p3tris p3tris komentáře u knih

Československá letadla (II) 1945 – 1984 Československá letadla (II) 1945 – 1984 Václav Němeček

Druhá část zabývající se poválečným letectvem v Československu. Ve své době nepřekonatelná příručka pro všechny milovníky letectví. I v dnešních časech internetu nabízí velké množství ucelených informací.

01.11.2017 5 z 5

Československá letadla (I) 1918 - 1945 Československá letadla (I) 1918 - 1945 Václav Němeček

První část zabývající se předválečným a válečným letectvem v Československu. Ve své době nepřekonatelná příručka pro všechny milovníky letectví. I v dnešních časech internetu nabízí velké množství ucelených informací.

01.11.2017 5 z 5

XXX Comix Speciál: Velmi zvláštní vězení XXX Comix Speciál: Velmi zvláštní vězení Erich von Gotha

Jeden z prvních ucelených pornografických komiksů, které u nás vyšly. Rozhodně nečekejte nějakou jemnou erotiku, tohle je spíše pro milovníky bičíků a latexových oblečků. Von Gothava kresba je sice detailní, ale někdy sklouzává až ke karikatuře. Nehledě na zvláštní sépiový barevný filtr.

01.11.2017 2 z 5

XXX Comix Speciál: Gulliveriana XXX Comix Speciál: Gulliveriana Milo Manara

Známý příběh Gullivera, ale tentokrát v sukních. Velmi krátkých sukních. Kresba je na poměry Milo Manary snad až cudná, ale to neznamená, že by si autor ani čtenář ženských křivek dosyta neužil.

31.10.2017 3 z 5

Britská vojenská letadla 2. světové války Britská vojenská letadla 2. světové války Daniel J. March

Encyklopedie obsahuje popis více než 200 letounů. Jedná se tedy o jeden z nejucelenějších seznamů typů, které britská RAF nasadila během války. Kromě těch notoricky známých zde najdeme i ty, nasazené jen v několika kusech, jako třeba zabavené civilní stroje. Pro zájemce o letectví a konkrétně britské Královské letectvo povinnost.

31.10.2017 5 z 5

Messerschmitt Me 262 Messerschmitt Me 262 Mano Ziegler

I když Mano v této knize nepopisuje své zážitky, ale kolegů, kteří létali na proudových Me-262, dělá to velmi čtivě. Je vidět, že prostředí dokonale zná a atmosféra u většiny letek byla na konci války podobná. Několik kapitol také věnuje Messerschmittovu unáhlenému slibu Hitlerovi, kdy slíbil přestavět stíhačku na rychlý bombardér, který ale nikdy úplně nevyzrál. Rozhodnutí oddálilo nasazení Vlaštovky o dva roky. Z textu je doslova cítit frustrace pilotů, kteří měli k dispozici špičkovou techniku, ale nemohli jí používat.

26.10.2017 4 z 5

Messerschmitt Me 163 Messerschmitt Me 163 Mano Ziegler

Messerschmitt Me-163 Komet bylo první operačně nasazené letadlo s raketovým pohonem. A také letadlo, které má na svědomí více pilotů vlastních, než nepřátelských. Muži ze speciální jednotky Erprobungskommando 16 riskovali a ztráceli své životy, aby u něj vychytali dětské neduhy. Jedním z nich byl i Mano Ziegler, který barvitě popisuje nadšení z nové technologie i smutek nad častou ztrátou přátel. Stejně tak i běžný vojenský život a závěrečné rozčarování těch, kteří stáli na špatné straně. Jako bonus je přidána kapitola o práci konstruktéra Alexandera Lippische včetně bohaté fotodokumentace.

06.10.2017 4 z 5

Komiks: Od roku 1968 do současnosti Komiks: Od roku 1968 do současnosti Alexander Danner

Tohle není rozhodně knížka, která by se měla číst postupně od začátku do konce. Spíše je to tak, že pokud mám na stole nějaký komiks, který mě zaujal, vezmu také tuto encyklopedii a přečtu si víc o období a poměrech, v kterých vznikal. Pro ty, co považují komiks za něco víc, než jen obrázky s bublinami, jet to nástroj, který jim pomůže rozšířit si obzory.

05.10.2017 4 z 5

Z pekla Z pekla Alan Moore

Tohle opravdu není kniha pro každého. Známý příběh okořeněný metafyzičnem, zednáři a mystikou je uchopen v překvapivém světle (překvapivém pro ty, kdo neviděli film). Aby člověk pořádně pochopil, musí co každou půlstránku přeskakovat k vysvětlivkám. Je vidět, že autor má neskutečný přehled a před prvním napsaným slovem se dlouho připravoval. To celé podtrhuje nekonkrétní černobílá kresba, která vytváří mrazivou atmosféru. A právě to, co je největším plusem knihy, tedy kresba a propracovanost, jí také nejvíce sráží. Čtenář se totiž v postavách a příběhu až příliš snadno ztratí.

