Parník Parník komentáře u knih

Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Tady není co dodat, dokážu i citovat zpaměti. Jedna z mých nejoblíbenějších. Tragická freska o ruské společnosti devatenáctého století, kde každý z členů Karamazovy rodiny je naprosto jiným a osobitým a každý z nich reprezentuje jiný přístup ke světu. Dostojevský zde syntetizuje svou předchozí tvorbu - Raskolnikov (Zločin a trest) se stává Ivanem Karamazovem, Myškin (Idiot) se stává Alexejem. Pro mě naprostý vrchol jeho tvorby a zároveň i realistické literatury.

Revisor Revisor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Trefné, vtipné a pravdivé. Možná trochu smutné je, že toto drama je nadčasové a spíše stále víc platné.

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Pěkná kniha, zvláště dr. Larch mi přirost k srdci. Sice by se asi obešla bez těch detailních návodů jak provádět potraty, při kterých mi nebylo zrovna nejlíp, ale i tak je to výborné čtení.

Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Zde si každý najde své, nad každou stranou se člověk musí zamyslet, vidíte problémy a věci z vašeho běžného života v jiném světle nebo tak, jak by vás nenapadlo nad nimi přemýšlet. Kundera je zde spíše filozofem, děj není tak podstatný.Podle mě určitě jeho nejvyzrálejší kniha a všem, kterým nevadí složité úvahy nad knihou doporučuju.

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Neoslovilo mě to vůbec, možná špatné načasování, musím to ještě zkusit..

30.11.-0001 2 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Nevím, mě tohle nepřijde jako nejlepší Hemingwayovo dílo a popravdě mi to k srdci moc nepřirostlo. Možná mi nevyhovuje "ledovec", těžko říct, ale celkově jeho knihy jsou pro mě oříšek.

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Viděl jsem i v divadle. Čapek prostě "umí" a pro mě je spolu s Milanem Kunderou naším nejlepším spisovatelem.

Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Úžasné a strhující, jedna z nejlepších knih americké literatury vůbec.

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Stejně jako RUR je to skvělá hra, která ovšem získá na síle až na prknech.

30.11.-0001 4 z 5

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

Válka z trochu jiného pohledu, válka z pohledu ženy - uprchlice a to vše v Itálii, kde byla situace velmi specifická.

Cizinec Cizinec Albert Camus

Závěr byl fajn, ale přijde mi to trochu málo na tak ceněnou knihu.

Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Jednoduchoučká hra, ale překvapivě mě několikrát pobavila, přečíst se to dá za dvě hodiny.

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Kdo to nezná není čech, ale přeci jen mi to přijde přeceňované dost.

Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Stejně jako Zločin a trest je i Idiot pro mě jen předstupněm pro karamazovce, kde Dostojevský převadí knížete Myškina do postavy Alexeje.

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Příjemné, ale na Karamazovce to nemá ani náhodou.

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Na tuhle knihu jsem se moc těšil a musím uznat, že mě nezklamala.Opět moc oceňuji filozofickou rovinu, která je pro mě hodnotnější než samotný příběh.Nesmrtelnost pro mě ale stojí ještě o trošičku výše.

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Ne tak dobrá, jako pravidla moštárny, přesto stále špička v žánru.

Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

Pěkný pohled na partyzány, navíc se to celé dělo jen několik kilometrů od mého domova.

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Jojo beatnici byli fajn borci. Sice knížka je to spíše jak nějaký deník, kde je zapsáno "vše co se stalo", ale tím je to zajímavější.

Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Líbilo se mi to, sice svým způsobem to bylo ploché, ale neočekával sem nějakou bombu, takže spokojenost.