orinka3 orinka3 komentáře u knih

Z pamětí císařova antikváře Z pamětí císařova antikváře Hana Parkánová-Whitton

Dramatické osudy naivního Lorenza, který si zajel o Prahy pro zkušenosti. Všechno je trochu jinak. Poctivý jinoch se dostává do prostředí, kterému nerozumí. Z toho pocházejí jeho nesnáze. Rudolf II. je zde ztvárněn tak, jak si ho pamatuji z filmu s Werichem: mrzutý, osamělý monarcha, kterého obtěžují světské záležitosti. Kateřina, jeho milenka, vzbuzuje soucit. Protože vím, jaký byl výlupek jejich syn, jen jsem očekávala, kdo se stane jeho obětí. To mi trochu kazilo čtení, protože jsem to tušila. Taky jo. Knížka se mi četla navýsost dobře.

10.02.2018 4 z 5

Do nejtemnějšího kouta Do nejtemnějšího kouta Elizabeth Haynes

Nebavilo mě to. Popisování neurotického chování "hrdinky" velmi obtěžuje, její chování šlo na nervy i mně a navíc to pravidelně střídání času.... Takovou rádoby detektivku, která umělým natahováním školáckým způsobem šidí čtenáře, fakt zapotřebí nemám.

03.02.2018 2 z 5

Červený stan Červený stan Anita Diamant

Právě jsem zavřela dočtenou knihu. Nečekala jsem, jak mě okouzlí. Pořád ve mně doznívá její ústřední téma - hluboké lidství a ženská solidarita. Ze začátku mi připadalo, že to bude jenom takové povídání o zvycích žen ve starověku. Jak jsem se mýlila. Vím, že je o fikci, ale notová osnova příběhu ve mně přesto rozezněla struny, o kterých jsem si až dosud myslila, že mi chybějí. Kniha je mimořádná. Když se necháte unášet vyprávěním Díny, budete se kolébat jako malé dítě v kolébce národů. Z té kolébky jsme vyšli všichni a stále jsme tady. Pokolení střídá pokolení. Lepší nebo horší? Záleží jenom na nás. Děkuji autorce, napsala to až nadpozemsky krásně.

01.02.2018 5 z 5

Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Jiří Hanibal

Tak nevím. Podle mě si vzal autor příliš velké sousto. Román obsadil tolika postavami, že vlastně žádná z nich nebyla ta hlavní a pozornost čtenáře se tak logicky tříštila. Příliš mě to nezaujalo, přesto oceňuji píli, se kterou se spisovatel věnoval získání historických dat.

25.01.2018 3 z 5

Ten, který se měl stát králem Ten, který se měl stát králem Hana Parkánová-Whitton

Poutavé čtení o době, která o našem národu rozhodla na dlouhá stalení. Prokletí rodu Smiřických. Nebýt toho, kdo ví, kam by se politika té doby ubírala? I milostné vztahy, včetně osudu nešťastné Elišky, jsou tu velmi dobře vystihnuty. Nemám, co bych knize vytkla. Jen mě pobavil - asi překlep - který vytvořil nechtěnou větnou dvojici "pán-kmín". Korektor patrně přehlédl, že se z kmána stalo koření:)

25.01.2018 5 z 5

Gladiátor Gladiátor Simon Scarrow

Autor nezklamal. Kniha opět nanejvýš napínavá, plná života. Zemětřesení, tsunami, Macron a Cato se dostávají do zničené země, kterou navíc decimují vzbouření otroci. Krutost Ajaxe vyráží dech, budoucnost Macrona s Julií v kleci mezi povstalci nahání hrůzu, ale nakonec to přece jenom jakž takž dopadne. Konec otevřený, pokračování v příštím díle.

17.01.2018 5 z 5

Předvolání Předvolání John Grisham

Nijak zvlášť mě to nenadchlo. Četla jsem v přesvědčení, že za odměnu mé píle dojdu k překvapivému konci. Místo toho jsem přemýšlela, proč jede náš hrdina ukrývat pytle s penězi, aby ho nikdo neviděl, do společných garáží, kde jsou jistě všude kamery. Pak mě zarazilo pátrání v kasinech, kde hledal svého otce podle jména. Dá rozum, že tam hrál v utajení a nedával své poctivé jméno všanc! No a ten konec...tak ten mi připadal dost násilně naroubovaný. Jinak jsem si vzpomněla na Nerudův fejeton Kam s ním/ní:)

04.01.2018 3 z 5

Slon pro Karla Velikého Slon pro Karla Velikého Dirk Husemann

Podivně napsané, je to takové jakési kostrbaté a málo uvěřitelné. Kniha se mi nelíbí, odkládám nedočtenou. Škoda času, tohle člověku absolutně nic nedá.

01.01.2018 1 z 5

Slané prokletí Slané prokletí Jana Pronská

Ach jo. Tak jsem si chtěla odpočinout od válčení a drsného chlapského prostředí ve starověku. Hmátla jsem tedy po novince v naději, že se dovím něco zajímavého z historie. Když se jednalo o sůl u východních sousedů. Ono se to mohlo vlastně odehrávat i někde u Kroměříže a jít o dodávky obilí, historie tu dělá jenom křoví. Důležitější roli tu hrají vztahy. Jako obvykle jde o úklady a lásku v romantickém hávu. Když padouch, tak až do morku kostí, když týraná žena, tak krasavice inteligentní, která se své osudové lásky nakonec dočká. Zlo je potrestáno, dva si řeknou ANO. Buším se do hlavy. Proč já, blbec, tohle vlastně čtu, když je to pořád jenom jedno a to samé dokolečka? Dobře mi tak.