27.09.2017 4 z 5

Město zvané peklo Město zvané peklo Stan Sakai

Základní premisa je převzata z Kurosawova filmu, který dal celé této sérii Stana Sakaie název, z Yojimba. Kromě Usagiho je ale ve městě i další výtečný šermíř Kato, s kterým spojí své síly. A v jediném obrazu se nám připomene i ztělesnění zla, démon Jei.

16.09.2017 5 z 5

Muži na správné straně - II. díl: Pěší jednotky - Západ Muži na správné straně - II. díl: Pěší jednotky - Západ Dušan Vávra

Druhý díl trilogie obsahující abecedně řazené životopisy občanů z Prácheňska, bojujících během druhé světové války na Západě. Tento svazek se zabývá převážně jednotkami pěšími a tankovými. A i zde musím smeknout před badatelskou prací autora. Mimochodem, překvapilo mě, jak velké množství z popisovaných lidí žilo a pracovalo před válkou ve Francii.

22.08.2017 4 z 5

Muži na správné straně - III. díl: Pěší jednotky a paravýsadky - Západ Muži na správné straně - III. díl: Pěší jednotky a paravýsadky - Západ Dušan Vávra

Chronologicky sice poslední, ale první napsaná kniha trilogie. Jedná se o abecedně řazené životopisy občanů z Prácheňska, kteří sloužili ve 2. světové válce ve francouzské a britské armádě. I když ne vždy jsou životopisy úplné, je vidět autorův obrovský kus práce při hledání podkladů v archivech jak veřejných, tak soukromých.

22.08.2017 4 z 5

Futurista: Život a filmy Jamese Camerona Futurista: Život a filmy Jamese Camerona Rebecca Keegan

Velmi zajímavé kniha o člověku, s kterým není jednoduché vyjít, ale který, i přes své renomé, také nemá na růžích ustláno. Rozmanitý kaleidoskop názorů kolegů z branže a náhledů do Cameronova soukromí. Kapitoly jsou seřazeny podle jednotlivých režisérových filmů a dozvíme se z nich obrovské množství zajímavostí z natáčení.

04.08.2017 5 z 5

Letadla 1. světové války 1914 - 1918 Letadla 1. světové války 1914 - 1918 Jack Herris

Vynikající kniha pro všechny milovníky vojenského letectví. Je rozdělena do přehledných celků a kromě západní fronty se zaobírá i například frontou východní nebo italskou. Taktéž popis letounů se nesoustředí jen na známé typy, ale i na ty používané omezeně, nebo v malých počtech.

31.07.2017 5 z 5

Pugét kočiček a další způsoby, jak použít mrtvou kočku Pugét kočiček a další způsoby, jak použít mrtvou kočku Simon Bond

Velmi morbidní a svým lehce úchylným způsobem velmi vtipné. Ale Rileyho králíčci jsou přece jen o ten kočičí chlup lepší. Ještě jsem neviděl díl první, ale co takhle použít kočičku místo Ježíše na krucifix?

24.07.2017 4 z 5

Jak se žilo v minulosti - Dějiny římského vojska Jak se žilo v minulosti - Dějiny římského vojska Peter Connolly

Vynikající publikace pro mládež, ve které je názorně vysvětleno, že ne vždy vypadal římský voják jako uniformovaná postavička z Asterixe. Kromě vývoje výstroje a výzbroje nás seznámí i se základy uspořádání vojska nebo taktiky.

10.07.2017 5 z 5

Y: Poslední z mužů 1 - Jako jeden muž Y: Poslední z mužů 1 - Jako jeden muž Brian K. Vaughan

Tak trochu jiné post-apo. Perfektní podání celkem klasického nápadu se zajímavě se rozvíjejícími dějovými linkami. V některých momentech připomíná známější The Walking Dead. Vůbec bych se nezlobil, kdyby to stanice jako AMC také zfilmovala.

22.05.2017 4 z 5

Kočky v burkách Kočky v burkách Peter De Wit

Proti obou extrémním stranám názorového spektra, xenofobii i radikalismu, by s mělo bojovat i humorem. A tyhle postřehy obyčejných holek, které jsou ale zavřeny v burkách, to dělají skvěle.

19.05.2017 4 z 5

Tarzan - Éra Joea Kuberta - kniha první Tarzan - Éra Joea Kuberta - kniha první Joe Kubert

Tento soubor sešitů je návratem do klasické éry komiksů. Klasické jak v Burroughsově původním příběhu, tak kresbou Joe Kuberta. A já se skvěle bavil.

17.05.2017 4 z 5

Tiger I na východní frontě Tiger I na východní frontě Jean Restayn

Kniha určená veskrze jen pro zájemce o válečnou techniku. Kromě stručné historie jednotek v ní najdeme "pouze" velké množství fotografií s popisky, které někdy vyvracejí i dávno zažité informace o konkrétních tancích.

15.05.2017 5 z 5