p3tris p3tris komentáře u knih

Ocelová křídla Ocelová křídla Jiří Šitler

Zajímavé je, že knihu, pojednávající o životě Josefa Balejky, zpracoval rumunský autor. Což mu možná dovolilo využít trochu jiný úhel pohledu. Hlavním motivem totiž není působení slavného "čtyřlístku" u britských perutí, ale období, které mu předcházelo. Tedy kromě krátkého načrtnutí dětství hlavně útěk z Polska a Rumunska. Ten je zpracován zajímavě a bez příkras, včetně využití prostitutky. Anglii jsou pak věnovány pouhé dvě stránky a komiks uzavírá krátký pozitivní epilog z poválečného období. V tom už se bohužel nedozvíme, jak se k letcům zachoval komunistický režim. Černobílá kresba je přehledná a autorovi rád odpustím některé nepřesnosti ve znázornění vojenské techniky. Jde o celkem příjemnou jednohubku, kterou si užijí hlavně milovníci historie a letectví.

05.02.2021 4 z 5

Oděv a zbroj vojáka ve středověku Oděv a zbroj vojáka ve středověku Gerry Embleton

V době, kdy se nám většina tvůrců historických filmů snaží namluvit, že středověcí vojáci vypadali jako rockové hvězdy nebo motorkáři, jde autor této knihy úplně jinou cestou. Kvůli co nejpřesnějšímu podání je využita metoda, která to umožňuje, tedy fotografie. Figuranti jsou ale ustrojeni do replik, vyrobených a barvených originálním způsobem a z původních materiálů, většinou i v odpovídajícím prostředí. Nabízí tak jakési střípky pohledů do středověkého života, jak skutečně vypadal. Každá fotografie je pak doplněna vyčerpávajícím popisem. Kromě nich se v knize nachází i několik komentovaných listů reprodukcí středověkých kreseb a soch. Člověk si tak dokáže udělat celkem přesnou představu, jak se naši předci za středověku oblékali.

09.12.2019 4 z 5

Plamen nenávisti Plamen nenávisti Witold Urbanowicz

Witold Urbanowicz velel během Bitvy o Británii slavné polské 303. peruti RAF, později byl na stáži v Tichomoří a koncem války velel celému polskému křídlu RAF. Je asi jediným člověkem na světě, který sestřelil sovětské, německé i japonské letadlo. Svá zážitky shrnul do několika knih, které, bohužel, zatím nevyšly v češtině. Kromě jediné, Plamenu nenávisti. Ta naopak vyšla pouze česky a to na popud redakce časopisu Letectví a kosmonautika, která v té době sháněla informace o českém stíhači Josefu Františkovi. Knížečka je to útlá, ale jelikož jde o vzpomínky z první ruky, velice zajímavá. Kdo četl například něco od Fajtla, zjistí, že problémy Poláků a Čechoslováků byly podobné. Ať už jde o byrokracii, nebo třeba nepružná dvojitý systém hodností.

29.11.2019 4 z 5

Vývoj života na Zemi Vývoj života na Zemi Vratislav Mazák

Většina obrazů je známá už z jiných knih, ale tady jsou pěkně poskládané na jednom místě. Útlá knížečka, ve které se dá listovat nekonečně dlouhou dobu.

06.09.2019 4 z 5

Ekhö: Zrcadlový svět 1 a 2 Ekhö: Zrcadlový svět 1 a 2 Christophe Arleston

Tahle kniha se mi dostala do ruky náhodou, když mi přišla jako bonus k předplatnému časopisu. Musím přiznat, že nejsem žádným znalcem francouzského komiksu a mé oko v knihkupectví spíš vždy padne na poličku s mangou. Ale třeba takový Šinkl je můj velký oblíbenec a zaujímá čestné místo ve sbírce. A Barbucciho kresba mi zrovna Rosinskiho Šinkla svou hravostí a lehkou erotičností v mnohém připomíná. Svět Ekhö je vtipně vymyšlený a po svém reflektuje některé události, které se staly v tom našem. A hlavní hrdinka Mravlena, kterou můžou posednout duše mrtvých lidí, se v něm musí naučit žít. Po prvních dvou povídkách jsem nadšen a těším se na pokračování.

19.07.2019 4 z 5

Tokijský ghúl:re 1 Tokijský ghúl:re 1 Sui Išida (p)

ÚPG má novou tajnou zbraň. Quinxy, holubice s implementovaným ghúlým drápem. Jsou rychlí a mocní, ale také je to banda zelenáčů. Akira Mado pověřuje jejich velením Haise Sasakiho. První úkol, který tým tohoto amnézií trpícího inspektora dostává, je vypátrat ghúla, který zanechává na místě činu končetiny a hlavy, přezdívaného "Torzo". A cestu jim překříží nejen konkurenční tým, ale i několik starých známých. Mimochodem, vysvětlení toho tajemného "Re" v názvu se dozvíme až na posledních stránkách tohoto sešitu.

