pablito pablito komentáře u knih

Podivná svatba na Lichnici Podivná svatba na Lichnici Vlastimil Vondruška

Já jsem tradičně spokojen, historickou a dějovou věrohodnost nehledám. Je to pro mě knížka pro zábavu. A jako bonus dýchne celkem povedeně historií. Oproti předchozím poněkud delší dílko, což neberu jako plus, ale nevadí :)

23.07.2023 5 z 5

Temná dcera Temná dcera Elena Ferrante

Ke knížce jsem se dostal náhodou a nic jsem od ní nečekal. A byl jsem unešený. Skláním se před schopností autorky popsat poměrně banální situace ze života (příběh spočívá v tom, že žena najde na pláži panenku a na konci ji chce vrátit) tak, že vidíte neuvěřitelně barevný obraz vnitřního světa hlavní hrdinky.

30.05.2023 5 z 5

Tichá smrt Tichá smrt Peter May

Mě autor v této knize nezklamal. Za mě "pohodová" detektivka, která drží v napětí od začátku až do konce. A že je něco přitažené za vlasy, tak to přeci musí člověk od strašidelných pohádek (a všechny ty thrillery nejsou nic jiného než strašidelné pohádky pro dospělé) čekat :)

07.04.2023 5 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Dobrá detektivka do vlaku ...

18.02.2023 4 z 5

Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Elli H. Radinger

Jedinečná kniha o životě vlků, ale současně jedna z nejlepších knih o životě, které jsem četl.

29.07.2022 5 z 5

Doktore, teď to chce klid! Doktore, teď to chce klid! Patrick Taylor

Milý obrázek lidiček irského venkova padesátých let minulého století. Takový balzám na duši :)

15.04.2022 5 z 5

Přítelkyně z mládí Přítelkyně z mládí Alice Munro

Čekal jsem něco jako Otu Pavla - psaní "o ničem" takovým způsobem, že se od toho nemůžeš odtrhnout. Nekladu ta autorce za vinu (spíš se jí omlouvám), ale mě knížka dost nudila. Patrně jsem nedokázal jako českej chlap vidět ženský svět v Kanadě tak zajímavě jako by to bylo na Berounce.

29.11.2021 3 z 5

Jsi prostě borec: Přestaňte pochybovat, že jste skvělí, a začněte si úžasně žít Jsi prostě borec: Přestaňte pochybovat, že jste skvělí, a začněte si úžasně žít Jen Sincero

Nízké hodnocení berte prosím subjektivně. Je to knížka, která pro mě neobsahuje nic jiného než tisíckrát už jinde opakované myšlenky. Jsou to však dobré myšlenky. Tak mi nebylo na obtíž knížku přečíst. A pro někoho kdo se s těmi myšlenkami setkává poprvé může být velmi cenná.

30.10.2021 2 z 5

Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Knížka o tom, co má v životě smysl ... Coelho (mě) nikdy nezklame ...

07.10.2021 5 z 5

Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Super detektivka. Je to moje první knížka od autora, tak nemůžu srovnávat s ostatníma.

13.09.2021 5 z 5

Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Michio Kaku

Populárně napsaná knížka o dlouhodobých vyhlídkách na přežití lidského rodu. Leckdo si řekne, že neobsahuje nic převratně nového. Ale i rekapitulace známých faktů vztažená k tématu budoucnosti lidstva stojí za přečtení.

14.08.2021 5 z 5

Když Nietzsche plakal Když Nietzsche plakal Irvin D. Yalom

Jedna z nejlepších knih o životě a jeho smyslu, kterou jsem četl. Přestože se jedná o fikci, tak knížka přiblíží i život Nietzscheho a Breuera.

18.06.2021 5 z 5

Celestinské proroctví Celestinské proroctví James Redfield

Knížku jsem přečetl již po několikáté, ale po velmi dlouhé době. Patrně kdybych ji nyní četl poprvé, tak by bylo hodnocení nižší a označil bych ji možná za zjednodušenou a prvoplánovou. Nemůžu ale zapomenout, co pro mě knížka v devadesátých letech znamenala. Určitě stojí za přečtení.

27.09.2020 4 z 5

Dědečkův velký útěk Dědečkův velký útěk David Walliams

Knížka pro děti, která toho hodně naučí dospělé.

22.07.2020 5 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

V dnešní době by měla být tato kniha povinnou četbou. I když je psaná pro američany, tak nás se týká stejnou měrou.

27.06.2020 5 z 5

Když tělo řekne NE Když tělo řekne NE Gabor Maté

Na knížku jsem se těšil, zklamaný jsem nebyl, ale čekal jsem, že bude malinko výživnější. Obsahuje především příběhy pacientů autora (kanadský lékař maďarského původu, který se specializuje na paliativní péči) a snaží se hledat souvislosti mezi nemocí a stresem v jejich životech. Zejména tím skrytým, pocházející z vědomých i nevědomých traumat z dětství.

25.01.2020 4 z 5

Radostná moudrost Radostná moudrost Yongey Mingyur Rinpoche

Úžasná kniha nejen o meditaci, kde jsem mimo jiné objevil pro mně nejvýstižnější definici ega: "Ego je prostě jen soubor funkcí vzniklý proto, aby nám pomáhal pohybovat se sférou relativní skutečnosti".

06.01.2020 5 z 5

Intimní historie od antiky po baroko Intimní historie od antiky po baroko Vlastimil Vondruška

Vzhledem k rozsahu jsem se trochu bál, že to bude poněkud nudné. Nebylo. Kromě zajímavého tématu dala knížka jako bonus zopakování dějepisu.

18.11.2019 5 z 5

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Dokonalá bigrafie. Isaacson je precizní autor. O jednu hvězdičku méně než za Einsteina jsem dal jen proto, že nejsem znalec umění a popisy Leonardových děl byly pro mě až příliš podrobné. Obě biografie dle mého stojí za přečtění.

06.11.2019 4 z 5

Řád času Řád času Carlo Rovelli

Mě velmi zaujala. Právě proto, že je pojatá víc filozoficky než teoreticko-fyzicky. Z pohledu folozofie jsem se chytal. Ze strany fyziky to bylo horší (i když je psaná velmi citlivě populárně) a určitě bude druhé a patrně i třetí čtení :)

21.11.2024 5 z 5