Pavelpi Pavelpi komentáře u knih

Zpověď vězně sametové revoluce Zpověď vězně sametové revoluce Miroslav Štěpán

Celkem dobře napsáno.Samozřejmě je to psáno v době,kdy se cítil ublížený a stavěl to tak,že to někdo musel odnést a padlo to na něho.Myslím si,že hlavně proto,že byl v roce 1989 moc vidět a nebál se (na rozdíl od ostatních) mluvit.Alespoň jsem se dozvěděl o zákulisí revoluce od druhé strany a můžu si udělat objektivní odhad,jak to vlastně bylo.

27.07.2019 4 z 5

Znamení lyry Znamení lyry Václav Erben

Dobrá detektivka s Exnerem,i když prostředí se tentokrát vymyká normálu

26.07.2019 5 z 5

Yvetta Simonová a její osudoví muži Yvetta Simonová a její osudoví muži Pavel Vrba

Velký příběh velké zpěvačky mojí generace

16.07.2019 5 z 5

Anglický pacient Anglický pacient Michael Ondaatje

Byl to takový trochu lepší průměr.Asi bych to normálně nedočetl,ale se skřípěním zubů jsem to dotáhl do konce,hlavně kvůli čtenářské výzvě.

20.06.2019 3 z 5

Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Vlastimil Vondruška

Tak už jsem bohužel dočetl celou sérii.Už se víc nedozvím,jak pokračovaly další osudy rodiny Prokopů.Na druhou stranu musím říct,že takhle by se měly učit dějiny ve škole.Pak bychom se asi nedozvídali,že druhá světová válka skončila v roce 1968,jako jsem se to dozvěděl já od jednoho studenta střední školy.

21.05.2019 5 z 5

Krev na lopuchu Krev na lopuchu Vlastimil Vondruška

Povídky celkem šly.Asi jsem se už navykl na Oldřicha z Chlumu,proto se mi to tolik nelíbilo,ale jinak dobré,lepší průměr.

20.05.2019 4 z 5

Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Vlastimil Vondruška

Knihu jsem dočetl a je mi skoro líto,že začnu číst poslední díl.Souhlasím také s hodnocením Faba.Například při rozhovoru obou bratranců,kteří píší kroniku :" Národ by měl táhnout za jeden provaz.Jenže nás rozdělila víra.Někdy se sám sebe ptám,zda je správné,aby se kvůli hádkám kazatelů národ rozdělil.Je to ten správný důvod,aby Čech nenáviděl Čecha a klaněl se Němcům ?Modlím se,aby naši potomci už nikdy stejnou chybu neopakovali."

08.05.2019 5 z 5

Vladimír Menšík - Pocta Vladimíru Menšíkovi Vladimír Menšík - Pocta Vladimíru Menšíkovi Slávka Kopecká

Pan Herec Vladimír Menšík - co k tomu ještě dodat...

20.04.2019 5 z 5

Hledání budoucího času Hledání budoucího času Zdeněk Volný

Mě ani moc nevadí,že jsou v knize i spisovatelé ze SSSR,protože i tahle země má velice dobré autory tohoto žánru.Samozřejmě jsou tam i některé věci,které jsou nudné,ale celkově bráno je to dobrá kniha.

14.04.2019 4 z 5

Černý šíp Černý šíp Robert Louis Stevenson

Knižku jsem četl poprvé jako kluk a moc se mi líbila.Proto jsem se do ní dal po dlouhém čase znovu.Samozřejmě,že z mého dnešního pohledu je kniha příliš jednoduchá.Na druhé straně si myslím,že má čtenáři rovněž co říct.Minimálně to,co byla válka růží v Anglii.

27.03.2019 5 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Kniha před Společenstvem prstenů,která nás vlastně uvádí do Středozemě,vysvětlí co jsou vlastně Hobiti a další postavy.Je to takový první díl všeho,který nás připravuje Na boj o prsten.

16.02.2019 4 z 5

Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Také pokračování osudů rodiny Prokopů je velmi dobře rozvedeno a spojeno s událostmi těchto let.Jistě,že přesnost historická není úplná,ale jako sága rodu nebo román je naprosto dokonalý.Autor také netvrdí,že všechny údaje jsou podloženy.Naopak si je upravuje,tak,aby vyhověly románu a za sebe můžu říct,že mi to vůbec nevadí.

03.02.2019 5 z 5

Zlá krev Zlá krev Vladimír Neff

Pokračování rodinné ságy Bornů a Nedobylů v tomto díle se znovu prolíná i s osudy rodiny Pecoldů.Je to opět perfektní díl.Příběh končí smrtí Martina Nedobyla.

01.01.2019 5 z 5

Dobrodružství Sherlocka Holmese Dobrodružství Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes jeden z nejlepších světových detektivů,který reprezentuje detektivní žánr ve dvojici s doktorem Watsonem.Myslím,že příběhy jsou sice staré,ale dosud nepřekonané a že se budou číst i dále.

16.12.2018

Soudce Ti a vražedný zvon Soudce Ti a vražedný zvon Robert van Gulik

Nádherná detektivka.Soudce a jeho pomocníci řeší případy s přehledem a logicky.Kniha se velmi dobře čte,děj jde neustále kupředu,je napínavý a rozuzlení nakonec je i částečně překvapivé.

31.08.2018 5 z 5

Old Surehand II. Old Surehand II. Karel May

Druhá část knihy je stejně dobrá jako první díl.Děj má spád a rychlost a žádné rozvláčné popisy.A kdo čte knihu poprvé ten je překvapen i napínavým dějem.

26.08.2018 5 z 5

Strach nad Bobří řekou Strach nad Bobří řekou Jaroslav Foglar

Moc mě to nenadchlo,je to takové povrchní,neúplné a řada věcí mi připadá jako nedokončené (bobříci,hry apod).Možná je to dáno dobou vzniku,nevím.Ale na první díl to zdaleka nemá.Ty hvězdičky dávám pouze z nostalgie,normálně bych dal tak dvě.

12.05.2017 4 z 5

Beznadějný případ Beznadějný případ Ed McBain

Tuhle knihu jsem vůbec neznal,proto jsem k ní přistupoval s nedůvěrou.Ale McBain je McBain.Případ jak vyšitý a napětí až do konce.Moc se mi to líbilo.

01.02.2014 5 z 5

O statečném Cibulkovi O statečném Cibulkovi Gianni Rodari

Tuhle knihu jsem měl doma jako kluk a neustále jsem jí četl kolem dokola a představoval jsem si,jak Cibulka vyhrává nad rytířem Rajčetem.Kniha se mi ztratila,proto jsem uvítal,když vyšla znovu a četl jsem jí svým dětem,které z ní byly nadšené.Knížku jsem schoval a mám jí dodnes a už se těším,až vnučka trochu povyroste,abych jí mohl číst o knížeti Citronovi a hlavně o statečném Cibulkovi.

30.01.2014 5 z 5

Roboti a androidi Roboti a androidi Martin Petiška

Kniha se povedla a výběr je složen ze samých renomovaných autorů.Také námět člověk a stroj mě osobně vyhovuje,takže musím hodnotit knihu plným počtem hvězdiček.

22.03.2013 5 z 5