p.a. komentáře u knih
Rok prvního publikování 1951. Jon Wyndham byl perfektní prognostik. Tohle dílo si svůj kultovní status zaslouží. Dostatečně akční, chování postav uvěřitelné, jejich pohnutky taktéž. O kvalitě knihy svědčí i neustále reedice. Vřele doporučuju.
Obálka je přiblblá, ale kniha překvapivě dobrá. Snaha o historickou přesnost. Sem tam humor, někdy akce (té neni mnoho). Jako detektivka to funguje. Můžu jen doporučit. Snad u nás vyjdou i další dobrodružství tohohle doktora.
Takže seznámení s Ormem Rurikssonem a přísežným bratrstvem Einara Černého bylo docela zajímavé. Je vidět že autor je s problematikou vikingů obeznámen a že jsou jeho zájmem. Kniha se čte dobře, děj je zajímavý a člověk se něco dozví o životě vikingů v 10. století. Ohledně tolik kritizovaných výrazů (Garikem a Radůzem). Myslíte, že v 10. století ženy nemenstruovaly, posádky lodí neměly rezervy atd. Doopravdy mě moc nezajímá jak se tomu říkalo v 10. století. Názvy se mění podstata zůstává. 80 % a těším se na další díly.
Fandům Vikingů doporučuji trilogii Tima Severina - Vikingové (české názvy: Pod ochranou pohanského boha, Zlověstné proroctví, Králův muž).
Celkem svižná detektivka z doby antického Říma. Autor celkem dbá na faktickou přesnost a kniha je zaplněna historickými postavami. Pro fandy antiky 100 %.
Pěkné vyvrcholení série Oathsworm. Orm nám trochu ustoupil do pozadí a tento díl se většinou věnuje Olafovi "Vraní kosti" (Olaf I. Tryggvason) a jeho putování za sekerou jeho dědečka Erika "Krvavé sekery". Čtivé, poutavé, důstojný závěr série.
Orm je už etablován jako šéf přísežného bratrstva. To si získává nebezpečnou proslulost. Většina hlavních postav nám přežila a objevili se noví přátelé (Olaf Vraní kost) i nepřátelé. Děj je znovu přesunut na Balt a promrzlých ruských stepí. Znovu čtivé i poučné. Kvalitou srovnatelné s předchozími díly. 80 %.
Autor ví o čem píše. Historické reálie zvládá velmi dobře. Kniha je čtivá, hrdinové sympatičtí. Pro fanoušky antiky rozhodně lahůdka. V této knize se poprvé setkáváme s fiktivním hrdinou Marcem Clodiem Balistou. Další postavy postavy boje mezi Římem a sasánovskou Persií jsou faktografické (Publius Licinius Valerianus, Publius Licinius Egnatius Gallienus, Lucius Septimius Odaenathus, Zenobia, Šápúr I., Hormizd I.). Dokonce i město Dura-Europos existovalo a bylo dobyto za invaze Šápúra I. proti Římu.
Sakra tohle dílo jsem četl ještě někdy na ZŠ, takže už uběhlo hodně let. Pomatuju si že to bylo perfektní dobrodružství. Zrada, láska, čest - zkrátka klasické ingredience dobrodružné literatury. Nevím jak bych reagoval dnes, ale jako školou povinné děcko jsem byl unesen, a proto 5 hvězd.
Jen tak naokraj mám dojem, že jeden ze základních konfliktů této knihy vychází ze skutečných událostí. Kdy lékař Henry Pitman ošetřoval za Monmouthova povstání v roce 1685 i rebely a byl proto odsouzen do vyhnanství. Nedal se ovšem k pirátům, ale po vítězství tzv. Slavné revoluce probíhající v roce 1688 a porážky Jakuba II., se vrátil do Anglie. Posléze i sepsal knihu o svých dobrodružstvích.
Westerny mám rád. Robert B. Parker se dvojici hrdinů celkem věnuje. Hotch je takovej normální pragmatik, Cole tak trochu psychopat (ještě, že se držej na správný straně zákona). Kniha tak líně plyne, ale mně to nevadilo. Přečetl jsem jí rychle. Pro fandy westernů povinnost. 90 %. Pokračováním této knihy je dílko Resolution (Městečko Resolution).