18.07.2019 4 z 5

Zelená, nasedat! Zelená, nasedat! Josef Hons

Tuto knihu jsem si koupil z čisté nostalgie. Jako dítě jsem jí měl po tátovi a miloval jsem jí. Tedy hlavně tu druhou část, která se zabývá jednotlivými druhy dopravy. A zabývá se jí optikou padesátých let, takže dnes působí lehce úsměvně. Podle ní jsme dnes měli létat turisticky na Venuši, jezdit v autech rychlostí 1000 km/h a v všechno mělo mít jaderný pohon. První část je potom plná povídek s tématem dopravy tak, jak skutečně ve své době fungovala. Což je pro mě dnes možná ještě zajímavější.

04.06.2019 4 z 5

Štěky Broka Špindíry Štěky Broka Špindíry Petr Kopl

Pes, který se vyrovná těm nejslavnějším kocourům? Ano! A ještě jednou ano! Brok je neskutečně vtipný a i když ke konci už trošičku ztrácí koule, stejně je to jeden z nejleP(S)ÍCH stripů vůbec. A mě jen může těšit, že je z našich luhů a hájů. Kolika roků se psi vůbec dožívají? 12-ti? 16-ti? Já doufám, že to alespoň na dvě knížky u Broka ještě bude.

27.04.2019 5 z 5

Bušidó - duch samuraje Bušidó - duch samuraje Inazó Nitobe

Na knize je znát, že jde vlastně o výtah z díla Duše Japonska, která vyšla už na konci devatenáctého století. I když byl Inazó Nitobe rozhodně velmi osvícený, ta zkostnatělost se musela nějak promítnout. Myslím, že i sám autor by byl velmi překvapen, kde je dnes japonská kultura. Mě, jako milovníku Kurosawových filmů a Usagi Yojimba, výrazně poodkryla další část japonské duše. Myslím, že se Seal Wilson s moderním pojetím popral celkem statečně. K Japonsku dnes patří neodmyslitelně manga, takže i styl ilustrací mi seděl.

26.02.2019 4 z 5

Nick Cave: Mercy On Me Nick Cave: Mercy On Me Reinhard Kleist

Tento grafický román jsem začal číst jedním dechem... a někde v půlce přestal. Ne, že by mě nebavil, nebo snad dokonce nudil. Ale začal jsem se v něm ztrácet. Proto jsem znovu vytáhl diskografii The Birthday Party, znovu přečetl Oslici a až pak se ke knize vrátil. Je stejně divná, jako samotná Caveova tvorba, plná citací, náznaků a snů. A stejně tak dokonalá.

06.12.2018 5 z 5

Píseň z pytlíku na zvratky Píseň z pytlíku na zvratky Nick Cave

Každý, kdo se pokouší o texty písní nebo básně ví, že inspirace může přijít kdekoliv. U oběda, ve sprše, na záchodě... u Nicka Cavea je to pravděpodobně hlavně na palubě letadla. A místo do notebooku jí zaznamenává na pytlíky na zvracení. A nebo taky ne, třeba si s námi jen pohrává a všechno napsal během jediného večera v klidu své pracovny. Kapitoly jsou sice pojmenovány podle amerického turné Bad Seeds, ale z toho se nedozvíme téměř nic. Jde o sled myšlenek a veršů, které se různě přelévají skrze knihu. Nečekejte román, nečekejte děj. Tohle je pohled do hlavy temného barda, kde jde ruku v ruce sarkasmus s depresí a svébytným humorem. Bez toho, aby jste se s tím smířili a připravili si na to náladu útlou knížku ani neotvírejte.

03.12.2018 4 z 5

Tokijský ghúl 11 Tokijský ghúl 11 Sui Išida (p)

Kanibalismus ghúla posílí na těle, ale oslabí na duchu. To poznává i pološílený Kaneki, který nyní ovládá dráp natolik, že se dokáže proměnit v jakousi monstrózní stonožku. Při soubojích nehledí na přátele, ani na nepřátele. Bitva v laboratořích se rozhořela na plné obrátky. A zpovzdálí to s doktorem sleduje i jednooký král.

