Souostroví Gulag - 1. díl přehled
Alexandr Isajevič Solženicyn
Souostroví Gulag série
Kniha, kterou napsal Solženicyn na základě svých zkušeností z pracovních táborů a za kterou byl perzekuován. Nejedná se o čtivou beletrii, ale o svědectví o obludnosti systému za Stalinovy éry, svědectví o zvěrstvech páchaných na lidech, nesmyslném zatýkání, koncentračních táborech, fyzické a duševní likvidaci celých národů. Svůj osobní příběh od zatčení přes vyšetřování, pobyt v tranzitní věznici a pracovním lágru doplňuje autor autentickými příběhy mnoha dalších vězňů a líčením celého systému vězeňského průmyslu, vyšetřovacích metod, soudních praktik, způsobů přepravy vězňů atd.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1990 , OK CentrumOriginální název:
Архипелаг Гулаг, 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souostroví Gulag - 1. díl. Přihlašte se a napište ho.
Po všech německých koncentrácích je tohle trochu změna. Ta ruská realita je prostě trochu jiná, ale nic to neubírá na kvalitě. Prostě trochu peklo vedené bandou paranoidních blbců a jejich serviláčků, kde nikdo nevěděl, kdy si pro něj přijdou a jakej si vymyslej důvod. Ze začátku děsná nuda, pak už se to dalo celkem číst, takže uvidím, jak další díly.
Audiokniha. Určitě zajímavá, ale tak se to nějak táhne...nemohla jsem se zaposlouchat, myšlenky mi lítaly všude, jen ne nad knihou. Proto neznámkuji.
Ocenění knihy (1)
2012 -
Magnesia Litera
(za nakladatelský čin)
Kniha Souostroví Gulag - 1. díl v seznamech
koncentrační tábory gulagy stalinismus Sovětský svaz političtí vězni pracovní tábory státní terorismus Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2000 | Jeden den Ivana Děnisoviče |
2011 | Souostroví Gulag: 1918–1956 |
1990 | Souostroví Gulag - 1. díl |
1991 | Rakovina |
2004 | Dvě stě let pospolu. Díl 1, Dějiny rusko-židovských vztahů v letech 1795-1916 |
Knihu máme doma a po pravdě jsem ji nějak přehlížela. Nedávno jsem se k ní dostala a začetla se. Hrůzný příklad sovětské moci. Opravdu nelehké čtení o tom, co člověk dokáže udělat člověku. Jak moc a možnost ovládnout někoho jen díky tomu, že dostaneš možnost ovládnout okolní svět zrůdnými, mnohdy i sadistickými sklony Úděsné a Bohu žel i pravdivé.
Bylo mi neskutečně líto autora, když jsem se dozvěděla, že sám gulakem prošel. Neustále obdivuji ty, co projít a přežít dokázali a ještě s čistým štítem. Klobouk dolů před těmito lidmi, pro něž jsou zásady zásadními, sliby zavazujícími a čest na prvním místě,