příběhu... Ale to sem nepatří...
U Perfekcionistek jsem ale musela udělat výjimku... zvědavost a chuť na další Sářin příběh mě přemohly :D
No a žádné zklamání to rozhodně nebylo. Všímala jsem si jistých prvků, které jsou pro autorku typické a jako bych znovu četla Lhářky... napínavé, místy temnější a tajemné. Pět dívek, každá naprosto jiná. Každá má své tajemství. A jak jsem tak četla, mají stejný vkus na mužské jako já :D Také si "umějí vybrat". Nejdříve pro mě byl velice sympatický Alex... co se mužských postav týče, ale to se pak jaksi změnilo :D
Z dívek by bylo těžké vybrat si "favoritku". Každá má něco do sebe, s každou v něčem sympatizujete. Ale nejvíce jsem si oblíbila asi Caitlin nebo Mackenzie.

Druhý díl si nejspíše přečtu až po premiéře seriálu :D Jsem na něj velice zvědavá...snad se kouzlo krásek ještě úplně neztratilo...

17.03.2019 5 z 5

V podzemí V podzemí Darren Shan (p)

Bacha na spoilery :D Na pokračování Zom-B jsem čekala taaak dlouho, bože. Pamatuji si, jak jsem každý týden kontrolovala Databázi knih, jestli nevyšel druhý díl, furt nic. A jednou jsi jdu takhle do knihovny, projdu kolem police s Darrenem Shanem a vidím nějakou zelenou obálku a vedle ní červenou. "To nene" řekla jsem si :D tak jsem ji popadla a doma hned začala číst :D Nicméně, Darren nezklamal, opět pořádná dávka brutality jako v prvním díle, dokonce musím říct, že 10x brutálnější. Hlavně scény s panem Downlingem (nebo jak se to píše) a mutanty - brrr. Měla jsem z nich hrozně divný pocit. Bylo mi až nepříjemně při představě těch pavouků nebo škorpiona v puse. Také tu opět musel někdo zemřít, že? Chudáček Mark :'( Nezasloužil si takovou smrt :( Naše hrdinka B se změnila, ale i tak se k ní všichni chovali hnusně a byla vždy ta nejhorší. Obdivuji její sílu a odvahu. Obdivuji, že to nevzdává.
Uvědomuji si, že další díl bude opět za dlouho :D "pokračování příště" ... eh -,- No nic, jde se na další knihu :P

31.05.2017 5 z 5

Monument 14 Monument 14 Emmy Laybourne

Konečně jsem se k téhle knížce dopracovala! :D Už tak dlouho jsem plánovala, že si ji přečtu, už tak dlouho se mi na ní v knihovně jen prášilo a teď, když mám konečně i druhý díl, jsem se rozhodla, že si ji přečtu. :) A musím říct, že naprosto splnila má očekávání. Napínavý a promyšlený příběh, který jen tak neomrzí, stejně tak jako charaktery postav. Každá jiná, každá něčím zvláštní a každá má něco, díky čemu si ji/ho hned (nebo až po pár kapitolách :D) zamilujete (u měl byl teda výjimkou leda Brayden :D). Postapokalyptický příběh 14 dětí uvězněných uvnitř supermarketu, to si prostě žádá o přečtení :) Není snad nic, co bych mohla knize vytknout, ubíhalo to hrozně rychle, a než jsem se nadála, přišla na řadu poslední kapitola. Co nevidět začnu s Nebem v plamenech :)

07.05.2016 5 z 5

Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Opravdu krásná knížka, dostala jsem ji k Vánocům a hned jsem ji začala číst, potom jsem měla strašně málo času na čtení, takže jsem ji četla docela dlouho. Ale i když už bylo dávno po Vánocích, pořád jsem cítila tu vánoční atmosféru, která z knížky doslova srší :) jako by Vánoce neměly nikdy skončit:) Líbily se mi všechny tři příběhy, ale Zasněžený expres asi nejvíc, potom ten úžasně propojený konec. No. Nemůžu se dočkat, až si knížku za rok znovu přečtu. :)

21.02.2016 5 z 5

Tajemný anděl Tajemný anděl Lisa Jane Smith

Předešlé díly se mi líbily o trochu víc, ale ani tento nebyl špatný. Ta celá zápletka kolem "anděla" byla zajímavá a to co se z toho vyklubalo by asi čekal jen málokdo. Konec mě docela překvapil, ale samozřejmě jsem věděla, že to neskončí špatně :-)

10.07.2015 4 z 5