Podle tohoto románu natočil Ed Harris (role Cola, režie, produkce a práce na scénáři) v roce 2008 stejnojmenný film. V roli Hotche se představil Viggo Mortensen.
Appaloosa je pojmenování pro teplokrevné plemeno koní vypěstované v Severní Americe, původem ze Španělska. Začátek šlechtění tohoto plemene sahá až do 16. století kdy ho začali šlechtit indiáni kmene Nez-Percé (Niimíipu - http://en.wikipedia.org/wiki/Nez_Perce_people).
Keller si naběh. To se při jeho povolání stává - je totiž nájemnej vrah. A to už chtěl končit - smůla. Napínavé, čte se velmi dobře. Většina knihy vypadá i reálně. Keller mi připomíná Parkera (hrdina knih Richarda Starka alias Donalda E. Westlaka) akorát není takovej smolař. 90 %. Doporučuju.
Další detektivka, další dobrodružství. Znovu přehršel faktů ze života obyvatel antického Říma. Kniha se čte dobře. Na antický Řím je zde nahlíženo trochu z jiného úhlu. Je třeba pochválit J. M. Robertse za sběr faktů a práci s nimi. Doporučuji.
Komu se zdá zápletka překombinovaná a vymyšlená - Gaius Ateius Capito doopravdy žil a v roce 55 př. n. l. byl tribunem lidu. Podle Plutarcha doopravdy proklel Marca Licinia Crassa při odchodu z Říma.
Četl jsem tuhle knihu na začátku 80. let. Komouši jí tenkrát vydali, protože ukazovala desiluzi života v kapitalizmu. Moc mě nebavila tenkrát a dneska by to bylo ještě horší. Trochu nechápu ten její kultovní status. 45 %.
Dobrá dobrodružná literatura. Dnes spíše již pro mládež, ale rozhodně neublíží nikomu. Četl jsem jí zhruba před 30 lety jako dvoudílný román s krásnými ilustracemi. Dodnes si ji pomatuji a vřele doporučuji.
Poučná kniha. Je dobré vědět čím museli někteří lidé projít než mohli bojovat proti fašizmu. Škoda, že nikdy nevyšla obsáhlejší verze.
Orm a přísežné bratrstvo podruhé. Nastaly nám změny, někdo zemřel, nový členové se zapojili do bratrstva. Děj se přesunul z Baltu a ruských stepí do Středozemního moře a Svaté země. Znovu dobře čtivé a kniha stále dokáže zaujmout. Hodnocení zůstává, očekávání dalšího dílu též. 80 %.
Míň humoru než v seriálu. Divnej konec. Postavy mi byly sympatické jen proto, že je mám rád z TV seriálu. Na druhou stranu získal více místa Toustovač, což je velké plus této knihy.
Jestliže nemá Decius Metellus rád nedobrovolné pobyty mimo Řím, službu v armádě nemusí vůbec. Té se mu ovšem dostalo v tomto díle jeho dobrodružství měrou vrchovatou. Byl přidělen k legiím Julia Caesara v Galii. Nebezpečí mu hrozí nejen od Galů a Germánů, kteří stojí proti Římu, ale i od profesionálních legionářů. Ti totiž nemají politiky ve vojenských funkcích vůbec rádi. Čtivá kniha, akčnější a dobrodružnější než předcházející dobrodružství. Je zde možnost se více dozvědět o životě v legiích. Doporučuji.
Děj knihy se odehrává 7 let po událostech z první knihy. Stejná zábava jako první díl. Objevujeme zde nové postavy z římských dějin, i staré známé z prvního dílu. Já jako fanda antiky a antického Říma mám velkou radost z publikování této série a děkuju Jupiterovi za to, že jsem jí objevil v městské knihovně. 95 %.
Mrakoplaš, Zavazadlo, barbar Cohen, Stříbrná horda a zase hroznej chaos a sranda. Co by kdo potřeboval víc?
Alberta alias Vlahoše mám rád. Není to sice taková ikona jako Mrakoplaš, Čingis Cohen, Smrť nebo členové Hlídky, ale je dobrej. "Nadělat prachy" se mi líbilo víc než "Zaslaná pošta". Je to dobrá zábava, jako celá série o Zeměploše. Doporučuju.