Závoje mlhy přehled
Izumi Šikibu
Deník a verše dvorní dámy Deník, pokrývající úsek deseti měsíců, je ohlédnutím za důležitým údobím v autorčině osobním životě, kdy začínala její čtyřletá známost s princem Acumičim, synem císaře Reizeie a nevlastním bratrem zesnulého prince Tametaky-předchozího milence paní Izumi (978- asi 1038)
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Závoje mlhy. Přihlašte se a napište ho.
Na knihu jsem narazila, když jsem náhodou naladila Stránky na dobrou noc na Čr Vltava. Tohle krásné provedení (v podání Martin Fingera a Andrey Elsnerové) mi úplně učarovalo, takže jsem si Závoje mlhy musela hned přečíst. Velmi se mi líbí vypravěčský styl i spojení poezie a prózy, obojí odlišné od toho, na co jsem zvyklá z podobných evropských děl. Také se mi líbí propojení vnitřního života s přírodou, které je patrné hlavně u postavy paní.
Deník zrodu křehkého vztahu dvou japonských šlechticů plný krátkých veršovaných vzkazů. Kniha je vhodná zejména pro příznivce tradiční japonské poezie a lyrických textů o přírodě, ostatní čtenáře hledající romantiku, akci a zajímavý příběh asi příliš nezaujme. Pokud máte zálusk na Příběh prince Gendžiho, tohle je podobný literární styl ze stejné historické epochy, je ale výrazně komornější a stručnější, asi jako jedna kapitola z románu o Gendžim. :-)
Kniha Závoje mlhy v seznamech
Milostná psaníčka, po smrti jejího milého smutné básně a mezi tím vším izuminy výmysly a představy. Ale z toho se zase nadělalo povyku, vždyť 1000 let není přece vůbec tak dávno.