notburga notburga komentáře u knih

Zapomenuté jezero Zapomenuté jezero Josef Pecinovský

V mých očích úžasná knížka. Bylo zajímavé přečíst si Holubových Sedm let v Africe trochu jinak. Při čtení mi hodně pomáhala znalost reálií, ale nic nezbytně nutného. Autor vždy vše vysvětlí, i když občas o několik stránek později.

Děj mi před očima ubíhal doslova sám a to, že jsem se jednou musela vracet, protože mi unikl důležitý detail, bylo jistě zaviněno mou horlivostí při čtení než autorovým neumětelstvím. Rozhodně doporučuji, za plných 5 hvězd, i když si nejsem jistá, jestli ta pátá hvězda není jen kvůli přítomnosti mého oblíbeného cestovatele :)

06.05.2015 5 z 5

Čtvrtá královna Čtvrtá královna Debbie Taylor

Zajímavě a poutavě napsáno. Autorka se při psaní inspirovala historií, ovšem smyšlené části textu označuje bez uzardění jako fikci a nesnaží se je schovávat za pravdivý háv.

Kniha se mi četla dobře. Velmi mě bavily popisy různých dobových obřadů i to, že císař není vyložený krasavec, jak to jinak v podobné literatuře bývá. Jen mě hodně zklamal konec. Příběh končí v polovině a nechává vše ostatní na fantazii čtenářů. Autorka sice vymyslela velmi spletitý a nápaditý děj, ale s jeho dokončením se neobtěžovala. A podle toho, co vím z historických pramenů, je konec příběhu více než přitažený za vlasy a neumím si představit, jak ho elegantně uzavřít a neobcházet přitom historii. Proto tři hvězdičky.

03.04.2015 3 z 5

Jak Jaromil k štěstí přišel Jak Jaromil k štěstí přišel Božena Němcová

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Zprvu jsem ji poslouchala na kazetě a později i četla. Teď ji čtu znovu svým dětem.

07.10.2014 5 z 5

Závoje mlhy Závoje mlhy Izumi Šikibu

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. K půvabnému textu prokládanému krátkými záblesky poezie se vracím znovu a znovu.

30.09.2014 5 z 5

Kniha o Saladinovi Kniha o Saladinovi Tariq Ali

krásná kniha, by´t místy trochu historicky nepřesná. Ale pro základní obrázek o sultánovi Saladinovi to stačí. A kdo chce, najde si ostatní informace jinde.

30.09.2014 4 z 5

Cesta čaje, mysl čaje Cesta čaje, mysl čaje Sóšicu Sen XV

Jedna z mých nejoblíbenějších knih o tomto tématu. Jednoduché a stručné, přitom hluboké poselství. S lehkostí napsané příběhy a naučení, která si snadno vybavíte a využijete.

02.07.2014 5 z 5

Čadó: japonská cesta čaje Čadó: japonská cesta čaje Sóšicu Sen XV

Nádherné, nestydím se říci učebnice, ke které se stále a ráda vracím. Poprvé jsem si ji půjčila z knihovny a vůbec se mi nechtělo ji tam vracet. Teď už je moje a má čestné místo v knihovně :)

02.07.2014 5 z 5

Zpěvy staré Číny (3 sbírky) Zpěvy staré Číny (3 sbírky) Bohumil Mathesius

Jedna z mých nejoblíbenějších knih s tímto tématem. K mé velké radosti se skví v knihovně i s podpisem autora ;)

25.05.2014 5 z 5

Jara a podzimy I. -  Devět básníků ze staré Číny Jara a podzimy I. - Devět básníků ze staré Číny * antologie

Krásná kniha pro všechny milovníky čínské poezie :)

25.05.2014 5 z 5

Jasné ráno Jasné ráno Scott O’Dell

Krásná kniha podle historických událostí, psaná čtivým stylem. Útlé dílko, na které ale jen tak nezapomenete.

04.05.2014 4 z 5

SpongeBob – Velké vítězství SpongeBob – Velké vítězství Steven Banks

Tahle knížka se nám četla dobře. Sice mě děti musely zasvětit do jmen jednotlivých postav, ale příběh samotný byl pohodový a s poučným přesahem. Takhle nějak by měly pohádky pro malé děti vypadat.

