Čtvero ročních dob přehled

Čtvero ročních dob
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50351/bmid_ctvero-rocnich-dob-6Vx-50351.jpg 4 24 24

Výbor z poezie japonské dvorní dámy a proslulé básnířky z doby Heian (794-1185) Izumi Šikibu (978- po r. 1036). Její klasická pětiverší (tanka) odrážejí jak intenzivní prožívání všech krás lidského života a přírody, tak buddhistické vědomí pomíjivosti všeho. Řada básní paní Izumi byla zařazena do císařské sbírky japonské poezie Gošúišú z roku 1086 a dalších oficiálních básnických analogií včetně prestižní Nové sbírky starých a současných japonských básní (Šinkokinšú) částečně přeložené do češtiny pod názvem Bledý měsíc k ránu (Mladá fronta 1994). (Literární deník paní Šikibu Závoje mlhy vyšel v nakl. Paseka r. 2003.)... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtvero ročních dob. Přihlašte se a napište ho.

Temný snílek
12.05.2021 5 z 5

Krásná japonská poezie ve formě básní tanka. Autorka neměla lehký život, zažila mnoho ztrát i okamžiků štěstí, a přesně tyto emoce její básně obsahují. Dokázala zachytit život, lásku, bolesti, melancholie i štěstí, které převedla do slov. Nádherné básně z přírody, které ukazují momenty z lidského života v dávných dobách. Kniha je doplněna o krásné a jednoduché ilustrace, které podtrhují sílu slov básní. Skutečně krásný zážitek.

"Kéž by zavítal milý
k nám na zahradu
jen tak se brouzdat
letním kvítím
co všude roste halabala."

"Jednou se vyspíš
a překvapí tě
podzim
jako dnes ráno
když zadul vítr."

"Stále je pod mrakem
a zdá se, že mlha nasáklá
smutkem podzimu
zvedá se
přímo v mém srdci."

s1ombrehimawari
21.07.2019 5 z 5

Tahle poezie se mi dostala do rukou v opravdu správnou chvíli. Jemné, svěží a palčivě smutné tanaky, které se opravdu krásně čtou. Zároveň si myslím, že se každému líbit nebudou, občas působí trochu nahodile.

Ťapulka
29.10.2018 3 z 5

Spíše než poezie mě tady zaujaly krásné jemné ilustrace. Básně jsou jemné, romantické a poměrně melancholické, jejich čtení určitě potěší.

Kniha Čtvero ročních dob v seznamech

japonská literatura japonská poezie

Izumi Šikibu