05.10.2018 4 z 5

Ghost in the Shell 1.5: Human-error processor Ghost in the Shell 1.5: Human-error processor Masamune Shirow (p)

I když se jedná "jen" o čtyři případy Sekce 9 a hlavní úlohu po Motoko v nich přejímá Bató, stejně se jedná o nadprůměrnou mangu. Hlavně díky skvělé kresbě s důrazem na detail. Hvězdičku navíc přidávám díky často vtipným poznámkám pod čarou.

17.07.2018 4 z 5

Dvě stě sošek jizo Dvě stě sošek jizo Stan Sakai

Člověk by ani neřekl, že už tu je dvoustý příběh s Usagim. I když se jedná o historky mimo hlavní dějovou linii, jsou zase naprosto vynikající. Sakai dokáže vymyslet zajímavé příběhy i z na pohled tak banálních témat, jako je výroba sójové omáčky, nebo transport ledu, a při tom nás nenásilně seznamuje s japonskou kulturou. Jako bonus nahlédneme do různých fází jeho práce. A jen tak mimochodem, mají jeho postavy ocásky?

16.07.2018 5 z 5

Egypt, Řecko, Galie Egypt, Řecko, Galie Alain Quesnel

Jako dítě jsem na knihách z edice Mýty a legendy miloval hlavně nádherné ilustrace. A jelikož jsem měl díky panu Petiškovi a filmu Souboj titánů vřelý vztah k řeckým bájím, tuhle jsem měl ze všech nejraději. Ale pravděpodobně tato kniha může za to, že ve mě vzklíčil zájem o severskou mytologii. I díky ní jsem si mohl o několik let později užít třeba takový Silmarillion.

11.07.2018 5 z 5

The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface Masamune Shirow (p)

Oproti prvnímu dílu může kniha vypadat chaoticky, protože se převážná část děje odehrává v kyberprostoru a Motoko často mění identitu. I díky tomu po čtenáři požaduje alespoň základní znalosti sítí a počítačové terminologie. Pokud se na ní ale dokážete soustředit, znovu vás vtáhne nejen úchvatnou kresbou.

09.01.2018 4 z 5

Spitfire - Příběh zkušebního pilota Spitfire - Příběh zkušebního pilota Jeffrey Quill

Jediné, co mě tuto knihu donutilo dočíst, byl můj dlouhodobý zájem o RAF a o Spitfire obzvláště. Ne, že by byla nezajímavá. Právě naopak. Je plná detailních informací ze vzniku tohoto legendárního letadla. Co jí však úplně zabíjí je tragický překlad. U některých termínů musíte dlouze přemýšlet, co jím chtěl překladatel říci a někdy překlad dokonce úplně změní vyznění věty. Příkladem budiž nouzové přistání "kolama nahoru" místo "se zataženým podvozkem". Proto můžu doporučit jen fandům, kteří si překlad "znovu přeloží", nebo knihu v originále.

02.11.2017 3 z 5

Kat katem kata Kat katem kata Vojtěch Steklač

Zkrácená adaptace se zaměřuje hlavně na jednotlivé případy a o životě mistra Jana se toho mnoho nedozvíme. Což nevadí, protože koho zaujme, jistě si najde čas přečíst si celé Svátkovi Paměti katovské rodiny Mydlářů. Já tedy rozhodně ano, i když je to kniha velmi krvavá z doby surové.

22.08.2017 4 z 5

Bitevní pole: Kniha první Bitevní pole: Kniha první Garth Ennis

Opravdu silná kniha, která bez obalu ukazuje, jaké je válka svině. Je vidět, že autor nastudoval plno pramenů, z nichž vytvořil tři vynikající příběhy. Stejně tak ilustrátoři dokázali přesně vystihnout nejen zobrazovanou techniku. Ale jestli bych měl něco opravdu vyzdvihnout, je to začátek druhé povídky. Z britských žen, kterým stéká po stehnech krev, a čekají v moři s hrdostí na poslední kulku, mě bude mrazit ještě hodně dlouho.
Poznámka pod čarou k překladateli: Zobrazené Hurricany Mk.IIC neměly kulomety, ale kanóny.

08.08.2017 5 z 5

Otčina Otčina Nina Bunjevac

Další z úžasných autobiografických knih. Tato nám na pozadí jedné rodiny vypráví pohnuté dějiny novodobé Jugoslávie a vztahu Chorvatů a Srbů. Možná i díky černobílé kresbě mi trochu připomínala známější Satrapin Persepolis, i když tady chybí jakýkoliv náznak humoru. Pochvalu si zaslouží i zpracování českého vydání na kvalitním papíře, které vám jistě nebude dělat v knihovně ostudu.

10.07.2017 4 z 5