pablito komentáře u knih
Čekal jsem nějaký román pro ženy, pustil jsem se do toho spíš ze zvědavosti, než že bych měl nějaká očekávání. A byl jsem mile překvapen. Připomínalo mi to styl Oty Pavla - vyprávění o banálních věcech, nic moc se neděje a přitom to četete rádi. Zaujala mě i možnost nacítit amosféru Neapole v době, kdy u nás vládla totalita.
Autorovo mistrovství jsem ocenil, když jsem si uvědomil, že první třetina poměrně obsáhlé knihy popisuje jak někdo leze po žebříku ... a člověk to čte poměrně s napětím.
Po Odvážném snění je to druhá knížka autora, kterou. První mě sice oslovila silněji, nicméně abych dal o hvězdičku méně to by nebylo fér vůči jiným knihám. Možná mi trochu vadilo, že z toho bylo cítit promo na autorovy kurzy.
Za mě nejlepší populárně odborná kniha (o tom jak aktivně vytvářet svůj vlastní svět), kterou jsem v poslední době četl. Teorie je doplněna příklady z autorovy praxe. Nechybí ani konkrétní návody.
Kniha se mi dostala do ruky víceméně náhodou. Předchozí díly jsem nečetl. Nemůžu říct, že by mi přečtení nic nedalo. Přínosem je bezesporu, že donutí tříbit a formulovat názory. Nicméně na mě byla nedostatečně strukturovaná. To že se spoustou premis autora nerezonuji jednak není pro hodnocení relevantní a jednak to vždy člověka donutí k přemýšlení.
Příběhy vylíhnuté ze dna liského nevědomí. Bravurní obrazy z říše snů, která se liší od té naší jen tím, na které straně se spáč nachází.
Trochu jsem se ztrácel v ději i postavách. Asi to nebylo záměrem autora, ale tím, že jsem nečetl dost pečlivě. Druhé čtení ale nejspíš nebude.
Dokonalá knížka, která neobsahuje laciné návody, ale popisuje PROČ absolvovat přechodové rituály. Kopil jsem si ji náhodou s jinou knížkou od stejného vydavatelství, abych se dostal na poštovné zdarma. Ta původní kniha se ukázala býti víceméně esoterickou břečkou. Villoldo to vynahradil :)
Se základní myšlenkou - že dravá hrabivost dnešní společnosti může vést k zániku civilizace - se dá souhlasit, protože čas dává autorovi za pravdu (kniha napsaná v sedmdesátých letech minulého století). S východisky, která autor doporučuje, se mi už nedařilo souhlasit. To nic ale nemění na tom, že knížka vyvolá vnitřní dialog a náměty k přemýšlení.
Bravurní profil Franze Antona Mesmera, Mary Bakerové Eddyové a Sigmunda Freuda. Mesmer a Freud mi jsou osoby známé, o Bakerové jsem nic nevěděl a při čtení jejího portrétu člověka zamrazí - nechutné manipulace a nechutní manipulátoři tu byli napříč liskými dějinami.
Dávám jen pět hvezdiček je pro to, že to je už několikátý titul od autora a některá věci se překrývají. Kdybych ji četl jako první, tak to určitěš bude hvězdiček šest.
Neurazila, ale nemůžu říct, že potěšila. Čekal jsem větší hloubku. To ale neznamená, že popis toho že autorka při nejrůznějších příležitostech prováděla rituály, někoho nezaujme.
Pět hvězdiček bez přemýšlení, protože je poutavě napsaná a hlavně protože psi mají tu moc naučit lidi žít.
Takový lepší bulvár napříč historií. Jako oddychovka, nejlépe audiokniha do auta ale neurazí.
Autora mi doporučila vnučka a byl to dobrý tip. Přestože nepatřím k cílové věkové kategorii, pro kterou píše, tak mě ani tato knižka nenudila a myslím, že vnímavý dospělý čtenář v ní najde i hlubší myšlenky.
Není správné od této knížky čekat to samé jak od Tajného života stromů. To ale neznamená, že je špatná. Je jiná. Zejména svým určením. Odpovídá svému názvu - je to návod. A návody na cokoliv se zdají nudné tomu, kdo zařízení ovládá. Nemyslím si ale, že v případě lesa by to platilo pro většinovou populaci. Knížka je ideální i pro starší děti.
Kupodivu srozumitelně psaná útlá knížka. Ale jednoduchý návod bych v ní ale nehledal. Pro mě to určitě to bude vyžadovat ještě druhé čtení.
Docela poutavá pohádka pro dospělé (a dospělí také potřebují pohádky).
Knížka spíš pro odbornou veřejnost. Obsahuje i podrobně popsaný výzkum UP Olomouc, který mimo jiné potvrzuje výsledky podobných výzkumů v zahraničí, že vztah není mezi mírou hypnability a osobnostními charakteristikami (jako je například inroverze).