orinka3 komentáře u knih
(SPOILER) Bezvadně se to čte a hezky rozptýlí. Živě a přitažlivě napsáno. Doba je vykreslená plasticky, rytířské chování opravdu záviděníhodné, až se věřit nechce. Mrzí mě, že autorka nechala zemřít Salomona, ta postava v dalším ději opravdu chybí. Takový konec si nezasloužil - i když vím, že láska Gerlin a Salomona byla neřešitelná a toto bylo logické vyústění. Knihu doporučuji všem, co mají rádi romantiku a středověk.
Umím si představit, že podle knihy by mohl být natočený pěkný český a možná i úspěšný seriál. Něco, jako byl Okresní přebor. Knížka navozuje lenivou letní atmosféru říčních lázní, trošku jako v Rozmarném létě. Není sice nabitá napětím, ale čte se příjemně. Je to takové naše, české:)
Četlo se to výborně, nemohla jsem se odtrhnout. Ale ten konec s Jonasem je pro mě málo pochopitelný, přiznám se, že jsem tomu moc nerozuměla. A to jsem čtla pozorně, bez přeskakování. Nevím, jestli je to nedostatek můj nebo autorky, každopádně je to ale dobrá a napínavá knížka.
Opět zajímavé a napínavé čtení, přečetla jsem za dva dny jedním tahem. Autor dokáže udržet čtenářovu pozornost, píše dobře.
Celkem dobré čtivo, jen těch úžasných náhod tam bylo víc, než je uvěřitelné. Deus ex machina jak vyšitý:)
Tak tenhle díl mě bavil ze všech nejméně. Protože se tam politizovalo. A už to bylo kapánek jako nastavovaná kaše. Přesto musím pochválit výborný autorův styl, píše opravdu čtivě.
Poutavý román, ke konci už trošinku rozvleklý, ale i tak jsem dočetla. Jen jsem uvažovala, jestli je vůbec možné mít ve druhé polovině dvacátého století takovou povahu? Dívka bez zkušeností, ale s železnou vůlí. V tomhle věku být tak disciplinovaná a ukázněná, bez chuti zařádit si se svým vyvoleným, když už je před svatbou - nevím, to mi přišlo poněkud neskutečné. Proto jsem ubrala hvězdičku. Jinak chválím.
Jde spíš o dívčí literaturu. Lehce se to čte, autorka nás nezatěžuje historickými souvislostmi. Příjemná pohádka, kdy hodná dívka překoná nebezpečí a dočká se svého vyvoleného. A způsob, jakým byla zbavena řečové vady, je velice svérázný:) Knížka je tak na jedno odpoledne při kafi doma nebo do čekáren. Nebudete se nudit, ale na vyprávěný příběh zapomenete stejně rychle, jako jste ho přečetli.
Že si žil v přepychu a byl excentrický, tak to jsem věděla. Ale netušila jsem, jaký to byl magor, zvrhlík a narkoman. Velká škoda, že ho hned zprovodili ze světa a nepostavili před soud, aby si ho užil. Velice poučná kniha. A to jsme s ním kdysi dávno "kamarádili". Od Husáka dostal řád Bílého lva.
Čte se to výborně, jedním dechem. Knížka je napsána svěže, moderně, bez mentorování. Nenásilně nás provede historickými událostmi starého Říma, počátky křesťanství a různými starými kulturami. Hlavní hrdina je sympatický kluk, kterému jde všecko, na co sáhne a z nebezpečí se dostává, aby objevoval další. Doporučuji jako odpočinkovou a dobrou četbu každému, kdo má zájem o historii.
Slabota. Mám ráda příběhy z Valašska, viděla jsem anotaci a na knížku jsem byla zvědavá. Zklamala mě. Je taková jalová, bez břinku, táhne se to a kde nic, tu nic, postavy šustí papírem. Nedočetla jsem, ztráta času. Autorce bych doporučila, aby si přečetla něco od Kramoliše. Pěkné romány z Valašska napsal dřív a mnohem líp - však tam vyrůstal. Tuhle knihu si mohla odpustit. Kdyby ji nenapsala, nikomu by nechyběla:)
Tak nevím...asi jsem zkažená čtenářka, která neocení rozvleklé popisné pasáže. Kniha mi připadá až moc zdlouhavá, méně by bylo více.