10.04.2016 5 z 5

Rudý Orm: Plavci na západ Rudý Orm: Plavci na západ Frans Gunnar Bengtsson

Velmi pěkná kniha. Některá místa mi přišla trochu těžkopádnější a měla jsem tendenci přeskakovat, když jsem se neohlídala, ale stálo to za to. Byla mi doporučena PJ jako dobrý návod na to, jak se vcítit při hře do myšlení seveřanů a to mohu jen potvrdit. Drsný humor a svérázný výklad křesťanské víry byly na knize jistě to nejlepší. Čtyři a půl hvězdičky ode mě.

10.04.2016 4 z 5

Vrah či obeť? Vrah či obeť? Josephine Tey (p)

Četlo se to velmi pěkně i trochu napnutá jsem byla a přednáška o anglických dějinách se vždycky hodí :)

04.04.2016 4 z 5

Pokladnice moudrých rčení Pokladnice moudrých rčení Sakja-pandita (p)

Nádherná kniha. Provázela mě dospíváním (zabavená z maminčiny knihovny) a i dnes bych ještě dokázala některé pasáže ocitovat z paměti. jednoduché a poučné, navíc s krásnými ilustracemi. Čas od času ji opět vytáhnu a kousek přečtu. Tak by se totiž podle mě, měla používat.

04.04.2016 5 z 5

Čínská císařovna Čínská císařovna Evelyn McCune

Krásný příklad toho, jak lze vtěsnat životopis jedné osoby do jedné (byť poměrně rozsáhlé) knihy.
Velmi se mi líbily skutečné historické reálie, o kterých vím, že v dané době skutečně existovaly. Kniha šla rychle dopředu a je jen mou chybou, že jsem se občas ztrácela v podobně znějících čínských jménech. Jen bylo zajímavé pozorovat, jak některá jména překladatel převedl do češtiny zatímco jiná se pouze poddala transkripci.
Jde také o dobrou příležitost udělat si pořádek v dobových korejských královstvích, na což se dobře navazuje při studiu další odborné literatury.
Konečně jsem pochopila události kolem Velkého Oblaku a několika další věcí. Pro doplnění určitě doporučuji knihu WU - čínská císařovna, ve které se i s některými úryvky z této knihy setkáte.

Kniha mě velmi bavila. Četla se skoro sama a na konci mi bylo opravdu líto, že nemá více stránek. Politikaření ve staré Číně je popsáno s jistou dávkou lehkosti a bez velkého množství detailů. Je toho tak akorát, aby se čtenář dobře zorientoval a neupadl do nudy.

30.03.2016 5 z 5

Wu - čínská císařovna Wu - čínská císařovna Jonathan Clements

Pěkně napsáno se spoustou vysvětlivek a dodatečných pojmů. Jen mě trochu zlobilo, že jsou vysvětlivky až na konci knihy a musela jsem neustále otáčet stránky...

27.03.2016 4 z 5

Lumpíček a Rošťanda Lumpíček a Rošťanda Zuzana Pospíšilová

Velmi dobře napsaná kniha. Dobře se čte i před spaním a v textu je spousta poučení (nenásilného, dlužno dodat) což mi v dnešní tvorbě pro děti tak často chybí.

21.03.2016 5 z 5

Drak Jeho Veličenstva Drak Jeho Veličenstva Naomi Novik

Nádherná kniha a to se většinou kouskům, kde se hodně mluví o bitevních strategiích, vyhýbám. Moc se mi líbí koncept draků, které jednají i jako úplně samostatné bytosti a ke kterým je třeba si vytvořit vztah. Jejich mytologii bych si klidně koupila jako samostatnou knížku a padlého zvířecího hrdinu jsem vážně obrečela. Co k tomu dodat víc?

18.03.2016 5 z 5

Inferno Inferno Lisa Jane Smith

Jak už tu zaznělo, škoda uspěchaného konce. Ale mohlo to být ještě horší, tak nějak bych čekala rychlé "puf" a ne dlouhé loučení. Hodně věcí se osvětlilo, což mě potěšilo a celkově jsem si návštěvu ve Světě stínů užila mnohem víc než v předchozích dílech. Takže za čtyři hvězdičky. A doufám, že už se autorka k tématu v budoucnu skutečně nevrátí. Tenhle konec dával opravdu smysl.

18.03.2016 4 z 5

Doupě Doupě Lisa Jane Smith

Slabší tři hvězdičky. Opět problém prostřední knihy - hodně věcí nakousne, ale k akci se moc nemá. Ale konec stál za to, to jo :)

18.03.2016 3 z 5