Pavelpi komentáře u knih
Pokračování příběhů společenstva mi připadá ještě lepší a napínavější.Už i osudy Froda a Sama jsou docela dobré a rozdělení v knize je dobře uděláno,takže nemusím myslet na to kdo je kde.
Příběh,který jsem dočetl ukazuje další případ Oldřicha z Chlumu,který se zde přesvědčuje,že i přízeň krále je vrtkavá.Tajemno a záhady se točí okolo dokumentů kronikáře Kosmase a otázce jestli Václav a Boleslav byli bratři nebo ne.Celkem zajímavý námět od autora.Do samého konce jsem netušil,jak to dopadne a nakonec to dopadlo úplně jinak,než jsem předpokládal.
Jako kluk jsem viděl film.Ke knize jsem se dostal až mnohem později,ale oboje jsou dobré.Knihu beru jako o dost lepší,protože je tam toho víc a také konec je je trochu jinak než ve filmu.
Nádherná kniha spisovatele Sekory,kterou jsem i já jako děcko četl,četly jí moje děti a teď i moje vnučka.A všem se nám líbila.Moje vnučka,když vidí čmeláka na zahradě,tak ho hned pozoruje,aby věděla,kde bydlí.A dokonce si pamatuje,jaké druhy čmeláků jsou.Od přečtení knížky už ví,že jsou užiteční a tak je i neodhání a snaží se je chránit.Kdyby jen proto,tak knížka je velice užitečná pro poučení dětí.
Kniha je dost drsná,popisuje život vězňů za Stalinovy vlády v SSSR.Čte se dost těžko,hlavně jsem měl zmatky ve jménech.Fakt je ten,že lidé mizeli v těchto táborech,i když většinou nic neudělali.Pouze se znelíbili tzv.gubernátorům Stalinem počínaje a těmi nejnižšími konče,protože do těchto táborů neposílal lidi jenom Stalin,ale i třeba okresní náčelníci (nebo jak se to jmenovalo v SSSR).U nás jsme to poznali v padesátých létech,kdy se u nás dělo něco podobného i když v mnohem menším rozsahu.
Básně moc nečtu,ale je několik vyjímek a tohle je jedna z nich.Tyhle nádherné verše za to stojí.A tak si někdy večer sednu a kousek si přečtu a příště zase.Prostě nádhera.
K téhle knize jsem se dostal mnohem později než k prvním dvoum dílům.Čtivá je pořád jako předchozí dvě,ale dějově to už je slabší.Také už to není pro menší děti a myslím,že tenhle díl bude brzy zapomenutý,protože propaguje jiné myšlenky,než jsou oficiální dnes.
Nádherná,poučná knížka pro malé děti.Vyrostly na ní obě mé děti a teď i moje vnučka jí také miluje.Dokonce jsem musel koupit na zahradu jabloňku s červenými jablky.Když měla malé plody,otrhal jsem je až na dvě jablka,v bouřce jsem shodil jedno a to poslední nechal uzrát.Vnučka si je pak utrhla a snědla.Měli jste vidět,jak byla nadšená.A už se těší na letošek,až jabloňka pokvete a bude jí moct opatrovat jako v knížce.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih,drží mne dodnes.Minimálně jednou za rok si jí musím znovu přečíst.A kupodivu to chytilo i mého syna,který se k ní občas také vrátí,i když čte normálně úplně jiný žánr.
Velmi reálná kniha o osidlování pohraničí.Kupodivu ukazuje i zápory,živelnost,krádeže a další nešvary,které tehdy vládly.
Kniha je sice velmi silná ( 720 stran ),ale přečetl jsem jí během týdne.Protože v této oblasti bydlím,bylo to pro mne velmi zajímavé i proto,že někteří lidé z té doby ještě žijí.Rozhodně jí doporučuji k přečtení všem,kteří mají zájem o tuto problematiku.
Řekl bych,že tohle se autorovi moc nepovedlo.Spíš to na mě dělá dojem,že knihu psal na objednávku.S Tichým Donem,se to nedá srovnat.
Když se podívám na životopis autora,tak si myslím,že tuhle knihu psal z přesvědčení a ne jako úlitbu bohům.Názvy jeho dalších knih tomu silně nasvědčují.
Moc hezké pokračování historického románu,které odpovídá i skutečnosti.
Pokračování osudů Vasila Bilaka v letech 1968 - 1969.Tedy období,kdy se dostal mezi vyvolené do čela strany.Je to opět upravené,tak aby autor byl ten dobrý,který si zaslouží uznání.Z tohoto období si vzpomínám hlavně na trojku Kolder,Indra a Bilak,které v té době nenáviděl snad celý národ pro jejich postoj a zradu v roce 1968.
Celkem dobře napsáno hlavně s ohledem na dobu,která tenkrát byla.Dneska asi z mladých to nikdo číst nebude,protože jim to nic neřekne.Hlavně to,že tenkrát museli mladí kluci strávit dva roky na vojně.To by pro ně dneska byla asi tragedie,bez mobilu a bez internetu a odkázaní jenom sami na sebe.
Autor se snaží zachytit život družstva takový jaký tehdy byl.Neříká však,že všechno je hotové.Vždycky může přijít něco co hrozí zničit úrodu,výsledky práce,když ne natrvalo,tak alespoň načas.Důležité je ale nedat se,nevěsit hlavu a pustit se do toho.
V tomhle díle je základem životní osud předsedy národního výboru Pokorného.Družstvo jde pomalu nahoru,i když svádí tvrdý zápas s nepřízní přírody a také s některými lidmi,kteří nechtějí pracovat podle nového.
Je vidět,že autor má mnoho zkušeností z řízení družstva,proto dokáže pochopit a popsat všechny problémy ze začátků družstev.Dovede se také dívat nekompromisně "nahoru",kde někteří pracovníci z okresu vydávají od stolu nesmyslné příkazy.Kniha to také velmi dobře popisuje.
Takhle napsaná detektivka nemá moje sympatie.Je to takové přeplácané a překombinované a napětí také nic moc.