Knize velmi ubližuje obal s nepříliš zdařilým obrázkem, který jakoby ohlašoval kýč a červenou knihovnu. Přitom je obsah kvalitní, autor barvitě popisuje život na Valašsku, lidové zvyky a ani psychologicky to není špatné. Čte se dobře, kniha lety neztratila na aktuálnosti. Tchyně a snacha - dávný souboj. Konec je sice poněkud pohádkový, ale protože tehdy lidé uznávali autority - i tu nejvyšší na nebesích - dá se mu i věřit.
Kniha mě jen utvrdila v tom, že Indii nerozumím a žít bych v ní nechtěla. Pro její přelidněnost, pro její špínu. Nedivím se, že se tam rodí tolik postižených dětí, koncentrace jedů je přílišná. Děkuji za to, že žiju v Evropě.
Tak bohužel, taky jsem byla zpočátku dobře naladěná a zvědavá na rozvíjející se děj. Jenže pak mě hodně unavily příbuzenské i jiné vztahy, šroubovaná řeč a rozvleklost. Možná bude někdo trpělivější než já, ale opravdu mi to nešlo dočíst do konce.
Mně knížka zaujala, měla spád, dobře se mi četla. Lepší průměr, řekla bych a jako odpočinková četba vyhovuje velmi dobře.
Autor jakoby se nedokázal rozhodnout pro jeden žánr. A tak tu nacházím cestopis, učebnici dějepisu i pokus o napínavý příběh. Podle mě je lepší věnovat se pořádně jedné věci, než nechat knížku takhle rozpliznout. A co mi opravdu hodně vadí, je neustálé poučování čtenáře - jeho podceňování. Proč to? Je snad čtenář nepopsaný list, který o Jižní Americe anebo o historii naší vlasti naprosto nic neví? Já uznávám, že je potřeba občas něco k terénu napsat, jenomže by to měly být překvapivé novinky a ne to, co je v každé cestovní příručce a co ví každé malé dítě. Taky výrazy jako "šláftrunk" a "sandále" (gramatika!!) v knize podle mě nemají co dělat, trčí z textu dost nesourodě - a to jsem vypíchla jen pár příkladů. Byť jsem se snažila, nedokázala jsem se prokousat až do konce. Škoda, že autor nedokázal využít exotického prostředí k lepšímu připoutání čtenářovy pozornosti větší sevřeností děje. Mimochodem, ztroskotání letadla v jihoamerické džungli už pomalu začíná být klišé. A nějak mi vytanula dávná četba knihy Český junák mezi Indiány;)
Lehce střelený příběh jedné holky, která si vezme do hlavy, že bez mužského to nejde, a podle toho to pak dopadá. Příliš rychlý konec, spíš takový anekdoticky vypointovaný. Druhou povídku už jsem nečetla, stačilo se podívat na začátek -nic moc. Celkem dobře se to ale čte a kdo nečeká literární zázrak, může být i spokojený. Četba do čekáren, při chřipce - dávám střední počet hvězdiček. Není to úplně zlé.
Spíše ze zvědavosti na román, který jsem v životě neviděla ani nečetla, jsem tuhle knížku otevřela. Po počátečních obtížích srovnat se s archaickým slohem - přece jenom, kniha má víc než 100 roků - jsem byla opravdu mile překvapena. V podstatě jde o psychologický román, pojednávající o manželské krizi. Problémy hrdinů se dají směle srovnat s dnešními. Nejde o nic jiného, než o oslnění novým životem s vyhlídkou na polepšení si, do toho mylně vyložené chování paní, kvůli které hrdina Voral ztrácí hlavu i srdce. Nic nového pod sluncem, jen v jiných kulisách. Jako bych viděla zbohatnuvšího podnikatele, kterému je jeho stará dobrá manželka málo a maluje si vzdušné zámky. Kdo zvládne dobový sloh i výrazy, může si hezky počíst.
Divné čtení, autorka jako by se nemohla rozhodnout, jakou formu zvolit - cestopis? Literatura faktu? Dost mě otravovalo časté používání přísloví, nemám ráda poučování a tady ho bylo ažaž.