25.12.2017 2 z 5

Kniha ke spálení Kniha ke spálení Bruce Holsinger

Začala jsem číst a po pár stránkách odložila na dobu, kdy se budu lépe soustředit. Zatím na knihu názor nemám, jen se mi dost špatně čte. Ale to neznamená, že je špatná.

19.12.2017

Motýl Motýl Katarzyna Puzyńska

Nevím, jak jiným, ale krátce po začátku mi to připadá dost hrozné. Zbytečné postavy, schematický děj, otravné střídání kapitol...je to moc tlusté na to, abych nad tím trávila hodiny čtením. Nelíbí se mi to, nebaví mě to. A to jsem si říkala, že se konečně Poláci vzchopili a po klasicích nastupuje nová generace.

29.11.2017 1 z 5

Nechtěj nic vědět Nechtěj nic vědět Lisa Jackson

(SPOILER) Mám to za sebou. Ne, že by to byla vyložená nuda. Ale to prodlužování děje, to mě opravdu nebavilo. Byla jsem zvědavá na konec, přesto jsem vydržela a nepodívala se na něj, dokud jsem měla ještě pár stránek čtení. Co na knížku říct? Téma nijak nové - snaha přivést hlavní ženskou hrdinku k šílenství pomocí různých rafinovaných pastí. Viz film Plynové lampy atd. Za to, jak autorka zbytečně natahovala děj a čtenářovu trpělivost, si víc jak 3 hvězdičky nezasluhuje. Navíc ten cukrkandlový hapyend...no.

09.11.2017 3 z 5

Ohrožená Ohrožená Rachel Abbott

Snažila jsem se poctivě. Do 2/3 knihy jsem nepřeskakovala, pak mě to jaksi přestalo bavit. Neustálé manželské rozhovory, psychologizování, mezilidské vztahy, žena s mužským jménem Leo...prostě jsem se podívala na konec a jsem ráda, že knihu odkládám.

04.11.2017 2 z 5

Růže mají trny - Román o Alžbětě I. Růže mají trny - Román o Alžbětě I. Sandra Byrd

Solidní četba. I když není nouze o dramatické situace, jsou tak nějak popsány, že nepopudí a nenaženou strach. Nepohodlní a provinilí jsou sice žalářování a někdy i mučeni, ale autorka to přejde jednou větou a nelibuje si v naturalistických popisech. Stejně tak naše švédská hrdinka - všechno snáší s velkou trpělivostí a moudrostí, po prvním sňatku s mužem, na kterého dlouho čekala a po jeho předčasné smrti se konečně dočká pravé lásky. Ale ani ta není bez mráčku. Nakonec se ukáže, že šlo o nedorozumění, všecko dobře dopadne a královna Alžběta se zachová velkoryse. Pohodová četba před spaním, nervy nepocuchá.

01.11.2017 4 z 5

13. kmen 13. kmen Robert Liparulo

Strašné. Pejsek a kočička dělali dort. :) Nedá se tomu věřit, nedá se to číst.

29.10.2017 1 z 5

Píseň vodopádu Píseň vodopádu Sofia Caspari

Nejslabší ze tří dílů je právě tento. Po dramatickém úvodu se kniha rozmělňuje stále se opakujícími zamilovanými dvojicemi, které překonávají překážky. Nastupující generace neřeší vlastně nic jiného, než své rozhárané nitro. Nemůžu si pomoct, ale napadá mi srovnání s Limonádovým Joem, Pytlákovou schovankou, případně Zlým větrem z hor z Cimrmana.

29.10.2017 2 z 5

V zemi korálového stromu V zemi korálového stromu Sofia Caspari

Tak jsem si po té strašné Perle Petrohradu spravila chuť. 1. díl rodinné ságy se mi opravdu dobře četl a svými spletitými osudy hlavních hrdinů upoutal. Anně bych vyčetla pouze jediné: že na lodi včas nezasáhla a nezachránila toho chudáka kluka, kterého lotři hodili přes palubu. A ona to viděla. Potěšila mě jihoamerická příroda, popisy tehdejšího života jak na haciendách tak ve velkoměstě. Osoby v knize vystupující jsou plné života, prostě žádná nuda a dobré čtení.

22.10.2017 5 z 5

Dej mi ty prachy Dej mi ty prachy Iva Pekárková

Ne a ne se začíst. Pro mě příliš mozaikovité, postrádám ucelený příběh.

30.09.2017 2 z 5

Spáčův hrad Spáčův hrad Barbara Erskine

Při poslední četbě Erskinové jsem se zařekla, že už po další nesáhnu. Ale když jsem na regále v knihovně v Novinkách viděla tenhle román, nedalo mi to. Měla jsem dodržet své předsevzetí. Spáčův hrad je totiž jen další variace předchozích knížek a paní Erskinová mlátí už dávno prázdnou slámu dál. Takže příště ji opravdu obejdu obloukem a nechám těm, kdo ji ještě neznají. Píše čtivě. Ale těch chyb...korektor asi zrovna marodil:)

09.09.2017 1 z 5

Lovci duchů Lovci duchů Neil Spring

Anotace slibovala vzrušující zážitky s mrazením v týle. Ale bohužel....bylo to takové jakési neslané nemastné. Místy dokonce nudné a rozvláčné. Postavy vcelku nesympatické, v knize jde spíš o přiblížení spiritistických metod než o napínavou četbu. Je možné, že ta fara byla opravdu strašidelná, ale na to, abych nemohla strachy usnout, to opravdu nestačilo:)

08.09.2017 2 z 5